Gospodarstvo

Veste, kaj je izvršnica? Najprej plačaj in se nato pravdaj!

Ljubljana, 08. 06. 2012 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada namerava z izvršnico zajeziti plačilno nedisciplino. GZS to pobudo pozdravlja, a kljub temu opozarja na nekatera odprta vprašanja. Zanimivo je njihovo razmišljanje o tem, kako zagotoviti enakopravno obravnavo upnikov.

Te dni je veliko slišati o izvršnici. Kaj izvršnica sploh je? Vladna ekipa pravi, da gre za nov instrument, s katerim bodo izboljšali plačilno disciplino. V predlogu zakona o preprečevanju zamud pri plačilih je zapisano, da izvršnica "vsebuje nepreklicno pooblastilo podpisnika banki, da izvršnico plača iz sredstev na računu dolžnika, in imetniku izvršnice, da se poplača iz sredstev na računu dolžnika“.

"Tako se sledi načelu najprej plačaj in se nato pravdaj. Z navedenim se želi zmanjšati plačilno nedisciplino in zaščititi dolžnike,“ je zapisano v predlogu.

Za dodatna pojasnila smo prosili pristojno ministrstvo. A s finančnega ministrstva so nam odgovorili sledeče: "Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP-1) je trenutno v javni obravnavi, ki se zaključi 17. junija 2012. Ministrstvo za finance v tem času zbira pripombe, predloge, komentarje in druge pobude zainteresirane javnosti, vezane na omenjeni predlog novele zakona. Po zaključku javne obravnave bo ministrstvo prejete predloge preučilo. Dokler pa omenjeni postopki niso zaključeni in dokler gradivo ni dokončno usklajeno, skladno z ustaljeno prakso komuniciranja, ministrstvo za finance podrobneje ne pojasnjuje predloga novele."

Torej, na konkretna vprašanja nismo dobili odgovorov, je pa bilo iz koalicijskih vrst večkrat slišati, kaj bomo z izvršnico pridobili in da gre za dober instrument. Poslanec DeSUS Ivan Hršak je tako dejal, da bo omogočila neposredno izterljivost dolga.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je razložil, da se nam obeta pomemben zakon, ki uvaja nov plačilni instrument, s katerim se bo dolžnik zavezal plačati določen znesek. "Na ta način bo upnik prišel do svoje terjatve mimo pravosodja," je pojasnil konec maja.

Denar in računalo
Denar in računalo FOTO: Thinkstock

GZS opozarja

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so že dlje časa opozarjali, da so potrebne spremembe zakona o preprečevanju zamud pri plačilih. Kaj pa menijo o izvršnici, smo jih povprašali. "Ta pozitivnih učinkov na likvidnost ne bo imela, lahko pa doprinese k ureditvi neposrednih plačil,“ so zapisali v svojih pripombah in predlogih k izvršnici. Ob tem opozarjajo na nekatera še odprta vprašanja: izvršnica naj bi vzpostavila večjo plačilno disciplino, to pa je lahko povezano tudi z večjimi tveganji in negotovim položajem dolžnikov. Register izvršnic bi bil javen, kar pa bi lahko vplivalo na boniteto posameznega dolžnika.

Med drugim je zanimivo tudi razmišljanje GZS o tem, kako bi zagotovili enakopravno obravnavo upnikov. "Vsi upniki, ki bodo uspeli pridobiti izvršnico na prostovoljni bazi, bodo imeli izvršljiv izvršilni naslov, ki so ga pridobili v trenutku, ko je prešel vrednostni papir iz rok dolžnika v roke upnika,“ pravijo, kar pomeni, da bodo ti upniki v neprimerno boljšem položaju kot pa tisti upniki, ki bijejo boj v sodnih izvršilnih postopkih. "Slednji so imeli v dolgoletnih postopkih uveljavljanja svojih pravic in terjatev številne stroške, ki mogoče ne bodo poplačani, kakor tudi ne osnovna terjatev, ker jih bo, malce karikirano, prehitel nekdo z izvršnico izdano pred mesecem dni,“ dodajajo kritično.

