Gospodarstvo

Velenjski rudarji že blizu potrebnih podpisov za zaostritev stavke

Velenje, 06. 07. 2014 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker s strani generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka še ni nobenega odgovora glede njihovih stavkovnih zahtev, je stavkovni odbor velenjskih rudarjev začel zbirati 1250 podpisov stavkajočih za zaostritev stavke. Zbrali so jih že 944, oglasil pa se je HSE, ki pravi, da v pogajanja med vodstvom premogovnika in rudarji ne sme posegati.

Stavkovni odbor velenjskih rudarjev, ki spontano stavkajo že od ponedeljka, je danes začel z zbiranjem 1250 podpisov stavkajočih za zaostritev stavke. Tekom dopoldneva je zbral že 944 podpisov. Tiskovni predstavnik stavkajočih Robert Mencinger je ocenil, da zbiranje podpisov poteka dobro in pričakuje, da bodo zbrali zadostno število podpisov.

Če bo stavkovni odbor zbral te podpise, bodo z deponije dobavo premoga Termoelektrarni Šoštanj (Teš) zmanjšali na 25 odstotkov. Za ta korak se je stavkovni odbor odločil, ker s strani generalnega direktorja Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaža Košoroka še ni nobenega odgovora glede njihovih stavkovnih zahtev, predvsem glede vzdržne cene premoga.

Pred Premogovnikom Velenje se je sicer danes zbralo med 300 in 400 stavkajočih. Eden od njih je povedal, da je blok pet Teša v remontu, obratuje le blok štiri, tako da dnevno Teš potrebuje le okoli 1500 ton premoga iz Premogovnika Velenje. Iz Teša so sporočili, da imajo trenutno na deponiji približno 395.000 ton premoga. S to količino lahko Teš nemoteno obratuje naslednjih 35 do 40 dni.

V Premogovniku Velenje pa so potrdili, da prodajajo hotel Barbara v Fiesi, ki je bil nekoč dom rudarjev, zgrajen z udarniškim delom, in hotel Oleander v Strunjanu, ki je v lasti hčerinske družbe Gost. Za hotela naj bi se zanimali ne le kupci iz Slovenije, temveč tudi iz Rusije. Odprodajo premoženja, ki ni vezano na odkop premoga, je od vodstva rudnika zahteval tudi Košorok.

HSE pravi, da se v pogajanja ne more vključiti

Na zbiranje podpisov za zaostritev stavke se je odzval tudi HSE, ki trdi, da v stavki HSE ni pogajalski parnter. Predmet pogajanjso namreč razmerja med zaposlenimi Premogovnika Velenje ter tržna razmerja med prodajalcem premogovnika in Teš," so zapisali v družbi, ki ima v lasti približno tričetrtine velenjskega premogovnika, Teš pa je v 100-odstotni lasti HSE.

Dodajajo, da lahko premogovnik prvo zahtevo stavkajočih - ceno premoga - reši le v pogajanjih s Termoelektrarno šoštanj, ki je edini kupec premoga. Ostale zahteve, ki se nanašajo na socialne pravice zaposlenih, z vodstvom premogovnika. Na HSE dodajajo, da se morajo vsi udeleženci dialoga zavedati, da morajo spoštovati dogovore in pogodbe.

Zaključujejo pa, da je vloga HSE v danem položaju predvsem ustrezno predstaviti okoliščine. "To vlogo, skupaj z iskanjem predlogov za reševanje, je HSE izvajal že pred izbruhom stavke in jo bo še naprej. Ne more pa - niti, če bi to hotel - postati pogajalski partner," so zapisali v odzivu.

Premogovnik Velenje
Premogovnik Velenje FOTO: POP TV

Rudarji, ki stavkajo od ponedeljka, zahtevajo izplačilo zaostanka plač iz let 2012 in 2013 do konca letošnjega leta, saj so dve leti prejemali za pet odstotkov nižje plače. Zahtevajo tudi zagotovilo izplačila plač po kolektivni pogodbi do 18. v mesecu. Če bo kakšen mesec plača zamujala, pa rudarji napovedujejo, da bodo takoj naslednji dan začeli stavkati. Prav tako nasprotujejo predlaganemu 10-odstotnemu znižanju plač in odvzemu treh dni dopusta.

