Gospodarstvo

V primeru stečaja Adrie krizno upravljanje letališča

Ljubljana, 03. 09. 2011 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Projekti brniškega letališča so odvisni tudi od usode Adrie, meni predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir. Upa, da bodo prevoznika rešili, kar je po njegovem mnenju ne le v interesu letališča, temveč tudi bank in celotne države.

Letalo
Letalo FOTO: Jani Dolinšek

Aerodrom Ljubljana je pred prelomnimi projekti, ki sta jih gospodarska kriza in negotova usoda Adrie Airways časovno zamaknila. Morebitna izguba nacionalnega prevoznika bi kratkoročno zahtevala krizno upravljanje letališča, ki pa bi tudi to preživelo, je prepričan predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir.

Skobir je pojasnil, da je Aerodrom Ljubljana pred ključnimi zgodovinskimi investicijskimi projekti. To so izgradnja drugega potniškega terminala, ploščadi in terminala za tovorni promet ter nova skladišča.

Tovorni promet je na ljubljanskem letališču močno v porastu in obstoječa infrastruktura je komajda še zadostna, v prihodnje pa želijo na letališču povečati tudi potniški promet.

"Z investicijami bomo sedaj počakali, da bomo videli, kaj se bo zgodilo z Adrio," je pojasnil Skobir. Prepričan je, da bodo projekte na vsak način izpeljali, vendar pa se ob stečaju nacionalnega prevoznika obeta še dodatni časovni zamik.

Skobir, ki je prepričan, da je novi koncept razvoja Adrie dobro zastavljen, upa, da bodo prevoznika rešili, kar je po njegovem mnenju ne le v interesu letališča, temveč tudi bank in celotne države. Da je država brez nacionalnega prevoznika, pomeni določen hendikep, sicer pa je v Evropi tudi nekaj takih primerov. V bližini so to na primer Makedonija, Slovaška in Luksemburg.

Ukrepi za morebitni črni scenarij

Čeprav Skobir verjame v rešitev Adrie, pa je uprava letališča, na katerem večino prometa ustvari prav slovenski nacionalni prevoznik, dolžna pripraviti ukrepe za morebiten črni scenarij.

"Stečaj Adrie bi kratkoročno pomenil krizno upravljanje aerodroma in približno šest do 12 mesecev bi potrebovali, da bi 70 odstotkov prometa vzpostavili nazaj, potem pa bi normalno poslovali naprej," je ocenil in pojasnil, da bi se največja izguba pokazala pri povezavi z balkanskimi državami, medtem ko bi najpomembnejše povezave med Slovenijo in zahodno Evropo obstale.

Krizne ukrepe bi udejanjili le, če bodo Adrijina letala res ostala prizemljena, pred tem se na letališču ne pogovarjajo o nadomestnih linijah z drugimi letalskimi prevozniki. Ves čas pa na Aerodromu Ljubljana vodijo pogovore z različnimi letalskimi prevozniki, da bi ponudbo povezav z Brnikom še povečali.

