Gospodarstvo

Veternice že leta 2008?

Nova Gorica, 22. 05. 2007 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetje Elektro Primorska nadaljuje projekt postavitve vetrnih elektrarn na Volovji rebri.

"Do konca leta bomo ustanovili družbo, na katero bomo prenesli vse, kar smo doslej vložili v projekt, tj. študije, mnenja, zemljišča, in to ponovno ovrednotili. Poiskali bomo ustreznega partnerja ter pripravili razpis za izbiro dobavitelja vetrnih elektrarn," je pojasnil v. d. direktorja Elektra Primorske David Valentinčič. Po njegovih besedah naj bi dela na Volovji rebri začeli v letu 2008.

Ministrstvo za okolje in prostor je delno gradbeno dovoljenje za postavitev 29 vetrnih turbin na Volovji rebri družbi Elektro Primorska izdalo 22. februarja.
Ministrstvo za okolje in prostor je delno gradbeno dovoljenje za postavitev 29 vetrnih turbin na Volovji rebri družbi Elektro Primorska izdalo 22. februarja. FOTO: POP TV
V Elektru Primorska so takrat izrazili prepričanje, da bo že prva vetrna elektrarna v Sloveniji po začetku obratovanja pokazala, da so bili pomisleki skeptikov in nasprotnikov odveč. Na ministrstvu pa so ocenili, da je varovanju okolja namenjena sama izgradnja vetrnih elektrarn.

Valentinčič je poudaril, da družba v projekt ni investirala javnih sredstev, pač pa denar, ki ga je zaslužila z izvozom elektrike, a višine vloženih sredstev ni želel razkriti. Opozoril je, da bo do dokončne uresničitve projekta morda minilo tudi več let, saj se zaradi velikega povpraševanja pri dobaviteljih vetrnih elektrarn čakalna doba lahko povzpne tudi na dve leti.

Ministrstvo za okolje in prostor je delno gradbeno dovoljenje za postavitev 29 vetrnih turbin na Volovji rebri družbi Elektro Primorska izdalo 22. februarja. Ta je takrat zaprosila za postavitev 33 turbin, vendar ni predložila pravih listin. Kot so danes povedali na ministrstvu, od takrat niso izdali nobenega novega dovoljenja in tudi niso prejeli nobene nove prošnje.

