Gospodarstvo

V Revozu bodo zaposleni kljub krizi prejeli nagrade

Novo mesto, 03. 12. 2008 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Revozu bo decembra proizvodnja skoraj (ob)stala, kako bo v prihodnje, se bodo odločali sredi meseca. Če bo naročil manj, bodo proizvodnjo skrčili na dve izmeni.

V Revozu bodo delavci kljub krizi prejeli nagrade za dobro poslovanje v višini 810 evrov bruto.
V Revozu bodo delavci kljub krizi prejeli nagrade za dobro poslovanje v višini 810 evrov bruto. FOTO: POP TV

Decembra bo v Revozu proizvodnja praktično stala. Kot ukrep zaradi zmanjšanja naročil bodo imeli delavci v proizvodnji proste dneve – 1., 8., 9., 10., 17., 18. in 19. december – zadnja dva tedna v decembru pa bo proizvodnja stala že zaradi vnaprej določene prenove. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica Revoza Nevenka Bašek, se bodo glede proizvodnje v januarju odločili sredi decembra. "V podjetju dnevno spremljamo naročila in se o krčenju proizvodnje odločamo v zadnjem trenutku, ko je to še možno," je pojasnila Baškova. Prav tako pa se tudi novim odpuščanjem trudijo izogniti. Trenutno dobivajo vsi zaposleni, kljub manjšemu obsegu dela, še polne plače, dobili pa bodo tudi letni dodatek za uspešno poslovanje podjetja – božičnico v vrednosti 810 evrov bruto, je še pojasnila Baškova. Napovedi komercialistov so za prihodnje leto bolj ugodne, pravi. Če pa bi se morali tudi v prihodnjem letu prilagajati sedanjim trendom, bi morali proizvodnjo skrčiti z dveh in pol izmen na dve izmeni.

Upad in preklic naročil v Uniorju

Zreški Unior, ki je tesno vpet v avtomobilsko industrijo, je zaradi finančne in gospodarske krize sprejel ukrepe za znižanje stroškov. Kot je pojasnil predsednik uprave Uniorja Gorazd Korošec, so jim naročila že upadla, nekatera so celo preklicana. Po njegovi oceni je najhitreje to občutil njihov program Odkovki, ki svoje izdelke dobavlja neposredno avtomobilskim proizvajalcem.

Med ukrepi za zmanjšanje stroškov so tudi skrajšani delovni čas, nepodaljševanje pogodb o zaposlitvi zaposlenim za določen čas, premeščanje na druga delovna mesta, zmanjšanje zalog in skrbno načrtovanje novih naložb. Slednje pomeni, da bo Unior pri novih projektih zelo selektiven in dolgoročno previden. Do konca letošnjega decembra bo na vseh prizadetih programih delovni čas prilagojen povpraševanju s strani podjetij, ki po Koroščevih besedah najavljajo, da bodo proizvodnjo ustavili že sredi meseca.

V prvih treh mesecih leta 2009 prvi mož Uniorja ne pričakuje izboljšanja stanja v segmentu naročil, kar pomeni znižanje prodaje in posledično proizvodnje za 5 do 15 odstotkov, različno po posameznih prodajno-proizvodnih programih podjetja.

Slovenski avtomobilski grozd ACS o kriznih razmerah

Decembra bo proizvodnja v Revozu zelo okrnjena.
Decembra bo proizvodnja v Revozu zelo okrnjena. FOTO: POP TV

Prav v teh dneh pa potekajo sestanki slovenskega avtomobilskega grozda ACS, v katerih kot edini proizvajalec avtomobilov sodeluje tudi Revoz. V ACS so seznanjeni s predlogom Kolektorja, da bi nekatera podjetja uvedla 32-urni delavnik (štiri dni na teden), ki bi zmanjšal odpuščanja. Po predlogu bi delavci obdržali polne plače, manjkajoče ure pa naj bi subvencionirala država. Kot je pojasnila Baškova, pa Revozu bolj odgovarjajo določeni nedelovni dnevi, kot imajo to sedaj urejeno. Predvsem je treba ločiti podjetja, ki so v krizi zaradi finančne krize, in podjetja, ki so zašla v krizo zaradi slabega poslovanja, menijo v Revozu. Tako bo avtomobilski grozd ACS te dni oblikoval skupna stališča, ki jih bo poslal tudi vladi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toncek-
03. 12. 2008 20.37
Upad in preklic naročil v Uniorju prej so pa delal vse sobote do novemra tud zdaj se dela na polno samo med tednom ko je trba pa denar ki so ga celo leto od plače vsran trgal da bi se lahko pederišal kaj so dobik je pa kriza pobrala(celo leto od plače vsran trgal=regres za malico dodatek za čiščenj bandur saj veste kaj je kovačija itd). nadzorniki pa vsa svojega novega audija.UNIOR
fantodfare
03. 12. 2008 19.44
he,he, in pozabli ste novinarji zapisat, kdo ne bo bil pliden, bo dobil knjižico, he,he
Kaplanos_
03. 12. 2008 14.07
Udarlo je ka cmo,...
Kaplanos_
03. 12. 2008 14.07
Pr nas v hybu mamo ta tedn cel frej,... In bozicnico bomo dobil,.....bols tko kot da gres na zavod
laksi
03. 12. 2008 13.25
moj šef bo tudi radodaren. Božiček: uradno 1300 bruto, v žep pa dodatno še vsakemu jurja neto. Torej slaba dva jurja. Nekaj bo za darila. O razdelitvi dobička pa noče slišat majmun en
Exodus
03. 12. 2008 13.20
kolkor jaz vem so že samo 2 izmeni ;)