Gospodarstvo

VIDEO: Ali veste, kaj pomeni socialno podjetništvo?

Ljubljana, 02. 12. 2013 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"To ni socialna pomoč, ampak zaposlovanje in izplačevanje plač, ki omogočajo dostojno življenje," so nam na vprašanje odgovorili sodelujoči na forumu socialnega podjetništva v Ljubljani.

"Osnovna lastnost podjetnika, ki deluje v socialnem podjetništvu, je poštenost," nam je dejala ena od sodelujočih na današnjem odprtju Nacionalnega foruma socialnega podjetništva v Ljubljani. K sreči je tudi pri nas vse več podjetij, katerih cilj ni le pridobivanje dobička. "Sicer je enako, moraš se boriti na trgu, a v tem tako imenovanem socialnem podjetništvu skrbimo tudi za lokalno prebivalstvo in okolje," nam je dejala Ksenija Lovrin Maćešić, ki je po izgubi službe pri 54 letih s pomočjo sevniškega zavoda Knof razvila poslovno idejo in začela s svojo hčerko izdelovati plenice iz blaga. "To ni socialna pomoč, ampak zaposlovanje in izplačevanje plač, ki omogočajo dostojno življenje," so oznako socialno podjetje pojasnili nekateri udeleženci ljubljanskega sejma socialnih podjetij Pridne roke. Po njihovih besedah gre, poenostavljeno rečeno, za podjetja, ki niso pohlepna po dobičku. Njihovo predstavo pojma si lahko ogledate v zgornjem videoprispevku.

Čakajoči
Čakajoči FOTO: Thinkstock

Delovna mesta za mlade in stare, varstvo okolja

Mojca Žganec Metelko iz Zavoda Knof, ki pomaga novonastalim podjetjem, je pojasnila, da gre za nekakšno etično podjetništvo, pri katerem si podjetniki med seboj pomagajo in si niso sovražniki oziroma konkurenca. To je potrdila naša sogovornica Vanja Rajnar, ki je po izgubi službe z njihovo pomočjo odprla podjetje ToGether, ki proizvaja slovensko naravno kozmetiko. Stanislav Sivec, direktor in idejni vodja projekta SiPark, meni, da je omenjeno podjetništvo napak poimenovano, saj človek ob besedi "socialno" kaj hitro pomisli, da gre za humanitarnost. "Lahko bi se imenovalo družbeno odgovorno podjetništvo," je dodal.

Matej Leskovec, katerega podjetje Ponika ponuja nekakšno mešanico med ribogojnico in vrtom, pravi, da so v socialno podjetništvo vpeti s tem, da nameravajo ob vzpostavitvi večjega sistema v naslednjem letu ponuditi delo brezposelnim. "To je edina perspektiva. Ne moremo pojesti trikrat toliko kot pridelamo," meni Tomaž Kvasnik iz Atelje Osti Jarej, ki je na trg ponudil bakreno ročno orodje. Tadej Rifel, ki je predstavil projekt Domača pravična trgovina MOJA ŠTACUNA, pravi, da nameravajo zaposliti ranljive skupine, med katerimi so tudi odvisniki, brezdomci in mlajši od 25 ter starejši od 50 let. "Naše osebno zadovoljstvo pri tem delu največ šteje," je povedal.

S skupnimi močmi je lažje, pravijo podjetniki.
S skupnimi močmi je lažje, pravijo podjetniki. FOTO: Thinkstock

Sejma so se udeležili tudi številni drugi podjetniki, vsi sodelujoči na forumu socialnega podjetništva v Ljubljani pa so tako poudarili velik pomen, ki ga imata socialno podjetništvo in delavsko zadružništvo pri ustvarjanju novih delovnih mest, tudi za mlade. Prevladujoča družba spodbuja ustvarjanje dobička, toda omogočiti je treba tudi priložnosti za druge oblike podjetništva, je na odprtju foruma z naslovom Investirajmo v neizkoriščene potenciale Slovenije dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Spomnila je na strategijo socialnega podjetništva, ki je že sprejeta, zdaj pa ji morajo slediti še ukrepi.

Odgovor na podjetništvo, ki ga poganja iskanje dobička, so socialna in družbeno odgovorna podjetja, meni minister za kmetijstvo in prostor Dejan Židan. Na ministrstvu za kmetijstvo vidijo vlogo socialnega podjetništva pri povečanju samooskrbe s hrano, s čimer je povezano ustvarjanje zelenih delovnih mest in zaposlovanje mladih. Zdaj je po ministrovih besedah čas za zakonodajo, ki bo pozitivno diskriminirala obravnavano obliko podjetij.

Organizatorji Nacionalnega foruma socialnega podjetništva so Slovenski forum socialnega podjetništva, Javna agencija Spirit Slovenija, Zavod Gostoljubnost slovenskih domov, Socialni inkubator in Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma. Namen foruma pa je pospešiti razvoj družbeno odgovornega podjetništva v Sloveniji s spodbujanjem vlaganja v neizkoriščene potenciale Slovenije.

