Gospodarstvo

Če se bo suša nadaljevala, bomo elektriko morali kupovati v tujini

Ljubljana, 21. 08. 2012 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pomanjkanje padavin in visoke temperature negativno vplivajo na proizvodnjo električne energije v hidroelektrarnah. Soške elektrarne in hidroelektrarne na spodnji Savi so proizvedle precej manj, kot je bilo načrtovano.

Hidroelektrarna v Solkanu
Hidroelektrarna v Solkanu FOTO: Marko

Dolgotrajnejše pomanjkanje padavin in visoke temperature, ki so zajele Slovenijo, negativno vplivajo na proizvodnjo električne energije v hidroelektrarnah.

V prvi polovici avgusta so Dravske elektrarne presegle načrtovano proizvodnjo za četrtino, kar je posledica močnih poletnih padavin na območju avstrijskega dela vodotoka Drave. Povsem drugače pa je v Soških elektrarnah in v hidroelektrarnah na spodnji Savi.

Soške elektrarne so v prvi polovici avgusta proizvedle le 55 odstotkov načrtovane proizvodnje na vodotoku in 80 odstotkov načrtovane proizvodnje na črpalni hidroelektrarni Avče, elektrarne na spodnji Savi pa so proizvedle le 45 odstotkov načrtovane proizvodnje, so pojasnili na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), pod okrilje katerega spadajo omenjene hidroelektrarne.

Kot je povedal direktor družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi Bogdan Barbič, so pred kratkim dobili razmeroma zaskrbljujoč podatek o novem tridesetletnem povprečju vodnatosti Save med letoma 1980 in 2010, po katerem se je glede na obdobje med letoma 1970 in 2000 vodnatost Save zmanjšala za skoraj sedem odstotkov.

Še slabše pa je po njegovih besedah letošnje stanje, ko Sava dosega le 57 odstotkov povprečja, po koncesijski pogodbi predvidenega za izkoriščanje vodnega potenciala.

Zadnja suša se izjemno pozna pri proizvodnji električne energije, vprašanje pa je, kaj se bo dogajalo jeseni. Vsekakor to ni dober znak za proizvodnjo hidroenergije, je dodal in nadaljeval, da gre za neposredno korelacijo pretokov in proizvodnje električne energije.

Vse hidroelektrarne skupine HSE so v obdobju od 1. januarja letos pa do 20. avgusta proizvedle 1727 gigavatnih ur električne energije, kar je slabih 400 gigavatnih ur manj kot lani v enakem obdobju. Skupno so v tem obdobju dosegle 83 odstotkov načrtovane proizvodnje.

V HSE izpad proizvodnje v hidroelektrarnah nadomeščajo s povečano proizvodnjo termoelektrarn, ki so neodvisne od vremenskih razmer. Tako je Termoelektrarna Šoštanj (Teš) v prvi polovici avgusta presegla načrtovano proizvodnjo za 40 odstotkov. Poleg tega se je avgustovski primanjkljaj nadomeščal z nakupi električne energije iz tujine, pojasnjujejo na HSE.

"V primeru nadaljevanja suše in padanja proizvodnje v hidroelektrarnah bo treba dodatno kupovati električno energijo v tujini, po višji ceni. Še vedno pa to ne pomeni, da bi lahko v kratkem prišlo do težav pri oskrbi potrošnikov," ob tem poudarjajo na HSE.

