Gospodarstvo

VIDEO: Čufer: 'Čudni' projekti izhajajo iz podjetij in bank v državni lasti

Ljubljana, 12. 12. 2013 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA/G.G./N.Š.K.
Komentarji
2292

Država bo najprej dokapitalizirala NLB, NKBM in Abanko. Za dokapitalizacijo bo namenila 3,012 milijarde evrov. Še 445 milijonov evrov bo namenila za Probanko in Factor banko ter 200 milijonov evrov za slabo banko. Banka Slovenije zagotavlja, da so bančne vloge na varnem.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in minister za finance Uroš Čufer sta predstavila težko pričakovane rezultate stresnih testov. Številke so znane in znotraj pričakovanj.

Minister Čufer in guverner Jazbec sta pojasnila, da bo dokapitalizacija NLB, NKBM in Abanke stala 3,012 milijarde evrov, še dodatnih 445 milijonov evrov za Probanko in Factor banko ter 200 milijonov evrov za dokapitalizacijo slabe banke.
Minister Čufer in guverner Jazbec sta pojasnila, da bo dokapitalizacija NLB, NKBM in Abanke stala 3,012 milijarde evrov, še dodatnih 445 milijonov evrov za Probanko in Factor banko ter 200 milijonov evrov za dokapitalizacijo slabe banke. FOTO: Miro Majcen

Luknja v vseh osmih bankah je velika 4,778 milijarde evrov

Če vložek v banke znaša dobre 3,6 milijarde evrov in ga razdelimo na 2 milijona Slovencev, potem je jasno, da bo vsak državljan moral za sanacijo prispevati skoraj 1700 evrov.

Luknja oziroma kapitalski primanjkljaj, ki so ga ocenili mednarodni strokovnjaki, je v vseh osmih bankah, v katerih so potekali stresni testi, velika 4,778 milijarde evrov. Toliko bi po Jazbečevih besedah znašal kapitalski primanjkljaj v primeru neugodnega scenarija.

Država bo v prvem koraku s kapitalskimi vložki podržavila NLB, NKBM in Abanko Vipo. Za dokapitalizacijo teh treh bank bo namenila 3,012 milijarde evrov. Te tri banke so za zdaj zaprosile za ukrepe po zakonu o ukrepih za stabilnost bank, je pojasnil guverner Jazbec. 

Danes je dan, ko smo vam dokazali in pokazali, da znamo. In danes je dan, ko smo vam dokazali, da bo edina trojka v naši državi domača trojka. Premierka Alenka Bratušek po razkritju rezultatov testov

NLB bo dokapitalizirana za 1,551 milijarde evrov, njen količnik temeljnega kapitala pa bo po transakciji znašal 15 odstotkov. NKBM bo dokapitalizirana v višini 870 milijonov evrov (količnik temeljnega kapitala 16,8 odstotka), Abanka pa v višini 591 milijonov evrov (količnik temeljnega kapitala po zagotovitvi denarnega dela dokapitalizacije, 348 milijonov evrov, devet odstotkov).

Minister Čufer je povedal, da bodo sredstva za dokapitalizacijo treh največjih bank v dveh tretjinah zagotovljena v denarju, v eni tretjini pa v obveznicah. Če pogledamo zneske, to pomeni 2,107 milijarde v denarju in 905 milijonov evrov v obveznicah.

Jazbec: Velika verjetnost, da je to ena zadnjih dokapitalizacij na račun davkoplačevalcev

Jazbec in Čufer se strinjata, da so danes sprejeti ukrepi za sanacijo bančnega sistema predpogoj za okrevanje, ki mu bodo morali za zagotovitev vzdržne rasti nujno slediti tudi drugi ukrepi.

Potrebno je tudi transparentno in pregledno upravljanje državnega premoženja na enem mestu, za kar naj bi poskrbel Slovenski državni holding, je dejal Čufer in spomnil, da "čudni" projekti izhajajo iz podjetij in bank v državni lasti.

Če se bo spremenilo lastništvo bank in če se bo zmanjšala vloga države kot lastnice bank, je po Jazbečevem mnenju "velika verjetnost, da je to ena zadnjih dokapitalizacij na račun davkoplačevalcev". "Državno lastništvo bank v Sloveniji je primerljivo zgolj še z osmimi ali desetimi državami na svetu, pa ne želite, da vam naštejem te države. Očitno je, da smo imeli v Sloveniji resen problem, ki ga, vsaj upam, s to sanacijo začenjamo reševati," je povedal guverner.