Na forumu svoje izkušnje s področij razvoja socialnega podjetništva in ustvarjanja novih delovnih mest predstavljajo predstavniki socialnih podjetij, novih zadrug ter malih in srednje velikih družbenoodgovornih podjetij. Predstavljene bodo tudi nove iniciative, namenjene izboljševanju bivalnih in življenjskih pogojev državljanov.

Socialno podjetje lahko ustanovijo nepridobitne pravne osebe, namen ustanovitve pa ne sme predstavljati pretežno ali izključno pridobivanje dobička. Status socialnega podjetja lahko pridobi nepridobitna pravna oseba za trajno opravljanja dejavnosti socialnega podjetništva oziroma za zaposlovanje ranljivih skupin oseb.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krta?a 21
03. 12. 2013 23.52
+2
Osnovna lastnost v socialnem podjetnistvu je postenost???!!!! Kaj pa v obicajnem pa ne????? Pa saj ne more biti res no!!!! In taka kumara se ima za nekaj! Pofl od cloveka!
pepikrlinca
03. 12. 2013 22.06
+3
Ja vemo, to je delati cel mesec za za bedno mezdo...
JanezFrumen
03. 12. 2013 21.51
+1
Področje na katerem država pa le nekaj postori za svoje državljane, je srednješolska izobrazba, v smislu, da če si že starejši in brez SŠi, lahko opravljaš izobraževanje ob delu in ti država na koncu šolskega leta povrne celotno letno šolnino, kar je tudi nek luksuz. 1100 EUR pa znaša cena enega letnika! Veliko jih tega sploh ne ve in se posledično za to tudi ne odločijo!
JanezFrumen
03. 12. 2013 18.44
+1
Ali ni socialno podjetništvo tudi vloga države, ki bodočim podjetnikom odobri sredstva za zagon novega podjetja? Nekaj časa nazaj je država dala za zagon 4.000,00 EUR in če je bilo podjetje po enem letu na zeleni veji, ni bilo treba vrniti sredstev?
Tonček Balonček
03. 12. 2013 19.10
+2
To je pa krivično do tsitih, kis o azugnali podjetja na lastne stroške!Zakaj en bi podjetje anzeleni veje sredset5ev vrnilo? A naj jih financirajo tisti v stečaju? Socialno podjetništvo ej pač nova oblika suženjsega dela, uveljavlejno je v invalidskih organizaciajh recimo!
ferencz 1
03. 12. 2013 18.02
+3
PodJETNIK, ki je na minimalcu!
arthur1982
04. 12. 2013 16.36
+1
Podjetnik, ki si lahko privošči toliko kot ustvari.
Realist_
03. 12. 2013 07.55
+5
Dokler bodo v glavi za direktorje zaposleni strošek in ne investicija bo vsak naslednji dan še slabše! Ko bodo razni direktorji znali (dojeli kdo od direktorjev je sposoben in kdo ni sposoben) zaposliti in tržiti dobro plačane zaposlene, bo pa vse malo drugače! Naj se najprej vsi skupaj vprašajte s kom je kaj narobe v glavi...ali so vam že vsem možgane sprali?! Na tem svetu ni krize, recesije, itd... in nikoli je ne bo...so samo sposobni in nesposobni direktorji! Vsega bo konec, ko se boste vi sami odločili v svoji glavi!
Biofanatik
03. 12. 2013 07.06
+1
Tako kot so delo rzvrednotil bi moral razvrednotiti tudi barabije vseh vrst, kaj bi bilo potem spet lepo živeti v naši deželici.
Biofanatik
03. 12. 2013 07.02
+5
Brez veze, ker ti pol use poberejo roparji z blagoslovom zblojene vlade preko davkov, položnic, deložacij itd..
arthur1982
02. 12. 2013 22.13
+2
Takšen model je zelo razširjen v Skandinaviji in zanimivo v severni Italiji.
mimic
02. 12. 2013 20.31
+6
brez začetnega kapitala lahko brcaš v temo v nedogled!
ONniON
02. 12. 2013 18.29
+11
slovenija spada med države z najslabšo plačilno disciplino !
arthur1982
02. 12. 2013 22.12
+9
Zelo dobro so vedeli, zakaj je potrebno ukiniti SDK.
JanezFrumen
03. 12. 2013 21.53
+1
xmp125
02. 12. 2013 18.16
+2