Čeprav so imeli predstavniki GZS kar nekaj pripomb, so na koncu dejali, da pozdravljajo pobudo finančnega ministrstva za uvedbo izvršnice. Ob tem menijo, da je treba upoštevati tudi odprta vprašanja, na katera so opozorili. Domisliti si je treba dodatne rešitve, ki bodo obstoječi predlog ureditve instrumenta izvršnice dopolnili do te mere, da bomo v Sloveniji dobili učinkovit in za vse udeležence varen pravni in plačilni instrument, so zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dslovenija
06. 07. 2012 11.00
+1
Pozdravljeni, Glavni problem naše države je sodstvo, ki ne deluje oziroma ni nikoli delovalo. Podjetja, ki so tvorila zdravo jedro so propadla, tista ki pa še živijo so tik pred propadom. Gospod Janša je za časa Bajuka dobil pisno svarilo o delovanju sodstva in predlog kako rešit ta problem. A je eden od redkih takratnih politikov, ki se mu to ni zdela pomembna zadeva, da bi vsaj podal mnenje na to anomalijo. Zato po mojem mnenju vlada ne bo rešila nič razen svojih položajev. Žal
Nauders
10. 06. 2012 22.15
+1
vse kar potrebujemo, je znebiti se balkanske mentalitete poglejte ostalo Evropo; dela je dovolj cene so višje plačilo : TAKOJ PO IZSTAVLJENI FAKTURI nisem še imel, primera, da iz tujine ne bi plačali !!!
olyca
10. 06. 2012 10.25
+1
Izvršnica je komunajzarski način sodstva, ki v Sloveniji nikoli ni funkcioniralo ampak sqamo pomagalo prati in krasti denar davko plačevalcem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vasja Šuligoj
09. 06. 2012 22.25
+2
Naj drzava najprej uvede enotni placilni rok max 15 dni za vse subjekte neglede na lastnistvo in dejavnost, naj poskrbijo za kreditni krc da se sprosti sodisca naj zacnejo delat potem pa naj ga serjejo lahko tudi z izvrsnico
hrcekmuri
09. 06. 2012 13.50
+5
dejtvo je eno .če delo naroćiš in je opavljeno -bi ga verjetno moral plačat v 8 dneh.ampa ker je nekdo ukinil sdk in so se pojavile traparije kot je doo in rok plačila po 60 dneh-TO MI JE SESULO SP + DDV BOLJ ME PA SEDAJ SESIPAJO VSILJENE STORITVE KOT SO OGREVANJE -NE PORABIŠ NIČ PA PLAČUJEŠ UPRAVNIK STANOVANJ KI SE JIH JE NEKDO IZMISLIL TRAPARIJE KOT SO ČIŠENJE PARKIŠIČA KI GA SPLOH NIMAM,POBIRANJE LISTJA PA NOBENEGA DREVESA,ČIŠČENJE DVORIŠČA KI GANI IN PODOBNE TRAPARIJE
arafattt
09. 06. 2012 11.38
naj se vaša MAMA pravda
krtaca15
08. 06. 2012 20.49
+4
V Jugoslaviji je bilo to porihtano. Slovenija pa v 20 letih tega ni uspela uredit?
I_LL_BE_BACK
09. 06. 2012 09.58
+3
Tisti ki bi to morali urediti so se ukvarjali z lastninjenjem in davčnimi oazami sebe in svojih prijateljev, partnerjev, pajdašev...
Libra77
08. 06. 2012 11.13
+14
Zdaj, ko imajo polne žepe se vsi strinjajo z ukrepi, da jih nekdo ne bi dohitel in celo zrušil. RIP Kramberger, on je bil dokaz, kako se bo v mali Sloveniji streglo nasprotnikom že pred 20 leti. Žal večino slovenskih ovc ni verjelo, da je likvidacija pri nas možna, no, da nes se vidi zakaj je bila potrebna, brezmejno, nekaznovanje plenjenje državnega denarja in lastnine. Vsi so vpleteni, zato so močni in nedotakljivi!
mark54
08. 06. 2012 11.13
+9
