Gospodarstvo

Vegrad Inde ni več invalidsko podjetje

Velenje/Ljubljana, 14. 10. 2010 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrstvo za delo je podjetju Vegrad Inde odvzelo status invalidskega podjetja. Tako za stečaj, ki ga je predlagala stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril, soglasje vlade ni več potrebno.

Stečaju Vegrada bo kmalu sledil tudi stečaj podjetja Vegrad Inde.
Stečaju Vegrada bo kmalu sledil tudi stečaj podjetja Vegrad Inde. FOTO: POP TV

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je v ponedeljek izdalo odločbo, s katero je podjetju Vegrad Inde zaradi hujših kršitev zakonodaje odvzelo status invalidskega podjetja.

Stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril, ki je v sredo na ministrstvo poslala vlogo za izdajo predhodnega soglasja vlade za stečaj podjetja Vegrad Inde, je bila o odvzemu statusa invalidskega podjetja obveščena danes. Kot je pojasnila, bo tako v najkrajšem možnem času podala predlog za stečaj podjetja Vegrad Inde na sodišče.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve se je za odvzem statusa invalidskega podjetja družbi Vegrad Inde odločilo na podlagi 60. člena zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov. Ta določa, da se lahko gospodarski družbi z odločbo odvzame status invalidskega podjetja, če je pri nadzoru ugotovljeno, da huje krši predpise, so pojasnili na ministrstvu. Hujše kršitve zakonodaje v podjetju Vegrad Inde je ugotovil Inšpektorat RS za delo.

Za stečaj podjetja Vegrad Inde s 142 zaposlenimi, ki ga bo predlagala stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril, soglasje vlade ni več potrebno.

Stečaju Vegrada z okoli 570 zaposlenimi, ki se je začel 6. oktobra, bo tako kmalu sledil tudi stečaj podjetja Vegrad Inde, za kar so si zelo prizadevali tudi v svobodnem sindikatu. Delavci podjetja Vegrad Inde namreč prav tako kot delavci Vegrada več mesecev niso prejemali rednih plač, podjetje pa jim dolguje tudi druga plačila. To je bil tudi razlog za začetek stavke 20. septembra, ki je za zdaj še zamrznjena.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
27. 10. 2010 15.58
To je slika debe in korupcije v Sloveniji. Pravilno je, da se ustanovijo invalidska podjetja, vendar tukaj je največje pranje denarja, kar jih človeštvo pozna. V teh podjetjih sedaj država zavestno prikriva plačevanje prispevkov. NAmreč v teh podjetjih so izenačili invalide in delovne invalide, kateri so zboleli zaradi daljših vplivov delovnega okolja. Sedaj pa je zmešala vse skupaj in v enem košu vrgla na cesto. TAko imamo dokazano najslabšo politiko, ki jo lahko primerjamo še z banana republiko. Tukaj je sedaj vlada naletela na problem, kateri se pravi prikrivanje plačevanja prispevkov. ZAto je skrajni čas ministra Svetlika, da vzpostavi pravni red na tem področju in loči plačevanje prispevkov od subvencij in naj neha metati vse v en koš.
Pancho57
15. 10. 2010 10.10
Preberete besedo invalid pa v jok. A veste, da se zaposlene invalide ne plačuje prispevkov, saj te pokrije država. Denar namenjen za prispevke pa firma polaga na poseben račun in jih koristi za svoj razvoj. Le kam je Hilda dajala ta sredstva, če so inšpektorji ugotovili kršitve.
.357
15. 10. 2010 08.00
Vecjega invalida od Pahora ni.
Niko_K
14. 10. 2010 23.24
Škoda, da ne morem uporabiti tako grde besede za te gnusobe na oblasti, ki se grejo tako Z INVALIDI!
Bosta1
14. 10. 2010 18.03
Se pravi delavci so čez noč ozdraveli, vlada si je pa oprala roke, saj se ne bere lepo če bi dali soglasje in vrgli invalide na cesto, tako so pa ti postali čez noč zdravi delavci, ki lahko grejo v penzion z hildo.... Kaj čemo tako vlado imamo
Peter Kralj 1
14. 10. 2010 16.17
Ne samo, da ni invalidsko podjetje. Sploh podjetje ni! Podjetja izplačujejo plače in dajatve.