Gospodarstvo

Celovški dvori: Brez dokumentacije ni vselitve

Velenje/Ljubljana, 10. 05. 2010 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/P.J./N.D./Tina Hojnik
Komentarji
12

Kupcem stanovanj v Celovških dvorih grozi, da se ne bodo mogli vseliti v stanovanja, ki so jih kupili od Vegrada.

Izvajalci namreč grozijo da ne bodo izročili dokumentacije, dokler ne bodo dobili plačila za svoje delo.

Med tistimi, ki se v Celovške dvore zaradi vztrajanja izvajalcev, ki želijo plačilo za svoje delo, ne bodo mogli vseliti so tudi tisti, ki bi stanovanje dobili prek stanovanjskega sklada. Ljubljanski župan Zoran Janković je namreč za sklad kupil 419 stanovanj. In če izvajalci ne izročijo dokumentacije, Vegrad ne more dobiti uporabnega dovoljenja, kupci pa se v stanovanja ne bodo mogli vseliti.

Eden izmed nezadovoljnih izvajalcev, ki še vedno čaka na denar, je Mirko Požar. Ta je v stanovanjih nameščal žaluzije. Požarju na Vegradu zatrjujejo, da ima denar za njegovo poplačilo Nova Ljubljanska banka. Ta pa pravi nasprotno.

Tudi podjetnik Zekrija Habibovič ne more najti kompromisa z Vegradom, saj slednji vztraja, da podjetniku lahko povrne 30.000 evrov,  medtem ko je Habibovič prepričan, da mu Vegrad dolguje 165.000 evrov.

Prav od uspešnega poplačila oziroma dogovora o odpisu dela terjatev malih izvajalcev Vegradu pa je tudi odvisno, ali bo Vegrad preživel ali šel v stečaj.

Celovški dvori
Celovški dvori FOTO: Aljoša Kravanja

V Vegradu dobili še del plač za marec

Se pa imajo zaposleni v Vegradu vsaj nečesa veseliti. Konec prejšnjega tedna so namreč prejeli še del plač za marec. Proizvodni delavci, ki so pred tednom in pol prejeli 200 evrov, so konec prejšnjega tedna dobili še 300 evrov marčevske plače. Zaposleni v režiji pa so konec prejšnjega tedna dobili 700 evrov neto za marec

Zaposleni v proizvodnji so tako skorajda poplačani, zaposleni v režiji pa še ne, je povedal sekretar Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije Oskar Komac. Pristojni v Vegradu kot tudi predsednik sindikata v Vegradu Samo Mastnak za pojasnila v zvezi s plačami niso dosegljivi.

Tako tudi ni znano, ali se je vodstvo družbe s sindikatom kaj dogovarjalo glede morebitnega zamika izplačila plač za april, saj je rok za to že čez dober teden dni. V soboto pa se izteče rok, ki je bil določen za izplačila še preostalih lanskih neizplačanih plač za zaposlene v Vegradovem hčerinskem podjetju Gradve. Del zaposlenih v podjetju Gradve je 15. aprila letos izplačila januarskih plač doseglo s štiridnevnim vztrajanjem v prostorih uprave Vegrada v Velenju.

Kot je takrat povedal direktor družbe Gradve Admir Hodžić, so se z vodstvom Vegrada dogovorili, da bodo preostale tri lanske plače, ki jih delavcem še dolguje podjetje, izplačali do 15. maja. V nasprotnem primeru so napovedali, da se bodo vrnili v Velenje.

Glavna direktorica Vegrada Hilda Tovšak
Glavna direktorica Vegrada Hilda Tovšak FOTO: Aljoša Kravanja

Izplačila plač v Vegradu so motena zaradi likvidnostnih težav podjetja, ki naj bi jih družba dolgoročno rešila v okviru sporazuma o ukrepih poslovnega in finančnega prestrukturiranja družbe. Sporazum je že podpisan s strani družbe, ključnih lastnikov in bank. Junija bo predvidoma izpeljana skupščina družbe, ki bi odločala o povečanju kapitala družbe z denarnimi vložki in konverzijo terjatev, pri čemer pogovori z dobavitelji o tem še potekajo.

Podjetje že izvaja kadrovsko prestrukturiranje, saj je v zadnjih mesecih z mehkimi ukrepi zmanjšalo število zaposlenih s 1700 na približno 1500. Gre za izteke delovnih dovoljenj, upokojitve, prav tako niso podaljševali pogodb za določen čas.

Zmanjševanje števila zaposlenih je posledica načrtovane manjše realizacije v letošnjem letu. Lani je podjetje ustvarilo okoli 162 milijonov evrov čistega prihodka od prodaje, za letos pa načrtuje tretjino nižjo realizacijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anonimus23
11. 05. 2010 09.31
Peter Kralj 1
11. 05. 2010 00.09
Hilda, Hilda, Zid-ar pa se ti veselo smeji ...
guna
10. 05. 2010 22.17
Pelte to baronico tovšakovo nekam v vesolje,pa tam jo puste.
bnam 2707
10. 05. 2010 21.04
Vegrad mora v stečaj.Nobenih popustov in odpustkov,ker tudi sam ne daje tega kupcem. Dlej ko se bo zavlačevalo z stečajnim postopkom,dalj časa bo trajala agonija.
Justice1
10. 05. 2010 20.33
Kdor je tako neumen , da je za take denarje kupil popolnoma nefunkcionalno stanovanje, mu je tako potrebno vse vzeti . Tako ,da pri tem, da se ne morejo vselit ne vidim nobenega problema.
tron3
10. 05. 2010 19.46
Kaj pa ima Tajnikar za modrovat, kr neki genijev v našem gospodarstvu je študiralo pri njemu, rezultati so pa jasni, kakšen profesor pa je, da ni videl komu podpisuje indekse, Hildi pa čimprej zapret, pa račune blokirat pa tako naprej, kot se dela v urejenih državah
Lukaiurew
10. 05. 2010 19.28
Najboljše bi bilo da gre Vegrad v stečaj. Gospodarstvo ne bo zaradi tega doživelo novo krizo, gradbinci pa se bodo ustrašili, ker bodo videli da ni nujno, da jih bo država vedno reševala in bodo bolj pametno delali z denarjem
bangi
10. 05. 2010 19.00
Pahor pa: So what!
Sc0ut1
10. 05. 2010 19.00
No, pa so izvajalci le našli nekaj, s čimer lahko držijo Vegrad za jaj**. Bravo!
V-2
10. 05. 2010 11.53
Janša :) je kriv
Hudi?ka Huda
10. 05. 2010 11.21
delamo za 500 evrov,na zavodu se pa dobi 400 evrov,se pravi da je boljse biti na zavodu
a-mater
10. 05. 2010 11.17
ma kaj se klinc ukvarjate s tem Vegradom. Če plača zamuja pol meseca je še čisti luksuz, mi je nismo vidl že več kot dva meseca, sam za info. Aja, firma ima dobiček, nadur k toče, ampak je totalno nelikvidna. Kdo je kriv?