Gospodarstvo

FOTO in VIDEO: Hrvaška policija aretirala 12 oseb, Todorić s sinovoma se je izognil pridržanju

Zagreb, 16. 10. 2017 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Hrvaška policija je aretirala 12 izmed 15 oseb, ki jih sumijo finančnih malverzacij v koncernu Agrokor. V priporu niso končali samo lastnik Agrokorja Ivica Todorić in njegova sinova Ante in Ivan, ker med policijsko akcijo niso bili na Hrvaškem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kriminalistične preiskave v Agrokorju
    02:29
    Iz 24UR: Kriminalistične preiskave v Agrokorju
  • Iz SVETA: Hrvaški kriminalisti preiskujejo Agrokor, Todorića ne najdejo
    02:11
    Iz SVETA: Hrvaški kriminalisti preiskujejo Agrokor, Todorića ne najdejo
  • Hišne preiskave v Kulmerovih dvorih
    01:12
    Hišne preiskave v Kulmerovih dvorih
  • Hišna preiskava in prijetje Ivice Crnjaca
    00:59
    Hišna preiskava in prijetje Ivice Crnjaca

Hrvaški kriminalisti so od zgodnjega jutra na več lokacijah v Zagrebu opravljali hišne preiskave v zvezi s preiskovanjem poslovanja Agrokorja, poroča Dnevnik.hr. Približno 300 kriminalistov in policistov je preiskave opravilo na več kot 60 lokacijah, pa poroča N1.

Policija je aretirala 12 izmed 15 oseb, ki jih sumijo finančnih malverzacij v koncernu Agrokor, je potrdilo hrvaško notranje ministrstvo. V priporu niso končali samo lastnik Agrokorja Ivica Todorić in njegova sinova Ante in Ivan, ker med današnjo policijsko akcijo niso bili na Hrvaškem.

Odvetniki Todorićevega sina Anteja so potrdili, da je njihov klient v Londonu. 

Aretirali 12 oseb, tudi nekdanjega podpredsednika uprave Agrokorja

Akcijo Agrokor so začeli v zgodnjih jutranjih urah, najprej pa so prijeli nekdanjega podpredsednika uprave Agrokorja za finance Ivana Crnjaca. Med prvimi so v pripor odpeljali tudi dolgoletno izvršno podpredsednico koncerna Ljerko Puljić, ki je veljala za desno roko Ivice Todorića, in Piruško Canjuga, ki je bila izvršna podpredsednica za poslovanje in razvoj. Canjugova je soproga Zlatka Canjuge, ki je bil tesen sodelavec pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana.

V pridržanju je končal tudi bivši član uprave koncerna in član nadzornega odbora Mercatorja Damir Kuštrak, ki je bil med dvema zaposlitvama v Agrokorju namestnik finančnega ministra v levosredinski vladi, ki jo je v začetku stoletja vodil pokojni premier Ivica Račan. Kuštrak je tudi edini iz bivše uprave Agrokorja, ki se je obdržal kot svetovalec izrednemu pooblaščencu hrvaške vlade za Agrokor Anteju Ramljaku.

Prav tako so prostost odvzeli nekdanjemu članu uprave Agrokorja Tomislavu Lučiću ter bivšemu izvršnemu podpredsedniku koncerna in šefu uprave Jamnice Mislavu Galiću, ki je sin bivšega hrvaškega veleposlanika v Parizu in znanega hrvaškega novinarja Mirka Galića, ki je tudi sam bil imenovan za svetovalca Ivica Todorića leta 2013, so poročali hrvaški mediji.

V popoldanskih urah so prijeli nekdanjega nadzornika podjetja Tisak Marijana Alagušića in šefa računovodstva v Agrokorju Alojzija Pandžića. V priporu je tudi lastnik in direktor revizorskega podjetja, ki se je do prejšnjega tedna imenovalo Baker Tilly, Olivia Discordio ter revizorko v podjetju Sanjo Hrstić. Med prijetimi sta še dva bivša izvršna podpredsednika koncerna Ivica Sertić ter soprog hčerke Ivice Todorića, Hrvoje Balent.

