Gospodarstvo

Veselinovičev odhod iz NLB je:

Ljubjana, 19. 05. 2009 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

korekten, etičen, pravilen, političen, pričakovan, presenetljiv, logičen. Tako pravijo v parlamentarnih strankah.

Veselinovičev odhod iz NLB je na kratko komentiral tudi guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.

 Na odločitev nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke (NLB), da sprejme odstop predsednika uprave Draška Veselinoviča, so se odzvali v parlamentarnih strankah.

Kresal
Kresal FOTO: Blaž Garbajs

Katarina Kresal, LDS: Veselinovič je presekal vročo politično debato

Predsednica LDS Katarina Kresal je Veselinovičevo odločitev, da ponudi odstop, označila kot "korektno in etično", saj je s tem presekal vročo politično debato, ki ni bila v korist banki. Ostali člani uprave NLB tega niso zmogli, je poudarila.

Zakaj je sprejel Veselinovičev odstop, bo po besedah Kresalove pojasnil nadzorni svet, sama pa pričakuje, da banka čim prej dobi stabilno vodstvo, saj ji trenutno dogajanje zagotovo ne koristi.

 

Matej Lahovnik
Matej Lahovnik FOTO: Dare Čekeliš

Matej Lahovnik, Zares: Nadzorniki so ocenili prav

Predsednik Zaresa Gregor Golobič ni želel komentirati odločitve nadzornega sveta NLB. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pa je že včeraj dejal, da je sedanji nadzorni svet imenoval Veselinoviča na mesto prvega moža NLB, zato je tudi prav, da, če so isti nadzorniki ocenili, da za Veselinovičev odstop obstajajo razlogi, tega tudi sprejmejo.

Lahovniku se zdi tudi pomembno, da bo pred imenovanjem novega predsednika uprave izveden javni razpis in bodo uresničene zaveze pred volitvami, da bodo imenovanja pregledna in v konkurenčnih pogojih, in sicer za vse kandidate, ki izpolnjujejo pogoje.

 

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: POP TV

SD: Razprava o tem nima dodane vrednosti

V poslanski skupini SD so poudarili, da je Veselinovič sam ponudil svoj odstop in da razpravljati o razlogih in ciljih ponujenega odstopa v tem trenutku nima dodane vrednosti. Enakega mnenja so v SD tudi glede odločitve nadzornega sveta NLB, da Veselinovičev odstop sprejme. V tem trenutku je najbolj pomembno, da se v čim krajšem času vzpostavi nova vodstvena struktura NLB, ki se bo v prvi vrsti ukvarjala s težavami na finančnem trgu.


 

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: Dare Čekeliš

Andrej Vizjak, SDS: Tako kot je prišel, je tudi odšel – politično

Poslanec SDS Andrej Vizjak je z začudenjem pospremil Veselinovičev odhod. "Ker gre za politično kadrovanje, Veselinovič je bil namreč izvoljen brez javnega razpisa, bi pričakoval, da ga bo razrešila nova politika po zamenjavi nadzornikov."

"Tako kot je prišel, tako je tudi odšel – politično," je še poudaril Vizjak in dodal, da če na čelo NLB postaviš nekoga "brez prepričljivih argumentov, na podlagi političnih kriterijev, lahko računaš, da zaradi teh kriterijev tudi odleti". "To se je tudi zgodilo."

Zmago Jelinčič<br>Plemeniti
Zmago Jelinčič<br>Plemeniti FOTO: 24ur.com

Zmago Jelinčič, SNS: Drugega nismo mogli pričakovati

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je takšno odločitev pričakoval. "Glede na politične pritiske in politične odločitve drugačnega razpleta nismo mogli pričakovati."

Menjavanje uprave NLB, tudi če je pogosto, po Jelinčičevih ocenah ne pomeni nič slabega, če banka potem dobi boljšega upravljalca. Jelinčič meni, da slovenske banke sicer niso nikoli imele dobrih upravljalcev in so vedno živele iz "uslužnostnih dejavnosti", ki so bile med najdražjimi na svetu, če ne celo najdražje. Njihovo finančno poslovanje z dajanjem kreditov se je izkazalo kot zelo slabo. Edino, kar ni bilo slabo, je bila delitev nagrad lastnim ljudem, ki so se nagrajevali ne glede na uspeh banke.
 

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: POP TV

  Karl Erjavec, SeSUS: Veselinovič ni deloval v duhu pričakovanj vlade

Predsednika DeSUS Karla Erjavca je odločitev nadzornikov NLB presenetila. "Glede na sestavo nadzornega sveta nisem pričakoval, da bodo sprejeli Veselinovičev odstop."  Nad odločitvijo nadzornega sveta NLB je sicer zadovoljen, ker bo "tudi na tak način predsednik uprave banke pripomogel k temu, da se zadeve glede na zadnje dogodke nekako konsolidirajo in stabilizirajo".

"Mislim, da je prav, da je nadzorni svet sprejel Veselinovičev odstop, ker ta glede reprogramiranja posojil, ki so namenjena za lastniško konsolidacijo, ni ravnal v duhu pričakovanj vlade," je še povedal Erjavec.

Radovan Žerjav
Radovan Žerjav FOTO: POP TV

 Radovan Žerjav, SLS: Logična poteza

Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je potezo nadzornega sveta NLB, da sprejme Veselinovičev odstop, označil kot logično. Meni, da odstop predsednika uprave ne bo pomenil kakršnih koli težav za tekoče poslovanje banke.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nauders
20. 05. 2009 13.05
otroški vrtec. mislim da je odšel ker je videl kako potopljena je NLB
Orwel
19. 05. 2009 14.02
Opravil je svojo nalogo in odšel. Tu ni popolnoma nič nenavadnega in iz odgovorov predstavnikov strank vidim le naivno pripovedovanje o "stricu, ki bo kupil, a nima denarja". Veselinovič je izpolnil ukaz lože.
dr.psiho
19. 05. 2009 13.59
Ja tukaj bi lahko dobro profitiral srbski lobi..ugodni krediti...velika srbija do triglava itd..no naši so jih prečitali..no mogoče..
d33pm1nd
19. 05. 2009 13.59
100 babic, kilavo dete
JohnWayne
19. 05. 2009 13.54
ja očitno ga niso postavl.. :) al je pa samo kost za glodat, da gre lahko kakšna druga stvar pod mizo skoz.. :)
andreja2008ab
19. 05. 2009 13.50
Ja, bemtiiš, zdej se pa kr vsi strinjajo.....A ga niso postavl? jao, what a mess?!