Gospodarstvo

Večje zaupanje za Španijo in Italijo

Rim/Madrid, 12. 01. 2012 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tako Italija kot Španija sta na finančnih trgih sorazmerno lahko prišli do novega denarja, kar kaže na večanje zaupanja. Naše zahodne sosede je razveselila tudi nepričakovana rast industrijske proizvodnje, kljub temu obe še naprej drsita v recesijo.

Italija, katere javni dolg znaša 1900 milijard evrov, se bo morala letos na kapitalskih trgih še močno zadolžiti, višina stroškov zadolževanja pa bo zelo pomembna tudi za dogajanje v zvezi z evropsko dolžniško krizo.
Italija, katere javni dolg znaša 1900 milijard evrov, se bo morala letos na kapitalskih trgih še močno zadolžiti, višina stroškov zadolževanja pa bo zelo pomembna tudi za dogajanje v zvezi z evropsko dolžniško krizo. FOTO: Reuters

Italija je na prvi letošnji dražbi s prodajo dolžniških vrednostnih papirjev zlahka zbrala 12 milijard evrov. Zadolžila se je precej ceneje kot na zadnjih avkcijah.

S prodajo 12-mesečnih zakladnih menic je Rim zbral 8,5 milijarde evrov, povprečna obrestna pa je znašala 2,735 odstotka, potem ko je bila decembra pri 5,952 odstotka. Poleg tega je Italija izdala še dolžniške vrednostne papirje z dospelostjo konec maja letos, s katerimi se je zadolžila za 3,5 milijarde evrov. Povprečna zahtevana donosnost je bila pri 1,644 odstotka, potem ko je bila na zadnji primerljivi dražbi pri 3,251 odstotka.

Nižji stroški zadolžitve Italije kažejo na izboljšanje zaupanja trgov.

Nepričakovana rast industrijske proizvodnje

Poleg tega je italijanski statistični urad sporočil, da se je obseg italijanske industrijske proizvodnje novembra v primerjavi z oktobrom nepričakovano povečal, in sicer za 0,3 odstotka. Oktobra se je obseg industrijske proizvodnje zmanjšal za 0,9 odstotka, septembra pa za 4,7 odstotka.

Na letni ravni je Italija novembra lani imela 4,1-odstotni padec industrijske proizvodnje, tudi letna številka pa je pričakovanja presegla za 0,2 odstotne točke.

Močno zadolžena Italija je sicer začela znova drseti v recesijo. Njeno gospodarstvo se je v tretjem četrtletju lani skrčilo za 0,2 odstotka, za zadnje četrtletje pa je italijanska vlada napovedala 0,4-odstotni padec bruto domačega proizvoda (BDP).

Tudi za Španijo uspešna izdaja obveznic

Pomoč EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) so do zdaj potrebovale Grčija, Irska in Portugalska. Številni so ugibali, da bi Španija lahko bila naslednja, na robu je tudi Italija.

Španija je z izdajo obveznic na finančnih trgih zlahka zbrala skoraj 10 milijard evrov. Država je najprej ciljala na štiri do pet milijard evrov svežih sredstev, nato pa je izkoristila nizke obrestne mere in izkazano zaupanje vlagateljev.

Španija je danes izdala tri-, štiri- in petletne obveznice, obrestne mere pa so upadle pod štiri odstotke.

Obveznice je izdala dan za tem, ko je parlament odobril prvi varčevalni paket nove vlade premierja Mariana Rajoya v vrednosti 15 milijard evrov. Vlagatelji so tako z velikim povpraševanjem kot tudi z nizko zahtevano donosnostjo izkazali naraščajoče zaupanje v državo.

Španija ima 21,5-odstotno stopnjo brezposelnosti, njeno gospodarstvo pa naj bi znova zdrsnilo v recesijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sikorsky
13. 01. 2012 15.40
+3
Dejte se raje za se brigat Italijani in Španci se bodo že izvlekli......
TheGreatRusia
12. 01. 2012 23.48
+3
VSEM GRE BOLJE KOT NAM, PRI NAS ŠE VEDNO IZBIRAMO MANDATARJA, KO PA BO IZBRAN, SE BO ITAK BOLJE GODILO SAMO 3PROCENTOM LJUDI, DRŽAVA BO PA ŠE NAPREJ HIRALA. PRI NAS NI KULTURE IN JE NIKOLI NE BO!!!
yarrick
12. 01. 2012 16.07
+5
A smo že prvega aprila? Pa kaj ti bluzijo? gre gospodarstvo danes za0.2 točke gr, drug teden bo šlo pa za 0.5 točke DOL.... Če mislijo d se bo to uredilo samo po sebi in da bodo "zategovanja pasu" rešila evropsko aristokracijo, potem se precej motjo. Gospodarstva bodo še kar lep časa padala, nismo še na dnu, in tudi ko bomo ponovne svetlobe kmalu NE BOMO VIDELI.Predvidevam, da se je moralo takole dogajati tam okoli 1929...
Trust35
12. 01. 2012 18.24
+0
Za Italijo se res ni treba bat. Je se vedno 8 (OSMO) Svetovno gospodarstvo,3 (TRETJE) v EU in je 6 najbolj industrializirana drzava na Svetu. Ima 3500 Milijard javnega premozenja (nepremicnine,itd) in 3 najvecjo rezervo zlata na Svetu. Vir: Eurostat.
TheGreatRusia
12. 01. 2012 23.47
+2
PODPIRAM TE, ITALIJA JE DALEČ PRED NAMI, MI PA NEKAJ ČENČAMO O ITALIJI, NJIHOVE CESTE SO POLNE TOVORNJAKOV, KI VRŠIJO IZVOZ-UVOZ, TOREJ???
wsharky
12. 01. 2012 13.36
+7
... pozabili so omenit, da je tudi slovenija na poti okrevanja ... he he he ...
Jeanus1
12. 01. 2012 13.55
+2
Me zanima, kdaj in če sploh kdaj si bo Slovenija pridobila zaupanje vlagateljev, če ji ne zaupajo niti domači, zelo upravičeno seveda! Večina jih namreč beži drugam!
Jeanus1
12. 01. 2012 12.44
+5
...in čedalje manjše za Slovenijo....