Čufer pričakuje, da se bodo obrestne mere na depozitnem in kreditnem delu postopno znižale. Vzporedno razdolževanje podjetij naj bi prispevalo k temu, da bodo razdolžena podjetja ohranila in ustvarila kakšno novo delovno mesto, razdolžena podjetja pa so tudi tista, ki lahko investirajo, je povedal.

Bruto javni dolg se bo po izvedbi ukrepov v bančnem sistemu zvišal na 75,6 odstotka BDP, neto dolg pa bo pri 68,5 odstotka BDP. Država bo imela namreč na računih še 2,5 milijarde evrov, je poudaril minister Čufer.
Bruto javni dolg se bo po izvedbi ukrepov v bančnem sistemu zvišal na 75,6 odstotka BDP, neto dolg pa bo pri 68,5 odstotka BDP. Država bo imela namreč na računih še 2,5 milijarde evrov, je poudaril minister Čufer. FOTO: Miro Majcen

Poslanci so si zvečer še enkrat želeli slišati razlago vodilnih finančnikov glede bančne luknje. Poslanec SDS Jože Tanko je najprej ugotovil, da je z državnim zborom nekaj narobe, če ni možno imeti razprave. Želel si je, da predsednica vlade pride pred poslance in pojasni ukrepe. Toda predsednik parlamenta Janko Veber mu tega ni dovolil, saj je bil v imenu vlade najavljen Čufer, asistiral pa mu je Jazbec.

Za milijardo novih obveznic

Postopki za pridobitev milijarde evrov za dokapitalizacije z obveznicami so stekli v sredo. "Začeli smo z izdajo obveznice v višini milijarde evrov za dokapitalizacijo bank," je povedal minister. "Odprli" so več obstoječih obveznic v evrih različnih ročnosti in jih imajo pripravljene na trgovalnem računu, vlagatelja pa še ni.

Kakšna je luknja v posameznih bankah?

Podatki o kapitalskem primanjkljaju ter potrebni dokapitalizaciji v osmih pregledanih bankah.
Podatki o kapitalskem primanjkljaju ter potrebni dokapitalizaciji v osmih pregledanih bankah. FOTO: Vlada RS/Banka Slovenije

NLB ima kapitalski primanjkljaj ocenjen na 1,904 milijarde evrov, NKBM na 1,055 milijarde evrov, Abanka pa 756 milijonov evrov. Banka Celje ima kapitalski primanjkljaj ocenjen na 388 milijonov evrov, Gorenjska banka na 328 milijonov evrov, Hypo Alpe Adria banka na 221 milijonov evrov, Raiffeisen banka na 113 milijonov evrov ter Unicredit Slovenija na 14 milijonov evrov.

Za preostale banke bo odredba izdana do junija 2014

Glede dokapitalizacije preostalih bank je Jazbec pojasnil, da bo BS do junija prihodnje leto izdala odredbo in lastnike pozvala, da kapital za pokritje primanjkljaja zagotovijo sami.

Prenos slabih terjatev na slabo banko

Vlada je danes poleg sklepa o dokapitalizaciji sprejela tudi sklep o prenosu slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na DUTB bo prenesenih za 4,5 milijarde evrov slabih terjatev treh največjih bank, pri čemer bo transakcijska vrednost prenosa teh terjatev znašala 1,676 milijarde evrov, za kar bo DUTB izdala obveznice z državnim poroštvom. DUTB bodo za zagotovitev delovanja dokapitalizirali z 200 milijoni evrov.

Korak, ki bo sledil dokapitalizacijam in prenosu slabih terjatev, bo privatizacija, in sicer vlada načrtuje delež v NLB zmanjšati na 25 odstotkov in eno delnico, delež v NKBM pa prodati v celoti.

Prenos terjatev NLB in NKBM bodo začeli takoj po odobritvi Evropske komisije, kar naj bi se po Čuferjevih besedah zgodilo v prihodnjih dneh, prenosi pa se bodo dogajali postopoma. Seznam teh terjatev bo javen, je dodal Čufer.