Tretja stavkovna zahteva je izplačilo regresa v višini nekaj manj kot 800 evrov in nagrade ob 3. juliju, dnevu rudarjev, do 18. julija, četrta zahteva pa se nanaša na ohranitev obstoječih pravic zaposlenih v primeru prisilne poravnave ali stečaja rudnika.

Rudarji upravo opozarjajo, da ne sme uvesti nobenih sankcij za stavkajoče, med stavko pa morajo dobiti plačo in ostale pravice, ki jim pripadajo. Med stavkovnimi zahtevami so tudi spoštovanje in izvajanje sporazuma, podpisanega marca letos med podjetniškim sindikatom, upravo rudnika in HSE, uprava rudnika pa mora v dogovoru z vodstvom HSE zagotoviti, da bodo v ceni premoga zajeti vsi stroški, ki nastanejo pri ali zaradi izkopa premoga.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (288)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spoštovanje
06. 07. 2014 22.50
-6
srečno knapi, ki to niste več - pa tudi če šaleška dolina ostane brez tople vode in pozimi brez ogrevanja - dragi knapi tudi vi ste prebivalci šaleške doline in za to kar delate bi vas morali kazensko preganjat, ker ogrožate življenja v šaleški dolini in ogrožate proizvodnjo električne energije, ker izsiljujete z ceno premoga za katero vi sploh ne smete imeti besede, ogožena je sama jama v kateri se lahko zgodi marsikaj ko je brez nadzora...pa kaj vam ni jasno, a vam je treba vse narisat....hotel na golteh - 9 milijonov evrov ste dali za njegovo prenovo in koliko je stala postavitev, hoteli v fiesi, restavracije, športne trgovine, sponzorstva NK rudar,.....halo....a ste na luna al za njo.....ko je bil medo tam niste štrajkali, zdaj se pa nekaj hršite....
kr-enn
06. 07. 2014 23.44
+7
mislim da si si izbral napačen nick! moral bi si izbrati "nespoštovanje" ! Me zanima,če bi še bil istega mišljenja ko bi za en dan oblekel knapovsko oprremo
TheMatrix1
07. 07. 2014 02.38
+5
Spostovanje. Zdej ti bom js nekaj povedal...tudi knapi spadajo pod salesko dolino imas prav, pravis da morajo biti kaznovani? Zakaj? Zato ker stavkajo, zato ker iscejo svoje pravice? Zakaj niso kaznovani tisti ki so podjetje zapufali in se nakradli itd...da ti bo jasno ti bom razlozil zakaj knapi stavkajo in iscejo svoje pravice...njihovo delo ni lahko, so v prisotnosti plina so 500m pod zemljo masino morajo drzati 8 ur ko vrtajo itd...ne vedo ali se bodo vrnali svoji druzini ali ne..so pod jezerom...HSE niso zmanjsali place..dobili so nagrade in regres a PV in HSE spadata pod enako hcerinsko druzbo..to je isto..js odprem firmo v velenju in mariboru..regrese in nagrade dam v velenju v mariboru pa ne dam..ni logike..knapi ne se dat..stavkajte se naprej dokler ne dobite svoje..pa tud da cela saleska dolina ugasne
spoštovanje
06. 07. 2014 22.27
-1
kje je pa NS rudnika, mali delničarji,.....knapi dragi po moje ste ostali sami in boste za morebitne posledice odgovarjali ......SAMI
Beopen
06. 07. 2014 21.51
+2
Problem je tudi in predvsem v lastništvu premogovnika. To že zdaleč ni več le država. Lastnikov, upravljalcev premogovnika in interesov kapitala je ogromno, od tu tudi izgube in problemi, ki so se že dolgo nakazovali, zdaj pa so se tudi udejanjili.
