Gospodarstvo

V Seawayju spet ustvarjajo

Begunje na Gorenjskem, 11. 07. 2007 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Seawayu po požaru, ki je pred tremi meseci nastal pri vzdrževalnih delih na strehi, že intenzivno gradijo novo proizvodno halo.

Eden od lastnikov Seawayja Japec Jakopin
Eden od lastnikov Seawayja Japec Jakopin FOTO: Kanal A

V podjetju Seaway so opravili tudi z obiski inšpektorjev, ki niso ugotovili kakšnih večjih kršitev glede dela in varnosti, na katere že leta opozarjajo krajani Zgoše in Zapuž. Poleg tega so se v javnosti pojavile tudi informacije o lastniških spremembah v podjetju, ki ga vodita brata Japec in Jernej Jakopin. O aktualni dogajanjih sta spregovorila na današnji novinarski konferenci.

"Tri mesece po požaru nam delovne razmere, podatki o vzroku požara in zaprtje zavarovalniškega primera omogočajo, da spet s poletom delamo in ustvarjamo," je poudaril Japec Jakopin. Pojasnil je, da so kriminalisti ugotovili, da je do požara prišlo zaradi varjenja strešne lepenke na strehi objekta, kjer je vzdrževalna dela izvajalo podjetje z Bleda.

Zoper odgovorni osebi iz tega blejskega podjetja bo podana kazenska ovadba, saj sta zaradi opustitve izvajanja varnostnih ukrepov, zaradi česar je kasneje izbruhnil požar, osumljena povzročitve splošne nevarnosti, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj.

Požar, ki se je iz strehe razširil na celotno proizvodno halo, kjer so pogorela osnovna sredstva za izdelavo plovil, tri plovila in en kalup plovila ter orodje, je po besedah bratov Jakopin povzročil za deset milijonov evrov škode. Od tega je bilo za 8,8 milijona evrov neposredne in še za 1,2 milijona evrov poslovne škode. Od zavarovalnice pa je podjetje lahko terjalo 7,7 milijona evrov.

Požar v Seawayjevi tovarni se je zgodil aprila letos
Požar v Seawayjevi tovarni se je zgodil aprila letos FOTO: Kanal A


Za kakšen znesek so se Seaway in zavarovalnica uspeli poravnati, brata ne želita povedati. Poudarila sta le, da sta s tem zadovoljna, saj lahko nadaljujeta delo v podjetju.

Vesela sta, da so vsi naročniki in tudi dobavitelji po požaru pokazali veliko solidarnosti in dobre voljo za pomoč Seawayu. Tako so tudi tisti, ki so v požaru izgubili že skoraj končana plovila, naročili nova, kupec jadrnice, ki je v ognjenih zubljih izgubila kalup, pa je naročil drug model.

Nov razvojni korak Seawaya, ki bo do jeseni na pogorišču na Zgoši postavil novo proizvodno halo, je gradnja ladjedelnice v italijanskem Tržiču (Monfalcone). Tam naj bi podjetje čez leto dni po 20 milijonov evrov vredni investiciji začelo ustvarjati še večje, do 45 metrov dolge barke.


Slabše pa je sodelovanje med Seawayem in krajani oziroma civilno iniciativo Dolina Draga, ki podjetju očitajo neurejeno požarno varnost ter nezakonito uporabo in shranjevanje nevarnih kemikalij. Te očitke Japec Jakopin zavrača. "V času od požara do danes nas je obiskalo 15 inšpektorjev, ki so preverili, če vse poteka v skladu z zakoni," je pojasnil in dodal, da meritve niso pokazale ničesar nevarnega. Hkrati so inšpektorji predlagali še nekatere boljše rešitve, ki so jih v Seawayu potem upoštevali.

Vendar pa Japec Jakopin razume nezadovoljstvo krajanov, ki so jim tedaj, ko so po stečaju Sukna Zapuže leta 1992 na tem območju kupili stanovanja, zagotovili, da bo tam tu nastalo stanovanjsko naselje. Medtem je občina Radovljica Seawayu pojasnila, da so to industrijska zemljišča.

Po mnenju lastnikov Seawayja naj bi požar povzročil za okoli 10 milijonov evrov škode
Po mnenju lastnikov Seawayja naj bi požar povzročil za okoli 10 milijonov evrov škode FOTO: Kanal A


Seaway se je pripravljen s krajani pogovarjati. "Naša največja napaka je bila, da se nismo dovolj komunicirali z ljudmi," priznava Japec Jakopin in dodaja, da so se sedaj s krajani pogovorili in tudi dogovorili, da bodo okrog podjetja posadili ograjo iz cipres in še nekaj dreves, ki bodo zadrževala hrup. "Nočemo biti moteči in želimo čimbolj upoštevati njihove pripombe," je zagotovil.

Nekaj besed je namenil tudi morebitni prodaji Seawaya, katerega lastnik je poleg njiju v 50 odstotkih tudi KD Group. Če bi ta želel izstopiti iz lastništva, imata brata Jakopin predkupno pravico za njegov delež, vendar pa ne dovolj denarja. Zato utegne Seaway dobiti novega delničarja, od katerega si brata, ki bi zaradi večjega števila svojih nadzornikov obdržala odločitve v svojih rokah, želita le, da bi zagotavljal kontinuiteto in podpiral razvoj podjetja ter njegovo rast.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.