Gospodarstvo

Več zaupanja in boljša gospodarska klima

Ljubljana, 24. 05. 2010 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji trenutno ne vladajo le ugodne podnebne razmere, pač pa je pozitivno razpoložena tudi klima na področju gospodarstva. Zvišalo se je zaupanje v predelovalnih in storitvenih dejavnostih ter gradbeništvu.

Gospodarska klima v Sloveniji se je maja po ugotovitvah državnega statističnega urada izboljšala. Vrednost kazalca gospodarske klime je bila tri odstotne točke višja kot aprila in 17 odstotnih točk višja kot maja 2009.

Maja so direktorji tendence v predelovalnih dejavnostih ocenili za odstotno točko višje kot aprila in 26 odstotnih točk bolje kot pred letom dni. Vrednosti kazalnikov stanj so se v primerjavi z aprilom večinoma znižale, pričakovanja za naslednje tri mesece pa so ugodna.

Tendence v trgovini na drobno so bile maja enake kot aprila, v primerjavi z lanskim majem pa so se izboljšale za 25 odstotnih točk. Vrednosti kazalnikov pričakovanj za prihodnje tri mesece so se večinoma znižale, razen vrednosti kazalnika pričakovana skupna nabava in pričakovani poslovni položaj.

Gradnja stanovanjskega bloka
Gradnja stanovanjskega bloka FOTO: Reuters

Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu je bila maja za pet odstotnih točk višja kot aprila in za 11 odstotnih točk nižja kot maja lani. Vrednosti kazalnikov stanj so se glede na mesec prej zvišale, razen vrednosti kazalnika obseg gradbenih del. Pričakovanja za naslednje tri mesece so večinoma ugodna, izjema je pričakovano zaposlovanje.

Zaupanje v storitvenih dejavnostih je bilo maja za tri odstotne točke višja kot aprila in za 18 odstotnih točk višje kot maja lani. Vrednosti kazalnikov stanj in pričakovanj so se v primerjavi z aprilom zvišale, razen vrednosti kazalnikov poslovni položaj in pričakovane prodajne cene. Med omejitvenimi kazalniki je kazalnik pomanjkanje delovne sile dosegel v tem mesecu najnižjo vrednost v celotnem opazovanem obdobju, medtem ko je vrednost kazalnika nezadostno povpraševanje dosegla novo najvišjo vrednost v celotnem opazovanem obdobju, še navaja statistični urad.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antonino
25. 05. 2010 20.49
TE NAŠE STROKOVNJAKE, KI SAMO NEKAJ FILOZOFIRAJO - DELAJO NEKE ANKETE, KI TAKO NISO NITI PRIBLIŽNO TOČNE, BI BILO TREBA POSLAT DELAT, NE PA DA LEPO ŽIVIJO NA RAČUN PREDPOSTAVK
antonino
25. 05. 2010 20.47
VSEM DRŽAVAM ENOSTAVNO ODPISATI KREDITE, PA ZAČETI UDARNIŠKO DELATI - NIČ DENARJA, BLAGOVNA MENJAVA
antonino
25. 05. 2010 20.44
SAJ TUDI, ČE IMAŠ RAKA, SE TI PO NAVADI STANJE PRED KONCEM NEKOLIKO IZBOLJŠA, NATO PA SLEDI KONEC - TAKO BO TUDI Z NAŠIM GOSPODARSTVOM IN EVROM. PA LJUDJE BOŽJI, VSI BI ŽIVELI SAMO ŠE NA KREDITIH, DELALI NIČ, NE VEM KAKO IN KDO JIH MISLI VRAČATI - SLEDI PROPAD CELE EU
Nauders
24. 05. 2010 22.01
važno je da je v javnem sekturju vse OK
Titus01
24. 05. 2010 14.39
@Klasik No, deflacija plač na koncu neizogibno zniža tudi cene. Vendar pa pride do kolapsa investicij, vmesno obdobje izredno boli zaposlene (Keynesijanci imajo prav, ko poudarjajo, da so cene "lepljive"), povpraševanje se zmanjša, padec investicij in povpraševanja potisne gospodarstvo v globljo recesijo in vodi v višjo brezposelnost, pa še servisiranje kreditov bo težje. Če imate službo (in jo v času deflacije obdržite), nimate dolgov in/ali imate kapital, je deflacija super. Drugače je mora.
Uporabnik113189
24. 05. 2010 13.31
Titus0124.05.2010, 13:19 Glede ocene z deflacijo se strinjam. Kar pomeni v navadnem jeziku, da bo vsak evro veliko težje prislužen kot prej. Ker imamo večina kredite od prej, bo zato odplačevanje kreditov nočna mora. Za vsak obrok bo potrebno delati mnogo več kot prej, če boš seveda imel srečo da bo služba. Prevaram ni nikoli konca..Najameš poceni kredit, ko si enkrat v zanki pa se življenje postavi na glavo in te bogataši z zelo dragim denarjem zopet vlečejo kožp čez ušesa.. Nič se ni spremenilo. Proces ostaja isti, bogati še vedno bogatijo, reveži pa postajajo bolj revni..Zato bodo nemiri po moji skromni oceni po vsej evropi neizogibni.
mog21
24. 05. 2010 13.24
zatisje pred viharjem.....Pričakovanja za naslednje tri mesece so večinoma ugodna, izjema je pričakovano zaposlovanje......kako so lahko pričakovanja ugodna če dela ni? Spet perejo mozak ljudem, ˝pričakovanja˝ krojijo na racun euru, ki se veselo tiskajo po evropi, katerega padlo vrednost bomo placevali vsi...samo placano delo omogoca blaginjo....tiskan dnar pa izboljsa gospodarsko klimo....na papirju......salabajzeri
infa
24. 05. 2010 13.21
hahah kakšna bučka pa kdo še komu zaupa
Titus01
24. 05. 2010 13.19
Ta kazalnik je za nas pomemben, vendar ne zato, ker bi bil nujno objektiven pokazatelj stanja. O tem politika ne govori, vendar našemu gospodarstvu grozi deflacija (ki je poleg hiperinflacije najhujša stvar, ki se lahko zgodi gospodarstvu). Core (jedrna) inflacija, ki kaže inflacijsko inercijo in povsod po razvitem svetu pada, je namreč pri nas že negativna. Dodaten problem je, da v evroobmočju nimamo svoje denarne politike in da bo Trichet vodil denarno politiko, primerno za Francijo in Nemčijo, ne pa za Slovenijo, kar je konec koncev logično, tako da država glede deflacije ne more narediti veliko. Kazalec pričakovanj kaže na to, da se bo inercija z nekaj sreče morda stabilizirala.