Po izdaji teh dovoljenj je v začetku aprila proti gradnji potekal pohod Društva za ohranjanje naravne dediščine Slovenije in Mountain Wilderness Slovenije. Minister Janez Podobnik se je kmalu nato na sestanku s koalicijo za Volovjo reber zavzel za pripravo okrogle mize, na kateri bi soočili mnenja o prihodnosti vetrnih elektrarn v Sloveniji.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomozuki
28. 08. 2008 14.13
Je, ja :) Glede na to, koliko površine zavzame kompleks + odlagališče NSRAO, je vpliv na izgled narave minimalen. Sicer pa je radiaktivnost vse povsod okoli nas. Radioaktivni radon se zadržuje tako v moji kot tvoji sobi :)
polaris
28. 08. 2008 11.39
A ni jedrska energija najbolj čista oblika energije na količino proizvedene energije? Sam imam na vikendu 100W sončne celice, 350Ah akumulator, pa mi še nikol ni štroma zmanjkal :) (Luči, polnilniki mobitelov, muska, sesalc, tv...) osebna elektrarna :))
Tomozuki
28. 08. 2008 01.08
Jethro: poglej si kakšne slike, ko vetrnice zančnejo puščati olje. Jih je kar nekaj na internetu. Problem je bolj v takratni navdušenosti in postavitvi le teh po omenjenih državah, sedaj pa ne vedo kako bi opravičili takratno zagnanost za "čistost narave", pa raje zamolčijo kakšne (precej znatne) poškodbe. Še dobro, da lajajo proti jedrskim elektrarnam, ki jim dajejo večino električne energije in ne uničujejo okolja (če niso ravno ruskega tipa). Podrimo še te in gremo v kameno dobo...
Tomozuki
28. 08. 2008 01.01
Vetrnice niso nič druga kot hrana okoljevarstvenikom (s izjemo ornitologov), saj so zmeraj prikazane samo v dobri luči, slabe strani so pa pogosto zamolčane. Vsaka država je namreč pred vstopom v EU podpisala dokument, pri katerem se zavezuje, da bo do neke dobe imela vsaj 30% (veliko je pridobimo iz HE) energije pridobljene iz obnovljivih virov. Z vetrnicami na vseh treh poljih (tu gre namreč za nekaj deset vetrnic na eno polje) ne bi zadostila niti 2% vse pridobljene energije v Sloveniji, da ne omenjamo dejstva, da si že tako izposojamo 30% energije iz drugih držav. Torej, slabe strani vetrnic, poleg izjemno skromnega nestalnega dotoka električne energije, so v njihovi sestavi in okolja v katerem bi bile postavljene. Vsaka vetrnica namreč vsebuje preko 120 litrov mineralnih olj in, glede na to, da se na krasu pojavlja žled, s pomočjo burje ne bi bil noben problem zlomiti jeklenega stebra, ki jo drži. Če temu dodamo še izjemno vodopropusten kraški svet, katastrofa ni več tako daleč stran. Seveda je pri vsakemu pridobivanju energije določeno tveganje. Treba je samo pretehtat, če se neko tveganje sploh izplača, glede količino energije, ki jo vir da.
polaris
28. 08. 2008 00.14
definitivno ni samo zguba - pa naj zaslužijo, če bojo... važn, da folku pokažejo, da je v vzponu aternativa!!!!
goso
25. 05. 2007 16.44
Sej razumem, da je morda težko razumet. Če bi dobro prebral, jethro, bi opazil, da trdim, da z vetrnicami ne moreš pri nas nadomestit nobene elektrarne, ne dajejo toplote (toplarne), potrebujemo pa kvalitetno elektriko, zato bodo zgraditi dodatne kapacitete v Šoštanju pa še kje (400 MW). Komu bodo spomenik vetrnice? Ni res, da Nemčija in Nizozemska nimata problemov , piše v poročilu distributerja E:ON (wind report 2005). Moraš imet 90 odstotkov pokritja s klasiko. Več vetrnic, več klasike, tako gre to. Saj razumem, da mnogi govorite na pamet...berite npr. www.countryguardian.net pa www.ilbis.com pa vetrnice.ilbis.com , pa potem kaj napište, v čem se ne strinjate s strokovnjaki. Vetrnice so za Slovenijo sama zguba, ženejo jih pa zarad obračanja denarja.
Jethro
24. 05. 2007 14.03
Strinjam se, da bi bilo najceneje zmanjšati potratnost...ali ta zalogaj je še večji kot pa izgradnja vetrnih elektrarn! Pravijo, da bi z izgradnjo uničili ne vem še točno kaj (kamne) in ogrozili ne vem kere ptice....prosim vas lepo, termoelektrarne in jedrska so pa čistilci za naravo!?!? Veste koliko vetrnih elektrarn ima npr. Nizozemska in Nemčija? Malo si poglejte koliko, pa nimajo nikakršnih problemov z njimi! Kvečjemu je ena od najbolj čistih virov energij danes in te iz leta v leto nucamo čedalje več! LP
goso
23. 05. 2007 02.32
"Na ministrstvu pa so ocenili, da je varovanju okolja namenjena sama izgradnja vetrnih elektrarn." Varovanju katerega okolja? Izgradnja vetrnih elektrarn pomeni uničenje, razvrednotenje okolja. Z njimi ne moreš zamenjat nobene termo elektrarne, tud majčkeno ne. Elektrika je , kolkor jo sploh je, draga, nekvalitetna, nihajoča, izgine, se spet pojavi, crkne. Pač po vetru. Kakšna bo korist? Ne bi raj zmanjšali potratnosti? Je velik cenej!