rozmarinka50
06. 07. 2014 21.50
+16
Kaj ste eni pametni pri svojih komentarjih,me prav zanima koliko vas je,ki bi šli v jamo in vam po 30 letih začno krajšati delavske pravice,ali bi delal ali bi rekli dost nam je.....dragi knapi podpiram vas in ponosno naprej do konca...SREČNO.
Nr.1
06. 07. 2014 20.48
+4
Delat al pa na borzo!! Pred nekaj časa ste pa z vašimi šefi (medved in rotovnik pa sindikalist TEŠ-a) vpili, da ste konkurenčni na polno, samo,da se je zgradila najdražja TE v Evropi!! Če si ljudje vaših izjav ne zapomnejo, pa ima google vse zapisano!!
Nr.1
06. 07. 2014 20.50
+6
Ja, in kje je čudežni doktor ekonomije Lahovnik? So ga provizije ob zagovarjanju lignita odpeljale kam v eksotiko?
Angela Franko
06. 07. 2014 20.19
+3
da niso ti rudarji blizu zaprtja rudnika ????
pabin
06. 07. 2014 21.10
+8
Poglej, lahko da smo blizu zaprtja rudnika, nikoli se neve kaj se bo izcimilo iz tega??? Ampak, če smo mi blizu zaprtja, potem bo tudi teš ugasnil, investicije ti nihče nau vrnil. Lepo vam pravim ljudje božji, glejte tudi kakšen drug program, ker tale pop ponudi samo košaroka in njegove besede. Verjetno imajo kakšno prepoved, ampak povem vam, na odmevih je kakšen dan nazaj bil gost velenski pogajalec, tudi Rosvita je pogoltnila kakšen knedel, ko je videla da ni vse tako kot predstavljajo. Ja rudnik se lahko zapre, pardon gre v zapiranje, to pa traja leta..........leta, ne moreš kar tako iz danes na jutri zapreti jame.....sedaj pa pametujte, jaz grem jutri štrajkat...............srečno
Nikiiy
06. 07. 2014 21.42
+4
Rudnik se lahko zapre zelo hitro prej kot v pol leta, če to dela stroka ( V Slovenniji je ni ) in 100 let če se to dedla na ozemlju Slovenije..V Revirjih zapirajo tako, da v Luknjo hodijo na sprehod, se zabavajo delijo dobiček kupujejo novo satelitsko in igralne konzole ter izsiljujejo že deset let in bodo še 20 let. Ali tako kot gradijo Klinični center že 35 let ali Dars avtoceste nikoli končana zgodba. Je pa res da bi ta Premogovnik trenutno zaprl samo Norec in samo Norec bi vse kar je na PV ju in Bloku 6 pometel pod rdeč tepih. Tukaj je kriminala tza na stotine milijonov in krivcev za cel Goli otok, V Glavnem Angleška Lady bi rešila to v tednu dni.
Nikiiy
06. 07. 2014 20.12
+15
Baje je samo nekaj 100 tisočakov od Bloka 6 v Medvedovem gumjastem čolnu in jahti za 200 tisočakov, ( o stanobvanjih pst ) no nekaj je tudi v Radovanovičevi ograji, ( je izredno leopa na njegovi HACIENDI ) nekaj odnesel Lednik, pa Borovnik za odpravnino seveda niso se pustili motit niti nadzorniki, Sonja Kuga nč, Kontič, Meh in Ročnik z polno potovalko, Ja tud Rotnik je tako obubožal, da so mu dal direktorsko mesto saj je lepo poskerbel za ostale.. O svetovalnih podjetjih Medveda za energetiko predalčkih v tujini pa ne bi saj gre notri zelo malo denarja.Zdej pa panika, driska in ŠTRAJK Ise pomest pod tepih tisti rdeči ki so ga pred leti potegnili do jezera za Tita.
Nikiiy
06. 07. 2014 20.13
