Gospodarstvo

V Peku se bodo borili do konca, čakajo na (takojšen) odziv države

Tržič, 24. 05. 2013 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodstvo Peka se je sestalo z delavci. Čeprav so obupani, so se z upravo dogovorili, da se bodo borili do konca. "Dali bomo vse od sebe, da po 110 letih Pekova blagovna znamka in proizvodnja obutve ostaneta v Tržiču," pravi predsednik uprave.

Potem ko je v četrtek odjeknila novica, da Osimpex odstopa od prevzema Peka, se je danes vodstvo tržiškega obutvenega podjetja sestalo z zaposlenimi. Čeprav so obupani, saj so težko pričakovana sveža sredstva novega lastnika videli kot edino rešitev, pa so se dogovorili, da se bodo borili do konca. Hkrati čakajo na takojšen odziv države.

Peko
Peko FOTO: Tilen Perko

"Dogovorili smo se, da bomo dali vse od sebe, da po 110 letih Pekova blagovna znamka in proizvodnja obutve ostaneta v Tržiču," je po sestanku povedal predsednik uprave Peka Janez Sajovic in pojasnil, da se bodo borili do konca, saj jim drugega ne preostane. Skrbi pa ga usoda večine od 364 zaposlenih v tržiškem Peku, katerih povprečna starost se giblje okrog 50 let in za katere v Tržiču drugih delovnih mest ni.

Sindikalistka: Propad bi pomenil hude osebne zgodbe

"Menimo, da je Peko treba ohraniti, da je treba ohraniti proizvodnjo in delovna mesta. Upamo, da se bodo zdaj odzvali lastniki, ki so za to odgovorni," je izpostavila predsednica Pekovega sindikata Sandra Lang in dodala, da v Peku ostajajo optimistični. Nekaterim Peko pomeni dobesedno vse, saj sta v njem zaposlena oba zakonca, zato bi propad družbe pomenil zelo hude osebne zgodbe.

Sajovic verjame, da ima vlada vendarle neki scenarij in bo Peku lahko hitro pomagala. "V tem trenutku tudi hitro ni dovolj hitro, ampak je treba takoj," je opozoril. Z lastniki in predstavniki države kot večinske lastnice se doslej o nadaljnjih korakih še ni pogovarjal. Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so sporočili, da "bo država iskala novo rešitev za Peko in bo na tem projektu začela delati naprej že prihodnji teden".

Če ne bo odziva države, bodo razglasili insolvenčnost

Peko ima s strani davčne uprave, ki ji dolguje več kot pol milijona evrov, že od začetka tega tedna blokiran račun, čeprav je bilo po besedah predsednika uprave Peka Janeza Sajovica dogovorjeno, da z izvršbo počaka vsaj do konca meseca.

"Še verjamem v zdrav razum in da se najde rešitev v roku dveh, treh dni in da se z lastniki dogovorimo, kako naprej," je poudaril Sajovic, ki je že govoril s predsednikom nadzornega sveta Peka Robertom Ličnom in ugotovila sta, da če ne bo takojšnjega odziva države, bo Peko primoran najverjetneje že v začetku prihodnjega tedna razglasiti insolventnost. "Vseeno upam, da bo država našla neko rešitev in to ne bo potrebno," je dodal.

Tudi dobavitelji, ki jih skrbi, kako bo s poplačilom njihovih terjatev, so se na odločitev Osimpexa takoj odzvali. Proizvodnja v Peku sicer s pomočjo starih zalog trenutno še teče, čeprav je zaradi pomanjkanja materiala že zelo motena. "Slej ko prej se bo ustavila in če se to zgodi, jo je praktično nemogoče spet zagnati," je opozoril Sajovic in spet pozval državo, naj najde takojšnjo rešitev.

Da je treba z odločitvijo pohiteti, je Sajovic vlado in lastnike opozarjal že od začetka prodaje. Čeprav so se pogajanja komisije za prodajo z Osimpexom zavlekla, bi bil položaj že rešen, če bi bila kupoprodajna pogodba 28. marca, ko je komisija sprejela odločitev o prodaji, podpisana, ne pa le parafirana. Problem je nastal, ko se je v prodajo vmešala politika, ugotavlja Sajovic, ki ne ve, zakaj je bilo po parafiranju pogodbe do končne odločitve treba čakati še dva meseca.