Prijete osebe bodo kazensko ovadili zaradi omenjenih kaznivih dejanj, so napovedali na hrvaškem notranjem ministrstvu. V torek naj bi jih zaslišal tudi preiskovalni sodnik.

Ante Ramljak je minuli teden ob predstavitvi revidiranih podatkov povedal, da je vložil kazenske ovadbe proti odgovornim zaradi finančnih malverzacij v koncernu.
Ante Ramljak je minuli teden ob predstavitvi revidiranih podatkov povedal, da je vložil kazenske ovadbe proti odgovornim zaradi finančnih malverzacij v koncernu. FOTO: dnevnik.hr

Po začetku današnje akcije kriminalistov je Ivica Todorić na svojem blogu napovedal, da bo kmalu predstavil svojo obrambo ter da se bo odzval na poziv hrvaškega pravosodja in saborske preiskovalne komisije o Agrokorju, ki je napovedala, da bodo lastniku koncerna poslali poziv za pričevanje na svoji prvi seji, ki je napovedana za 3. november.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je potrdil, da akcijo koordinira državno tožilstvo, ni pa odgovoril, ali policija ve, kje je Todorić. V palači Todorićevih blizu Zagreba v zadnjih dneh niso opazili nobenega od članov ene najbogatejših hrvaških družin.

Odvetnik sina Ivice Todorića Anteja Todorića, Rajko Čogurić, je za N1 potrdil, da je njegov klient pred mesecem in pol uradno odjavil svoje bivališče na Hrvaškem in se je prijavil v Londonu. Povedal je, da se bo mlajši Todorić odzval pozivom hrvaškega pravosodja.

Ivica Todorić medtem od septembra na blogu predstavlja svojo plat zgodbe o zadevi Agrokor ter poslovanje in bilance družbe. Med drugim piše, da ni odtujil niti enega evra ter da lahko to dokaže tudi s predložitvijo vseh poročil. Hrvaško vlado obtužuje nacionalizacije svoje družbe, ministrico za gospodarstvo Martino Dalić pa, da mu je grozila. Hranil naj bi tudi poštno korespondenco.

"Če bi mi našli en sam evro odtujenega ali poneverjenega denarja, bi že bil v zaporu. Sicer pa to enostavno ni res. Gre za politični proces," je zapisano na blogu ivicatodoric.hr. Todorić je tudi napovedal, da bo v naslednjih nekaj dni objavil svojo obrambo ter da bo na voljo državnem tožilstvu in parlamentarni preiskovalni komisiji za Agrokor.

Todorićeva odvetnica Jadranka Sloković je novinarjem potrdila, da njena stranka ni na Hrvaškem, a da ni na begu. Izpostavila je, da se je danes začel politični obračun proti Todoriću.

Slokovićeva ni želela povedati, kdaj naj bi se Todorić vrnil na Hrvaško. Kot je pojasnila, bo odvisno od poteka postopka in nadaljnjih dogodkov. Odvetnica je bila na domu družine kmalu po tistem, ko se je nekaj pred 6. uro začela hišna preiskava Kulmerjevih dvorov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hrvaški premier dogajanja ni želel komentirati, zanikal pa, da bi šlo za politični pregon

Hrvaški premier Andrej Plenković ni želel komentirati današnjih postopkov državnega tožilstva in policije v primeru Agrokor, a je pred novinarji ob robu današnjega srečanja predstavnikov Evropske ljudske stranke (EPP) v Zagrebu zanikal trditve, da gre za politični pregon Todorića in njegovih sodelavcev.

Plenković je znova zavrnil možnost, da bi odstopil minister za finance Zdravko Marić, ker je v vlado prišel z direktorskega položaja v Agrokorju, preiskava pa je usmerjena tudi na obdobje, ko je Marić delal v koncernu. Hrvaški premier je ocenil, da nihče iz njegove vlade ne bo del preiskave o finančnih malverzacijah v Agrokorju.

Novinarji so znova poskusili dobiti odgovor na vprašanje o imenih in priimkih oseb, ki so sestavile lex Agrokor, a je Plenković odgovoril, da je to bilo delo več ministrstev in strokovnjakov, s katerimi se je vlada posvetovala pri pripravi zakona. Ponovil je, da tudi osebno stoji za lex Agrokorjem, ki je ohranil stabilnost hrvaškega gospodarskega sistema.

