Gospodarstvo

Več sto ljudi podpisalo peticijo v podporo Magni: 'Če je ne bo, Štajerska popravnega izpita ne bo imela'

Ljubljana, 01. 06. 2017 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V boj za prihod Magne vstopa Štajerska gospodarska zbornica, ki je po vložitvi ustavne presoje zakona začela zbirati podpise v podporo Magni. “Štajerska nujno potrebuje nove investicije, nova delovna mesta in gospodarski razvoj. Ugotavljamo, da se vse bolj oddaljujemo od prihoda Magne, zato smo gospodarstveniki stopili skupaj," pravi direktorica Štajerske gospodarske zbornice.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Glas za Magno
    03:21
    Iz SVETA: Glas za Magno
  • Iz 24UR: Zbiranje podpisov v podporo Magni
    02:34
    Iz 24UR: Zbiranje podpisov v podporo Magni
Magna Steyr
Magna Steyr FOTO: POP TV

Po vložitvi ustavne presoje glede zakona o strateškem razvojnem območju državnega pomena v občini Hoče-Slivnica, ki omogoča razlastitve lastnikov zemljišč, se je vključila tudi Štajerska gospodarska zbornica. Začeli so zbirati podpise za podporo prihodu Magne na Štajersko.

Poziv k enotni podpori investiciji Magne v občini Hoče-Slivnica so javno prebrali danes pet minut pred dvanajsto na Letališču Edvarada Rusjana, Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice, pa je že včeraj pojasnila razloge za akcijo.

“Štajerska nujno potrebuje nove investicije, nova delovna mesta in gospodarski razvoj. Ugotavljamo, da se vse bolj oddaljujemo od prihoda Magne, zato smo gospodarstveniki stopili skupaj. Na pobude gospodarstvenikov smo začeli zbirati podpise, v katerih smo izrazili interes do te investicije v naši regiji,” pravi Podgornikova. Z vsemi podpisi in podporniki želijo pokazati državi, da si resnično želijo, da se to investicijo, ki naj bi prinesla veliko dobrega, izvede.

Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice
Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice FOTO: POP TV

"Podpisniki tega poziva se javno in odločno zavzemamo za gospodarski in družbeni razvoj. Dogajanja zadnjih mesecev so nas spodbudila h glasnemu pozivu vsem, ki živijo v regiji in se zavedajo, da smo sami odgovorni za prihodnji razvoj in blagostanje," piše v peticiji, ki jo je prebral nekdanji direktor pohištvenega podjetja Lumar in član upravnega odbora Štajerske gospodarske zbornice Milan Lukić.

Načrtovano investicijo Magne v Hočah označujejo za pomembno prelomno točko. "Če se ne bo zgodila, Štajerska ne bo imela popravnega izpita in izguba bo velika," piše v peticiji, ki jo je danes tam podpisalo okoli 200 ljudi, še okoli 2400 pa na spletu.

"S temi podpisi in z današnjim dogodkom želimo povedati, da je Magna pri nas dobrodošla," je pojasnila Podgornikova. "Želimo izpostaviti, kakšen multiplikativni učinek ima tako pomembna investicija, kot je Magna, za regijo. Pri nas imamo večinoma manjša podjetja in nujno potrebujemo neko večjo investicijo oziroma večje podjetje, ki nas bo vleklo naprej. Tu ne gre torej samo za delovna mesta, ki jih ta obrat neposredno prinese, ampak bodo vplivi mnogo širši," je prepričana.

"Ko se bo enkrat začela kepa ovijati, se bo odvila v korist gospodarstva in ljudi, ki tu živimo, ne le tega konca ampak Slovenije kot celote," je dodal direktor Aerodroma Maribor Ladislav Brolih. Pomisleke lokalnega prebivalstva razume, a meni, da niso nerešljivi. "Legitimni so v vsakem primeru. Mislim, da imamo tudi legitimne organe, ki bodo vsakršen problem reševali po poteh, ki jih imamo zapisane," je dejal.

Med podpisniki peticije je direktor Dravskih elektrarn Maribor (DEM) Viljem Pozeb, ki iz lastnih izkušenj pozna težave umeščanja večjih projektov v slovenski prostor. "Tudi mi, ko smo umeščali v prostor črpalno elektrarno Kozjak, ko zdaj umeščamo elektrarne na Muri in vetrne elektrarne nad Dravogradom, včasih razmišljamo, da bi vrgli puško v koruzo. A tega ne smemo dopustiti, saj je v Sloveniji delovnih mest, ki ustvarjajo novo vrednost, vse premalo," je dejal.