To poznajo na hrvaškem že nekaj let. (zadužnica). In niso kaj dosti rešili. Rešitev je v sodstvu. Ta bi morala delati hitro in učinkovito. Recimo : dali smo podjetje v izvršbo in le ti so se pritožili da računov niso dobili itd. Namesto da bi sodniki zahtevali od davčne ali so računi ti in ti bili zajeti v obraćunu vstopnega DDV-ja ? so upoštevali njihovo pritožbo in nas napotilo na pravdo. In ta pravda je trajala 2 leti. In seveda smo jo dobili ampak kaj ko so medtem šli v stečaj. In namesto da smo dobili svoj denar ko so ga še kaj imeli , smo pristali v stečajni masi kjer pa nebo ničesar. Žal. Davčna bi seveda v par minutah vidla da so si vstopni ddv obračunali in bi sodišče moralo zavrniti pritožbo. Ampak pri nas lahko lažeš in kradeš pa je vse OK. Pri lopovih kjer v naprej načrtujejo da bodo podizvajalce pokradli ta instrument nebo kaj dosti uredil. Jaz poznam boljši instrument za izboljšanje plačilne discipline: PLAČILO PO VRSTNEM REDU : se pravi da ne more plačati nekomu uslugo ki jo je naredil za mano. Vsako plačevanje preko reda bi moralo veljati kot davčna utaja ali kazenska odgovornost. In že to bi rešilo dosti problemov ali pa bi podjetje ki je v likvidnostnih težavah takoj razgalilo in nebi ljudje v dobri veri da je firma dobra delali še leta za njih in nič dobili poplačano. Ker bi jim elektriko izklopli v najpozneje 60.dneh , pa telefone itd. In takoj bi lahko preveril kako stvari stojijo pri kaki firmi. To bi rešilo vsaj 60 % zadev. seveda pa bi nekatere pripeljalo na rob preživetja. Vendar za take ki imajo realne terjatve (pa še niso dobili poplačane ) bi država morala ustanoviti nek sklad ki bi odkupoval in tako brizgal gotovino v sistem. čez nekaj časa bi se pa zadeve uredile tako da tega sklada niti nebi rabili.
POVOJ
08. 06. 2012 10.48
+9
samo, pol naj sodišča odločajo o neki zadevi vsaj v dveh tednih, ne pa v dveh letih ali več
yapi
08. 06. 2012 10.44
+3
v teoriji bo tko. praksa bo pa da se tega ne bo delalo in da bo še več korupcije.
comment123
08. 06. 2012 10.30
+2
HooplaToopla
08. 06. 2012 10.01
+8
To je že bilo. pred dobrimi petnajstimi leti so obstajale t.i. "bianco menice", ki si jih kot podjetnik podpisal, če si kaj vzel na rok plačila pri drugem podjetju. Tudi te naj bi ščitile upnika, saj jih je ta lahko takoj vnolčil v banki, sredstva pa so bila pobrana z računa dolžnika. Prodajalci in upniki so zmotno mislili, da so s s tem res zaščiteni in lahkoverno dajali blago na up sleparjem, ki so podpisali menico. Nekateri bolj ambiciozni goljufi so s seboj nosili cel blok menic in jih podpisovali kot kokice. Edino česar dolžnik ni vedel, je bilo to, da na računu sploh ne bo denarja, ko bo menica vnvočljiva. Firme so se prodajale po 100 do 300 mark, tako da je slepar vsak mesec ropal z novim podjetjem. Lepi zlati časi. Ko je lahko svoj piskrček prislonil še vsak.
wizeman
08. 06. 2012 23.49
+4
Bjanko menice se podpisujejo še zdaj. So dokaj močan vzvod zavarovanja, saj dovoljujejo tudi zaseg imetja, ne samo stanja na računu. Verjetno si imel v mislih akceptni nalog. To je bila zelo učinkovita garancija, pozneje pa so jo zafurali, saj je veljala samo na dan zapadlosti in je propadla, če tistega dne ni bilo kritja na računu.....
HooplaToopla
09. 06. 2012 00.33
+4
Oboje. tudi akceptne naloge smo pisali kar v serijah.
Gobezdalo82
08. 06. 2012 09.27
+17
Hah. Zdaj so se spravili to obravnavat. Ko so tajkuni v navezi z politiko pokradli svoje in jim pravna država ničesar ne more. Kje ste, dragi moji JJ in BP, bili prej, vsaj 5 let nediscipline, ki je privedla do kaosa v gradbeinštvu????
usi-glih
08. 06. 2012 09.46
