Gospodarstvo

Ministrstvo bo evropske inštitucije obvestilo o razlogih za odstop od prodaje NLB, opozicija do vladne odločitve kritična

Bruselj, 09. 06. 2017 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Slovenija v tem trenutku v povezavi z NLB ne krši nobenih zavez, naprej pa ne moremo ugibati, so sporočili viri pri EU v odzivu na četrtkovo odločitev vlade za ustavitev prodaje banke. Ministrstvo za finance je takoj po četrtkovi odločitvi vlade, da ustavi prodajni postopek, začelo ključne akterje obveščati o argumentih za takšno odločitev. Primer NLB je po njihovem specifičen, kar bi morala v obzir vzeti tudi Evropska komisija.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Tudi ameriški mediji o denarju, ki ga je iz Slovenije prejel njihov marinec
    02:36
    Iz SVETA: Tudi ameriški mediji o denarju, ki ga je iz Slovenije prejel njihov marinec
  • Iz 24UR: Koliko bi dobili s prodajo NLB
    02:17
    Iz 24UR: Koliko bi dobili s prodajo NLB
  • Iz 24UR: S spornim iranskim poslovnežem naj bi sodelovali tudi dve slovenski podjetji
    01:44
    Iz 24UR: S spornim iranskim poslovnežem naj bi sodelovali tudi dve slovenski podjetji
NLB
NLB FOTO: Damjan Žibert
Ob odločitvi vlade, da se postopek prodaje NLB ustavi, so se pojavila vprašanja o morebitnih kršitvah evropskih zavez. Z Evropske komisije so danes pojasnili, da Slovenija v tem trenutku v povezavi z NLB ne krši nobenih zavez. Glede nadaljnjih dogodkov ne morejo ugibati, so še sporočili viri pri EU v odzivu na četrtkovo odločitev vlade za ustavitev prodaje banke.

Edini uradni odziv iz tiskovne službe Evropske komisije pa še vedno ostaja, da so v konstruktivnem stiku s slovenskimi oblastmi in da na tej točki ne morejo ugibati o nadaljnjih korakih. To so v komisiji poudarjali že pred odločitvijo o ustavitvi prodajnega postopka in enako izpostavljajo tudi po odločitvi.

V oddelku Evropske komisije za konkurenco so sicer vselej zelo skopi s komentarji. Na številna vprašanja, na primer, ali so že dogovorjeni sestanki s slovensko stranjo, ali Slovenija v bruseljskih očeh ostaja verodostojna partnerica, ali so se pripravljeni pogovarjati o alternativnih rešitvah, ali se jim zdijo razlogi za ustavitev prodaje utemeljeni in kaj bodo torej nadaljnji koraki, je bilo danes mogoče dobiti le omenjen kratek neuradni odziv.

Vlada je v četrtek ocenila, da bi morali pred prodajo NLB razrešiti težavo prenesenih hrvaških deviznih vlog, kar se vleče od slovenske osamosvojitve, ter to, ali je država v banko s sanacijskim manevrom leta 2013 vložila preveč denarja, za kar pa tudi nihče ne zna napovedati, ali in kdaj bi na to vprašanje lahko dobili odgovor.

Ministrstvo v minimiziranje negativnih posledic neprodaje NLB

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, ki ji je vlada naložila, da mora z odločitvijo vlade glede NLB seznaniti Evropsko komisijo in preučiti možnosti alternativnih kompenzacijskih ukrepov, bo po pričakovanjih že danes vzpostavila komunikacijo z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager.

Ministrstvo odločitev vlade komunicira tudi po drugih institucijah, kot so Mednarodni denarni sklad, OECD, Evropska centralna banka in pri bonitetnih hišah. Zlasti slednjim, ki so v zadnjem času za NLB izboljševale ocene in obete, skušajo pojasniti, da je NLB specifičen primer.

Gre za sistemsko banko v državi, banko z močnim položajem v državah Jugovzhodne Evrope, kjer je navzoča, in, kar je najbolj pomembno – za banko, ki nosi breme spora med dvema državama, kar ne bremeni nobene druge banke v evropskem prostoru.

Ministrstvo bo zato najprej pri Evropski komisiji preverilo, kje je polje možnega kompromisa, ker Slovenija do konca leta ne bo prodala najmanj polovice NLB in do konca prihodnjega leta preostanek do skupaj 75 odstotkov minus ene delnice, k čemur se je pri komisiji zavezala v zameno za leta 2013 dano državno pomoč.