Poleg predstavnikov lokalnih podjetij so danes na letališče prišli tudi predstavniki občin, poslanci SMC, pa tudi zastopniki drugih organizacij, kot je na primer mariborski center za socialno delo. "Maribor in okolica nujno potrebujeta nova delovna mesta. Letos smo imeli v aprilu 6222 prejemnikov denarne socialne pomoči. Med njimi vidim potencialne kandidate za delovna mesta, ki bi jih s to investicijo lahko pridobili," je dejala direktorica centra Marjana Bravc.

Podobno je predtem na kariernem sejmu povedala predstavnica mariborskega zavoda za zaposlovanje Mirjana Zgaga: "Mislim, da naša regija nujno potrebuje preboj, pa tudi optimizem. Strahovi, ki se pojavljajo, so razumljivi in logični, a verjamem v našo zakonodajo, ki je strožja kot avstrijska. Verjamem tudi v podjetje Magna, ki je bilo lani izbrano za naj zaposlovalca v Avstriji. Verjamem tudi, da bo Magna vračala okolju kot družbeno odgovorno podjetje, ker kot takšno je prepoznano v tujini."

Med podporniki prihoda Magne v regijo je tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki pa so ga na današnjem dogodku na letališču zastopali drugi občinski predstavniki. Kot je povedal v pogovoru za današnjo izdajo časnika Večer, je bila lokacija v Hočah predlagana ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo s strani Mestne občine Maribor. "Nepremičninska agencija Colliers International, ki je iskala zemljišče, je 25. maja 2016, potem ko je MOM izdelala analizo potencialnih lokacij za investitorja, ugotovila, da izbrana lokacija edina izpolnjuje pogoje za tovrstno investicijo," je pojasnil.

"Investicija kot celota je strateškega pomena in v javnem interesu. Država mora zagotoviti spoštovanje okoljskih standardov in pri tem gre za strokovno vprašanje," je dodal.

V kritičnih trenutkih smo znali stopiti skupaj in sprejeti prave odločitve. Nazadnje je to bilo v času osamosvajanja, pred pomembnimi prelomnicami smo tudi sedaj. Gospodarski temelji so osnova razvoja družbe, zato ne dovolimo, da bi načrtovana investicija Magna postala še ena izgubljena priložnost. Ljudje potrebujejo delo, gospodarstvo potrebuje sveži kapital, regija potrebuje preboj. Štajerska gospodarska zbornica

Štajerska gospodarska zbornica: Vse investicije so nam pomembne, a Magna bi lahko prinesla razvojni preboj

Na protiargumente, da zakon ni v javnem interesu, da lahko razlašča lastnike parcel in da vladni organi delujejo z dvojnimi merili, češ da so pri Magni postopki sumljivo hitri, odgovarja, da je zbornica v preteklosti že pomagala marsikateri investiciji. Tudi zdaj se ukvarjajo še s številnimi drugimi investicijami, tako da ne izključujejo investicij. “Zavedamo se, da je prav vsaka še kako pomembna, je pa res, da lahko Magna predstavlja prav razvojni preboj za našo regijo,” pojasnjuje njihove ukrepe.

“Magna predstavlja resnega investitorja.  To pomeni, da obstaja verjetnost, da bi se lahko ob tem razvijala tudi druga, manjša podjetja.” Že sedaj je kar nekaj potencialnih dobaviteljev, ki nestrpno čakajo, da Magna pride v to regijo, še dodaja. “Magna želi svojo industrijo tukaj tudi razvijati, kar pomeni dodatna delovna mesta. Med drugim bo tudi letališče skozi Magno dobilo večji pomen in  veliko dodano vrednost.”

Franci Matoz
Franci Matoz FOTO: POP TV

Zakon v presojo na ustavno sodišče

Odvetnik Franci Matoz je na ustavno sodišče vložil pobudo za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo investicije na območju občine Hoče - Slivnica s predlogom za zadržanje zakona lex Magna. 

"Ocenjujemo, da gre za grob poseg v lastninsko pravico ljudi, ki so tam lastniki nepremičnin. Menimo, da je država s t. i. lex Magno kar sama določila, da gre za javni interes, čemur nasprotujemo, saj menimo, da ta vsaj v smislu ustave ni izkazan," je pojasnil Matoz, ki je pobudo vložil v imenu treh kmetov, ki bodo po tem zakonu razlaščeni, in v imenu Bojana Požarja, ki je lastnik nepremičnine v tej občini.

