Gospodarstvo

V TVM očitno res konec prozvodnje avtobusov

Maribor, 02. 02. 2012 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stečajna upraviteljica Tovarne vozil Maribor je objavila končni seznam terjatev, v katerem je 291 upnikov prijavilo za 62,3 milijona evrov terjatev. Priznala jih je za 22,6 milijona, medtem jih za 39,7 milijona evrov prereka.

Kot je razvidno iz poročila stečajne upraviteljice Tovarne vozil Maribor (TVM) Alje Markovič Čas mariborskemu sodišču, objavljenega na spletni strani Ajpesa, je očitno dokončno konec upanja, da bi v družbi, ki je bila del skupine Viator & Vektor in je v stečaju od marca lani, še vzpostavili proizvodnjo avtobusov.

Premoženje TVM bo šlo v prodajo po delih.
Premoženje TVM bo šlo v prodajo po delih. FOTO: Mia Media
TVM, ki se je ukvarjal s proizvodnjo avtobusov, je bil v krizi že dve leti. Ker je večkrat prišlo do zamud pri izplačilu osebnih dohodkov, so delavci nekajkrat napovedali stavko, nato pa tudi sami želeli vložiti zahtevo za stečaj, a so jih prehiteli lastniki družbe.

Konec preteklega leta se je namreč neuspešno zaključil projekt najema tovarne in vnovičnega zagona proizvodnje s strani DuraBusa, družbe v lasti nizozemskega DuraCarja. "Uradno kot vzrok za propad projekta pri DuraBusu krivijo investitorje. V teku so sicer še pogovori z nekaterimi drugimi potencialnimi investitorji, vendar zaenkrat kakšnih konkretnih aktivnosti ni. Dejstvo je, da so pogajanja z DuraBusom blokirala nekatere druge aktivnosti, zlasti v zvezi z unovčevanjem premoženja, na kar sem tudi sproti opozarjala," je sporočila Markovič Časova.

Stečajna upraviteljica ocenjuje, da ni prišlo do večjih nasprotovanj takšnemu načinu vodenja stečaja s strani vpletenih, saj je bila podpora projektu oživljanja proizvodnje tako rekoč soglasna, tako s strani sodišča kot s strani najpomembnejših upnikov, ministrstev za gospodarstvo in za zunanje zadeve ter Agencije za tehnološki razvoj.

Kot je še dejala, bo v tekočem letu zato nemudoma pristopila k unovčevanju premoženja po delih. Tako je bila konec leta že pripravljena prva dražba za prodajo avtobusa, ki je bila januarja tudi že izvedena. Šele ko bo na račun prejela kupnino, pa bo lahko ocenila, ali je bila dražba uspešna.

Uprava TVM je zahtevo za začetek stečaja na mariborsko sodišče vložila na začetku marca lani po neuspešnih pogovorih lastnika Viator & Vektorja s potencialnimi strateškimi partnerji oziroma kupci. S tem se je zaključila agonija zaposlenih, ki so s stavko vse od novega leta neuspešno skušali izsiliti poplačilo zaostalih obveznosti. Brez dela je ostalo 129 ljudi.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minimalisch
03. 02. 2012 13.29
Nocem bit pametn, sam takoj pade v uc..prozvodnje" v naslovu clanka..repair..
david vuckovic
02. 02. 2012 18.16
+14
IN KJE JE SEDAJ PAVČEK IN KOMPANI BARABE KRUH SO MI POŽRLI ONI SE PA SVOBODNO GIBLJEJO JAZ PA BI UKRADEL DVE ČOKOLADI BI ME ZAPRLI IN TO JE SEDAJ PRAVNA DRŽAVA
vetrolov
02. 02. 2012 22.38
-3
nikhrast
02. 02. 2012 16.56
+1
A ni to podjetje ki je kradlo načrte neki nemški kompaniji?
galop
02. 02. 2012 16.17
+10
evo pa se cedi med in mleko.ampak samo za nekatere.Peterle se ni zmotil.pa imamo švico ampak tako ko zašvicaš ko ugotoviš da naslednji dan neboš imel za kruh.
tinetone
02. 02. 2012 15.20
+18
ja barabe so uničle tam...
massi
02. 02. 2012 14.38
+17