Gospodarstvo

Vegrad še ne gre v stečaj

Velenje, 04. 10. 2010 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / D.Š. / P.J./T.Š.
Komentarji
25

Sodišče še ni sprejelo sklepa o stečaju Vegrada. S stečajem se končuje agonija za delavce matičnega podjetja, ne pa tudi delavcev v hčerinskih družbah. Sindikat pa si želi, da bi vse obravnavali enakopravno.

Srečko Čater
Srečko Čater FOTO: POP TV

Okrožno sodišče v Celju danes še ni odločilo o stečaju Vegrada, so sporočili s sodišča. Kot je povedal v. d. sekretarja velenjskega območnega sindikata Srečko Čater, si v sindikatu želijo enakopravno obravnavo za vse zaposlene v Vegradu, tudi tistih, ki so zaposleni v hčerinskih družbah, ki niso šle v stečaj. V teh namreč delavci kljub temu da niso dobili plače, ne morejo uveljavljati nadomestila.

Hčerinske družbe bodo praviloma del stečajne mase, vendar bodo naprej normalno poslovale.

Potem ko je vodstvo Vegrada v četrtek na celjsko sodišče vložilo predlog za umik prisilne poravnave in tako napovedalo stečaj podjetja, so stavkajoči delavci prekinili skoraj dvotedensko stavko.

Do konca tedna naj bi Vegrad obiskal tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki je Čatru zagotovil, da bo ministrstvo za gospodarstvo pripravilo ukrepe za pomoč Vegradu in zaposlenim v Vegradu.

Vegrad
Vegrad FOTO: POP TV

V negotovosti 400 delavcev

Z napovedanim stečajem krovne družbe Vegrad se namreč na neki način končuje agonija 633 tam zaposlenih delavcev, ne pa tudi dobrih 400 zaposlenih v ostalih hčerinskih podjetjih. Po nekaterih podatkih naj bi bilo od 11 Vegradovih družb plačilno nesposobnih pet družb, sindikalist Srečko Čater pa kot najbolj problematično omenja invalidsko podjetje Vegrad Inde, ki ima prek 200 zaposlenih. Tam so po njegovih besedah zaposleni tudi vsi vodilni delavci, ki bi sicer spadali pod okrilje krovne družbe.

V sindikatu se zavzemajo za enakopravno obravnavo vseh zaposlenih, saj so vsi zaposleni več mesecev prejemali neredne plače ali jih sploh niso dobili, kar je bil tudi razlog za stavko. S stečajem imajo delavci možnost v nadaljnjem postopku dobiti finančna nadomestila od države ter jamstvenega in preživninskega sklada, če za podjetje stečaj ni uveden, pa se agonija delavcev nadaljuje, pravijo v sindikatu. Še vedno pa ostaja odprto tudi vprašanje pravic tujih delavcev, ki so bili v Vegradu zaposleni z delovnimi dovoljenji, ki jih zaradi nezadostnih prilivov ne morejo podaljšati.

NLB noče izdati pobotnic za Celovške dvore

Po poročanju časnika Dnevnik, so prvi stanovalci danes popoldan prevzeli neprofitna stanovanja v Celovških dvorih. Šlo naj bi za prvih 15 upravičencev, ki so že sklenili najemne pogodbe in prevzeli ključe stanovanj.

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana je v Celovških dvorih zagotovil elektriko in podpisal pogodbo z dobaviteljem dvigal, prizadevajo pa si tudi za pridobitev zemljiškoknjižnih dovoljenj ter za začetek delovanja upravnika. Dela v tej stanovanjski soseski sicer še vedno stojijo, gradbišče pa je ostalo tudi brez vodstva.

"Ko bodo zagotovljeni vsi predpisani bivalni pogoji za večstanovanjske objekte, bomo takoj pričeli s sklepanjem najemnih pogodb z bodočimi najemniki - upravičenci do dodelitve neprofitnih najemnih stanovanj na podlagi že zaključenih 12. in 13. javnega razpisa," je pojasnila direktorica Javnega stanovanjskega sklada MOL Jožka Hegler.

Kot je povedal predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu v okviru Gospodarske zbornice Slovenije Mirko Požar, NLB še vedno noče izdati izbrisnih pobotnic za hipoteke na stanovanjih, ki so jih nekateri podizvajalci pridobili kot plačilo za opravljeno delo.

Celovški dvori-5
Celovški dvori-5 FOTO: Aljoša Kravanja

Požar je pojasnil, da so z NLB v stiku, vendar da banka vztraja, da bo izbrisne pobotnice izdala, ko ji bo Vegrad vrnil posojilo. Podizvajalci pa banki predlagajo, naj - kot sta to pripravljena storiti MOL in občinski stanovanjski sklad - deponira izbrisne pobotnice.

