Gospodarstvo

VIDEO: Bi gradili tukaj, če bi že vnaprej videli, kako vam voda poplavlja hišo? Inovacija, ki bo prinesla tudi delovna mesta

Nova Gorica, 13. 11. 2014 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
64

Ko so se Tomaž Izak, Marko Mesarič in Vid Peterman leta 2011 podali na podjetniško pot, so, priznavajo, pričakovali, da bodo kupci njihovo inovativno rešitev razgrabili kot vroče žemljice. Po lekciji iz realnega podjetništva imajo danes oblikovan produkt z globalnim potencialom.

Modri planet
Modri planet FOTO: Miro Majcen
Ko so se Tomaž Izak, Marko Mesarič in Vid Peterman leta 2011 podali na podjetniško pot, so, priznavajo, pričakovali, da bodo kupci njihovo inovativno rešitev razgrabili kot vroče žemljice. Po lekciji iz realnega podjetništva imajo danes oblikovan produkt z globalnim potencialom. Z njim so med 70 inovativnimi idejami najbolj prepričali tudi investitorje konference Coinvest.

Začelo se je sicer tako, da so se geodeti odločili, da se posla lotijo na nekoliko drugačen način.

Kupili smo brezpilotno letalo. Z njim zajemamo fotografije iz zraka in nato iz njih izdelamo 3-D modele, ortofoto načrte in klasične geodetske načrte. Hitro smo ugotovili, da smo na ta način zelo omejeni z lokacijo, lahko smo delali samo v Sloveniji, pa še tukaj ne vseh projektov, ker imajo številna podjetja svoje geodete. Zato smo se odločili, da naše znanje zapakiramo v paket programske opreme in ga prodajamo. Ko smo ga pokazali geodetskim podjetjem, se je izkazalo, da stranke želijo paket – brezpilotno letalo in programski paket. Zato smo ustvarili celovito rešitev. Trenutno že imamo prva tri naročila, ki jih moramo izpolniti do decembra.

Precej hitro ...

Rok izvedbe je 2 meseca. Jedro našega dela je sicer programska oprema, v kateri je največ našega znanja.

Kar dolgo obdobje. Ste morda že izračunali, koliko dela, časa in denarja ste v tem obdobju vložili?
Ko smo začeli, sta bila Vid in Marko še študenta. Do zdaj smo se preživljali s storitvijo – torej geodetskim delom na inovativen način. V tem času smo imeli 250 projektov, skozi katere smo razvijali produkt, ki je prav zato kvaliteten. Na začetku smo sicer vsi verjeli, da se bo zadeva prodajala sama, da nas bodo razgrabili kot vroče žemljice, a smo v praksi ugotovili, da to, da stvar prodaš, stane toliko kot njen razvoj. Doslej smo zaslužili 400.000 evrov in jih vložili v razvoj. Imamo mizerne plače in delamo več kot 10 ur na dan.

Potem, ko smo 3 sisteme prodali v enem mesecu menimo, da bo ta konferenca odskočna deska, ker za nadaljnji razvoj, predvsem marketing, potrebujemo sredstva. Prepričani smo, da bo v prihodnjih petih letih vsako geodetsko podjetje uporabljalo ta naš izdelek.

Modri planet
Modri planet FOTO:
Primer uporabnosti produkta Modrega planeta: "Z brezpilotnim letalom preletite območje, preslikate območje, potem pa lahko iz oblaka točk izdelate 3-D model. Potem po modelu razlijete vodo in dejansko vidite, katera hiša bo ob poplavah prva zalita, katera druga, katera tretja … Na podlagi tega bi se lahko nato projektirale protipoplavne zaščite oziroma se že prej umeščalo objekte v prostor. To že delajo, a na vektorskih risbah, črtah, ki jih nihče ne razume, zato ljudje silijo z gradnjo na območjih, kjer ni priporočljivo graditi. In če bi videli takšno simulacijo, bi se takšnim območjem zagotovo izognili, tudi občine bi jih lažje prepričale."