Sicer pa se je v poletnem času nekoliko zmanjšala poraba električne energije v Sloveniji. Po podatkih s spletne strani družbe Eles je poraba električne energije v juliju in avgustu glede na enako lansko obdobje nižja za dva do tri odstotke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saturnative
23. 08. 2012 08.18
+3
Najlažje je pa prikazovat kako ni energentov in jih dražit a v nos ti skačejo praktično brezplačne alternative... Človeški pohlep in neumnost res ne poznata meja.
odbogaposlan
22. 08. 2012 17.33
+2
narčite 20 šamanov iz Sibirije!
strom
22. 08. 2012 17.13
+2
mi imamo takšne pufe da tudi če sestavimo 100 vlad se ne bomo izvlekli iz tega
WikiX
22. 08. 2012 02.23
-4
Velike termoelektrarne so beden ostanek industrijske revolucije, danes se po svetu gradijo pretežno male kurilnice, ki sežigajo biomaso oziroma lesne in organske odpadke in lahko oskrbujejo z elektriko tudi cele vasi, ko jih ne rabijo, pa jih preprosto izklopijo, medtem ko morajo velike ves čas goreti. Sprašujem se, zakaj pri nas vlada tak fanatizem, nekateri bi radi neubogljivim celo spet izklapljali elektriko, kot so krotili neprilagojene in neubogljive disidente že v bivšem totalitarnem režimu, kjer smo jim postavili VSE elektrarne, kar jih je nasledila Slovenija, ne vem, če je Elektro v zadnjih 20 letih zgradil vsaj eno. Nimajo nobene omembe vredne akomulacije, čeprav ves časleslužijo, dvignili so cene s tem, ko so našo elektriko dovolili preprodajati trgovcem, ki sami seveda ne proizvajajo nobenih watov in tudi niso na trg prinesli nobenega svojega denarja, nič ni njihovo, pa hočejo še vedno izsiljevati narod. Vprašajmo se tudi, zakaj istočasno tudi Hrvati gradijo termoelektrarno, kakšno vezo imamo z njimi in zakaj jim naša jedrska energija več ne zadostuje, smo predragi, so zagnali težko industrijo, so se spajdašili z "našimi" tajkuni in bodo skupaj izpraznili našo Velenjsko dolino? Namesti takih kritičnih vprašanj, se načelno še vedno odločamo le med za in ne za TEŠ, čeprav so že porabili denar, s katerim bi lahko skoraj dokončali projekt, pa so se stroški komaj začeli. V komunizmu se ne bi nihče spraševal, ker se je o vsem itak odločala le partija, danes lahko odgovorni za veleizdajo in ogrožanje vitalnih potreb naroda dobijo tudi dosmrtno ječo, da ne rečem šekaj hujšega. Enkrat bo pri nas demokracija, mogoče takrat pridejo poračuni ljudstva.
Brabus
22. 08. 2012 13.48
+1
piko112
22. 08. 2012 00.03
+9
Ne graditi TEŠ, ne gradit hidro elektrarne ne jedrske ne sončne uglavnem odklopte elektiko pa bo mir
saturnative
23. 08. 2012 08.20
+2
Tesla nam je dal že 100 let nazaj zastonj elektriko pa se še danes jajcamo z nafto in termo in jedrskimi elektrarnami... Bolj zabit kot je današnji človek še sumerec ni mogel bit.
TRUMPP
21. 08. 2012 22.54
+6
Jederska elektrarna. Zakon!
later
21. 08. 2012 23.20
+5
In edina sigurna rešitev, ter TEŠ, daq ne bomo povsem mrknili. Tistim, pa ki so nasprotniki sigurnim virom el. energije, pa je treba poskusno v tej vročini odklopiti elektriko, da se bodo lahko hladili v bio oslovi senci.
WikiX
22. 08. 2012 02.12
+3
Jedrska energija je zakon, ker je gorivo oziroma uran najcenejši glede na kilogram proti proizvedeni energiji, ampak tudi radiacija ni večna. Enkrat bomo znali obnavljati odpadke, pravzapravso Američani že v 80.tih izdelali koncepte jedrske elektrarne, ki lahko reciklira uporabljeno gorivo, ampka je razvoj nenadoma povsem zastal. To je predvsem posledica energetskih lobijev, ki so povezani z metalurško industrijo in želijo na vsak način skuriti vsa fosilna goriva. posledica so ogromne jame, ki se sesedajo ter jih zaliva voda, ki jo zato zmanjkuje na površju in pa seveda, da teh goriv več ni, pred kratkim smo presegkli tudi polovico vseh zalog nafte (peak oil) in jo bo odslej le še zmanjkovalo.