V Celovških dvorih tudi ni več vodstva gradbišča. "Podizvajalci smo se pripravljeni organizirati in prevzeti vodenje, da se projekt zaključi. Dokler banke ne izdajo izbrisnih pobotnic, tega ne moremo narediti, saj bi to pomenilo samomor," je poudaril Požar.
 

Stopnjevanje težav Vegrada

Kot je znano, so se težave Vegrada, ki je bilo eno največjih slovenskih gradbenih podjetij, začele stopnjevati letos, zaradi česar so banke februarja blokirale račune podjetja, s čimer so se začele stopnjevati težave pri izplačilih plač zaposlenim. Vse glasnejši so bili tudi dobavitelji in podizvajalci Vegrada, zaradi česar je prišlo med drugim do večmesečnega zamika pri dokončanju gradnje 822 stanovanj ljubljanskih Celovških dvorov in do zastojev pri številnih drugih gradbenih podjetjih.

Že konec junija, ko je bil Vegrad upnikom dolžan 240,7 milijona evrov, so prvi upniki podali predlog za stečaj podjetja, uprava Vegrada takrat na čelu s Hildo Tovšak pa je 12. avgusta razglasila plačilno nesposobnost podjetja in se zavezala, da bo pripravila program finančnega prestrukturiranja podjetja. Nato je Tovšakova mimo nadzornega sveta podala predlog za prisilno poravnavo družbe, hkrati pa je skladno z zakonom morala vložiti tudi podrejeni predlog za stečajni postopek, kar pomeni, da se prisilna poravnava lahko zaključi ali s pravnomočno izglasovano prisilno poravnavo ali s stečajem.

