Gospodarstvo

V radeški papirnici končno zabrneli stroji

Radeče, 01. 04. 2014 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/N.Š.K.
Komentarji
3

Stroji v radeški papirnici so po dveh letih znova v pogonu. Če bo šlo vse po načrtih, bodo ta mesec proizvedli 2000 ton papirja, rokave pa je zavihalo 67 delavcev. Stroje bi sicer morali zagnati že februarja, a jim jo je zagodla elektronika.

V radeški papirnici je danes po dveh letih ponovno stekla proizvodnja papirja. Direktor družbe Radeče papir nova Igor Rakuša je v izjavi za medije povedal, da bodo ta mesec na papirnem stroju štiri proizvedli 2000 ton papirja. Ko bo stroj začel delovati s polno zmogljivostjo, bodo na njem lahko proizvedli tudi do 2700 ton papirja.

Zaenkrat deluje stroj štiri, kmalu pa naj bi se mu pridružil še stroj pet.
Zaenkrat deluje stroj štiri, kmalu pa naj bi se mu pridružil še stroj pet. FOTO: J.Š.

Rakuša je napovedal, da bo začel kmalu delovati tudi stroj pet. V prvi fazi so v družbi Radeče papir nova zaposlili 67 delavcev. Ko bosta začela delovati oba stroja s polno zmogljivostjo, pa bodo zaposlili še 80 delavcev.

Po Rakuševi oceni je do težav pri zagonu proizvodnje, ki bi morala steči že februarja, prišlo zaradi težav z elektroniko na obeh strojih. Zmogljivost papirnega stroja štiri je 115 ton papirja na dan, na stroju pet pa lahko proizvedejo 4000 ton papirja za bankovce letno, zaščitenih papirjev pa 9000 ton na letni ravni.

Februarja se je v radeški papirnici mudila na tridnevnem delovnem obisku delegacija iz Indije, obisk pa je bil po Rakuševih besedah vezan na mednarodni razpis indijske narodne banke, s katerim ta išče tiskarja bankovcev njihove denarne enote.

Emkaan Investments je za odkup 100-odstotnega deleža hčerinskega Muflona plačal 1,6 milijona evrov.
Emkaan Investments je za odkup 100-odstotnega deleža hčerinskega Muflona plačal 1,6 milijona evrov. FOTO: J.Š.

Pojasnil je tudi, da so vlogo za finančno spodbudo za neposredno tujo naložbo, ki so jo na gospodarsko ministrstvo naslovili v začetku januarja, že dopolnili, država pa se je aktivno odzvala pri oživitvi proizvodnje v papirnici, ki jo bo kot strokovni direktor vodil Savdijec George Berbberi. Ta v Radeče prihaja iz savdske družbe za proizvodnjo embalaže Obeikan.

Emkaan Investments je 5,1 milijona evrov kupnine za radeško papirnico, ki je v stečaju od aprila 2012, nakazal konec januarja. Od tega bo šlo 1,6 milijona evrov za odkup 100-odstotnega deleža hčerinskega Muflona, kjer je zaposlenih nekaj več kot 100 delavcev in ki ni pristal v stečaju. S kupnino bodo poplačali tudi Muflonov dolg do bank.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aghr
01. 04. 2014 23.40
+1
Super, upajmo, da se bo podjetje čez nekaj let počasi spet postavilo na noge. To bo zaradi krize in stricev iz ozadja težko, samo treba je upati na najbolje, da bo spet počasi radeška papirnica zaživela.
krtaksn
01. 04. 2014 21.02
+2
Upam da bodo delavci dobili plače.
jetako
01. 04. 2014 15.24
+4
no pa so spet zalaufal največjo gostilno v sloveniji...na zdravje pobi, glejte d ne bo komu roko odtrgal