Gospodarstvo

Večina pristala na nove pogodbe

Koper, 07. 10. 2011 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nove pogodbe z Luko Koper je podpisalo že 39 od skupno 42 podjetij IPS, ki za Luko pogodbeno opravljalo različna dela. Pogodbe so podpisali "zaradi koristi svojih zaposlenih".

Priprava novih pogodb med Luko Koper in njenimi podpogodbeniki, ki bi Luki omogočile izvedbo nadzora v primeru utemeljenih sumov kršitev, je bila ena ključnih zavez ob preklicu stavke delavcev IPS v avgustu. Vendar je kljub dolgotrajnim pogovorom nove pogodbe do začetka tedna podpisalo le 27 od 42 Lukinih podpogodbenikov.

Kot je povedal predsednik Gospodarskega interesnega združenja izvajalcev pristaniških storitev Dušan Gak, je nove pogodbe podpisalo vseh osem podjetij pod njihovim okriljem, in sicer zaradi koristi svojih zaposlenih.
Kot je povedal predsednik Gospodarskega interesnega združenja izvajalcev pristaniških storitev Dušan Gak, je nove pogodbe podpisalo vseh osem podjetij pod njihovim okriljem, in sicer zaradi koristi svojih zaposlenih. FOTO: Aljoša Kravanja

Uprava Luke je zato prejšnji petek sklenila, da vsem podjetjem IPS, ki do konca septembra niso pristali na podpis novih pogodb, odpove stare pogodbe, z enomesečnim odpovednim rokom. Zlasti v dveh gospodarskih interesnih združenjih, GIZ Izvajalci luških storitev pod vodstvom Aleksandra Kreblja in Gospodarskem interesnem združenju pod vodstvom Dušana Gaka, so bili skeptični do rešitev, ki so jih pripravili v Luki. Vendar je Krebelj že v ponedeljek napovedal, da bo večina podjetij IPS do konca tega tedna verjetno podpisala nove pogodbe.

Po zadnjih podatkih Luke je podpisnikov 39, med njimi pa je po Gakovih besedah vseh osem podjetij, članic GIZ izvajalcev pristaniških storitev. Kot je pojasnil, je ena firma podpisala že pred časom, preostala so podpise prispevala v torek, in sicer "izključno zaradi koristi naših delavcev". Mnenja glede novih pogodb ni bistveno spremenil, vendar so močno odvisni od Luke in bi v primeru, da ne bi podpisali, 60 odstotkov njihovih ljudi ostalo brez dela.

Iz Luke Koper so sporočili, da podjetja IPS, ki so podpisala nove pogodbe, pokrivajo več kot 90 odstotkov potreb po naročanju storitev, kar pomeni ohranitev delavnih mest za njihove zaposlene. Predsednik uprave Luke Gregor Veselko je vesel, da je prevladal zdrav razum. "Zdaj se moramo vsi skupaj truditi, da nova pogodba ne bo le mrtva črka na papirju v delu, ki govori o zaščiti delavcev," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost. Po njegovih napovedih bo Luka Koper igrala aktivno vlogo povezovalca delavcev in njihovih delodajalcev, vse tri strani pa bodo iskale nov model sodelovanja, ki bo dolgoročno uredil problematiko izvajanja pristaniških storitev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

papaaa!
08. 10. 2011 07.47
ja. škoda da so že podelili nobelovo nagrado za mir.
Follow me
08. 10. 2011 07.39
Luka Koper = pranje denarja.
nimus
07. 10. 2011 19.33
zakaj luka koper uprava daje nekaterim podjetjem vse več dela in druga podjetja pa hoče uničit ima neko bolano strategijo za primer je eno podjetje ki sploh ne plačuje svoje delavce niti prispevkov in ji luška uprava daje roko in podpira a o tem pa se nič ne piše.
alterego
07. 10. 2011 18.07
super bo takrat, ko bo Luka sama zaposlila te uboge delavce in jih pošteno plačala!
extradeluxe
07. 10. 2011 16.41
super, upajmo, da bosta oba bregova sedaj bolj kooperativna in pravno urejena.