Ob zaključku svojega novega petletnega mandata Skobir ljubljansko letališče, če bo Adria obstala, vidi kot letališče z dvema potniškima terminaloma, novim tovornim terminalom in ploščadjo, približno dvema milijonoma potnikov letno in dobrim zametkom poslovno-logistične cone, predvsem v komercialnem delu.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MatijaKiller
07. 09. 2011 19.05
volek07.09.2011, 09:54-1 Ko sem zadnjikrat letel z Brnika, je bila cena boarding karte okoli 70-80€. Te strahovite cene ni nikjer na svetu. Ne vem kako je sedaj, ker me na Brniku in Adria ne bodo videli. Naj letijo tisti, ki jim ga plačujejo davkoplačevalci. Če bi leteli za svoj denar, bi izbrali bližnja letališča sosednjih držav. In tudi dokapitalizirajo naj Adrio iz svojih varžetov. *karte so zelooooo dražve v drugih družbah... Sicer se boš pa ti in ostali pametnjakoviči kopal v *
volek
07. 09. 2011 09.54
titovka, seveda je kriv JJ.
volek
07. 09. 2011 09.54
Ko sem zadnjikrat letel z Brnika, je bila cena boarding karte okoli 70-80€. Te strahovite cene ni nikjer na svetu. Ne vem kako je sedaj, ker me na Brniku in Adria ne bodo videli. Naj letijo tisti, ki jim ga plačujejo davkoplačevalci. Če bi leteli za svoj denar, bi izbrali bližnja letališča sosednjih držav. In tudi dokapitalizirajo naj Adrio iz svojih varžetov.
Miha Lesjak 1
06. 09. 2011 22.28
adria prosim rešte se prosim!!.
titovka
06. 09. 2011 21.50
gospoda nad menedžerji, gospodarstvo ste uničili do dna podna...in nihče zopet za nič ne odgovarja...sramota...!!!!kdaj bo kdo odgovarajal za svoje nesposobnosti saj ste za njih zelo dobro plačani!!!!kako vas ni sram denar vzeti za nič......se kdaj vprašate ta tega denarja si ne zaslužite???
dar3
06. 09. 2011 08.43
Najlažje se ja past na davkoplačevalcih, naj država Adrio proda, če je ne zna uspešno upravljat. Zakaj ne kupujejo kerozina v tujini, kjer je menda cenejši, Petrol že ve zakaj.
rudra
05. 09. 2011 19.00
Bo Maks Tajnikar rešil Adrio s kakšno svojo veleumno analizo.Podobno kot je trdil,da SCT ni zrel za stečaj.Ko je bil sam minister je bil pa nesposoben kljukec.Sedaj pa že 17 let uči celo Slovenijo in vsi ga poslušajo-*
Macyy
04. 09. 2011 19.07
Ne samo Letališče Brnik Ljubljančani so celi Sloveniji pokradli kar je bilo vredno ter preselili v Ljubljano.
Macyy
04. 09. 2011 18.53
Če je Letališče Ljubljana, naj ga sanira tisti, ki ga je ukradel Brniku torej mestna občina Ljubljana.
pumall
04. 09. 2011 15.27
@scipio: hitri vlak samo za letališče je bedarija. Pri tolikšnjem prometu je čisto odveč. Edina smiselna možnost bi bila nova hitra železnica lj-brnik-kamnik-celje-maribor preko tuhinjske doline. Najbolj direktna pot do MB.
zalijanc
04. 09. 2011 14.50
Bom spremenil ponudnika...
debelasadnakupa
04. 09. 2011 12.59
Adria je itak propadla, Letlišče pa tudi naj, saj vsi "Mihati" v Sloveniji vkup glihajo, kajne ? Bodo prišli pa Wizz Air, pa Easy Jet,pa Ryan Air,...pa še kdo, ki bodo prinašali dobiček letališču. A ste se dogovorili, da morate reševati tole Adrio? Lepo vas prosim, za koga le. Kako sploh tale Adria še lahko posluje, mi kot ekonomistu ni prav nič več jasno. zakaj pa vse napore v Vegrad niste vložili, ali pa "Čisto, Lopatkotu" rešili podjetja in revež bogi pijanček komaj do sodišča še pride!
jernam
04. 09. 2011 12.43
V primeru propada Adrie ne reši Aerodroma niti čudežni deček Mehdorn. 90 % izpad dohodkov za Aerodrom pomeni katastrofo in v nekaj mesecih namesto saniranja Adrie saniranje Aerodroma, ki bi bilo na dolgi rok precej dražje kot sedaj Adrie. Verjetno se kar tepejo kdo bi letel v Deželo :)) Še avtoceste moramo ukinit, tudi požrejo ogromno denarja, pa jih večina slovencev sploh ne uporabljamo.
Alex 96
04. 09. 2011 11.07
Ne morem si predstavljati, da bi šel Pučnik v stečaj. Vlak nam je že odpeljal, zdaj nam bodo še letala odletela.
andrej69
04. 09. 2011 10.57
Vse propada pa naj še adria...
mikitr
04. 09. 2011 08.59
Predlagam ,da dajo vse skupaj v najem za 1 eur Pipistrelu.Uspeh garantiran.(če ponudbo sprejme)
mikitr
04. 09. 2011 08.56
Moja sestra je bila nekaj časa v Angliji.Večkrat je prišla domov,pa nikoli z drago adrio.Nabrž jo preplačujemo kot avtoceste,ki jih bodo kot zgleda sedaj ,dali v javno zasebno partnerstvo.(tistim ,ki so na račun izgradnje pobrali veliko denarja).Kot državljan izjavljam ,da adrijin obstoj ni v mojem interesu.Pošteno poslovanje,pravna država pa je.
Bojan Skof
04. 09. 2011 07.28
VEDLI so da delajo izgubo!
Performer
04. 09. 2011 07.13
Zaradi mene če imamo ali pa ne letališče. 1X na leto grem lahko tudi v Trst ali Graz. Naj se obnašajo kot vse firme, ne pa da se skrivajo pod pretvezami banke, države,.... Če ne znajo upravljati naj zaprejo, amen.
Tone 12345
04. 09. 2011 05.07
Res zalostno,ker to ne bo prva in ne zadnja letalska druzba ki bo sla v stecaj zaradi nesposobnega vodstva...in veliko breme za davkoplacevalce...... Ja kolk jih pa mamo,amislš da si v ameriki!A si predstavljaš kolk zaposlenih s takšnimi plačami živi od bogih 7 letal, pa še ti so najeti,Ni čudn da je 100 mil. eur izgube!Sam poglejte privat podjetje že če ima samo mali minus ne more izplačat plače!!!