FU.EU
22. 08. 2012 13.23
+2
problem je ker bomo to energijo prodajal za cente vlozili smo pa evre, in potem kupovali tujo energije za veliko vec evrov..
WikiX
21. 08. 2012 22.46
-1
Reke imajo resnižji vodostaj, kar je posledica tudi regulacije vodotokov v tujini in izkoriščanje vode za kmetijske površine, ampak reke še vedno tečejo, jeseni bodo spet napolnile korita, medtem ko je treba fosilna goriva naprej izkopati in jih bo zagotovo zmanjkalo, nekaterih za vedno. Zakaj potem razglašajo, da so v poletnih mesecih hidroelektrarne delovale s polovično močjo, a ne skoraj vedno? Hidroelektrarne se da postavljati tudi v vrsti, ena za drugo, vse uporabljajo isto reko in se nikjer ne pozna, da je tok vode že prej proizvedel energijo in jo bo nekja kilometrov nižje spet, ko termoelektrarni zmanjka goriva, ugasne. Javnosti še vedno ni znana bilanca, koliko elektrike izvozimo ob špicah in koliko jo uvažamo v takih primerih, koliko jeo dejansko proizvedemo čez celo leto in koliko joporabimo zase, dejstvo je, da proizvedemo več kot porabimo, ampak bilanca vključno s tujino je pa zmerja negativna!? Torej gre spet za propagando elektro industrije, s katero bi nas naj prepričali, naj za vsako ceno kupimo njihov zavožen in večkrat preplačan TEŠ, čeprav ga ne rabimo in bo termoelektrarna delala samo škodo, denar pa se bo obračal predvsem v navezavi z rudnikom, izkaterega se edino splača pridobivati še zadnje fosilno gorivo, ki nam je še ostalo. Elektro Slovenije je v teh 20 letih ustvaril ogromne dobičke, sploh ne vem, če so kakšen cent namenili za obnovljive vire, kot so veter in sonce. Njim dol visi, mi pa beremo to reklamo in plačujemo.
zlobniCO2
21. 08. 2012 22.51
+1
kaj ti bo elektrika jeseni če jo potrebuješ sedaj ?? fosilnih goriv pa ne bo zmanjkalo
WikiX
22. 08. 2012 01.58
+0
Fosilnih goriv bo zmanjkalo, razen lesa, ker ne nastajajo nova. Z viški elektrike, se da na primer spomladi proizvajati obnovljivo gorivo, kot je recimo utekočinjen vodik ali metan in ga kuriti poleti.
sejvam
21. 08. 2012 22.34
+7
V tujini kupovat???? mamo JEK Krško, pa nej Hrvatom odklopjo v naše dobro.... sicer je pa to spet en n.... sam da se upraviči novi TEŠ
mesojed
21. 08. 2012 22.33
+2
namest da so mlinčke se odočl gradit bi nardil blok2
zlobniCO2
21. 08. 2012 22.20
+4
in se je pravljica o hidroelektrarnah kot alternativi končala hehe
Nauders
21. 08. 2012 22.08
+1
suša uničuje pridelke v Prekmurju sprašujem se, ali FARMACIJA tukaj ne zna nič nareditit? saj so bogovi na tej zemlji ?
pankogula
21. 08. 2012 22.08
+3
........Nikola Tesla.......
Žiga Dolinar
21. 08. 2012 21.20
-5
SONČNE CELICE PRJATLI MOJI !!!!
izdajalecivan
21. 08. 2012 21.25
+1
pa ti je znana cena 1kw/h iz sončnih celic ali pa vetrnih elektraren če ti bi bila ne bi pisal take neumnosti
mesojed
21. 08. 2012 22.20
+1
WikiX
21. 08. 2012 22.58
WikiX
21. 08. 2012 23.07
-1
Pri nas pride sončna elektrarna, skupaj z montažo kakšnih 20.000 evrov, za potrebe ene stanovanjske hiše oziroma 5 kilowatov moči, verjetno stane še precej manj, ker so sistemi subvencionirani. Pri Kitajcih in z nekaj malega praktičnega znanja, lahko isto moč dobimo za slabih 5.000 evrov. Garancija na opremo je 25 let, to pomeni, za slabih 5.000 evrov investicije, vam najmanj 25 let ne bi bilo treba plačati niti ene same položnice za elektriko. In to naj bi bilo butasto? Povejte raje fantje, koliko vam plačajo za TEŠ propagando in nehajte zavajati javnost.