Hrvaški premier je tudi ocenil, da bi morala saborska preiskovalna komisija o Agrokorju ustaviti svoje delo, če bo prišlo do odprtja kazenskega postopka proti odgovornim za krizo v koncernu. Obenem je dejal, da je treba zgodbo razsvetliti do konca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skupina Agrokor samo lani z nekaj več kot 1,5 milijarde evrov izgube

Preiskovalci hrvaškega državnega tožilstva morebitne finančne malverzacije v Agrokorju preiskujejo že več kot štiri mesece.

Nedavno objavljeno revidirano poročilo o poslovanju Agrokorja je pokazalo nekaj milijard evrov težko nesorazmerje med letnimi finančnimi poročili prejšnje uprave s Todorićem na čelu in izredne uprave, ki jo s pooblastili hrvaške vlade od 10. aprila vodi Ante Ramljak. Ta je minuli teden ob predstavitvi revidiranih podatkov povedal, da je vložil kazenske ovadbe proti odgovornim zaradi finančnih malverzacij v koncernu.

Skupina Agrokor je po revidiranih podatkih lani ustvarila nekaj več kot 11 milijard kun (1,5 milijarde evrov) izgube. Obveznosti skupine so se lani povzpele na več kot 56 milijard kun (7,5 milijarde evrov), medtem ko se je vrednost premoženja 31. decembra 2016 ustavila pri 41,75 milijarde kun (5,9 milijarde evrov), kar je 10 milijard kun manj, kot je bilo prijavljeno v letu 2015. Revizija je pokazala 14,5 milijarde kun (1,95 milijarde evrov) negativnega kapitala.

Skupina je imela po popravljenih podatkih leta 2015 3,6 milijarde kun (486 milijonov evrov) izgube, potem ko je prejšnja uprava za enako obdobje predstavila nekaj več kot 1,1 milijarde kun (148 milijonov evrov) dobička. V letih 2015 in 2016 se je kapital skrčil za nekaj manj kot 22 milijard kun (2,97 milijarde evrov).

Predsednik SDP Davor Bernardić je napovedal, da bo komisija na zaslišanje poleg Todorića med drugim poklicala  tudi premierja Andreja Plenkovića, ministrico Martino Dalić in Zdravka Marića ter predsednika stranke Most Boža Petrova.

Ramljak je povedal, da so ugotovili računovodske nepravilnosti, ki so v letih 2015 in 2016 dosegle 5,6 milijarde kun (757 milijonov evrov). Omenil je tudi posebni račun, na katerem je bilo 2,2 milijarde kun (289 milijonov evrov), ki so bile mišljene za stroške uvrstitve delnic družbe na borzi, a je po Ramljakovem mnenju polovica denarja končala v denarnicah zasebnikov, čeprav ni bilo osnove za izplačilo dividend.

Ivico Todorića bi saborska preiskovalna komisija za Agrokor pod okriljem predsednika Orsata Miljenića (SDP) sicer kot prvega morala zaslišati na seji 3. novembra.

A do prvih trenj je prišlo še pred pričetkom zaslišanj. Predsednik hravškega Sabora Gordan Jandroković je v soboto za hrvaško Novo TV namreč dejal, da nima smisla, da primer Agrokor preiskuje tako državno pravobranilstvo kot tudi saborska preiskovalna komisija.

SDP medtem vztraja, da naj, kljub sočasni preiskavi, s slednjo nadaljuje tudi devetčlanska preiskovalna komisija. O smiselnosti sočasne preiskave je za Novo TV spregovoril tudi profesor kazenskega prava na Pravni fakulteti v Zagrebu Davor Derenčinović, ki meni da je treba dati prednost organom pregona. "Namen preiskovalne komisije je drugačen od namena kazenskega postopka, kar pa ne pomeni, da pod drobnogled ne bodo prišla ista dejstva," je dejal Derenčinović.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