Dajete vtis kot da v vaši ekipi vlada zelo dobra kemija.
Kemija je najbolj pomembna. To je najbrž tudi tisto, kar nam odpira vrata. Smo entuziasti na svojem področju, delamo z dodano energijo, uživamo v svojem delu in ni nam težko delati nadure. Kot ekipa pa – več kot smo skupaj, bolj se razumemo.

Ste se na tokratni konferenci prvič predstavljali potencialnim investitorjem?
Predstavljali smo se s poslovnim načrtom, na konferenci v Čakovcu smo zmagali, a tudi tam žal ni bilo nobene finančne nagrade. Investitorjem smo se predstavljali tudi v okviru razpisa SK200, na predstavitve smo se pripravljali med izobraževanji pri Hekovniku. Pred večjimi investitorji pa smo bili tokrat prvič.

Glede na to, da ste osvojili prvo mesto, ste jih očitno prepričali. Tečejo že kakšni pogovori za konkretna vlaganja?
Imeli smo pogovore, izmenjali smo kontakte, si izdali povabila … Zaenkrat dobro kaže.

Koliko vlagateljskih sredstev pa potrebujete?
200.000 evrov. Če bo kdo želel investirati, lahko tudi več. Odprti smo za vse projekcije, dogovore … Bi pa torej po poslovnem načrtu potrebovali teh 200 tisočakov za eno leto, da bi prodali 100 licenc, kolikor je potrebno za razvoj. Sredstva potrebujemo predvsem za marketing in udeležbo na sejmih, da izdelek pokažemo. Nič nam ne pomaga dober produkt, če nihče ne ve zanj.

Ciljate tudi na tuje trge?
Definitivno, že delamo na tem.

Omenili ste, da ste se udeleževali izobraževanj za startupe. Kako poučna so bila?
Zelo. Všeč nam je bil praktični pristop. Poleg tega ne skoparijo s kritiko, kar je dobro, saj brez kritike ni izboljšave.
Dobili smo znanja o tem, kako se potegovati za sredstva, o investitorjih pa tudi o tem, kako se oblikuje podjetje, ko dobiš investitorja, da vemo, kaj pričakovati. Poleg tega smo na teh izobraževanjih spoznali nekaj drugih podjetij, s katerimi bomo sodelovali.

Podjetniki in obrtniki tarnajo, da jim država, ko začenjajo z delom pa tudi potem, meče polena pod noge. Kakšne so vaše izkušnje?
Sodelovali smo s Podjetniškim skladom na razpisih in bili smo uspešni. Je pa res, da mora biti sklad zavarovan, da res dobi pravo podjetje, prave ideje in zato moramo prosilci za sredstva pripraviti obsežno dokumentacijo, mi pa smo tehnični ljudje in nam to ni všeč. Saj nikomur ni, ampak birokracija je nekaj, kar se je pač treba prebiti, so tudi podjetja, ki to delajo za denar. Ne bi torej rekel, da država meče polena, so pa včasih zahteve za startupe prehude. Recimo na razpisu mora podjetje še pred prijavo pridobiti investitorja v višini 40.000 evrov, kar pomeni, da mora že v začetku prodati svoj del, da dobi investicijo od države, kar je malo skregano z logiko. S tem denarjem greš nato na lov za novimi investitorji in tako podjetje razprodajaš že na samem začetku. Zagotovo bi se dalo tudi kakšne kriterije postaviti drugače, drugače vrednotiti … Vendar so startupi precej novo področje in najbrž se tudi država šele uči. Se pa zelo trudijo z izobraževanji, tako da vzpodbude je veliko.

Kakšno rast pričakujete – predvsem v obliki delovnih mest?
V poslovnem načrtu napovedujemo visoko rast in vodilnega globalnega igralca. Po projekcijah napovedujemo v 4-5 letih med 40 in 50. Za začetek pa bomo ekipo povečali za enega ali dva sodelavca.