musl
22. 08. 2012 10.31
+2
To je v teoriji ja. Si preizkusil to v praksi ? Ti povem, da ni tako kot ti pišeš. In vsa čast, če boš ti spravil za 20.000€ skupaj sistem, ki te bo 24 ur, tudi takrat, ko bo par dni skupaj dež oskrboval z dovolj električne energije. Berem tvoje komentarje in vidim da so ti stvari znane samo o teoriji in pojma nimaš kako poteka oskrbovanje z električno energijo. Povej mi kako boš pokril špico porabe električne energije z sončnimi celicami ? Ne boš je, taki pametnjakoviči kot si ti, bi jo rajši po 10x ceni kupovali od tujcev
musl
22. 08. 2012 10.34
+3
"Pri Kitajcih in z nekaj malega praktičnega znanja, lahko isto moč dobimo za slabih 5.000 evrov. Garancija na opremo je 25 let, to pomeni, za slabih 5.000 evrov investicije, vam najmanj 25 let ne bi bilo treba plačati niti ene same položnice za elektriko" Prid to men zmontirat, če lahk zrihtaš za 5.000 vso opremo, ti plačam še delo,da mi tole zrihtaš, zmontiraš, nudiš 25 let garancije in v primeru, da to ne drži, mi 25 let plačuješ položnico za elektriko, ki pa je vsak mesec 100€.
andrej69
21. 08. 2012 21.20
+2
Ni problem...podražite samo ko bo pa vode dovolj pa takoj znižat cene...haha a to pa ne ne ne....
bang876
21. 08. 2012 21.03
+10
Kje ste zdj frajerji ki ste proti bloku6??? Edini način pridobivanja električne energija kateri ni odvisen od vremenskih razmer, tudi NEK je do določene mere neodvisen dokler ima sava zadosten pretok, vendar v suši vemo kakšen je... kar se pa samih vetrnic tiče so čisto kul sam kaj ko v tej suši ni niti sapice vetra. Poleg tega se pa kao neki zeleni vozijo v samih težkokubičnih avtih, zraven so pa proti TEŠu... elektriko vam bi mogli odvzet! Treba se je zavedat da se energija nujno potrebuje, sočasno se s tem odvija razvoj ki teži k čistejšim virom pridobivanja npr. fuzija, vendar do takrat bo moglo zgoreti še ogromno premoga ter ostalih fosilnih goriv.
mesojed
21. 08. 2012 21.16
-3
če nebi blo teh mlinčkov novih na savi bi biu pretok dost bolši kot pa je in bi nek llažje hladil
bang876
21. 08. 2012 22.01
+3
saj ti novi mlinčki niso problem, oni izkoriščajo samo potencialno energijo vode in nič druga, kakšen je pa pretok je pa odvisno od padavin ter obdobja :)
mesojed
21. 08. 2012 22.30
-1
kum11
21. 08. 2012 20.51
-1
pri nas mura odnaša prod in čez par let bo samo en kanjon
jump
21. 08. 2012 21.27
-1
Zabluzo si do konca. Poglej si trenutni pretok Mure. Elektrarne, ki bi se naj gradile, bi rabile za normalno obratovanje vsaj 320m3/s pretoka. Trenutni pretok pa je med 110 in 150m3/s. NOrmalni pa je okoli 160-180m3/s. Magično številko 320 m/3 pa sicer preseže nekajkrat letno in to le ob obilnem deževju in traja le nekaj dni. A si znaš izračunati izkoristek elektrarn glede na te podatke? Realni je še nekaj % manjši zaradi izgub.
zlobniCO2
21. 08. 2012 22.21
+1
kum11
22. 08. 2012 14.34
+2
sploh ni res sava ima v Hrastniku 40m3 in delajo elektrarne. višinske pa je okoli 10-20m potem bi tudi na muri šlo če je 130 m3
jump
22. 08. 2012 19.13
-1
kum11 Save in Mure ne moreš primerjati. Si sploh prebral, kaj sem napisal? Gre za tehnične podatke, po katerih bi naj delovale elektrarne na Muri. Če nimaš pojma, rajši utihni.
kum11
21. 08. 2012 20.50
+2
takoj zgraditi tudi elektrarno na muri
kum11
21. 08. 2012 20.46
+1
ja cela evropa ima vetrnice in to koliko hočeš. nemčija jih gradi na polno
zlobniCO2
21. 08. 2012 22.29
-2
mega313034
21. 08. 2012 20.35
+15
A ni hecno, da samo pri nas živijo tako pametni ptiči, da ne moremo imeti vetrnic, ker bi se zaletavali vanje!?
kum11
21. 08. 2012 20.33
+1
tudi tiste na srednji savi bodo premalo