Slovenija lahko izpogaja podaljšanje roka za prodajo, a v primeru Italije in Portugalske je bil ta daljši za največ eno leto. V Sloveniji bodo prihodnje leto parlamentarne volitve, ko se nov poskus prodaje ne bo odvil. NLB pa bo ves ta čas poslovala z omejitvami, ki so ji jih leta 2013 naložili v zameno za dobljeno državno pomoč.

Ena od možnosti, ki jo ima komisija kot kompenzacijski ukrep, ker se obljubljena prodaja ni izvršila, je, da imenuje zaupnika, ki bo pooblaščen za prodajo hčerinskih bank NLB po Balkanu. A to bi bil za NLB in za skupino hud udarec zlasti z vidika njenega razvojnega potenciala.

To je treba po mnenju ministrstva preprečiti in poiskati druge omejevalne ukrepe, ki bodo za banko in za državo manj boleči. Pri tem ministrstvo spominja še, da banka že zaradi leta 2013 sprejetih omejevalnih ukrepov s konkurenti tekmuje s hudim bremenom, pa kljub temu dosega dobre rezultate, kar bi morali pri prodaji izkoristiti.

Opozicija večinoma kritično do odločitve vlade o ustavitvi prodaje NLB

Opozicjski SDS in NSi sta danes ob robu seje v DZ kritično ocenjevali četrtkovo odločitev vlade, da ustavi postopek prodaje Nove Ljubljanske banke (NLB). Opozicijski poslanci še menijo, da bo zaradi odločitve Slovenija pred Evropsko komisijo izpadla neverodostojno.

"Zdi se, kot da vlada želi obdržati bankomat v svoji lasti, namesto da bi primarno skrbela za to, da izvaja svoje naloge za dobrobit državljanov," je dejal poslanec SDS Anže Logar, ki meni, da bo zanimivo spremljati odzive Evropske komisije. Dvomi namreč, da je bila vlada z njo predhodno usklajena.

Glede domnevnega pranja denarja v NLB meni, da je vlada ta razlog uporabila na napačni strani argumentiranja. Logar se namreč sprašuje, kaj se bo zgodilo z zaščito denarja davkoplačevalcev, če se domneve izkažejo za resnične in bo NLB kaznovana z visoko globo.

"Težko me boste tudi prepričali, da se domnevno pranje denarja takšnega obsega tako enostavno skrije pred očmi odločevalcev. Če se to sedaj uporablja kot izgovor, za tem bolj stojijo politične kalkulacije kot realen razlog," je še dejal Logar.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec pa je poudaril, da ta trenutek ni razloga, da NLB ne bi prodali. Za nizko ceno delnic, ki je bila ob tveganjih zaradi prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem glavni razlog, da se ustavi prodaja banke, je po njegovem mnenju delno kriva tudi vlada, že samo zaradi načina izbire prodaje.

"Slovenija tudi zaradi takšnih odločitev vlade postaje vedno bolj nekredibilen partner, ki ne drži danih obljub. Bolj kot Evropska komisija pa me skrbi, kako bo NLB delovala v prihodnje v državni lasti," je ocenil Vrtovec.

Dolgoročne strategije za upravljanje po njegovem mnenju ni, dvakrat so morali s svojim vložkom vstopiti davkoplačevalci. "Glede na to, kako država upravlja s svojimi podjetji, se bojim, da bomo morali ponovno prispevati svoj delež," je opozoril poslanec, ki od Cerarja pričakuje odločnost, da se bo postavil na stran tistih, ki želijo raziskati obdobje domnevnega pranja denarja.

Odločitev vlade veseli poslance ZL

ZL je medtem že od vstopa v DZ vlado pozivala, naj banke ne proda, zato jih četrtkova odločitev veseli, je dejal poslanec ZL Luka Mesec. Našteti razlogi za ustavitev prodaje po njegovem sicer "malo smrdijo po slepilnem manevru". V Bruselj gre vlada tako z argumenti, ki bi jih lahko dobila že prej, ampak je po njegovem mnenju najbrž želela izpasti verodostojna pred Evropsko komisijo.

Poslanka Zavezništva Alenka Bratušek je dejala, da so bili vsi razlogi – z izjemo domnevnega pranja denarja – zaradi katerih je vlada zaustavila prodajo NLB, na mizi že pred tremi leti, ko je Cerar od nje prevzel vodenje vlade. Odločitev vlade je ocenila kot neodgovorno. Z njo je vlada po mnenju Bratuškove dodatno znižala ceno NLB in pod vprašaj postavila kredibilnost države. Upa tudi, da ta odločitev ne bo vplivala na bonitentne ocene Slovenije.

