Gospodarstvo

Veber zaradi suma zlorabe položaja pri prodaji NKBM ovadil SDH

Ljubljana, 21. 10. 2016 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanec SD Janko Veber je zaradi suma zlorabe položaja pri oblikovanju pogojev prodaje NKBM družbi Biser Bidco podal prijavo proti neznanim osebam v upravi in nadzornemu svetu SDH.

NKBM - 8
NKBM - 8 FOTO: Mia Media

Poslanec SD Janko Veber je zaradi suma zlorabe položaja pri oblikovanju pogojev prodaje NKBM družbi Biser Bidco podal prijavo proti neznanim osebam v upravi in nadzornemu svetu SDH. V primeru potrditve sumov poziva k razveljavitvi prodaje, je povedal za STA.

Kot je povedal, je ovadbo podal na policijo, računsko sodišče in Komisijo za preprečevanje korupcije. V ovadbi je nato pojasnil, da jo je podal "zaradi suma nepravilnosti ter izključno na osnovi javno dostopnih informacij in medijskega poročanja v zvezi s prodajo NKBM".

Veber sumi, da je več odgovornih oseb iz uprave in nadzornega sveta SDH z namenom oškodovanja državnega premoženja sprožilo prirejen postopek prodaje NKBM s ciljem čim ceneje prodati banko izbranim kupcem. Gre za luksemburško družbo Biser Bidco. "S tem je bila onemogočena konkurenca kupcev in bistveno znižana kupnina za prodane delnice NKBM. Tako sumim, da so ovadeni oškodovali državni proračun Slovenije," je pojasnil.

Kot je zapisal, sumi, da je eden od članov takratne uprave SDH Matej Runjak večkrat komuniciral s predstavniki kupcev banke in njihovimi svetovalci izven prodajnega postopka ter jim tako omogočil nakup NKBM in sklenitev pogodbe pod ugodnejšimi pogoji. Sumi, da je svetovalec izbranega kupca Gregor Kastelic strankarsko povezan z Runjakom, ki je v upravi SDH operativno vodil prodajni postopek.

"Sumim, da je zaradi tega imel Gregor Kastelic na voljo vse informacije glede stanja banke, danih jamstev države, drugih konkurenčnih ponudb in dodatnih zahtev, s katerimi so bili soočeni drugi potencialni kupci. Sumim, da so ovadeni Gregorja Kastelica informirali o konkurenčnih ponudbah, podelitvi državnih jamstev in stanju prodajnega postopka. Teh informacij drugi ponudniki niso imeli. Sumim, da je Gregor Kastelic informacije posredoval naprej kupcu in mu omogočil izločitev drugih ponudnikov in znižanje nakupne cene za NKBM," je zapisal Veber.

Potencialna finančna korist, ki jo je imel kupec NKBM, po Vebrovem mnenju znaša 700 milijonov evrov. Oškodovan bo državni proračun, s tem pa je država prevzela tudi plačilo zakonitih davkov zasebni družbi.

Po Vebrovem mnenju so ovadeni pri dodeljevanju soglasij za nakup sodelovali tudi s posamezniki iz organov Banke Slovenije. "Ti so izdali, po mojem vedenju, edino soglasje v EU za prevzem sistemske banke s strani družbe brez zadostnega kapitala, ki je registrirana v davčni oazi," je opozoril poslanec. Ob tem je izrazil tudi sum, da so ovadeni "večkrat priredili interno vrednotenje NKBM".

"Spraviti državo na kolena, veliko večino ljudi v revščino, je očitno postopek, ki se želi v Sloveniji nadaljevati. Kar ne preseneča, saj za takšno početje nihče ne odgovarja. Zato v primeru, da se sumi iz prijave potrdijo, pozivam pristojne državne organe, da nemudoma uporabijo določila protikorupcijske klavzule in dosežejo razveljavitev prodaje NKBM," je za STA še dejal Veber.

Konec maja je Veber naznanil tudi sum zlorabe položaja proti neznanim osebam v upravi in nadzornem svetu NLB pri prireditvi razpisa za prodajo 800 milijonov evrov slabih terjatev ter podal prijavo proti sostorilcem ovadenih iz zasebnih družb, ki se potegujejo za nakup terjatev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glava2
23. 10. 2016 12.56
+2
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah..............................
slovenskidelavec
23. 10. 2016 11.39
+2
Kakšen bo izplen 000000000000000000, le zapravljanje davkoplačevalskega denarja. Ali se bo zataknilo pri policiji ali pravosodju. Politika pa ne bo priznala, da imamo slabo zakonodajo in nobenega nadzora.
ROMELS
22. 10. 2016 08.56
+3
najprej h kraji napeljuje, ko pa se politika zamenja, pa ovaja. misli, da to ne bo nihče opazil.Zvito, a butasto,ni kaj.
igy02
21. 10. 2016 18.22
+0
Ta Janko je tudi kaliber. Kdo bo njega ovadil zaradi znižanja delnic Telekoma?
glava2
23. 10. 2016 12.58
+1
janez Kovač 1
21. 10. 2016 17.06
+14
Tako je če lopovi prodajajo državno premoženje.slaba banka pa je tudi samo vir nepoštenega zasluškarstva vodilnih kadrov,cela Slovenija je okužena z mafijo!
CHANEL MADEMOISELLE
21. 10. 2016 15.09
+11
Jaz nisem proti privatizaciji, vendar sem proti takšnim privatizacijam kot jih fura SDH. Pivovarne so se prodale za drobiž. Pa Areodrom z zemljišči vred, za kakšno ceno?
igy02
21. 10. 2016 18.28
-2
Mogoče poznaš boljše kupce? Ko so pred leti hoteli (Janša) prodati Telekom ste rdeči noreli. Sedaj je vreden nekajkrat manj in spet norite. Ko ga bodo prodali še po nižji ceni, boste še bolj noreli. Te bedaste Slovence je nemogoče razumeti. Mazohisti na kvadrat in bedaki. Vse prodaje ste blokirali rdeči. Ko kakega rdečega prijatelja (na Obali jih je 80%) vprašam zakaj potrebuje NLB v državni lasti, pojma nima. Baje tako piše v Delu in Mladini.
krmeki
21. 10. 2016 15.09
-3
A ni ravno Veber odgovarjal zaradi prodaje NKBM?
zulj001
21. 10. 2016 14.38
+2
Pravi se je našo ,saj so ti v SDH-ju njegovi ...........