"Ne glede na to, kakšna so bila zavarovanja Peka, se jaz Osimpexa nisem bal, ker se je javno izpostavil. Bojim pa se špekulantov, ki samo čakajo, da bi šel Peko v stečaj, in da bi pod ceno dobili tisto, kar je za njih zanimivo, v prvi vrsti trgovsko mrežo, predvsem na Hrvaškem," je izpostavil Sajovic. Prepričan je, da lahko Peko obstane, a za to potrebuje sveža sredstva najprej za poplačilo zapadlih obveznosti in za nakup novega materiala, potem pa še nekaj milijonov evrov za reorganizacijo, prestrukturiranje in posodobitev proizvodnje, trgovske mreže in razvoja. "Da bodo naši čevlji cenovno in po videzu zanimivi končnemu kupcu," je poudaril.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
31. 05. 2013 21.01
+1
Sam še zmeraj nosim čevlje iz PEKA, namreč so edini, ki so vredni svojega denarja. Zgodilo se mi je, da sem hotel privarčevati 25% in sem si kupil poceni čevlje. Ti čevlji pa so se mi tako uničili že novi, da sem moral domov iz službe bos. Prosil sem taksta, da me pelje domov. Tako sem zapravil še več za taksi. Od tega dogodka kupim čevlje PEKO in pri isti uporabi in vzdrževanju zdržijo 500% več kot cenena obutev. 1 in edino pravbilo je, da preden začneš čevlje nosit jih namaži z zaščitnimi kremami, ki ti jih predlaga proizvajalec in neboš imel problema ob predpogoju, da je obutev narejena vredu.
kolcamož
27. 05. 2013 15.43
+0
samo z dobrimi mislimi ne bo kruha,potreben bo dar mar.....
lila2140
27. 05. 2013 08.27
+4
Peko obstaja 110 let, vendar je odprt lov na denar in lastnino, nekdaj družbenih podjetij, s strani pohlepnih, polpismenih menedžerjev, tipa Lovše, Tovšak, Zidar, Bavčar, Kordež; .... aktiviran zadnij 20 let. V spregi vseh treh cuzačev ( sodstvo, politika in menedžerji javnih podjetij ), je bilo ukradeno vse, kar se je do takrat ustvarilo. Politiki so si napisali zakone, sodniki so jih izvedli, menedžerji so pa kradli za vse. Enkrat mora zmanjkati. Meni je res že vseeno, če še katero podjetje obstane. Ko bo dovolj lačnih, bo nekdo od kravatarjev ostal brez glave. In niti ni važno ali bo to politik, sodnik ali direktor. Ko se bo začelo, se bo težko končalo. In če si brez glave, ti noben kup denarja na Bahamih ne pomaga. Ker delavec nima več kam iti. Povsod je enako. Na eni strani reveži, ki vzdržujejo lopove, ki svojih mahinacij in kraj niti ne skrivajo več. Na drugi strani pa lopovi s kravatami, ki imajo toliko nakradenega, da jim milijon gor ali dol, ne pomeni nič. Ja, ja, ko bodo brez glav niti gobcev ne bodo več imeli. Ne za gobcanje in ne za laganje. Pa tudi jesti ne bodo imeli s čim:):).
Huey
26. 05. 2013 17.00
+5
Polovico od 200 000 javnih uslužbencev (JS/JU/Politiki/300 komisij za mešanjemegle, 212 občin itd itd) ki parazirajo na žulju delavca pod minimalcem TAKOJ RAZPUSTIT in s tem zmanjšati davke gospodarstvu da bomo lahko morda enkrat zadihali!! Če se to ne bo zgodilo, izzivate VOJNO!!
Darko32
31. 05. 2013 21.03
Imaš prav. NEmore PEKO preživeti, da bi zraven izdelovalcev še preživljal še 300% na število njihovih delavcev. Ali če je njihovih delavcev 100 in 300 javne uprave takšno podjetje nemore preživeti.
pesnitev
26. 05. 2013 16.24
Ne, kako je vlada blizu ljudstvu: ima polna usta, kako moramo razvijati gospodarstvo, v resnici pa vsak dan propadajo podjetja!
volek
26. 05. 2013 19.18
Kaj čakaš pesnik, vloži svoj denar v to gospodarstvo. Imaš priložnost da neizmerno obogatiš, hahaha, bimbo.
noble
26. 05. 2013 13.04
+7