+6
ja itak - kljub našim 20 letnim opozorilom niso v mandatu 2004-2008 naredili popolnoma nič razen seveda KRAJE NAŠEGA PREMOŽENJA
perlhelp
08. 06. 2012 09.04
+5
Potrebno je prvo dokazati da je nekdo nekomu nekaj dolžan...
wizeman
08. 06. 2012 23.53
+2
Za to obstaja verodostojna listina. Če terjaš nekoga, ki ti ni dolžan je to enako kot kriva ovadba ali kraja....
Libra77
08. 06. 2012 08.58
+19
Veste kaj je SLO VIP? Slovenski Very Important Prevarant aka Veze in Poznanstva, imaš črnjo gradnjo, po odločbi še ne rabiš rušiti in je nikoli ne boš potreboval; Nakažeš si državni denar, javno izraziš, da nisi in s tem si bogat. Preprosto.
Kembl
08. 06. 2012 08.49
+35
Kot S.P. imam pogodbo z podjetjem, katero slabo plačuje. Tudi sami imajo dolžnike. Ko jim bom prvič poslal kao izvršnico, bom končno dobil denar, podjetje pa se mi bo zahvalilo za sodelovanje. Adijo pogodba ! In kaj bomo naredili - ta mali - .? Tiho boš še naprej in trpel in bil vesel, da imaš delo. Veliki pa nas bodo bobmandirali z izvršnicami in prav malo jim bo mar ali ti nočeš plačati ali ne moreš plačati ! Nisem proti temu - bilo bi potrebno vstaviti varovalke in definirati pravila - življenska !
maijster
08. 06. 2012 08.58
+12
....popolnoma se strinjam z teboj,sem v enakem položaju kot ti,ker meni malemu,je dosti 280 eur in kadar kličem za poplačilo zamujenega računa,ti dajo občutek ,kaj gnjaviš za teh 280 eur,saj bomo plačali,zato pa raje čakam da to poravnajo maker z zamudo,samo zarad tega,da še ta posel ne izgubim,......
wizeman
08. 06. 2012 23.56
+1
Zmotno, fantje. Tvoj dolžnik bo poslal pa izvršnico svojemu dolžniku, in stvar bo končno zalaufala. Sicer bi pa itak moralo vsako podjetje, ki ni zmožno plačevati v razumnem roku objaviti insolventnost in pozneje bankrot. Tako vsaj piše v zakonu....
Darko32
08. 06. 2012 08.45
+5
Z tem predlogom je idealna pozicija za korupcijo v sodstvu, policiji in državnih organih. Z prikrivanjem nekih nepravilnosti, recimo na katere jih opozori državljan bodo izkoriščali tako, da bodo onemogočali preiskave in bodo raje šli v prikrivanje. Takšne in podobne pogruntavščine bodo samo legalizacija korupcije in kriminala v policiji in sodstvu. ŽE v času štrajka smo ugotovili, da je med policiaji kar cela pleada takšnih, ki z svojim malomarnim delom delajo veliko škodo zastavi in ustavi. NA sodiščih pa ni nič bolje, saj sodnikom ni v interesu pravičnega in poštenega sojenja in zato raje gredo v smer prikrivanja dokazov. VSaj tako je videti celotno stanje na tem področju.
X-XY
08. 06. 2012 08.24
+2
parepozno, prepozno
Roxy79
08. 06. 2012 08.29
+21
HOČEMO SDK in pika. Odpadejo vsi priseski......
Follow me
08. 06. 2012 11.15
+2
@Roxy79 In potem kdo bo lahko kradel, in se iživljal na malega človeka ??
Generacija56
08. 06. 2012 08.12
+36
Ko smo že pri naših sosedih, avstrijcih.Tam je delavec zavarovan za deset tisočakov, v primeru da delodajalec ne more izplačati dohodka. Že v dveh dneh potem, ko mora prispeti dohodek na račun, izplača znesek zavarovalnica. Kako hitro pa zavarovalnica znesek izterja nazaj, pa je za omejence na balkanu znanstvena fantastika!
Jimi1
08. 06. 2012 08.16
+28
Vse čemur se reče zaščita delavcev in delavčeve pravice je na Balkanu znanstvena fantastika.....
Follow me
08. 06. 2012 11.17
+4
@Generacija56 Mi smo Švica mi se ne moremo primerjat z Avstrijci.