Prenosi terjatev Abanke se bodo začeli nekoliko pozneje, saj banka potrebuje končno odločbo Evropske komisije, za kar pa mora pripraviti program prestrukturiranja in program zavez (kar sta NLB in NKBM, ki sta že v postopku državne pomoči, že pripravili). Čufer načrtuje, da se bodo prenosi slabih terjatev končali do aprila.

Bruselj naj bi soglasje poslal "zelo kmalu"

Glede tega, kdaj naj bi ukrepi stekli, je Čufer dejal, da bosta dokapitalizacija in prenos slabih terjatev na slabo banko takoj, ko bo Slovenija dobila soglasje Evropske komisije, kar pa pričakujejo v prihodnjih dneh.

Vsi danes predstavljeni ukrepi so nujni, je poudaril minister Čufer. Namenjeni so stabilizaciji bančnega sistema in zagonu gospodarstva. Ukrepi so predpogoj za zagon gospodarske rasti, a le predpogoj, je dodal.

Evropska komisija bo odločitve o odobritvi državne pomoči NLB in NKBM sprejela "zelo kmalu", je danes v Bruslju povedal tiskovni predstavnik evropskega komisarja za konkurenco Joaquina Almunie, Antoine Colombani. Konkretnejši ni želel biti, a po neuradnih informacijah to še ne bo danes.

Guverner Jazbec je dejal, da je bila želja Slovenije, da bi se vse zgodilo skupaj z odločitvijo Evropske komisije, "a smo bili preoptimistični". Kot je pojasnil, se to še ni zgodilo v nobeni drugi državi. "Gre pač za proceduralne postopke, ki so zahtevni, in zato je potreben nekajdnevni odlog. So pa vsi ukrepi usklajeni in v vednosti Evropske komisije in ECB," je zatrdil tudi Jazbec.

Jazbec v zagovor uporabljeni metodologiji

Metodologija pregleda bank, uporabljena v Sloveniji, bo prihodnje leto večinoma uporabljena tudi za preglede bank v območju evra. Tudi izvajalec bo isti; družba Oliver Wyman bo izvajala koordinacijo vseh obremenitvenih testov v območju evra, je dejal Jazbec.

"Ni strahu ali potrebe po tem, da bi dvomili o rezultatih," je glede uporabljene metodologije pri pregledu bank dejal guverner Jazbec.
"Ni strahu ali potrebe po tem, da bi dvomili o rezultatih," je glede uporabljene metodologije pri pregledu bank dejal guverner Jazbec. FOTO: Miro Majcen

"Ni strahu ali potrebe po tem, da bi dvomili o rezultatih," je bil guverner odločen v odgovoru na špekulacije, ali so pregledovalci stanje slovenskih bank ocenili (pre)konservativno. Na vprašanje o ustreznosti oz. profesionalnosti samih pregledovalcev je kot popolnoma neprimerne označil kritike, češ da so družbe za izvedbo pregledov najemale študente. Vsi pregledovalci so morali delati po določeni metodologiji, je povedal.

Vodstva bank morajo sodelovanju z organi pregona

Poleg dokapitalizacije NLB, NKBM in Abanke je predvidena tudi dokapitalizacija Factor banke in Probanke v skupni višini 445 milijonov evrov.
Poleg dokapitalizacije NLB, NKBM in Abanke je predvidena tudi dokapitalizacija Factor banke in Probanke v skupni višini 445 milijonov evrov. FOTO: Miro Majcen

Ob zagotovitvi pomoči bankam so po besedah ministra Čuferja postavljeni pogoji, in sicer zaveze vsake banke posebej do Evropske komisije, ki se nanašajo med drugim na privatizacijo, korporativno upravljanje in upravljanje tveganj v času prestrukturiranja, krčenje obsega poslovanja ter na zaveze bank do države, ki se med drugim nanašajo na zaveze tako po sodelovanju z organi pregona (tudi glede samoiniciativnega iskanja in prijavljanja nepravilnosti) kot vlaganja odškodninskih tožb.

Minister Čufer je poudaril, da so se vodstva bank zavezala k sodelovanju z organi pregona. "Vlada je zavezala tako organe vodenja kot nadzora bank, da po eni strani morajo, ne samo sodelovati z organi pregona, kar je popolnoma normalno v iskanju kaznivih dejanj, ampak tudi v samoiniciativnem iskanju, prijavljanju in ugotavljanju. Ne samo na področju kaznivih dejanj, ampak tudi na področju vlaganju odškodninskih tožb, da se pravzaprav en del premoženja vrne nazaj," je dejal Čufer.

