Gospodarstvo
Oglas

V treh tednih železnice prepeljale že 210 tisoč migrantov

Ljubljana, 16. 11. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Slovenske železnice
Komentarji
0

Slovenske železnice in njihovi zaposleni se v izrednih razmerah dokazujejo kot zanesljivi in neomahljivi. Iz dneva v dan zagotavljajo potnikom nemoten prevoz po državi, skrbijo za nadomestne prevoze z avtobusi, sočasno pa suvereno zagotavljajo tudi hitre prevoze migrantov.

Prenekateri zaposleni so poleg svojih rednih dolžnosti sprejeli tudi dodatne odgovornosti. Svoj delovni čas so krepko podaljšali, spustili prenekateri obrok malice. Vse zato, ker pomagajo. Vsak na svoj način.

Slovenske železnice - 1
Slovenske železnice - 1 FOTO: Slovenske železnice

Med migrantsko krizo je nastala potreba po vpeljavi koordinatorja prometa. Na to delovno mesto so prerazporedili osem ljudi. Pomenijo vezni člen med Slovenskimi železnicami in Policijo. So tisti, ki sodelujejo pri odločitvah o tem, kam prepeljati vlake z migranti ter glede na trenutne potrebe sestavljajo primerne vlakovne kompozicije. Hkrati skrbijo za varnost vseh prebežnikov in osebja na postajah.

Slovenske železnice - 3
Slovenske železnice - 3 FOTO: Slovenske železnice

V tem obdobju so dodatno obremenjeni tudi sprevodniki in strojevodje. Zaradi posebnih vlakov so Slovenske železnice za vožnje vlakov vpoklicale tudi inštruktorje strojevodje. Strojevodje so pod nenehnimi pritiski, da bo šlo z vlakom na poti kaj narobe in da ga bodo morali nepredvideno ustaviti. Sprevodnikov je na vlakih manj. Tam, kjer sta bila na vlaku predvidena po dva sprevodnika, je zdaj na njem samo eden. Zelo obremenjeni so tudi prometni dispečerji, ki urejajo promet na železniškem omrežju v Sloveniji.

Ko vlak stoji na postaji, se opravi več postopkov, med drugim tudi preizkus zavor. Migranti vsak dan povzročajo preglavice železničarjem s tem, ko v vagonih zategujejo zasilne ročne zavore. Nemalokrat so zaradi tega potrebne intervencije na poti, zaradi česar se vlak zadržuje, promet pa je upočasnjen.

Dodatno so obremenjeni tudi tisti, ki čistijo za prebežniki. Slednji za sabo puščajo izredno velike količine odpadkov po vagonih, po progi in postajah.

Slovenske železnice - 2
Slovenske železnice - 2 FOTO: Slovenske železnice

Ob vsem tem Slovenske železnice ves čas prehoda migrantov skozi državo zagotavljajo, da notranji potniški in tovorni promet potekata neovirano in po voznih redih. Slovenske železnice so za prevoze migrantov namenile dve elektromotorni garnituri in 25 klasičnih potniških vagonov, zaradi česar nekateri vlaki po Sloveniji vozijo z manj vagoni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3