Gospodarstvo

V Savi imenovali štiri nove člane nadzornega sveta, hrvaškega kandidata so zavrnili

Ljubljana, 07. 03. 2017 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Pozavarovalnici Sava so za nove nadzornike s štiriletnim mandatom imenovali Matejo Lovšin Herič, Keitha Williama Morrisa, Davorja Ivana Gjivoja in Andreja Krena. Kandidata hrvaške Adris grupe Petra Kraljiča, ki je skupaj s svojimi odvisnimi družbami skoraj petinska lastnica pozavarovalnice, so zavrnili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Volitve v nadzorni svet
    01:36
    Iz 24UR: Volitve v nadzorni svet
  • Iz 24UR ZVEČER: Sava Re z novimi nadzorniki
    08:59
    Iz 24UR ZVEČER: Sava Re z novimi nadzorniki

Delničarji Pozavarovalnice Sava so na skupščini imenovali štiri nove člane nadzornega sveta, predstavnike kapitala. V skladu s statutom ima nadzorni svet Pozavarovalnice Sava šest članov, od katerih štirje zastopajo interese kapitala, dva pa delavcev. Ker je Branko Tomažič oktobra lani odstopil s položaja predsednika in člana nadzornega sveta, sicer trenutno deluje v petčlanski sestavi.

Imenovanje novih nadzornikov je potrebno tudi zato, ker se preostalim trem članom nadzornega sveta sredi julija izteče mandat. Delničarji Pozavarovalnice Sava so tako za nadzornike s štiriletnim mandatom imenovali Matejo Lovšin Herič, Keitha Williama Morrisa, Davorja Ivana Gjivoja in Andreja Krena.

Prva dva sta člana nadzornega sveta Pozavarovalnice Sava že v sedanjem mandatu – Lovšin Heričeva kot predstavnica države, Morris pa kot predstavnik Evropske banke za obnovo in razvoj.

Ameriški državljan s hrvaškimi koreninami Davor Ivan Gjivoje bo z današnjim dnem nasledil Tomažiča, Kren, ki prihaja iz družbe FMR, pa bo od julija nadzoroval poslovanje pozavarovalnice namesto Slavena Mićkovića.

Pred tem je Lovšin Heričeva, ki trenutno predseduje nadzornemu svetu, delničarje k podpori predlaganim kandidatom pozvala z besedami, da bi s tem "zagotovili ustrezno sestavo nadzornega sveta, ki bi mu omogočala strokovno delo in sposobnost, da se sooča z najzahtevnejšimi izzivi, ki jim je izpostavljena družba".

Adris grupa s sedežem v Rovinju, ki je s svojima odvisnima družbama Croatia osiguranje in Croatia Lloyd 19,04-odstotna lastnica Pozavarovalnice Sava, je za nadzornika predlagala upokojenega direktorja družbe McKinsey Petra Kraljiča, a je večina delničarjev ta predlog zavrnila.

Hrvaški delničar ni vpisan v delniško knjigo Pozavarovalnice Sava, zato je namesto njega predlog za Kraljičevo imenovanje vložila Raiffeisen bank Austria, ki ima v lasti 4,4 odstotka delnic pozavarovalnice, podprla pa tudi Zagrebačka banka kot 14,17-odstotna lastnica.

Finančni direktor Adris grupe Vitomir Pavlinec, ki je na skupščini nastopil kot pooblaščenec Raiffeisen bank Austria, je pojasnil, da je Kraljič kakovosten kandidat, ki lahko pripomore k razvoju in dobičku Save Re v prihodnosti. "Zavzemamo se za dolgoročno rast Save Re, regionalno prisotnost in pozitivno poslovanje tudi v prihodnje. Znanje in izkušnje, ki jih je v svoji karieri pridobil Kraljič, bi lahko k temu pripomogli," je dejal, a prepričal le predstavnike 30 odstotkov navzočih glasov.

Trem dosedanjim članom nadzornega sveta Pozavarovalnice Save se sredi julija izteče mandat.
Trem dosedanjim članom nadzornega sveta Pozavarovalnice Save se sredi julija izteče mandat. FOTO: POP TV

 

Novi predsednik uprave bo Marko Jazbec

Pozavarovalnica Sava bo v kratkem dobila tudi novega predsednika uprave. Ko bo dobil dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor, bo petletni mandat nastopil Marko Jazbec, ki je v preteklosti deloval na več vodstvenih mestih, med drugim je do sredine lanskega julija vodil Slovenski državni holding.

Odkar so nadzorniki avgusta lani zaradi spornega nakupa nekdanje poslovne stavbe ACH na Baragovi ulici v Ljubljani razrešili predsednika uprave Zvonka Ivanušiča, pozavarovalnico vodi dotedanji član uprave Jošt Dolničar. Ta je na novinarsko vprašanje po skupščini, kdaj je mogoče pričakovati Jazbečev prihod v upravo, odgovoril, da čakajo še na nekaj formalnosti.

Pozavarovalnica Sava je nekdanjo poslovno stavbo ACH skupaj z opremo kupila februarja lani pod odložnimi pogoji za 5,1 milijona evrov. A nekateri mediji so nakup problematizirali, ker je stavbo kupila od Metalke Commerce, ki jo je poleti 2015 kupila neposredno od ACH za 3,5 milijona evrov.

Kot je na lanski avgustovski skupščini pojasnil tedanji predsednik nadzornega sveta Tomažič, z nakupom ni bilo vse v redu, zato so morali Ivanušiča odpoklicati. "Na osnovi vseh analiz smo prišli do zaključka, da je šlo za kaznivo dejanje," je dejal o spornem nakupu nepremičnine.

Od tedaj se zadeve niso spremenile. "Na podlagi dokumentacije, ki smo jo pridobili, stojimo za svojo odločitvijo," je danes dejala Lovšin Heričeva.

Skupina Sava Re je v letu 2016 po prvih podatkih povečala obseg zbranih premij za 0,8 odstotka na približno 490 milijonov evrov. S podrobnejšimi podatki o poslovanju v lanskem letu se bodo delničarji seznanili na novi skupščini, ki bo predvidoma konec maja.

Za leto 2017 skupina načrtuje povečanje zbranih premij na 494 milijonov evrov, predvsem na trgih zunaj Slovenije. Čisti dobiček naj bi se gibal med 31 in 33 milijoni evrov, kar bi delničarjem prineslo več kot 10-odstotno donosnost na vloženi kapital.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tempus Fugit
08. 03. 2017 08.02
+2
Prav zanima me, zakaj vsi ti (po lasnem mnenju) zelo sposobni nimajo svojih podjetij v katerih bi lahko svojo sposobnost na veliko dokazovali širnemu svetu. Najlažje pa je nakladati in blefirati ter se skrivati za akademskim naslovom....
puspan
07. 03. 2017 21.11
+3
G. Peter Kraljič, eden od redkih slovenskih ekonomistov, ki pove, kaj misli in mu tudi verjamem. Škoda, da ni več najmlajši in čeprav je socialdemokrat, njegova teža zato ni nič manjša.
Tdk Tdk
07. 03. 2017 20.09
+2
Kaj točno ti ljudje počnejo? Razen, da barantajo za te stolčke in si talajo denarje še tistih nekaj naivnežev?
Tomvojo
07. 03. 2017 18.34
+3
A je tudi kakšen marsovc kandidiru?