Po Matozovih besedah v pobudi napadajo tiste člene zakona, ki govorijo o razlastitvi, saj je država po hitrem postopku sklenila, da bo lastnike nepremičnin razlastila, in jim odvzela tudi pravico do pritožbe v primeru, da do razlastitev pride. Vložili so tudi predlog za začasno zadržanje zakona, in sicer zato, ker so v zakonu predvideni zelo hitri postopki in če bi bili izpeljani, zemljišč ne bi mogli več vrniti, je pojasnil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (308)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
02. 06. 2017 22.02
+0
ne rabimo delavcev, rabimo robote !
slovenicu
02. 06. 2017 20.55
+2
Magno ne zanimajo podpisi podpore ampak dovoljenje da lahko začne graditi! Tipično po slovensko lahko o vsem odloča vsak kmet in na koncu bo podjetje odšlo na Madžarsko. Branimo se denarja, bog nam pomagaj.
joeel
02. 06. 2017 11.51
+7
NE MAGNA NE VETERNE ELEKTRARNE NE DRUGI TIR PROTI VSEM JE NEKAJ BUTLNOV KI ODLOČAJO O USODI SLOVENIJE.KONČNO JE TREBA PREPOVEDAT STAREJŠIM OD 75 LET DA ODLOČAJO O USODI GENERACIJE KI BO ŠE KRVAVI POT POTILA DA NAZAJ ZASLUŽI TO KAR JE ELITA POKRADLA V 25 LETIH.PA TI STRANKARSKI VELJAKI NAJ TAKOJ STOPIJO SKUPAJ V DOBROBIT SLOVENIJE IN NAJ NEHAJO DRUG DRUGEMU JAMO KOPAT KER SE ZNA NARDIT DA BOSTE KMALU VSI SKUPAJ V NJEJ BLIŽAJO SE VOLITVE IN VAS JE SAM GOBEC MI PA NAJ POCRKAMO A NE.ČE NE BO ŠLO DRUGAČE VAS BO PA TREBA SPAMETOVAT S SiLO POGLEJTE SI MAL OKOL SEBE KAJ SE DOGAJA.IN ŠE TO vas VERJETNO NIČ NE GANE.(TUDI JAZ SEM STAR 60 PA ME VEČ NE MIKA DA BI OMEJEVAL MLAJŠO GENARACIJO Z SVOJIMI IDEJAMI) LP
cool1
02. 06. 2017 08.45
+12
Potrebujemo delovna mesta....vse ostalo ni važno !
trdovrat
02. 06. 2017 10.08
+1
Pa četudi bomo žrli podgane iz smetišč!
Jože Hari
01. 06. 2017 23.39
-5
Naj v Avstriji zgradijo toto nesnago.
nikhrast
02. 06. 2017 11.44
+4
felix58
01. 06. 2017 22.56
+1
pravica bo zmagala kot vedno....na desni so itak sami kriminalci
Fischerfritzfischtfrische
01. 06. 2017 22.02
+22
Dragi nasprotniki Magne. Zakaj vas pa ne moti podjetje ADK iz Hoč... je na isti zemlji kot bo Magna... ima tudi LAKIRNICO ... ojej ... aja, direktor te firme je SDS ovca ... A se bojite da bo moral plače delavcem višat ker bo več povpraševanja po delovni sili če pride Magna? Ali da bo mogoče moral zvišat svoje eko standarde kot jih ima Magna? Sicer pa živim v okolici... 90% nas je za Magno!... Matoza in podobne pa si lahko vtaknete v taza----! ... :D
Fischerfritzfischtfrische
01. 06. 2017 21.54
+19
Trenutna anketa na fb mariborinfo: 5000 ZA. 290 PROTI ... Ne pustimo se uničit raznim spletkarjem in SDS ovskim političnim špekulantom. MAGNA dobrodošla, Matoza, Požarja in Janšo pa si odpeljite v LJ nazaj
ko-pilot
01. 06. 2017 21.28
-9
Skratka... Podpise so oddali sami levičarji z Luketičom na čelu.
komarec
01. 06. 2017 21.46
+2
Skratka, nasprotniki so pa sami desničarji.
felix58
01. 06. 2017 22.55
-6
skratka, levi bomo zmagali kot vedno....izdajalci ne morte, a razumete, ne morte
sodelujem
01. 06. 2017 21.23
+0
Kdo bo dal garancijo (glavo) če se "delovna " mesta in razvoj ne bodo zgodila --po gradnji v 2-3 letih????
hotchilipoper
01. 06. 2017 21.06
+3
