Gospodarstvo

Več kot 2 milijardi pomoči Islandiji

Reykjavik, 20. 11. 2008 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodni denarni sklad je Islandiji odobril dveletno posojilo v višini 2,1 milijarde dolarjev, da bo lahko "ponovno vzpostavila zaupanje in stabilizirala gospodarstvo".

Poleg pomoči, ki ga bo Islandija dobila od Mednarodnega denarnega sklada (IMF), bodo tudi skandinavske države Islandiji posodile 2,5 milijarde dolarjev.

Posojilo IMF bo na voljo dve leti. Islandija lahko takoj počrpa okoli 827 milijonov dolarjev, ostalo pa v osmih obrokih po okoli 155 milijonov dolarjev. Islandija je tako edina država po Veliki Britaniji v letu 1976, ki je prejela pomoč IMF.

Katastrofalne razmere

IMF se je za pomoč odločil zaradi trenutno katastrofalnih gospodarskih razmer, v katerih se je zaradi finančne krize znašla država: tri islandske banke so nacionalizirali, tečaj domače valute je močno depreciiral, država pa naj bi po napovedih vse do leta 2010 beležila recesijo.

Kot ocenjuje IMF, bo islandsko gospodarstvo prihodnje leto zabeležilo padec obsega bruto domačega proizvoda – ta naj bi se znižal za 9,6 odstotka. Stopnja brezposelnosti v državi pa naj bi se početverila na 5,7 odstotka. Ko se bo tam znova vzpostavilo zaupanje, predvidoma v letu 2011, pa IMF pričakuje močan porast domače potrošnje.

Tamkajšnji premier Geir Haarde pomoč optimistično pozdravlja.
Tamkajšnji premier Geir Haarde pomoč optimistično pozdravlja. FOTO: Reuters



'Pomemben korak'

Islandija je pozdravila odločitev IMF. Kot je sporočil islandski premier Geir Haarde, je to "pomemben korak k obnovi načetega gospodarstva". "S pomočjo IMF lahko v celoti začnemo z našim načrtom za okrevanje in naše gospodarstvo ponovno zaženemo," je prepričan Haarde.

Po objavi IMF so pomoč Islandiji odobrile tudi Danska, Švedska, Finska in Norveška, in sicer v višini 2,5 milijarde dolarjev. Skandinavske države so prepričane, da bosta njihova pomoč in posojilo IMF pomagala stabilizirati islandsko gospodarstvo in v srednjeročnem obdobju znižati javni dolg.

Islandija je sicer že pred časom sporočila, da potrebuje približno pet milijard dolarjev za oživitev gospodarstva in financ. Pomoč lahko pričakuje tudi od Poljske in Rusije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mariah
21. 11. 2008 01.08
ko bi še mi znali s svojimi sosedi tkole skujp stopit, ko je treba!
fantodfare
20. 11. 2008 17.15
Temu se reče: STRAN VRŽEN DENAR! he,he.
zogby
20. 11. 2008 16.25
Temu se lahko reče prijateljstvo v krizi