Jazbec: Bančne vloge so varne

NLB in NKBM bosta po izvedbi dokapitalizacij med kapitalsko močnejšimi v območju evra, je poudaril guverner Jazbec.

Guverner Jazbec je tudi danes poudaril, da so bančne vloge varne. Kot je dejal, so špekulacije glede varnosti slovenskega bančnega sistema neutemeljene: "Po tej dokapitalizaciji bodo banke med najbolj dokapitaliziranimi v evro območju. Bruto dolg države pa se bo po dokapitalizaciji povečal na 75,6 odstotka."

"Banka ostaja varna, likvidna in stabilna," pa je sporočilo, ki ga po objavi rezultatov stresnih testov javnosti namenjajo NLB, NKBM, Abanka, Unicredit ter Banka Celje.

Preverite, kako rezultate in predviden potek sanacije bančnega sistema komentirajo politiki.

Preberite še, kaj je pripeljalo do tako velike bančne luknje.

Predstavitev rezultatov stresnih testov
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2292)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timpy Xzu
15. 12. 2013 14.39
najbolj čuden projekt ki ga imamo pri nas ima ime slovenija...prosim vas kaj vam je ljudje da to pustite da se to dogaja...
ebik
15. 12. 2013 13.51
+1
ČE HOČEJO POLITIKI NAJTI KRIVCE ZA NASTALE MILJARDNE LUKNJE, MORAJO NAJPREJ ZAČET PRI SEBI IN ODKRITO PRIZNAT, DA SO PRAV POLITIKI S SVOJIMI PAJDAŠI, TAJKUNI, DRUŽINSKIMI PODJETJI (IN OSTALIMI PODJETJI, KATERIH SOLASTNIKI SO) IN DRUGIMI BARABAMI NAJBOLJ ODGOVORNI ZA STANJE, V KATEREM SMO!
POVOJ
15. 12. 2013 12.38
+2
Odprem cajtng in vidim čez dve strani sliko naše vzhajajoče TROJKE, g. Čuferja, g. Jazbeca in gospo magistrico Bratuškovo, vsi nasmejani. Ne vam kaj jim je smešno, nam državljanom čedalje manj.
ROMELS
14. 12. 2013 15.37
+3
Joj, kakšno modrost moraš posedovati, da ti je to jasno.
VSEZNALECno1
13. 12. 2013 14.27
+4
ČUDNE PROJEKTE DELATE VI ČUDNI POLITIKI; KI NASTAVLJATE ČUDNA POSLOVODSTVA V ZA ČUDA ŠE DRŽAVNE BANANABANKE IN ZDEJ JIH BOM JAZ Z NA ČUDEN NAČIN POBRANIMI DAVKI (OD MENE)POPLAČEVAL: JA RES JE ČUDN, BANDA LOPOVSKA. A BO KDO ODGOVORJAL ..... ker postaja stresno v naših pokornih državljanskih vrstah..... bo počl majke mi
Jaka Planinc
13. 12. 2013 12.44
+3
Banke bodo iskale krivce za njihove luknje, Z LUČJO,SVETILAKMI,REFLEKTORJI PONOČI IN PODNEVI IN ŠE SAMI PADLI V LUKNJO,BEZ DNA.
STRELA-10
13. 12. 2013 10.48
+1
kako sta lepa
ecnarf
13. 12. 2013 10.36
+6
dokapitalizirali bodo banke ,da bodo lahko naprej kradli
Jaka Planinc
13. 12. 2013 12.45
+1
Banke bodo iskale krivce za njihove luknje, Z LUČJO,SVETILAKMI,REFLEKTORJI PONOČI IN PODNEVI IN ŠE SAMI PADLI V LUKNJO,BEZ DNA V MURGLJE, K STRICEM.
korintos1
13. 12. 2013 09.12
+3
Sprememb ne bo, do rednih volitev je še daleč, banke bodo pokrpane, sodišča pa naj fajn delajo in lopove zapirajo, mi pa gremo nekaj delat!
PS2Xministri
13. 12. 2013 09.11
+6
Na tem portalu se je treba samo znebit levih komentatorskih priseljencev,ki iz dneva v dan samo provicirajo ,in povzročajo nevzdržno klimo za normalno komentiranje,in sedaj vam predlagam levi psihiči nehajte se za en dan iživljat na portalu,in vsi bomo takoj občutili bistveno razliko o normalnih komentarjih 24 ur.
