Gospodarstvo

'V tem trenutku moramo presojati primernost, nujnost in sorazmernost te stavke'

Ljubljana, 31. 03. 2016 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vodstva elektroenergetskih družb so si glede napovedane stavke v dejavnosti enotna - ta je nepotrebna. Četudi bi se stavka, kot napoveduje sindikat energetikov, zaostrovala in vodila do prekinitve proizvodnje, tega končni porabniki ne bodo čutili. "Ni nobene bojazni, da bi kdo ostal brez elektrike," je zagotovil prvi mož Elesa.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil direktor sistemskega operaterja prenosnega omrežja Eles Aleksander Mervar, so vse velike elektrarne v državi zapisane v pogodbah, sklenjenimi s HSE in Gen energijo, o sistemskih storitvah. In te enote morajo v skladu z energetskim zakonom in na podlagi Elesovega poziva obratovati. "Nihče nima pravice takšne enote izključiti," je poudaril Mervar in dodal: "Ni nobene bojazni, da bi bil kdo brez elektrike oz. da bi bil odklopljen."

Za tajkunizacijo, ki po tihem poteka v slovenski energetiki, je v celoti odgovorna vlada, ki je tudi edini naslovnik in sogovornik za izpolnitev stavkovnih zahtev. Brez  zahtevanih dokumentov iz napovedi stavke bo v Sloveniji lahko že v kratkem resno ogrožena stabilna oskrba državljank in državljanov s cenovno ugodno električno energijo kot jo imamo sedaj. Stavkovni odbor SDE Slovenije

Kot direktor Elesa izpolnjuje vse obveznosti družbe do zaposlenih, je zagotovil. Zaposleni v Elesu so sicer oblikovali stavkovni odbor, a bo stavka tam potekala v obliki zborov delavcev po različnih sredinah za krajši delovni čas.

"Stavka je nepotrebna. Čas, ki je izbran, je neprimeren. Sprašujem se, kaj je razlog za stavko," je poudaril generalni direktor HSE Blaž Košorok.

Stavkovne zahteve so po njegovih besedah usmerjene proti napačnemu naslovniku – vladi, ki v tem primeru ni delodajalec. Sindikat bi moral stavko, če že meni, da prihaja do kršitev, napovedati proti delodajalcu. "Zato se lahko upravičeno vprašamo, ali je stavka zakonita, ali so bili posegi delodajalca, ki se v tem trenutku izvajajo, takšni, da je treba tak ukrep izvesti," je dejal. Ob tem je spomnil, da v HSE potekajo obširni postopki racionalizacije in optimizacije, ki bodo potekali še naprej, v dogovoru s socialnimi partnerji.

Ti dogovori v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) potekajo, Košorok ne vidi razloga, zakaj se ne bi uspešno končali. Slovenska energetika se bo morala po njegovi oceni spremeniti in se spreminja, pot, po kateri gre, pa je prava.

"V tem trenutku moramo presojati primernost, nujnost in sorazmernost te stavke," je izpostavil in spomnil, da je v energetiki nekaj stavk že bilo, dve (v Tešu in Elektro Primorska) sta se končali z dvema pravnomočnima sodbami, da sta bili nezakoniti, a zgodilo se ni nič.

Kar se tiče proizvodnega dela HSE, po njegovih pojasnilih ni bila kršena niti ena ekonomska in socialna pravica iz dela. "Proizvodnja v HSE je v odlični kondiciji in se bo nadaljevala," je dejal in dodal, da bodo kakršnakoli omejevanja proizvodnje strogo sankcionirali.

"Če bo prihajalo do omejitve proizvodnje, bo to hujša kršitev delovnega razmerja. Razmišljamo tudi, če bo do tega prišlo, o odškodninski in kazenski odgovornosti," je poudaril in menil, da bo med zaposlenimi v skupini HSE prevladal razum in da se nekateri ne bodo pridružili stavki.

