Gospodarstvo

V Sloveniji bo moralo na servis 5800 toyot

Ljubljana, 03. 02. 2010 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Japonski avtomobilski koncern Toyota bo v okviru svojega obsežnega odpoklica, ki zadeva več milijonov vozil po vsem svetu, na slovenskem trgu odpoklical 5800 vozil.

Toyota Yaris
Toyota Yaris FOTO: Reuters

V Toyoti Adria so potrdilil, da bo v Sloveniji zaradi domnevne napake na stopalki za plin odpoklicanih 5800 vozil. Odpoklicanih pa bo tudi manjše število peugeotov in citroenov. Kar zadeva Toyote bodo odpoklicali modele aygo, IQ, yaris, auris, corolla, verso, avensis in RAV4. Rezervne dele, s katerimi bodo odpravili napako, bodo servisi prejeli v prihodnjem tednu. Takrat bodo začeli o tem obveščati tudi lastnike vozil, odprava napake pa bo brezplačna. Obenem pa se opravičujejo potrošnikom za obsežen odpoklic toyot.

Vsi lastniki vozil omenjene znamke Toyota bodo od predvidoma petka naprej lahko na spletni strani slovenske podružnice preverili, ali je njihovo vozilo zajeto v preventivni vpoklic, ali ne.

Slovenska podružnica Toyote je prepričana, da bo odpoklic negativno vplival na prodajo, a ob tem upajo, da v čim manjšem obsegu. Lani je v Sloveniji Toyota prodala nekaj manj kot 2400 osebnih in lahkih gospodarskih vozil. Sicer je družba pred dvema letoma postala največji svetovni avtomobilski proizvajalec.

Peugeot Citröen bo odpoklical 39 vozil

Zaradi težave s pedalom za plin je v ponedeljek odpoklic skupno 97.000 peugeotov 107 in citroenov C1 napovedal tudi francoski avtomobilski koncern PSA Peugeot Citröen. Gre namreč za vozila, proizvedena v češki tovarni TPCA, ki si jo francoski koncern deli s Toyoto.