Bratuškova bi glede na dobre gospodarske razmere pogovore z Evropsko komisijo začela prej in poskušala ugotoviti, ali se glede prodaje da dogovoriti o drugačnih pogojih, kot nam jih je leta 2013 postavila komisija. Meni, da je z odločitvijo vlade Slovenija izpadla neverodostojno ne samo pred komisijo, ampak tudi pred tujimi vlagatelji in finančnimi trgi. Ocenjuje še, da težka naloga čaka premirja Mira Cerarja in ne ministrice za finance.

Tako kot Bratuškova tudi Mesec meni, da bi na pogajanja v Bruselj moral Cerar. "Ministrica je že sama povedala, da v odpoved prodaje ne verjame. Vlada bi morala poslati pogajalca, ki stoji za sklepi vlade," je še dejal Mesec.

Vlada v četrtek ustavila prodajni postopek

NLB
NLB FOTO: Damjan Žibert

Kot smo poročali, je vlada na četrtkovi seji sklenila, da ne soglaša z minimalno ponujeno ceno za delnico NLB v višini 55 evrov, s čimer se prodajni postopek ustavlja.

Premier Miro Cerar je po seji pojasnil, da tveganje zaradi prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem preprečuje uspešno izvedbo postopka prodaje banke. Med razlogi za odločitev je izpostavil še domnevno pranje denarja v NLB v letih 2009 in 2010 ter razpravo o vprašanju višine dokapitalizacije banke v letu 2013.

V odločbi Evropske komisije o odobritvi državne pomoči NLB iz leta 2013 je kot ukrep v primeru, da država do konca leta 2017 ne sklene zavezujoče pogodbe o prodaji NLB, navedena prodaja bank iz NLB Skupine na Balkanu, ki v zadnjih letih postajajo vse pomembnejši del skupine. Prodaja naj bi potekala prek posebnega skrbnika, neodvisno od državnega upravljavca naložb.

Vraničar Ermanova je v četrtek v Odmevih poudarila, da se bo v prvi vrsti ukvarjala z ohranitvijo NLB kot celote. Prizadevala si bo, da prepreči prodajo NLB preko pooblaščenca. "Zame je to cilj, ker sem dolžna poskrbeti za dobro upravljanje z davkoplačevalskim denarjem in državnim premoženjem," je dejala.

Država se je k prodaji NLB do konca letošnjega leta zavezala v pogajanjih z Evropsko komisijo, ker ji je ta leta 2013 dovolila, da je banki pomagala z dokapitalizacijo. Sprva je bila predvidena prodaja treh četrtin do konca leta, a se je država nato letos izpogajala, da bi do konca tega leta prodala vsaj polovico banke, ostalo pa do konca 2018.