Magna bo,pa če se vsi na glavo postavite,ker je to v interesu države
Smrekar1
01. 06. 2017 20.50
+11
Le kdo plačuje Matoza, da bi ustavil razvoj Slovenije. Ena od njegovih stalnih strank mi je še posebej sumljiva.
sodelujem
01. 06. 2017 21.24
+2
Če je pa to razvoj Slovenije potem nam bog pomagaj.!
komarec
01. 06. 2017 21.49
+4
sodelujem in kaj je po tvojem pravi razvoj Slovenije?
optimist11
01. 06. 2017 20.20
+14
Vprašajte okoljske inšpektorje katera podjetja so najbolj urejena in delajo v Sloveniji v skladu z ekološkimi standardi? Odgovor: tam kjer so zunanji lastniki. Navsezadnje imamo predpise in v kolikor se bodo kršili (preseganje onesnaženja) se da odločba o zaprtju. Škoda bi bilo zgubiti tako naložbo. Okoli je veliko neizkoriščene zemlje, ki se lahko obdeluje. Je pa za investitorja normalno, da bo poiskal lokacijo z dobro infrastrukturo. Sigurno ne bo šel napr. v Velenje če komaj pride do tja. Niso vsi tujci slabi lastniki, ne se jih bat.
Mars1212
02. 06. 2017 09.39
+0
Ja seveda. Si pozabil Lafarge? Nikjer v EU nebi/niso dobili dovoljenja, samo v Slo. Danes denar govori ne pa inšpekcijske službe
Ana Premuž
02. 06. 2017 10.15
+1
aja preko meje v avstriji je tudi lafarge slovencev dela tam malo morje nehajte no s takimi izgovori sem delala vavstriji pet let pa nisem nobenih rozic vidla 24 ur kot nega nadomu pa vse ostalo zraven za 700 evrov pa si tam noc in dan 14 dni potem pa menjava ce sploh kdo pride ce ne pa naprej po 14 dnevih si psihicno in fizicno tako unicen da prides po enem tednu k sebi naslednji teden pa ze mislis se en teden pa gres ze spet o avstrijskem spostovanju pa ne bom izgubljala besed ni vredno ko pa prijavis na gospodarsko zbornico kako se nekateri obnasajo live firme ki jih v avstriji mrgoli in seveda druzine je odgovor s tem mi nimamo nic
Castrum
02. 06. 2017 11.53
+0
Ana, pika, vejica, pa seveda velika začetnica ti niso znani ?
Ana Premuž
02. 06. 2017 12.30
+0
ne mi niso laHKO ME PA TI NAUCIS CE TE TO MOTI PRI TEMU CLANKU CUDNO DA TE NI NIC DRUGEGA ZMOTLO . . . ,,,,, POGLEJ PA JI ZNAM PISAT SAMO SE MI JIH NE DA KAKO TESLO SI
Castrum
02. 06. 2017 12.34
+1
Jožajoža
01. 06. 2017 20.12
+9
neeeeeeeeeeeeeeeee gradnji,neeeeeeeeeeeeeeee zapravljanju slovenskega denarja tujim "kvazi investitorjem" najdite mi državo, ki bi nekomu, ki bi želel gradit, nakazala 18 milionov evrov keša in mu kupila 100 hektarjev najlepše slovenske zemlje s krvjo pridobljene. v zameno pa davkoplačevalci ne boste dobili nič, akterji projekta pa masne provizije. ..........bodo bogati.
optimist11
01. 06. 2017 20.24
+1
Slovensko razmišljanje; raje 400 revnih brez služb kot en bogat. Malo pozabljaš , da davki ostanejo tukaj, ljudje zaslužijo, trošijo, plačujejo davke in to se hitro povrne.
nikhrast
01. 06. 2017 21.44
+3
Jožajoža
01. 06. 2017 22.23
+4
to ni tuj investitor. tuj investitor prinese denar s sabo, ne pa da obremeni naše banke,proračun in občinske proračune. to je približno tako, ko pride zet k hiši in začne trošit naše prihranke. smo opleli ,ga bomo naterali. tam, kjer pa zet prinese svoj kapital,,tuj in svež v družinski proračun, potem pa tako gospodinjstvo zaživi.
Turgensis
01. 06. 2017 22.41
+1