Na slovenskem trgu odpoklic zadeva tri vozila citroen C1 ter 36 vozil peugeot 107, so povedali v slovenskih podružnicah Citröena oziroma Peugeota. Pojasnilii so še, da ko bodo prejeli ustrezne uradne podatke oziroma navodila iz centrale, bodo primerno obvestili kupce vozil, ki jih zadeva odpoklic, in poskrbeli za odpravo napake. Kdaj točno bo prišlo do tega, še ne morejo napovedati, a zagotavljajo, da se trudijo zadevo urediti čim prej.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot
18. 02. 2010 11.50
Clarionec popolnoma se strinjam s tabo kdor ima Toyoto ve da je to zelo dober avto kdor jo pa nikoli ni imel pač nima pojma o pojmu?????
periot
18. 02. 2010 11.46
Večinoma imamo prinas doma Toyoto in Renaulta pa tudi v prihodnje ne bo nič drugače pa lahko tule pišejo in rišejo glede napak je pa tako vsaka znamka jih ima samo da jih je do zdaj priznala samo Toyota???????
Boštjan Bizjak 1
18. 02. 2010 11.40
öa še grde oblike so Toyote.fej fej
Boštjan Bizjak 1
18. 02. 2010 11.38
ma ne kupujte toyot ljudje božji če imate namen kupiti japonca kupite raje MAZDO!!mazde so zaenkrat še popolne in brez napak!!!Toyote pa kot vidite imajo iz dneva v dan več napak.ne mislim se pa ubiti zaradi ene konzerve od toyote.Pa pravijo da je Renault slab avto!!!naj mi en pokaže kdaj je imel Renault tak odpoklic vozil v zgodovini kot Toyota,a?????
DODGE-RAM
04. 02. 2010 21.44
ja grim_reaper ma prou...
yarrick
04. 02. 2010 21.27
vsak avto nekaj pripomore k onasnaževanju okolja, to je neizpodbitno. Vendar pa se ne moremo primerjati z državami tipa amerika (300 mio ljudi vsaj polovico te številke avtomobilov) in kitajske (miljarda ?) in številom avtomobilov v le-teh. meni se zdi, da je industrija največji onasnaževalec, takoj za njim pa človeška požrtnost. je kdo kdaj delal na katerikoli komunali? ČE BI bi vedeli, koliko smeti se nabere vsak dan. in kam to spravljamo?i kam neki, v zemljo. potem pa se to lepo vse spira in spira in kar nanekrat je bolanih nekaj sto ali tisoč ljudi, krivca pa nobenega. poleg tega pa, dokler bomo/boste podpirali naftni lobij (vsi avtomobili z notranji izgorevanjem) ne boste ravno prispevali k čistemu okolju... jaz vem, da si bom nekoč v prihodnosti omislil mazdo rx7 ker tako vem, da bo vožena samo ob vikendih(malce velika poraba goriva olja) kar pa se tiče onasnaževanaj okolja pasigurno anredim več za naravo kot marsikdo tu.
DODGE-RAM
04. 02. 2010 19.21
ja sej grim_reaper...se strinjam z tabo...sam ekološke probleme bi mogl reševat z jedrskimi poskusi in zračno linijo...tam se onesnaži velik več ko pa z avtomobili...drugač pa ja...marsikateri je jezn če maš bolš avto od njega...marsikdo bi se name spravo če bi me videl in vedel za toile kavico...taki pač smo...
yarrick
04. 02. 2010 19.10
@dodge problem je v tem, a sploh ne vedo koliko ti avti stanejo. za 30K € (kar znese okoli 43K $ $ ) dobiš v ameriki že kar ornk mašino (čep a vzameš rabljenega pa še toliko ceneje; vem da se da dobiti shelby-a GT 500 2005 letnik pod 30k $) za kar pri nas ekvivalenta ni. itak so nevoščljivi, ko bipa vse imeli pa nič dali. Kdor si pač takeaga avta ne more omisliti, pa naj si kupi kaj manjšega. BTW jaz se javim za zastonj vožnjo do portoroža na kavico v dodge ramu :P. Drugače pa, 1 miljon avtov (kolikor naj bi jih bilo pri nas v letu 2009) zamenjajte za ekološke (tu nič BMw serije 3/5/7 ali audi R serije) pa bo država čista in lepa KAO.
DODGE-RAM
04. 02. 2010 18.26
DODGE-RAM
04. 02. 2010 18.26
se vid res da je slovenski narod najbol nevoščljiv narod...sn napisau glede dodgea da ga pričakujem v kratkem in davajo kr minuse...če vam je hudo pridte pa vas pelem...do portoroža na kavico...mene prie to okoli 450€...vas častim..ZASTONJ BOTE LAHK ŠLI...loleki
yarrick
04. 02. 2010 17.14
Če pa že kdo hoče imeti čisto vest(glede avtomobila in onasnaževanja okolja) naj kupi smarta ali pa teslo roadsterja (za dobrih 120.000$) pa mu nihče ne bo mogel reči :"čuj, kolk tvoj avto onasnažuje naravo". Ali pa se vozite z kolesom ali javnim prevozom.Vlaki in avtobusi vozijo dobesedno prazni, dočim je v sloveniji na vsakega drugega prebivalca en avto.Sedaj pa se zamislite, kdo je kriv in kdo ne....