Modri planet
Modri planet FOTO: Miro Majcen

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
17. 11. 2014 11.56
peet001
14. 11. 2014 08.27
+3
tole je zelo pohvalno samo država zagotovo nima potenciala za tole uporabiti vendar se mi zdi da bi morali ker tu vidim potencjal za zmanjšanje poplavne, in geološke nevarnosti kje graditi sam ital ti pisarniški zajedalci nebi to znal uporabljat mislim to na občinah
PredsednikPepe
14. 11. 2014 09.54
+4
Že nekaj deset let je znano, da nekateri (tudi na silo!) gradijo na poplavnih območjih. Pa njih in tistih, ki dajejo soglasja, nič ne izuči!!!
Slavica Miljkovi? Jeram
14. 11. 2014 06.45
+2
Čestitke in veliko takvih se
laznivec
14. 11. 2014 06.38
+3
Pohvalno... Pravzaprav super izdelek...
Pel3o
13. 11. 2014 23.21
+14
Svaka čast fantom, komentarje ki jih tukaj berem me spravljajo v obup! ZAKAJ? Sam prihajam iz podjetja ki se je enako predstavilo na COINVESTU 2014. Vi sploh ne veste, da so nas 6 ur tedensko, 8 tednov pripravljali na ta dogodek v HEKOVNIKU (Start up šoli, ko boste poguglali boste videli kaj pomeni hekovnik, verjemite mi tam delajo le najboljši izmed najboljših). Tam se je predstavilo 12 najboljših start up-ov, torej njihovo podjetje velja za eno najboljših start up-ov o katerem boste defenitivno še veliko brali. Tudi podjetje mesi je šlo po istih stopinjah, pa poglejte kje so zdaj. Fantje so se udeležili vseh delavnic, hkrati pa delali 8 urni delavnik. Obstajajo že 4 leta, so vsi na minimalnih plačah in se trudijo 120%. Tudi mi delamo zastonj in živimo od lastnih prihrankov in prihrankov staršev! Trudimo se ker verjamemo v uspeh, prav tako ti fantje tako da kapo dol. Držimo pesti by; Pel3o 3D printing company :)
Topo9gan
13. 11. 2014 20.55
+4
Bravo kolega, vsa čast za sposobnost. Tut software zasluži pohvale.
Fifi 24
13. 11. 2014 17.58
+4
Lepa aplikacija ki pa seveda ni nikakršna revoliucija seveda je za laika bolj vidno, kaj te lahko čaka, vendar vse te podatke lahko dobiš, če seveda želiš na ARSO že vsaj 30 let res pa, tam ni 3D video modela poplav samo, če te RES ZANIMA ali je možnost poplav TO IZVEŠ na ARSO in posamezniki ki jih to RES zanima sedaj zagotovo ni med polavljenih ostali pač delujejo po principu eh saj že 10 let ni bilo poplav in soseda smo vprašali če je OK ali pa če ima tam hišo on pol je že OK kah takšni so pa v težavah
123meta
13. 11. 2014 21.32
+2
na Arso imajo stare poplavne študije. Pozabljate da se ob poplavah ki so se zgodila recimo 10 let nazaj večino strug spremenilo, spremenila se je njihova lokacija, globina, narejenih je bilo ogromno nasipov na črno in vse te poplavne študije so brezpredmetne. Sicer se vidi da se trudijo z obnovitvijo poplavnih študij in tudi kot projektant ne dobiš kar na lep pogled v poplavnem območju njihovo soglasje, Večji problem je gradnja ki ni skladna s projektno dokumentacijo in s tem tudi spremembo višine nasutja....sprememba višine....gradnja kleti na črno...itd. Pozabljamo pa tudi, da so pred leti so skoraj vsi kopali pesek iz strug in tako skrbeli za očiščene struge in hkrati za poglobitev z odstranitvijo nanosa. Sedaj pa 5 m od roba ne smeš nič.
JoeBlack888
13. 11. 2014 15.19
+3
kar sem jaz napisal, bi moral novinar vprašati njih. tolk , kakšne novinarje imamo, vi jim pa vse verjamete