Ojoj, kake buce. Zaposlovali bodo brezposelne ... ja koga drugega pa? In kako je to podjetnistvo razlicno od pravega podjetnistva, tistega, kjer si lastnik podjetja vzame svoj delez? Ali bodo prodajali pod ceno svoje izdelke in tako spravili v tezave se tista podjetja, ki dajejo kruh tako delavcem, kot lastnikom? A bodo socialni podjetniki zaposlovali za nedolocen cas? Kaj pa ce zmanjka tudi socialnega posla, bodo izplacevali place iz svojega premozenja? V tej drzavi 25 let po koncu socializma se vedno izumljamo recepte, kako narediti "boljsi sistem" od kapitalizma, s tem pa padamo v vedno vecje absurde in bedo. A mislite, da se nemski podjetniki gredo socialno podjetnistvo? Izgleda, kot da bi kup teh "socialnih podjetnikov" vedel, da na trgu niso uspesni (predragi, stroskovno neucinkoviti), in se sedaj skrivajo pod marelo socialnega podjetnistva...
Majcholyna
04. 12. 2013 08.46
+1
Zaposliš lahko tudi nekoga, ki je že zaposlen, pa prestopi k tebi... oni so osredotočeni na težje zaposljive brezposelne - iskalce prve zaposlitve, brezposelne po 40 letu itd.
ButaleLand
02. 12. 2013 18.15
+16
Socialno podjetništvo imamo že od osamosvojitve naprej in je na kratko nekako takole: 1. DIREKTORJI IN OŽJE VODSTVO - PLAČE NEOMEJENO VISOKE + RAZNE BONITETE - Z VIKENDI NA MORJU + JADRNICA ALI JAHTICA, HIŠICA V PLANINAH IN ŠE KAKŠNO KJE V EKSOTIČNIH KRAJIH. 2. DELAVCI TEH DIREKTORJEV IZ 1. TOČKE PA NA MINIMALNIH PLAČAH, KJER PONEKOD NE PLAČA NITI PRISPEVKOV IN DAVKOV...BONITETE ZA DELAVCEV (BOG NE DAJ, DA KDO SPRAŠUJE PO NJIH, SAJ JE LAHKO VESEL, DA DOBI REDNO PLAČO, ČE JO DOBI IN TO NA DOLOČEN DATUM)...stroški delodajalca so že tako ogromni!!! Tolk na kratko o socialnem podjetništvu v Sloveniji!
mimic
02. 12. 2013 20.30
+5
jahta plus ostalo, je ogromno breme lastnika, saj so delavci krivi za njegov luksuz, in jim zato jemlje kruh!
JanezFrumen
03. 12. 2013 21.44
No, samo javno znano dejstvo je, da je takih malo, pa še od tega jih je kar nekaj res vse nakradlo! Menim pa, da je takih, ki ne plačujejo prispevkov malo, pa še preganjajo jih, če opomniš pristojne, oz. bi jih, če bi kdaj kdorkoli sploh omenil!....
bubu4
02. 12. 2013 18.10
+7
Osnovna definicija socialnega podjetništva pravi, da je socialno podjetje enako kot vsako drugo - se pravi, deluje na konkurenčnem trgu, prodaja, izplačuje plače, veča tržne deleže..., vendar pa, pri tem zapluje težje zaposljive skupine, deluje okolju prijazno ipd. Najpomebnejše: dobiček se ne izplačuje lastnikom, ampak se vlaga nazaj v različne družbeno koristne zadeve (nove zapositve, razvoj prijaznješih tehnologij, izobraževanje....). Tako da je to ena izjemno dobra stvar in po mojem mnenju ena od pravnih poti na katere bi se morali podati. Nikakor pa to ni ''pritegovanje pozornosti'' in ''delo brez plačila'' - to je tisto, kar imamo zdaj :)
xmp125
02. 12. 2013 18.17
+4
Podjetje rabi kapital, recimo stroje, prostore. Zasluzek lastnika je odskodnina za uporabo kapitala. Kako mislijo socialni podjetniki urediti to? Bodo donirali opremo, prostore, itd, in se odpovedali "obrabnini", ali pa naj kapital priskrbi nekdo drug?
bubu4
02. 12. 2013 18.47
-1
To je jasno, da lastniki potrebujejo odškodnino za kapital, vendar pa so pri socialnem podj. te manjše, oziroma recimo temu ''primerne''. vemo, da v marsikaterem primeru, dividende preeeeceeej presegajo dejanske vložke v kapital. načeloma je tako, da se mora v socialnem podjetju NAJMANJ 50 % dobička reivestirati v družbi ali okolju koristne projekte ipd.
xmp125
03. 12. 2013 06.05
+0
In kdo doloci, kaj je "primerno"? Mimogrede, marsikatera "navadna" druzba reinvestira vec kot 50%.
CDROM
02. 12. 2013 17.13
+9
"To ni socialna pomoč, ampak zaposlovanje in izplačevanje plač, ki omogočajo dostojno življenje," so nam na vprašanje odgovorili sodelujoči na forumu socialnega podjetništva v Ljubljani........ Kaj lahko si še kdo izmisli še kaj bolj glupega, da lahko pritegne ne samo pozornost nase, ampak tudi kaj drugega!?
motorka57
02. 12. 2013 19.54
+7
Pa kar je še hujše,zaposleni morajo bit problematični delavci (arestanti, ozdravljeni zeliščarji......)
Raptorrrrrrrrr
02. 12. 2013 16.54
+10
vemo ...pomeni da smo solidarni in lahko delamo tudi brez plačila itak pravijo da je delo luksuz