Električni vodi
Električni vodi FOTO: Reuters

Direktor sistemskega operaterja distribucijskega omrežja SODO Matjaž Vodušek je medtem pojasnil, da imajo vsi odjemalci elektrike sklenjene pogodbe, stavka pa ne more biti razlog, da se cene električne energije spremenijo. "Pred nami so večji izzivi, kot je enakomerni razvoj omrežja, uvajanje novih tehnologij ... in bi morali energijo usmeriti v to," je dejal in dodal, da se sindikat SODO ne priključuje stavki.

Tudi zaposleni v Gen energiji, ki upravlja z jedrsko elektrarno, se stavki ne bodo pridružili. Kot je pojasnil prvi mož Gen energije Martin Novšak, so zaposleni in sindikati v družbi ocenili, da ni razlogov za stavko, bodo pa solidarni v smislu deklaracije do ostalih. "Naša ocena je, da nekih zelo poglobljenih razlogov za stavko ni," je še dodal.

Organizator trga z elektriko Borzen bo poskrbel, da bo trg z električno energijo kljub stavki še naprej učinkovit, organiziran in transparenten, je poudaril direktor družbe Karlo Peršolja in dodal: "Zaradi stavke ni pričakovati, da bi delo na Borzenu zastalo, da naše naloge ne bi bile opravljene tako, kot nam jih nalaga zakonodaja."

Sindikat energetike je prejšnji teden napovedal splošno opozorilno stavko, ta bo trajala od 4. do 21. aprila. Kot so pojasnili ob napovedi stavke, bo ta potekala v skladu z zakonom, dejavnosti pa bodo stopnjevali, tako da bo proti koncu ob neodzivu vlade morda čutiti posledice pri oskrbi z elektriko.

Vladi so posredovali dve stavkovni zahtevi: da oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva, poleg tega zahtevajo, da se do sprejetja zahtevanega dokumenta ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij v elektrogospodarstvu.

Stavkovni zahtevi sindikata praktično ne more izpolniti nihče, je ocenil Košorok in dodal, da se škoda lahko meri v milijonih. Aktivnosti za racionalizacijo in optimizacijo oz. zmanjševanje števila zaposlenih se po njegovih pojasnilih ne da ustaviti.

Kot je dodal, v sami napovedi stavke niso podani konkretni očitki o kršitvah ali opustitvah, ki naj bi jih kot delodajalci storili, ali naj bi kršili podjetniške pogodbe, kolektivne pogodbe, ali naj bi bilo opuščeno pogajanje o teh pravicah.