Sodišče je nato postopek prisilne poravnave uvedlo 1. septembra in za upraviteljico prisilne poravnave imenovalo Alenko Gril. Vegrad je v predloženem načrtu finančne reorganizacije navadnim upnikom, ki so imeli konec junija do Vegrada skoraj 186 milijonov evrov terjatev, predlagal, da se odpovejo skoraj 80 odstotkom terjatev, ostalo petino pa bi dobili povrnjeno v štirih letih. Upniki so sicer imeli do 1. oktobra čas za prijavo svojih terjatev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
05. 10. 2010 07.18
Na primeru Vegrad, se kaže delovanje pravne države Slovenije. Če bomo dočakali epilog, bomo morda verjeli, da deluje. Ker toliko svinjarije, kot je je v tej zgodbi, ne premore normalen um.
SEBASTI
05. 10. 2010 06.28
Kako lepo, da mi ni treba v kino, da bi videl kakšno dobro komedijo. Vsak dan jo lahko opazujem v Velenju. Edina škoda je le to, da je to bolj tragikomedija, z žegnom našega vseobvladujočega pahorčka.
Alojz Železnik 1
05. 10. 2010 03.31
Ah, nesrečni Slovenci! Izvolili ste jih in sedaj jih pa imate. Ne vem, zakaj se pritožujete? Če pa se že, se dajte nad seboj!
super_tip
04. 10. 2010 22.14
Tudi Posedija je po vsej verjetnosti ,v ogenj , poslal Janša. Pa verjetno za nastalo škodo ne bo nikoli kaznovan.
b77
04. 10. 2010 22.13
jankovič pa vstraja ......
123hip-hip-hura
04. 10. 2010 20.30
hilda je dober človek za vekomaj in jo ne kritizirajte kar vsepoprek--nehvaležneši
titovka
04. 10. 2010 20.30
hildica mora svoj svinjak pospraviti, da naju našli kakšno obremenilno dokumentacijo, ki bi govorila proti njej....tako se to dela pri nas....leto, dve, da gospoda počistijo poberejo denar in spravijo na varno v tujino. potem pridejo stečajni mrhovinarji na površje ....tudi to je slovenija!!!!!!
anjerd
04. 10. 2010 20.11
Malo še naj počakajo, da pospravijo vse dokaze o finančnih malverzacijah, ne bi me čudilo, če bi prišlo do požara v arhivu.
vetrolov
04. 10. 2010 16.55
vedno manj nam je jasno, zakaj že imamo pregrešno dragi nup. res le zato, da bogati prijatelj ministrice postaja še bogatejši ?
laufer
04. 10. 2010 16.44
Kdo hoče rešiti svoj kapital pred stečajem???
Slovencek1
04. 10. 2010 15.04
Consultant Dokler bo gospodarstvo v rokah samih lumpov nas lahko skrbi. Starmanov ne rabimo 10 le podjetja naj ga najamejo, ne pa da si najemajo drage svetovalce, ki to zdaleč niso, naročajo drage študije a rezultatov nikjer. jaz bi vse te zapravljivce revidiral in zahteval odgovore na vprašanja zakaj posamezne poslovne poteze (goljufije) in če ne bi bilo zadovoljivih odgovorov kar na hladno v pridržanje, bi se fantje in dekleta hitro zbistrili glave in našli sami prave odgovore na vsa vprašanja....Tako pa zopet nič, Janša je dvignil prah po nepotrebnem s Čisto lopato, namen je bil dosežen-vrtoglave odškodnine (Hilda, Černigoj, Zidar). Bo morda to nagrada Hildi ker je potopila enega največjih gradbenih podjetij???? Poleg jke šel na dno tudi GP Bežigrad, ki ga je Vegrad pripojil pred leti,....Zakaj??? Ker je Hilda vlekla poteze, če še pomnite tovariši je bila prva glavna tajnica SKD-ja!!!!!!!!!!!! Kasneje NSI;) Bog jih nima rad
jurjur
04. 10. 2010 13.57
Hilda v cerkvi: O, bog, daj da bi moji delavci delali zastonj. Ja, bog, saj vem, da že zdaj delajo zastonj, ampak naj nehajo jamrat za denar.
Consultant
04. 10. 2010 13.15
Slovencek104.10.2010, 11:47 Hildo za rešetke, ja. Ampak lisica je še toliko pogumna in očitno prepričana v svojo dobroto, da si je prejšnji teden privoščila popivanje (piajna skoraj do nezavesti)in žrtje s svojimi najožjimi, kje drugje kot v Bosanski restavraciji Sofra. Upam, da so ji kuharji vsaj pljunili v hrano.
Triera
04. 10. 2010 12.39
Mene zanima, kdaj bo šla spoštovana gospa Tovšak v zapor na doživljenjsko prisilno delo.
volek
04. 10. 2010 12.30
Slovencek1, se strinjam. Če bi Slovenija premogla vsaj 10 Starmanov, bi bilo gospodarsko stanje drugačno. Seveda tega poštenjakarja nikdar ne bodo proglasili za managerja leta. Sicer pa je ta naziv že tako umazan, da ga bi on skoraj zagotovo zavrnil.
SEBASTI
04. 10. 2010 12.05
pika.poka12 04.10.2010, 11:11 Prav imaš, če bi živeli kje drugje.
AndrejPaTo
04. 10. 2010 11.52
Invalidska podjetja ne plačujejo davka na izplačane plače. Kdaj bo pa ta država odpravila to luknjo z invalidskimi direktorji in managerji, ki se tako znebijo davka na plačo?
Slovencek1
04. 10. 2010 11.51
GLAVNI točno o tem pišem in dokler bo to krdelo krvoločnežev lahko neobremenjeno tako razmišljalo se nam ne pišejo nič boljši časi. Naj bo najsrečnejši moj dan ta ko bodo vsi gospodarski kriminalci lahko pogledali skozi zarešetkano okno, njihove firmam pa dejte v roke Starmanu in njemu podobnim, ki še imajo ideje kako izpeljati zgodbo z najmanj škode. Aja pa ena velika razlika je v napisanem. Starman recimo vozi 15 let staro mazdo 323f, Tovšakova pa se je na sestanke o reševanju potapljajoče barke obiskovala z eno skromno novvo BMW-jevo petico! Hilda BMW-ja nazaj pa bi blo za nekaj plač ali kreditnih obrokov tvojim obubožanim delavcem. Ne to ne bi naredila ker bi se tvoja zadnjica ožulila na sedežih kakega korejskega vozila kajne????
Slovencek1
04. 10. 2010 11.47
Svetovna lumparija, Hildo za rešetke. Ta zgodba se je kazala že ob samovoljni potezi Tovšakove,ki je izsilila prosilko zato, da bi si kupila nekaj dodatnega časa. Točno je vedela koliko je ura in koga se bo na tak način rešila. Hildo za zapahe in kriminaliste spravte na delo, da jo posedijo ob prijatelja pa še kdo bi se jim lahko rpidružil!
GLAVNI
04. 10. 2010 11.12
Nekaj, da pripomnim. Na dan, ko se je skupščina odločila za stečaj, je Tovšakova v Ljubljani, natančneje v eni južni restavraciji (imena ne povem zarad reklame), bila v pogovorih s svojimi pajdaši, kjer je izjavila, da je to (da je dan, ko gre firma v stečaj) njen najlepši dan. Čestitam ti Tovšakova, ti in tvoji sinovi, prav tako zaposleni v Vegradu, ste si nakradli lepo vsoto keša. Čestitam ti Hilda, dobesedno si zjebala vse kar hodi in leze. Še enkrat čestitke.