kratkovidni
13. 11. 2014 17.07
+2
JoeBlack888
13. 11. 2014 15.02
-8
400000 eur so zaslužil v 3 letih, vse so vložili v razvoj, produkt končan( to pomeni, da so brez stroškov)+3 prednaročila.in oni iščejo 200000 eur. vsaka banka da denar brez problema, če bi bilo vse tako lepo kot je v članku.LJUDJE; DEJTE ZAČETI RAZMIŠLJAT Z SVOJO GLAVO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
JoeBlack888
13. 11. 2014 14.27
+0
pa tud to; a zdaj bodo pa vsak dan droni okrog bajt letal?
dotdotdot
13. 11. 2014 18.12
+1
Bodi vesel. Moj dron leta če je le suho. In večinoma tudi snema zato te v imenu svojih oči prosim da se ne sončiš nag na terasi ali kjerkoli drugje.
Jerry Pikes
13. 11. 2014 13.52
+12
Vsa stvar je super glede vizualizacije. Problem je, da poučen uporabnik lahko najde načrte poplavnih območij na strani ARSO, na stran GURS pa geodetske podatke. V kolikor je kdo vešč še GIS dela in lahko pridobi podatke vodotokov in DMR/DMV (digitalni model višin), lahko sam izračuna študijo poplavnosti/prelivnosti, za izračun zvoka pa se največkrat uporabi kar predpisana/zmerjena srednja vrednost oddaljenosti od osi onesnaževalca(buffer zone). Za CV pa je problem, da je milijon malenkosti kot npr. rastje, spremembe vegetacije, betonski zidovi in korita, komunikacijske poti... in bi verjel, da lokalci vedo, kje so največji problemi. Želim da bi fantom to uspelo, ker zgleda ku! In nepoučenim se ni treba izobraževati in dobijo lep model/simulacijo. Žal pa to ne bo pomagalo zaobiti slovenske neumnosti pri gradnji objektov levo in desno.
E10
13. 11. 2014 13.08
+31
Upam, da fantje ne bojo imeli časa brat blesavih komentarjev, ker itak od slovencev ni za pričakovati drugega kot iskanje napak. Iz česa to izvira je pa jasno. Kar je dobro za cel svet, za slovenca ni. To je pač nadčlovek slovenec.
Uporabnik8879
13. 11. 2014 13.22
+4
E 10...saj ni problem v ideji, je odlična, vendar je problem uporabnosti...to je le dodatek obstoječemu in tudi sam bi bil vesel, če bi fantje kaj iztržili iz tega...prav te "letalice" uporabljajo že obstoječe podatke za svoje letenje (karte in GPS in drugo tehnologijo), torej to ni nobena novost..novost je "software" obdelave podatkov..vse ostalo je pa že znano..dejanske posnetke geodetska uprava izvaja vsakoletno in spremembe vpisuje v dokumente, predvsem iz naslova podeljevanje subvencij in na osnovi svežih posnetkov upravičenost do le teh. Tako da to že vse obstaja, samo o tem pišem. Edino simulacije so pa nove, drugačen softwer in mogoče doda tudi kako komponento, ki je lahko uporabna, v tem pa so inovativni..
JoeBlack888
13. 11. 2014 14.02
+2
če je stvar dobra, bodo brez problema našli kupca oz. bi ga že. ne vem, zakaj praviš; kar je dobro za cel svet, za slovenca ni. kako da ne, če pa so prodali edino slovencem. oni so tolk inovativni kot bivši minister omerzel
gogi_
13. 11. 2014 18.28
+2
E10 a se ti hecas a slucajno resno mislis kar si napisal. A ti pol lohk prodam napravo za merjenje vrednosti smole v bukvi,k mislim da bi to res rabil. Kaksen hecek si.
Uporabnik8879
13. 11. 2014 13.00
+6
