Gospodarstvo

V Splošni plovbi zavračajo dogovore glede prodaje

Ljubljana / Portorož, 20. 10. 2010 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
8

Direktor Splošne plovbe je zavrnil navedbe medijev, da naj bi bila prodaja 30-odstotnega deleža v Splošni plovbi vnaprej dogovorjena. Meni, da je država prodajo izpeljala smotrno.

Predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj je zavrnil navedbe medijev, da je bila prodaja skoraj 30-odstotnega državnega deleža v tej družbi leta 2007 nemškemu ladjarju Petru Döhleju dogovorjena že slabo leto pred prodajo. Za prodajo je bil objavljen javni razpis, Döhle pa je v javni dražbi ponudil največ, je dejal.

"Slovenska odškodninska družba (Sod) in Kapitalska družba sta pred prodajo objavili javni razpis, na katerega so se prijavili Luka Koper, Mercata in Peter Döhle. Izvedena je bila javna dražba, pri čemer je bila izhodiščna cena najvišja cena iz izboljšanih ponudb vseh treh družb. Dražbe so se udeležile vse tri družbe, P. Döhle pa je ponudila največ, to je 55,5 milijona evrov, in uspela z nakupom," je povedal Bandelj. Po njegovem mnenju je bila tudi odločitev države, da delež v podjetju proda ločeno od Banke Koper, pravilna, saj je tako iztržila več.

Ladja Splošne plovbe
Ladja Splošne plovbe FOTO: Splošna plovba

Po pisanju Dnevnika je bila prodaja tega deleža, kljub temu da to vsi vpleteni zanikajo, dogovorjena vnaprej. To po njihovih navedbah razkrivajo novi dokumenti, ki so jih pridobili. Dokument iz junija 2006, pod katerim je podpisan takratni generalni direktor direktorata za javno premoženje Žiga Andoljšek, razkriva, da se je ministrstvo za finance navdušilo nad Döhlejevo ponudbo in zaprosilo Banko Koper, naj mu jo posreduje.

"Ministrstvo za finance sprejema vašo pobudo za sodelovanje Banke Koper in Republike Slovenije pri prodaji deleža v Splošni plovbi," je razvidno iz dokumenta, ki ga je ministrstvo za finance naslovilo na Banko Koper, tri dni pozneje pa naj bi minister za finance Andrej Bajuk na seji vlade kolege že seznanil z interesom nemškega ladjarja, navaja časnik.

Glede prodaje Splošne plovbe je svoje mnenje podalo tudi že Računsko sodišče, ki je presodilo, da vlada, ministrstvo za finance, Kad in Sod pri nakupu in prodaji naložbe v Splošni plovbi niso ravnali učinkovito.

Bajuk za časnik zadeve sicer ni želel komentirati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
21. 10. 2010 17.43
kolk je že bajuk pospravil od splošne plovbe...1,8!!!!!!
julij13
21. 10. 2010 11.44
Ariella, kako lepo slovenski ime za ladjo.
botjabotja
21. 10. 2010 11.09
titovka 20.10.2010, 20:22 4 POVEJTE MI ENEGA SAMEGA POLITIKA ALI MENEDŽERJA, DAJE V TEH 20 LETIH PRIZNAL SVOJE SVINJARIJE...ENEGA SAMEGA??? Takšnega ni. Določeni sicer v teh krajah niso hoteli sodelovati in so raje odstopili ali sprejeli odstop( Lahovnik).
manco-capac
21. 10. 2010 08.40
Zgleda, da bo držala izjava gospoda Erjavca, da je bil nakup patrij najbolj transparenten posel prejšnje vlade.
Roxy79
20. 10. 2010 21.42
VSI ki so na ladjah (mornarji) Splošne Plovbe.. DOBRO VEDO da je to bilo že pred prevzemom zrihtano da dobi Dule. Tudi po svetu čivkajo vrabci....da ima Dule že dolgo časa prste vmes....
titovka
20. 10. 2010 20.22
POVEJTE MI ENEGA SAMEGA POLITIKA ALI MENEDŽERJA, DAJE V TEH 20 LETIH PRIZNAL SVOJE SVINJARIJE...ENEGA SAMEGA???
McClain
20. 10. 2010 17.21
Pa kaj se sploh greste. Nasi gradbinci so nas s kartelnim dogovarjanjem pri gradnji slovenske infrastrukture, samo cest na primer, opeharili za taksne milijarde, da se nam sanja ne!!! Zidar, Hilda &co!!
Jethro
20. 10. 2010 15.16
In potem svizec zavije ladjo