+6
march76
06. 07. 2014 20.37
+7
eh,radičeve verjetno ni motil TEŠ 6,ampak da ni nič stran dobila....
Nikiiy
06. 07. 2014 20.42
+6
ONniON
06. 07. 2014 18.53
-1
najnižja stopnja brezposelnosti v evropski uniji je v avstriji
ONniON
06. 07. 2014 21.30
+0
saj se sploh ne čudim ... vedno več jih gre preko meja ker je doma tako odlično ane
mackon08
06. 07. 2014 18.33
+13
Saj ni problem višina plače, tu se že najdejo, problem so izgube premogovnika. Če je premog predragi pa ga je treba drugje kupiti, to je pač načelo tržnega gospodarstva. Če mislijo da bomo spet plačali vsi državljani Slovenije se pa motijo, vsaj ne bi smelo biti tako.
janezBEKIMjansha
06. 07. 2014 18.35
-6
pabin
06. 07. 2014 20.51
+5
Ampak težava je da ne dobimo nikjer cenejšega premoga, namesto da bi čuvali našo zlato jamo, raje dajmo uvažati premog po 5e. Nikakor ga pa ne morejo spraviti do šoštanja, kajti naše železnice........po cesti pa tudi nau šlo. Protijanez, tvoji komentarji so sila proti premogovniku, mogoče pa imaš kaj z Franjotom, da bi uvažala indonezijca, ko v Ljubljani. Zopet se bodo okoristli samo neki tajkuni.........pa vseeno gorenje nič nima s tem, razen direktorja...........srečno knapi
Ata_Smrk
06. 07. 2014 18.13
-16
Pretiravajo ze. Izsiljujejo. Place bistveno prevelike za svojo izobrazbo! Pa se bi oni imel... Noro.
evita 1
06. 07. 2014 18.17
+7
Pa mogoče poizkusi ti - vsak dan 500m pod zemljo, nevarnosti na vsakem koraku, dihaš prah in drugo svinjarijo, delo v treh izmenah, povprečna življenjska doba pod 60 let....in potem presodi, če je plača res previsoka?
dog21
06. 07. 2014 18.19
+10
rajkoje
06. 07. 2014 19.03
+7
haha povprecna starost pod 60 hahahahahhaa eni grejo tk ohranjeni u penzijo da lahk se 20 let pol fusajo....
mul?ek
06. 07. 2014 19.36
+3
Ata ,tebe bi dal enkrat na odkop,pa d ti cel šiht po glavi teče al pa vsaj kaplja ,pa prah ,pa en kup nevarnosti, bi vido , če si zaslužjo take plače,al ne...,zato ne se...
march76
06. 07. 2014 20.39
-1
mulček,če je tako hudo in nevarno daj pa odpoved.....poznaš tisto "NI DNARJA DA BI TO DELAL"
pabin
06. 07. 2014 20.56
+7
vse ki kritizirate plače rudarjev, borite se za svoje plače, vse plače so premale!!!!!! Pismo, kva ste res tolk zabiti pa favšni, pojdite delati v rudnik. Malo glejte na SLO1 odmeve zvečer, tam dosti več povedo, tudi o izobrazbi rudarjev, ni tu sam lopata in kramp. Tale poptv je sigurno zablokiral prave informacije iz Velenja, sram naj jih bo............knapi gremo do konca!!!!!!! SREČNO
Repinclpatatis
06. 07. 2014 17.57
+10
Žal večina vas ne dojame problema, zakaj, zakaj ?? Jutri bodo rudarji samo še del zgodovine, kako, zakaj ?? Kam seje vlagalo in kako se je gosporarilo ?? So knapi vse to pojedli in zajedli sami sebe ?? GREMO NA NUKLEARKO, kaj ni vse podobno, kaj bo ko se bo in kdo bo ?? TU SE PA GRADI T6 !! SO to gradili TOVARIŠI za moderno ropanje knapov in naroda ??????
Verbena
06. 07. 2014 17.46
+31