korintos1
13. 12. 2013 09.13
-2
In nacionalistov, potem smo izplavali iz dreka katerega ste zakuhali!
PS2Xministri
13. 12. 2013 09.20
+5
take provokatorje kot si ti prašek in še vas je bi bilo treba vse polovit,in jim dat majhno lekcijo zdravega komentiranja.
srebrnibreg
13. 12. 2013 09.27
-3
PS- dokler boš v družbi stonicknega , kapiša in trifaksne nam o zdravem komentiranju ne izvajaj predavanja.
puspan
15. 12. 2013 13.40
Korintos, a zdej si se sem prisel meglo delat in drek mesat. Daj raje se odpocij sedaj, ko je konec tedna, da bos sel jutri spet cil in spocit na socialo po gazo.
korintos1
13. 12. 2013 09.10
-4
Sedaj se mi pa zagovorniki zahodne trojke že malo smilijo! Kako so razočarani da jo bo naša zamenjala!
Jaka Planinc
13. 12. 2013 12.46
+1
Banke bodo iskale krivce za njihove luknje, Z LUČJO,SVETILAKMI,REFLEKTORJI PONOČI IN PODNEVI IN ŠE SAMI PADLI V LUKNJO,BEZ DNA V MURGLJE, K STRICEM.
Verbena
13. 12. 2013 09.09
+6
"Slovenska policija in njene specialne enote, notranje in pravosodno ministrstvo so dovolj dobro seznanjeni z imeni, priimki in vsaj približnimi vsotami, ki jih imajo slovenski finančni begavčki po svetu, vendar ne ukrepajo, ker si ne upajo ali pa so pravočasno ustavljeni."...........jaz kar verjamem temu citatu !!!
španjolskasupast4r
13. 12. 2013 09.09
+6
Alenka Bratušek in Čuferjev Uroš...prihajata iz bančnih krogov...sam tolk,da zlate ribice ne pozabijo...pa to:OoOo
M_teorija
13. 12. 2013 09.10
+0
Logično bi bilo, da finance urejajo knapi in ajzenponarji!?
španjolskasupast4r
13. 12. 2013 09.04
+5
kje pa so tisti piščalkarji oblečeni v rdeče najlon vrečke??....a ni še nihče organiziral pride parade:Oooo
korintos1
13. 12. 2013 09.10
-2
španjolskasupast4r
13. 12. 2013 09.03
+5
gremo zvišat cene življenjskih potrebščin in obdavčit še kaj...zgleda,da so ovce še premalo pobrite:OoOoO
korintos1
13. 12. 2013 09.08
-2
giovanni2
13. 12. 2013 09.03
+5
"Jazbec: Velika verjetnost, da je to ena zadnjih dokapitalizacij na račun davkoplačevalcev" Če bi enkrat nekdo odgovarjal za slabe kredite, bi ta verjetnost res bila velika.
super_man
13. 12. 2013 09.02
+14
NLB naj da prvo čisto vse podatke o neplačanih kreditih, potem naj dobi denar.
korintos1
13. 12. 2013 09.09
-3
ondskan
13. 12. 2013 09.35
+4
korintos...'natezuje'...katera megla je tebi padla pred oči !?! oz. kaj je tebi vse jasno pa nam ni !?!
korintos1
13. 12. 2013 09.02
-2
Samo v parlamentu pa Tanka tudi več resno ne jemljejo!
Verbena
13. 12. 2013 09.01
+6
Ha,ha,ha, in prva prioriteta države je bila reševanje dveh privatnih bank, da dol padeš !!!!
korintos1
13. 12. 2013 09.03
-4
kolcamož
13. 12. 2013 09.00
+4
poglejte,kako so izpiti poniknili v pozabo.....ne razumem.....
Verbena
13. 12. 2013 09.02
+5
...bo treba kakšne privatne detektive najet, da bodo vse razkrili !