yarrick
04. 02. 2010 16.55
@ovip hehehe, skoraj zadetek. Le pri nekaki dejanski oči se nebi ujemalo. pri 1500-1600kg (približno tam nekje ima chevelle težo9 je motor stisnil iz sebe krepkih 4258427) konjičev,dočim so bile predelave z rootsovimi kompresorji in večjimi prostorninami kjer je moč presegla 1200bhp !!!.Se pa strinjam, da jim je figo mar za okolje, sploh z takimi požrešnimi zverinami (ki se je nebi branil za občasen cruise naokoli po sloveniji).Po drugi strani pa dami evropejci toliko na EKOLOGIJO in "čiste" avtomobile na drugi strani pa mečemo smeti kjer se nam zljubi, divjih odlagališč je v slo mal miljon, reke so vse polne starega železja, kupujemo stotisoče različnih sprejev in čistil, ki na koncu končajo v vodi. Toliko vsi vpijejo čez avtomobile ki ONASNEŽUJEJO okolico, da pa bi pogledali malo levo in desno ter videli kako nesnago povzročamo in onasnežujemo okolje pa ne. Poleg tega pa smo VSI (vključno z vsemi vami, ki imate toliko za povedat čez NEEKOLOŠKE avte) krivi za onasnaževanje okolice. V zadnjih 200 letih smo napravili toliko smeti, kot jih prej v kakem tisočletju niso. da ne govorim o tako zanič zraku, da bomo kmalu hodili vsi naokol z maskami ali pa bomo tvegali pljučnega raka. taka je cena napredka in "lažjega" življenja, ko imaš vse pri roki in ti ni treba niti pomigniti z prstom, da bi to dobil. Sedaj pa na plano z minusi...
tinie100
04. 02. 2010 11.14
Sem imel toyoto (drugi lastnik se še vozi z njo in ni imel do sedaj nobenih problemov z njo, kot tudi jaz ne), jo imam (peljal jo bom na servis ko me pokličejo) in tudi naslednji avto bo sigurno TOYOTA !!!
CrniAngeo
04. 02. 2010 10.44
Ta članek je napisan kot antipropaganda za Japonce, ne povedo , pa da je Toyota ena najbolj dodelanih avtomobilov. Vse svoje avte prej stestirajo ene 1000x preden jih pošljejo na širši trg. Toyotin korak je treba vzeti kot pozitivno stvar , ker drugi proizvajalci avtomobilov si tega ne upajo narediti. Recimo lahko naštevamo: Opel je imel serijske težave z jermeni (so dali celo jeklene en čas..) , je mašino uničilo pa garancije niso hoteli uveljaviti. BMW je imel serijske težave z elektroniko , ki so jih lastniki sami ODKRILI in jih reklamirali na servisu. Na servisu so te zadeve odpravljali po tekočem traku!In niso poslali nobenega obvestila lastnikom , da je treba to odpraviti. Cliote ne bom niti komentiral - dovolj je omeniti samo vodne črpalke.. Peugeote - sklopka prestavna ročica , ko je znala ročica skakati ven iz položaja ? Alfe? - no comment Fiati? - no comment Seat? - no comment WV - novejši modeli ? Kaj povedati razen tega da so precenjeni ? Koliko "drobiža" je treba dodati če hočeš dobiti nekaj dodatne serijske opreme ?
CrniAngeo
04. 02. 2010 10.37
zanimivo , ko sem pa dal komentar mi je pa zginil ;)
Brabus
04. 02. 2010 10.10
Prda ker Toyoto l 2005, za gorsko kolo?Bremze pa gas bom sam zrihtu.
juhuhu_bruhuhu
04. 02. 2010 10.04
prou vam je, kva pa nove kupujete
Brabus
04. 02. 2010 10.02
A so sploh servisi za Toyoto? Moj Ford pa vleče, vleče, vleče, vleč, vle,
ovip
04. 02. 2010 09.47
Grim_reaper, sej je čist logično, da so stari ameriški motorji zelo vzdržljivi. Nikoli se niso sekirali za ekonomičnost, bencin so meli zastonj (današnja cena dolar za galono se jim zdi že izredno draga hehe), iz 5.8 litrskega motorja pa so izvlekli celih 170 konjev, ob teži treh ton. Normalno da tak motor zdrži, ampak za kakšno ceno - okolje, tratenje goriva?
biologinja
04. 02. 2010 08.42
Sej je vseeno kateri avto imaš, vsak ma 4 gume, vsakega je treba prevečkrat tankat, pa olje mu je treba zamenjat pa k se bremze strošjo jih je tud treba zamenjat, pa da spelje je treba gas prtisnt-ane :D razlike se pojavjo samo v ceni in obliki značke... Glavno merilo pri nakupu bi morala bit varnost in zanesljivost in avtomobili se dandanes uporabljajo toliko, da si takih in podobnih napak nebi smeli privoščit v noben proizvajalec avtomobilov...