Saj zato, ker imamo to pokrito že z obstoječimi programi in kartami, pri nas ni zanimanja. V bistvu ideja in program ni tko mimo, vendar je uporabna vrednost mala, morebiti le kot neko vzporedno primerjanje z obstoječimi sistemi. Za te simulacije ne rabiš "quada", ki se zadnje čase pojavljajo kot gobe po dežju, za katere se zakonodaja pogojev uporabe v nekaterih državah že pripravlja in bo preje ali kasneje zaživela tudi pri nas. Je pa kar nekaj ponudnikov pri nas, ki te karte že izdelujejo prav s pomočjo teh cenenih brezpilotnih igračk, ki pa zaradi neprofesionalne in cenene opreme predstavlja kar veliko nevarnost, da tehnika zataji in povzroči škodo ali nesrečo. to so namreč igračke, ki lahko močno porežejo nekoga, če zataji tehnika in uide ispod nadzora (kar se seveda pogosto dogaja).
dotdotdot
13. 11. 2014 18.14
-2
Še nisi vozil pravega quada mar ne? Ni šanse da kaj zataji in leti tudi brez enega propelerja (kljub temu da ne priporočam testiranja).
gogi_
13. 11. 2014 18.37
+2
Gxs se ena tvoja laz,quda se upravlja in ne vozi in na youtubu mas cel kup nesrec. In take trditve da ni sans da kaj zataji so iste kot tiste da bos sigurno dobil na lotu. Nesrece se na zalost dogajajo vsak dan in tomyslo ima popolnoma prav.
Ribežn
13. 11. 2014 12.44
+4
Z geodetskega vidika je vse skupaj ena lepa okrasna jelka sredi poletja! Super za vizualizacijo in igranje v pomenu - hobi program. Vsa čast za idejo! Končen produkt , ki ga potrebuje projektant za obdelavo je pa čisto nekaj drugega. Ste mogoče na videu zasledili kakšno drevo?, kakšen most?, vogal objekta?, nadstrešnico?, kjer ta dron ne more opravljati svojega dela, kar predstavlja 70% Slovenije! Zaraščeni vodotoki? Ste opazili, kakšen komunalni jašek? oziroma, kakšna je globina kanalizacijskega voda? Da ne bom pisal prenaširoko, samo malo za okušino, kaj je s projektom in inovacijo?! Da ne govorim o tem, da stane takšen helikopter z vso pripadajočo opremo 50.000€ + Ko bo to izvedljivo, pa kapo dol.
Suckhead
13. 11. 2014 12.34
-8
Prvo naj namenijo denar za sanacije šele potem za takšne projekte.
JoeBlack888
13. 11. 2014 12.21
+11
to sem pa pozabil; svaka jim čast, že pred tremi leti so vedeli, da bodo letos take poplave. bravo !!!!
santamaura
13. 11. 2014 12.00
+1
Fantje so se zelo potrudili, samo njihov projekt ima pa veliko napako. Če bi vzeli večjo višino, bi videli, da je zemlja okrogla in iz kugle vsa voda odteče. Dokaz je planet Mars ali pa tisti komet na katerem je pravkar pristala evropska sonda in to brez lokacijskega dovoljenja - Hallo - Inšpektorji in cariniki - Akcija
JoeBlack888
13. 11. 2014 11.58
+2
mal pomislite, kakšne letala in naprave ima ameriška vojska, pa vam bo vse jasno. drgač pa naj prodajo stvar ameriški vojski.takoj dobijo 50 milionov
JoeBlack888
13. 11. 2014 11.53
+11
kdo so njihovi kupci? državne firme!! če so pa kej novega pogruntal, naj pa grejo z brezpilotnim letalom bombe odkrivat v bosno
adidasler
13. 11. 2014 11.48
+22
Podjetnikom, inovatorjem ni lahko. Vedno se najde kako gobezdalo, ki jim bo dal slabo mnenje, morda zaradi zavisti morda zaradi nevednosti in kaj hitro se lahko zgodi, da potem take pametne sposobne osebe odstopijo od svojih idej. Včasih pa je potrebna le vzpodbudna beseda in motivacija se dvigne. Fantje želim vam maksimalno velik uspeh. Morda so te "vsakomesečne" poplave vam dobra stvar (če se smem tako izrazit). Pot ne bo lahka, ideja se mi zdi odlična in upam da vam uspe! Srečno!