Ob tem je Slovenija kot kompenzacijski mehanizem predlagala podaljšanje prepovedi nakupov, ki velja za NLB. To pomeni, da banka ne sme opravljati prevzemov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enakostzavse
13. 06. 2017 12.07
Seveda je opozicija proti prodaji. V svojih bolnih glavah še vedno upajo na zmago na naslednjih volitvah in da bi po starem zopet plenili po bankah.
Finfer
12. 06. 2017 21.16
Čimprej banko ukiniti in zapreti za zmeraj saj je sramota za celo evropo !!
Transformerji
12. 06. 2017 12.23
Včeraj sem si ogledal film trgovci s časom (na Planetu). Prepričan sem bil, da bo to znanstvena fantastika, pa ni. Samo socialne transferje odpravimo, pogledamo naš bančni in zdravstveni sistem, pa je realnost.
jankomat
11. 06. 2017 21.49
+2
hočejo še krast !! hrvaški razlogi so tolk stari kot slovenija ,zato so vzroki drugje. mogoče pa isajlovič,zemljarič ,....in drugi še niso uspeli vsega pokrast iz nlb?
ROMELS
12. 06. 2017 09.54
+3
Pa ne samo ta dva, ampak vas sd klika marmeladarjev.
deerar
11. 06. 2017 11.13
Le kdo stoji za civilno injicativo'???????? SE VE
Transformerji
11. 06. 2017 10.45
+0
Še to spijemo pa gremo ....... v opozicijo!
kiboko
10. 06. 2017 17.23
+7
To bo kot Mercator, ker smo toliko taktizirali, da smo ga prodali za 80 eur na delnico, namesto prvo ponujenih 240 eur ... Kdo je že odgovarjal za to milijardno škodo? Nihče.
ROMELS
10. 06. 2017 13.29
+14
SD davkomani bi se še naprej radi napajali in kradli iz državnih podjetij.
glava2
10. 06. 2017 12.33
+3
vlada si ja ne bo prodala bankomata!!!! čestitam gospod etik od .....
kolbek460
10. 06. 2017 10.47
+1
Koliko je vredna Slovenska samostojnost -12%$
kaslc 1
10. 06. 2017 09.49
-1
a vas bratranci tud ud uzad ne samo strici 666
VSEZNALECno1
10. 06. 2017 09.34
+6
kva vas nategujejo,banka levaška kradljiva......sam še to ukrademo pa gremo...je moto visoko etičnega izvoljenega murgeljčana...loleti......
hotchilipoper
10. 06. 2017 08.51
+6
Pa ne bodo zaklali edine kure,ki nese zlata jajca,in to zastonj
Jurij Kozjak
10. 06. 2017 08.33
-1
Specifičen primer je prodaja NLB, ker nobena država ne bi obljubila da bo prodala največjo banko , če za to ne dobe nekih ugodnosti ali kaj podobnega.. Samo Slovenija bolje slovenska nomenklatura je tega sposobna : ker je ima v dnk dodatni gen hlačestva, proti jugu države še en gen krščanske ponižnosti ki se ji reče izdajstvo domovine..
Finfer
09. 06. 2017 22.21
+20
To enostavno pomeni da bodo se naprej ropali denar iz te banke in ga skrivali po davčnih oazah na skrite račune v posmeh našemu nesposobnemu pravosodju in policiji ki se ukvarja z drogiranci in klošarji ter deložacijami devedesetletnikov !!
kolbek460
09. 06. 2017 22.17
+5
Prvo so govorili vse gre v Beograd ,na kar se poavi ideja nacionalizma ,in ti samoosvoboditelji so kot ,petelin ki je našel zrno na dvorišču in je sklical kure in ko so te prišle je zrnje sam požl, na kar vse gre v Lubljano ,uničijo frme zropajo banke rkc si prisvoji gozdove in narod dela za Avstriske delodajalce in nemške ,12% gre v tujino ,politiki se pa obmetavajo z lastnim drekom to je Slovenija ,,Sodišče je najbolje prodat za en evro z sodniki vred ,,
DonDonDan
09. 06. 2017 22.43
+10
Beograd je bil lopovski in je še vedno. Sedaj pa je Zoki-Milanova Chephurjana tista, ki molze celo državo in balkanska mafija v njej !!! Kar pa se tiče posla z zapadnjaki, hvala bogu, da ba imamo ! Tako imamo tudi točno in še malo več kot 3x večji BDP/ prebivalca kot Srbija !! Lahko preveriš na Googlu !!!!!!! Sodišča pa so itak udbovska !!! Gospodarstvo mora delati v nemogočih mafijskih razmerah tako kot v srbiji, sam da smo Slovenci bolj sposobni in pridni. Še bolj bojeviti moramo biti in pospraviti s tem vladajočim neo-pro-komunistično-balkanističnim režimom, ki nam pije kri !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kolbek460
10. 06. 2017 09.20
+1
Kaj na ta komentar poreče general Maister ?
Kollerik
10. 06. 2017 09.46
-1
....obrača se v grobu... in desni butec curabuc ne razume, da so prav ta "udbovska" sodišča rešila njegovega puklastega vzornika
DonDonDan
10. 06. 2017 11.57
+2
Seveda, ga že rabijo tam kjer je !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
genius2013
09. 06. 2017 22.16
+5
če jo zastonj dajo tujcu, bo za nas na koncu ceneje..tako pa bodo rdeči izčrpavali banko naprej do ponovne dokapitalizacije z davkoplačevalskim denarjem..
Model1a
09. 06. 2017 21.40
-2
seveda ne želijo prodat... ker bi trenutno lahko dobila razmeroma normalno kupnino... je treba počakati, da banka vredna le drobiž...
Joža Gabroža
09. 06. 2017 21.28
+9
kdo bi pa dal domači bankomat od sebe jaso da ne drugim bankam bo treba vračat kredite ne tak kot zdaj ko smo jih mi davkoplavčevalci
omega _v6
09. 06. 2017 20.43
+10
Naj jim lepo napišejo,da sedaj ne morejo prodati,ker bo k.alu več denarja za oprati!! Pa tudi drugi tir se bo gradil tako,da si bo odhajakoča garnitura ministrov lahko postregla na bankomatu!!