Joža, očitno ti delajo hude probleme že osnove matematike. Sama izgradnja lakirnice bo stala 100 miljonov €, pri 22 % DDV bo že iz tega računa v proračun kapnilo 22 miljonov €, 4 miljone več bo prihodka od DDV kot je odhodka za subvencijo. V tem času se bo zaposlilo dodatne delavce v gradbeništvu in tu je še DDV iz dobička gradbenih podjetij. Prav tako se zemljišče ne bo podarilo Magni, ampak ga bo odkupila. Najprej mora občina odkupit od vseh kmetov, potem pa bo Magna od občine odkupila zemljišče. Z Magno bomo davoplačevalci profitirali že preden zaposlijo delavce, ki bodo v Sloveniji plačevali davke od plač!
Mil?007
01. 06. 2017 19.59
+13
Se vidi kolko se pri nas v centrali ceni in vrednoti Štajerce. Ekonomija in obstoj cele regije naj bi slonela na eni firmi s par sto zaposlenimi. Ne se pustit Štajerci. Pozdrav s Primorske.
lilyallen
01. 06. 2017 20.13
+0
Cela investicija bo direktno zaposlovala do 3000 folka, v prvi fazi gradnje pa bo zaposlovala do 400 delavcev. Z drugim besedam zadeva bo v končni fazi zgledala kot novomeški revoz
Mil?007
01. 06. 2017 20.20
+9
Se pravi da bodo to fabriko 10 X povečali al kako. Če so v bivšem TAMU Nemci sestavljali messeršmite naj tja spravijo še lakirnico. Če imajo pravi interes zaradi poslovnega okolja in ustrezne delovne sile lokacija par km gor al dol ne bi smela bit nek velik problem,
vicente
01. 06. 2017 19.56
+1
jutri bodo zbirali na vrhniki za kemis,odpira nova delovna mesta v mrtvašnici
arizonadream
01. 06. 2017 19.53
-1
Herzlih wilkomen Magna, Matoz v jok pa na prvi malo večji grm, hahaha
Ni?ve?Rde?ihLaži
01. 06. 2017 19.27
-1
Torej rdeči hlapci znova kažejo svoje težave z demokracijo ? Zdaj bi radi z izsiljevanjem pritiskali na US ?
helter skelter
01. 06. 2017 18.29
+6
Rdeča mafija je v paniki.... za naslednja leta imajo že vkalkulirane provizije od posla - izgradnja tovarne (Pomgrad Židan), provizije, podkupnine, pomembne službe v Magni ..... zdaj pa te to .....
piljan
01. 06. 2017 18.43
+4
O ti bogca,znaš razložiti,kje vidiš paniko???
Ni?ve?Rde?ihLaži
01. 06. 2017 19.23
-1
piljan
01. 06. 2017 19.27
+5
Maejanović.Ćolnarić,pa res precej lajaš.
helter skelter
01. 06. 2017 18.29
+13
Magna je seveda dobrodošla na Štajerskem, vendar po pravilih, ki jih moramo upoštevati tudi ostali podjetniki .... Maribor, Kidričevo ponujata industrijske cone, degradirana območja in ne kvalitetnih kmetijskih zemljišč. Slovenskemu podjetniku prav gotovo ne bi dovolili tam graditi tovarne. Samo za informacijo, živim na tem območju, ca 3 km vstran, vse skupaj spada pod vodovarstveno območje. Novograditeljem hiš na tem območju zaradi tega država trenutno NE DOVOLI GRADNJE KLETI !!!!!! Za lakirnico, najbolj umazan in strupen proces pri izdelavi avta, pa ni problema .....
medo90
01. 06. 2017 20.09
-1
izpolni polje vzdevek
01. 06. 2017 20.11
+0
te na pol razpadle objekte kot je Kidričevo je treba podret. Magna je resna firma, lakiranje ni isto kot je bilo balkansko
Mil?007
01. 06. 2017 20.30
+2
Japonci vsako fabriko, ko je stara 10 let podrejo in postavijo na novo. So zračunali, da jih to stane manj kot vzdrževanje in popravljanje starih objektov. A si mel to v mislih.