Gospodarstvo

V radeški papirnici proizvodnja znova ustavljena

Radeče, 29. 02. 2012 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V radeški papirnici že nekaj dni oba papirna stroja stojita, saj podjetje znova nima denarja za nakup surovin. Kot pravi predsednik sindikata Klanšek, je naročil dovolj.

Radeče papir - 4
Radeče papir - 4 FOTO: Kanal A

V radeški papirnici je proizvodnja spet ustavljena, je dejal predsednik podjetniškega sindikata Stane Klanšek. Kako potekajo pogovori lastnikov tovarne in bank upnic glede zagotovitve trimilijonskega posojila, pa Klanšek ne ve.

Po Klanškovih pojasnilih si delavci želijo obdržati svoja delovna mesta pod sedanjim lastnikom Petrom Tevžem ali katerim koli drugim lastnikom. Poudaril je še, da trenutno v tovarni Radeče papir opravljajo samo še dodelavne posle.

Proizvodnja na papirnem stroju štiri, na katerem izdelujejo bele papirje, je stala od septembra lani do sredine januarja letos, medtem ko je na papirnem stroju pet, ki je namenjen izdelavi banknotnih in zaščitenih papir, znova stekla 11. januarja.

Iz rednega poročila vodstva radeške papirnice za januar je razvidno, da jim je Nova Kreditna banka Maribor v začetku januarja sprostila prilive iz akreditivov, ta sredstva pa je podjetje takrat uporabilo za zagon obeh papirnih strojev.

Prihodki od prodaje so nižji od načrtovanih

V 14 delovnih dneh obratovanja je družba ustvarila prihodke v višini 1,9 milijona evrov. Prihodki od prodaje so nižji od načrtovanih, saj zaradi pomanjkanja obratnih sredstev papirna stroja nista obratovala cel januar neprekinjeno. Januarska izguba radeške papirnice pa je znašala nekaj več kot 780.000 evrov in je posledica mirovanja obeh papirnih strojev ob določenih fiksnih stroških poslovanja ter višjih stroškov nabave materiala.

Uprava radeške papirnice je že pred tednom dni napovedala ustavitev proizvodnje, če ne bodo imeli na voljo dolgoročnega posojila domačih bank v višini treh milijonov evrov.

Vodstvo družbe se je januarja udeležilo razpisa centralne banke Indonezije za izdelavo banknotnega papirja in pridobilo naročilo za proizvodnjo 250 ton, kar je precej manj, kot so pričakovali.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

papermaker
03. 03. 2012 08.53
+3
Tipični pajdaški kapitalizem naredit 100 mio škode da se ukrade 1 miljon