Šaleška dolina....poznana po premogovništvu..zaradi njega se je podoba doline tudi spreminjala...ugrezala so se tla, nastajala jezera, izginila so cela naselja....ampak premogovništvo pač terja davek..na drugi strani pa se je ravno zaradi premogovništva kraj tudi razvijal....nekoč tako opevano Titovo Velenje, danes, odkar smo samostojni spet Velenje!!!.....ob odločitvi za nadgradnjo TEŠ-a..je politika kot zmeraj, premalo gledala v prihodnost, očitno imajo preveč dela s preteklostjo!!!...lignit je premog z najslabšo kurilno vrednostjo....in se ga zato porabi več!!!...kakšne so še sploh zaloge??....V glavnem, rudarji imajo prov da štrajkajo..ves realni sektor bi moral bit z njimi....solidarno, v pomoč, v premislek vladi in bodoči vladi, da je uspeh Slovenije odvisen izključno od gospodarstva, ne od nekih uradov !!!!
miro1
06. 07. 2014 17.44
+18
Knapi srečno in kar tako naprej. Še ostreje če je treba.
zemljemerec
06. 07. 2014 17.30
-9
zapret, tega črnega hudiča, ki ubija življenje in denar stran meče...
Beopen
06. 07. 2014 17.02
+8
Do teh problemov je prišlo, ker se v tej državi premalo upošteva strokovna mnenja in delavce, kot udarno gibanje ustvarjanja družbeno - domačega proizvoda. Če bi prevladal razum nad kapitalom, že zdavnaj ne bi prišlo do gradnje TEŠ-a, kot projekta, ki sploh ni primeren oziroma kredibilen glede na projekte, ki so prijaznejši, cenejši in ustreznejši glede na okolje in možnosti, ki jih Slovenija s svojimi danostmi predstavlja. Takšnih projektov ali temu podobnih je žal v Sloveniji bistveno preveč. Potrebne so sistemske spremembe, kjer do takšnih nepravilnosti ne bo več moglo priti.
proofreader
06. 07. 2014 17.00
+8
Ceno 2,25 je dogovoril Černač. Če se z njo ne strinjate, pridite jutri stavkat pred sodišče, kjer bodo tudi ostali SDS-ovci.
zemljemerec
06. 07. 2014 17.28
+4
in černač je legaliziral črne gradnje zvestim pripadnikom partije..
enoh
06. 07. 2014 18.00
-1
march76
06. 07. 2014 16.30
-14
Upam da bo kdo za tole odgovarjal! Neprijavljen štrajk,je treba sankcionirat! Ti se sploh ne zavedajo kako fino jim gre....Pa vsakemu dati alkotest!
dr.dare
06. 07. 2014 16.29
+3
Kaj se sekirate če SDS zmaga sploh nobenmu na šiht več ne bo treba hodit tok denarja nam oblubljajo! hahahahahahah
WAUKA
06. 07. 2014 16.43
+0
dr.dare
06. 07. 2014 16.12
-10
hahahahhah bogi knapi še SDS vas bi z a50 eur opeharla ker imate preveliko plačo hahahahahha
Prisrcen Prisrckovi?
06. 07. 2014 16.17
+12
politiki bodo kmalu celo slovenijo zašenkali ne prodal ....
tyulny
06. 07. 2014 16.09
+30
Rudarji ne dajte se.V tej državi bo treba vse sesut od politikov pa do nesposobnih gospodarstvenikov.
Rde?a pesa in hren
06. 07. 2014 16.19
+18
Jaz jih tudi podpiram, za vse je denar, za niho pa ne. Šefi se pogovarjajjo o 100 miljonih evrov, za plače pa je problem. Kako so knapi ravnali v takem primeru že v bivši jugi?
Rde?a pesa in hren
06. 07. 2014 16.20
+11
Ja tam naj potrkajo pri tistih, ki so financirali 6 blok al kaj je že... tam je menda kar nekaj 10 miljonov šlo za provizije, a ni bila NPU pri teh pred kratkim... kje so potem vsaj miljoni od provizij?