Gospodarstvo

NKBM z dobro novico za Radeče papir

Radeče, 24. 11. 2011 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

NKBM je tovarni Radeče papir odobrila potreben kredit za vnovičen zagon proizvodnje. Pričakujejo, da bodo najnovejši stroj, ki je, kljub temu da so ga kupili pred enim letom, že moral na vzdrževanje, v kratkem spet zagnali.

Papirnica v Radečah ima že skoraj 300-letno tradicijo.
Papirnica v Radečah ima že skoraj 300-letno tradicijo. FOTO: Kanal A

Kreditni odbor Nove Kreditne banke Maribor je tovarni Radeče papir, ki je v hudih likvidnostnih težavah, odobril 5,4 milijona evrov posojila, je povedal lastnik tovarne Peter Tevž. Za investicijska sredstva jim je namenila 2,4 milijona evrov, tri milijone evrov pa za obratna sredstva. Tevž je tudi pojasnil, da trenutno preverjajo, v kakšnem stanju je papirni stroj pet, na katerem so od torka potekala nujna vzdrževalna dela. Nadeja se, da bodo kmalu zagnali stroj, ki so ga pognali pred letom dni, papirni stroj štiri, na katerem poteka proizvodnja belega papirja, pa naj bi pognali prihodnji teden. "Zdaj je na vrsti SID banka, od katere pričakujemo, da bo zavarovala omenjeno posojilo," je še dejal Tevž.

Radeška papirnica je zaradi ustavitve proizvodnje doslej utrpela pet milijonov evrov izpada prihodkov. Od septembra namreč stoji tudi papirni stroj štiri, v tovarni pa v teh dneh opravljajo le dodelavne posle, kar pomeni, da pakirajo že proizveden papir. Kmalu po zagonu novega stroja pet, ki je začel z dobičkom obratovati šele v letošnjem oktobru, je radeška papirnica, ki mora vrniti 11 milijonov evrov kredita, pridobila posle v Indiji in Indoneziji, vendar pa z novega stroja ni prihajal papir želene kakovosti.

Zato je morala tovarna novo naložbo, ki je bila vredna 20 milijonov evrov, takoj posodobiti. Družba, ki ima tradicijo papirništva vse od leta 1736, je v prvih devetih mesecih ustvarila izgubo, na njeno višino pa je vplivalo tudi izredno povišanje cen bombažnega izčeska.

Obveznosti do dobaviteljev so se izredno povečale in prvič od leta 1999 niso pravočasno izplačali plač. Za izplačilo plač bi namreč podjetje potrebovalo 450.000 evrov. V torek pa so plače prejeli delavci, ki so zaposleni v hčerinski družbi Muflon.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thor-1st
25. 11. 2011 07.03
+7
Lastnik tovarne Peter Tevž je še en od tranzicijskih tajkunov (mislim, da je bil iz LDS kvote), ki se je sesul in sedaj banka rešuje pravzaprav njega. Na prvo žogo pa izgleda, da banka rešuje uboge delavce. Svoje kredite, s katerimi je kupil podjetje, plačuje na ramenih delavcih.
Pennywis3
24. 11. 2011 18.52
+12
bubika - Večina delavcev v Radeče papirju nima nobenih prihrankov, po možnosti so celo v minusih. Boš njim razložil svojo skrb za prihranke? Eno je da te skrbi za prihranke, drugo da ne moreš položnic plačat.
caspera
24. 11. 2011 17.04
+4
Bublika - državna podjetja (Pošta, Elektro in mislim še Energetika) so ti NKBM letos spomladi dokapitalizirale - in to proti svoji volji, jim je bilo ukazano. Razumem tvojo skrb za prihranke, upam, da niso samo borni, ampak imaš jih še ravno zaradi njih.
bublika
24. 11. 2011 16.23
-8
Treba je vendar povedati, da banka ni vreča brez dna. Jaz za dokapitalizacijo nisem, saj se bojim za svoje (borne) prihranke v NKBM. Upam, da prebirajo to tudi NKBM šefi in naj ne razmetavajo našega denarja. Kdo pa bo pomagal ko bo NKBM v riti ?