t555
17. 10. 2017 08.38
-1
Agrokor je po svoje tudi dobrodošel: več kot se bodo "susjedi" ukvarjali sami s sabo, več bo miru v okolici in manj dela na evropskih sodiščih.
CIGU MIGU
17. 10. 2017 08.21
+1
imena ljudi ki so prodali mercator je potrebno nujno objaviti in bo ljudstvo povedalo svoje,,ma dejmo enkrat uničiti te pohlepneže ki so nas nas je pokopali
bobitupi
17. 10. 2017 10.06
+2
Merkator se je prodal sam ker mu je padla vrednost zaradi slabega poslovanja in zgub kar je največ posledica prevelikih zadolžitev merkatorja še iz časa ko ga je vodil jankovič ta problem ima še danes in še vedno dela z izgubo na vem zakaj bi imeli še enega zgubaša. Če pa že hočeš krivca in ime je pa to prav gotovo Zoran Jankovič.
o22
17. 10. 2017 10.50
+1
Ja res,vendar nikomu ništa .Jankovič ni in Ne BO za nič odgovatjal.Brez skrbi Hrvatje bodo s Todorovičem krepko obračunali,tako kot so s Senaderjem.Moramo priznati ,da na Hrvaškem vlada DEMOKRACIJA in v demokraciji so vsi enaki ,kar pa za Slovenijo ne velja.
totnhem
17. 10. 2017 08.21
+1
Najlažje je prvo pokrast potem pa rep med noge.
emilzapata
16. 10. 2017 19.26
+8
vsi ki so imeli možnost, oziroma ustrezen položaj v koncernu, so kradli, ne samo člani Todorovičeve družine. Takšen koncern je možno dobro upravljati strogo hierhaično, ne pa "demokratično". Podjetje, ki se ukvarja s prodajo predvsem hrane, kjer zjutraj nabaviš kruh, pivo, itd, zvečer pa je ob 40% marži denar v blagajni, je nemogoče ustvariti izgubo.
dipe
16. 10. 2017 19.21
+6
Ante Todorič že ma službo v Londonu, ata Todorič šteje miliončke na Mauriciusu, in ga boli k....c kaj si mislita zgubidančki z 24 ur, in 24 sata.
komarec
16. 10. 2017 19.14
+1
A ha, zdaj pa počasi ruskoti stiskajo hrčke ob zid in seveda panika.
CtrlDelete
16. 10. 2017 18.24
+7
Razlika med Janšo in Jankovićem....prvi je revanšisičen lopov, drugi trgovec. Oba pa sebi v žep.
t555
16. 10. 2017 18.13
+6
Ramljak bo odločal o Mercatorju?! Odločali bodo Rusi, natanjčneje Sberbank. Ramljak ga lahko samo izčrpa kolikor ga še lahko.
minnaema@yahoo.com
16. 10. 2017 17.25
+3
DENAR pokvari ljudi - nekatere manj druge pa več a vseeno bilo bi zanimivo vedeti kdo v RS je zagovarjal prodajo MERCATORJA Hrvatom ! Napišite zanimivo resnično zgodbo na 24 UR !
vicente
16. 10. 2017 17.35
+2
najbolj tisti ki so dobili provizijo je že vse napisano,samo med vrsticami moraš znat prebrat,sicer tudi mercator ni neka perla je pa vsekakor manj v dreku kot njegovi lastniki,in kot pravi naš minister za gospodarstvo ga je potrebno zaščitit,to med vrsticami pomeni da bomo verjetno odkupili zasežen delež od sperbanke in tako imeli kontrolni paket
prašek
16. 10. 2017 17.35
+2
vicente
16. 10. 2017 17.21
+1
nima smisla zapirat posameznike,tukaj moraš zapret vse najcenejše je ograja okrog hrvaške.
1ddenis1
16. 10. 2017 16.49
-1
če pade agrokor pade mercator
hansola
16. 10. 2017 19.55
+2
NiVzdevka76
16. 10. 2017 16.38
+5
G. todorića Hrvaška obravnava kot kriminalca! Pa samo žakelj je držal?! :)
prašek
16. 10. 2017 16.58
+0
DAEMONIUM
16. 10. 2017 15.18
-1