HSE ni kršil nobene socialno ekonomske pravice, če bi bila, bi Košorok razumel stavko. Tako pa zaposleni dobivajo plače, regres bo, pogajanja o podjetniški pogodbi tečejo ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
06. 04. 2016 20.58
-2
PRIVATIZIRAT, kaj mislijo da so še vedno v socializnu ostali pa naj delajo tržno.
slovenskidelavec
10. 04. 2016 12.39
-1
Monopolisti plače znižat in 30% odpustit.
opazovalec_
04. 04. 2016 12.31
+4
Če prav razumem tiste, ki komentirajo, se stavka zaradi privatizacije in izčrpavanja energetskih podjetij s strani države in politično nastavljenih predsednikov, nadzornikov, svetovalcev, menedžerjev.... Le to politično kadrovanje in zaposlovanje pa vpliva na izčrpavanje podjetij in visoko povprečje delavskih plač, ki je potem veliko višje!! Ta teorija se mi zdi bolj logična kot to, kaj poslušam po poročilih in nam servirajo mediji. Potem tudi sam nimam nič proti, če delavci stavkajo!!! Poznam monterje, ki hodijo sezonsko delat na elektro, ker tako kao firma prišpara, dobiček pa gre bogve kam in za kakšne dokapitalizacije bank in drugih podjetij ter napajanje raznih političnih strank!!
Transformerji
01. 04. 2016 15.10
-4
Prav nobenega smisla ne vidim v tej napovedani stavki - kot da so zaposleni živeli na enem drugem planetu, imali dobro in zagotovljeno službo z dobro plačo, pa niso ugotovili, kaj se je dogajalo v samostojni Sloveniji - kar se je delo pokrasti je pokradenega, propadla podjetja, nezaposleni. Kar je pa še ostalo, se pa prodaja. Tisti, ki še delajo, dobijo minimalni regres ali ga pa ne dobijo, dobili boste pa 1700 evrov bruto regresa. Moj nasvet: nikar ne stavkajte, kajti pljunili boste v lasten pisker! Odpuščenim pa nasvet - dobili boste tudi odpravnino, kako pa potem naprej, pa vprašajte tiste, ko so bili v enakem položaju!
Transformerji
01. 04. 2016 15.49
+3
Pa še to: da je Telekom dobil tako visoko posojilo, je čisto razumljivo - kako pa bo Novi svetovni red deloval brez informatike? Energijo bomo vedno imeli - tako ali drugačno.
bossanoga
01. 04. 2016 13.24
+7
Čisto preusmerjanje pozornosti iz pravih razlogov za stavko (tajkunizacija=privatizacija in polnjenje zasebnih žepov menedžerjev), na regres. Ampak regres so na hitro odobrili samo zato, da pljuvajo po delavcih, medtem ko si menedžerji pripravljajo teren za ropanje državne firme in to z blagoslovom vlade. Ko bodo pohradli denar in odpustili 10% delavcev, bo pa raja, ki sedaj pljuva po delavcih, morda vesela.
opazovalec_
04. 04. 2016 12.33
+2
Predsedniki in menedžerji skupaj z državo in strankarski lobiji že leta ropajo energetska podjetja po načelu dobiček malo meni malo tebi, delavce pa sezonsko zaposlovat, da je večji dobiček!!
hotchilipoper
01. 04. 2016 10.12
+4
Korito se zmanjšuje,pa je panika
emilzapata
01. 04. 2016 09.04
+4
stavka ne bo zaradi slabih plač v elektrogospodarstvu, temveč zaradi strahu, da bodo izgnani iz raja.
omega _v6
01. 04. 2016 08.11
+6
Se vam zdi,da je ta stavka norčevanje iz celotnega gospodarstva?? Kako si upa stavkati nekdo,ki bo dobil 1700 evrov regresa in ti delavci imajo najvišje plače v državi!! Kako jih ni sram delavci,ki čakajo na zasluženo zajamčeno plačo po 2 meseca in več pa ne stavkajo?? Delavci brez regresa pa morajo biti tiho?? Ali res v Sloveniji ni toliko kadra na razpolago,da bi zamenjali te stavkajoče delavce?? Pa naj probajo živeti z 290 evri na mesec,če sedaj z to razkošno plačo ne morejo!! Toraj vse odpustiti v roku 30 dni in problem bo rešen!!
Borec21
31. 03. 2016 21.20
+10
Ronald Regan je ob stavki kontrolorjev leta v eni uri vse zamenjal z vojaškimi in v eni uri je bila stavka rešena in nikoli več ni bilo stavke.
MA007
31. 03. 2016 18.57
+11
Blaž Košorok bo govoril pajac en.
rintitinti
31. 03. 2016 19.09
+0
nevica
31. 03. 2016 19.59
+7
Vedno sem prebirala podatke, da so na tem področju najboljše plače, tako, da mi sedaj ni čisto jasno za kaj gre...
rintitinti
31. 03. 2016 20.49
+4
Dejstvo je da imajo na sedežu HSE res vrhunske plače, kar pa ne drži za navadne smrtnike na elektrarnah. Hidroelektrarna 25 let delovne dobe 925eur. Regres zajamčeni in ne vem zakaj Košorok zavaja javnost o nekih 1700 eur bruto. Božičnica že tri leta znanstvena fantastika, zato ne vem od kod ljudem informacije o trinajstih plačah in ne vem kaj še. To vedo samo tisti iz prve roke hehe, jaz pa pišem iz druge.
Tempus Fugit
31. 03. 2016 13.00
+2
Za direktorčke in bleferje v upravi je vsaka stavka nepotrebna in ob neprimernem času. Ko človek vidi, kako peljejo te firme v roke tujcem, hkrati pa nam lažejo v obraz, mu kaj drugega kot stavka pač ne preostane...