Gospodarstvo

Več kot 22 milijard evrov za Irsko

Washington, 17. 12. 2010 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodni finančni sklad je Irski, ki preživlja najhujšo krizo v novejši zgodovini, odobril posojilo v višini 22,5 milijarde evrov. Celoten kredit bodo morali odplačati v desetih letih.

Irski bo nemudoma na voljo 5,8 milijarde evrov.
Irski bo nemudoma na voljo 5,8 milijarde evrov. FOTO: Reuters

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v četrtek dal zeleno luč za posojilo Irski v višini 22,5 milijarde evrov. Ob tem je upravni direktor IMF Dominique Strauss Kahn povedal, da se irsko gospodarstvo sooča z najhujšo krizo v novejši zgodovini, za katero je najbolj kriv oslabljeni bančni sektor. Posolijo IMF je del paketa pomoči EU in IMF v skupni višini 85 milijard dolarjev, ki ga je v sredo potrdil irski parlament.

Od 22,5 milijarde evrov, kar je tretje največje tovrstno posojilo v zgodovini IMF, je Irski nemudoma na voljo 5,8 milijarde evrov. IMF je na podoben način pred sedmimi meseci pomagal reševati Grčijo.

Irska je posojilo dobila pod ugodnimi pogoji, saj ji ga ni treba začeti odplačevati naslednje štiri leta in pol, odplačati pa ga mora v desetih letih. IMF naj bi prva tri leta zaračunaval 3,12-odstotne obresti, kasneje pa malce pod štiri odstotki. Sklad IMF za posredovanje v tovrstnih krizah bo imel sedaj na voljo še skupaj 240 milijard dolarjev.

Za celovit načrt za boj proti krizi

Direktor IMF Strauss Kahn meni, da se irsko gospodarstvo sooča z najhujšo krizo v novejši zgodovini,
Direktor IMF Strauss Kahn meni, da se irsko gospodarstvo sooča z najhujšo krizo v novejši zgodovini, FOTO: Reuters

Strauss Kahn je v četrtek prav tako pozval Evropo, naj razvije celovit načrt za boj proti dolžniški krizi, ker ga skrbi, da se težave Irske ne prelijejo čez meje.

Direktor IMF je komentiral tudi skrbi, da bo Irska po morebitni zmagi opozicije na volitvah odstopila od načrta. "Če opozicija zmaga na volitvah, bo morda trdila, da je to, kar je potrdila prejšnja vlada, potrebno narediti drugače, vendar pa sem prepričan, da nova vlada ne bo postavljala pod vprašaj globalnega okvirja tega programa," je dejal.

Vodja glavne irske opozicijske stranke Enda Kenny, ki mu ankete napovedujejo oblikovanje vlade v prihodnjem letu, kritizira vlado in napoveduje ponovna pogajanja o pogojih pomoči.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tadej Skof
15. 02. 2011 09.33
Slovenia mora priznat tudi,tudi da je v finančnem katastofi in vse ostlo! Naj da EU PENEZE,ker to tak kot je zdaj nikamor ne vodi.
titovka
19. 12. 2010 14.05
zakaj je irska prišla na kant je potrebno vprašati veljake iz vatikana??zakaj jim ne vrnejo denar...ne, to mora raja pokriti!!!!
noone00
18. 12. 2010 16.55
itak je vse načrtno da pade evro pa dolar čimprej bolj bo zanimivo če se bo folk tuk zbudu da ne bo sprejel svetovne valute
MILEVOLLIDISCO
17. 12. 2010 19.04
hahahahh Ne rabiš da si vedeževalc,EURO gre v PREPAD. Super, spet bo kavica "70 TOLARJEV"
Jimi1
17. 12. 2010 18.55
Imam občutek, da EURO nima več nikakršnega realnega kritja... Tiskarne v polno delajo, denar pa se "posoja" v vagonih... Bilo so časi ko je "MEIN KHAMPF" koštal 2 Milijardi Mark....
NEBOM-GA-BIKSAL
17. 12. 2010 14.40
jst tudi nucam nekaj keša a mi kdo posogi??
midle
17. 12. 2010 14.39
KAJ PA JE NAROBE ZMOJIMI KOMENTARJI?
Odpri.oci
17. 12. 2010 12.53
Denar bodo dobile banke, folk bo pa še vedno "lačen" .... . Stran vržen denar... Če je banka nesolventna, naj gre v stečaj, tako kot vsako podjetje..... ne pa, da "davkoplačevalci" plačujejo ogromne provizije in nagrade skorumpiranih bankirjev !!!!
malidzole
17. 12. 2010 12.01
ja zraven teh miljard bo pa še spisek kaj vse morajo narediti kot naprimer hitro privatizirati vsa javna podjetja in odprti trg za tuje investitorje brez kakršnega koli vmešavanja vlade