Mislim da USKOK niti pod razno ni podoben nasim salabajzerjem ki so politicno vodeni. Kaj je bilo s preiskavo Bratuskove?? Zakaj ni bil zaslisan Junker ker so takrat potekali pogovori med Bratuskovo in predsednikom EU komisije?? Koliko casa je minilo od tiste preiskave v parlamentu in na njenem domu pa se nic ni reseno??? To je sramota kaj se gredo pri nas, to ni nobena enakost pred zakonom ampak se je policija skrivajoc za tozilstvom vmesavala v politiko za kar pa nima pooblastil, in to je treba razscistiti. Enako kot je treba razscistiti zakaj so bili Jansa in Krkovic zaprti ce pa je slo za nezakonito ovadbo kot je reklo ustavno sodisce. Kaj se dogaja v yej mafijski drzavi????
prašek
16. 10. 2017 15.22
+2
Veliko vprašanje je, resnično, zakaj so bili kriminalci v zaporu , he, he, he.
prašek
16. 10. 2017 15.23
+0
A se tudi ti sprašuješ isto ? sam prašam
xyxyxyxyxyxyxy
16. 10. 2017 15.32
+7
in največji kriminalci izpuščeni , sedaj pa hočejo še odškodnino daemonium, Bratuškovi pa niso imeli kaj za sodit ker ni nič takega storila, tvoj idol pa je za zapret.
Castrum
16. 10. 2017 15.14
-4
To kar je na Hrvaškem HDZ je v Sloveniji LDS. Oziroma LDS = HDZ !
xyxyxyxyxyxyxy
16. 10. 2017 15.35
+7
strel v koleno, HDZ = SDS, prijatelji od nekdaj Sanader - Janša, oba že zapornika
JApajaDAja
16. 10. 2017 16.46
+1
kradeze in svečkarji so kompanija....če ne verjameš vprašaj-poglej bujanca!
poper00
16. 10. 2017 17.14
+2
Kam si pa ti mimo vsekal.Desna stranka identčna kot SDS.Je prav tako cerkveno naravnana,razlika je le ,da je imela nekaj različnih predsednikov.
Kyle
16. 10. 2017 14.56
+3
Hrvaška Bavčar scena...sam mal vec denarja je šlo...cez 10 let bo mogoče v zaporu...
xyxyxyxyxyxyxy
16. 10. 2017 15.36
+3
Todorović kupoval firme in nič plačal, Bavčar prodajal firme in denar?
tedoVV2HCmedo
16. 10. 2017 14.55
+0
Zdaj je nekje na Bahamih ali podobnem, da bo vse nakradeno premoženje spravil na neko skrito banko, da mu denarja ne bodo našli.
Frane Šajn
16. 10. 2017 14.34
+5
Podobne preiskave so nam poznane od doma, na koncu ko se bo tresla gora se bo rodila miki miška.
dipe
16. 10. 2017 14.33
+1
Će koga zanima kje je Todorič, kolk denarja je pobasu, naj se informira pri Murinarju in Klasiku, pa Curoti, ti so dobro informirani.
tedoVV2HCmedo
16. 10. 2017 15.00
+0
CtrlDelete
16. 10. 2017 18.22
-1
VolkBrenin
16. 10. 2017 14.03
+11
Glavno je da je ivica in denar na varnem...Vse ostalo je farsa .
Frane Šajn
16. 10. 2017 14.35
+3
Ma ne se bat za dva rodova naprej, če se zaposli še kdo od ožjega sorodstva.
opazovalec_
16. 10. 2017 14.01
+2
Todi je bil za Hrvaško dober, da je prevzel Mercator in privatiziral pol Hrvaške, zdaj pa bo Hrvaška vse skupaj pobasala nazaj in Todija slekla do gat...
VolkBrenin
16. 10. 2017 14.04
+1
To ti misliš...kot so pisali pred leti o bankrotu Trumpa...pozabili pa dodati da je v bankrotu eno od njegovih številnih podjetij ...pa nisem trumpov pristaš...
VolkBrenin
16. 10. 2017 14.06
+2
Moj komentar se seveda nanaša na slačenje do gat ...ivica pač nikoli ne bo siromak - in njegovi tudi ne ...