Samo , da Mastni iz Dinearsa vnovči vilo na Floridi in yahto v Monacu, pa vam bo pomagal, kot ste vi njemu pri začetnem kapitalu !
velesperun
25. 05. 2013 23.48
+6
lovše je bil tud direktor peka, he,he
ganeš
27. 05. 2013 23.29
+1
velesperun , takraT se je začel propadPeka
resslovenka
25. 05. 2013 19.01
+2
Ej, Pekovi. Vam privoščim pozitiven izid, ampak ... se bojim, da ste še ena zgodba novodobne Slovenije.
volek
25. 05. 2013 09.36
+5
Tisti ki vedo kako poceni in po zadnji modi izdelujejo čevlje Kitajci, Indijci, Tajci, Malezijci točno vedo da Peko NIMA PRIHODNOSTI. Dajanje pomoči Peku je metanje denarja v peč.
pesnitev
26. 05. 2013 16.26
-1
To pa ne bo držalo! V Peko je treba vlagati!
volek
26. 05. 2013 19.16
+2
Ja kaj čakaš, lupi Pekove delnice. Boš odlično zaslužu bimbo.
abigail
25. 05. 2013 08.32
+5
Glavni problem v naši državi je v tem, da mora za vse glavne lopove ostati skrito, da so lopovi. Odgovornost se kar razporedi na vse delavce; kaj so oni krivi, da vodilni v podjetju niso plačevali davkov?! Ne razumem, kako se v naši deželi ne dojame, oz. se prikriva na vse možne podle načine, da Hilda Tovšak, Zidar in še nekateri niso edini lopovi in tajkuni te dežele.
gospakatja
25. 05. 2013 07.39
+2
smisel firme je ustvarjanje dobička!!! če ga ne ustvarja, ni smisla, da firma še obstaja! mogoče bi bil čas, da neha delat udobne in trpežne čevlje, ter začne delat lepe !!! gačanoviča pa spravite par sto kilometrov stran od tovarne!
pesnitev
26. 05. 2013 16.27
+1
Firma mora ustvariti toliko dobička, da lahko plačuje material, proizvodne stroške in delavce. Toliko denarja Peko brez dvoma ustvari, a problčem so požrešni lastniki z državo na čelu!
olor
24. 05. 2013 20.09
+10
Predsednik uprave naj da denar pa njegovi, oni so vodili podjetje tja koder je sedaj. A so krivi delavci za strojem??? Da pa bodo na koncu potegnili takratko pa ni dvoma. Me prav zanima če bo šel kdo od vodilnih po pomoč na Rdeči križ?!
Prassek
25. 05. 2013 00.40
+0
naj dobijo pomoč ampak pod pogojem, da vsi zastavijo kar imajo in postanejo tudi sorazmerni lastniki. tisti, ki noče zastaviti naj gre.
pesnitev
26. 05. 2013 16.28
danielt
27. 05. 2013 09.13
-2
Krivi so delavci in trgovke ki ne znajo prodajat! Vse uprave do sedaj so se na vse pretege trudile, samo kaj ko pa imajo nesposobnih 350 delavcev v proizvodnji in trgovk..... ... Če bi vsi menedžerji ki so kaj ukradli sedeli, bi blo vecina slo podjetij brez vodstva!
jani666
24. 05. 2013 17.30
+1
VSI NA ULICE !!! DOVOLJ JE UNIČEVANJA SLOVENIJE !!
olor
24. 05. 2013 20.04
+5
Poglejte kaj se dogaja z Muro. Tudi če da država pomoč ni zagotovo da bo podjetje izplavalo, da pa vodstvo ne bo opomoglo tako ali drugače pa ni dvoma. Koliko miljonov so dobilo posojil gradbeni baroni, denarja ni podjetje je propadlo. Pa tudi če jim sodijo denarja banke ne bodo nikoli videle, oni se pa smejijo, mislim ....pravna država pa taka. Na koncu so bogi delavci ki so že tako ali tako delali za tistih par evrov na koncu pa pristali na borzi. Da bi pa kdo od vodstva odgovarjal in bil pravnomočno obsojen, ga pa še ni bilo.
puspan
28. 05. 2013 22.57
jani666, jaz grem tud. A tam dnar talajo ?
Leonardo09
24. 05. 2013 15.56
+4
naj ga delavci odkupijo,če so tako sigurni v uspeh postavijo svojo upravo,vsak vloži tri tisoč,vem da je težko ampak sam sem za zagon družinskega podjetja vzel velik hipotekarni kredit in nisem niti upal pomislit,kaj pa če nebo šlo
jani666
24. 05. 2013 17.31
-1
Kdo ti bo dal tri jurje, če še redno plačo ne dobiš ? Ne bluzi !!
Prassek
25. 05. 2013 00.41
+2
Jožajoža
24. 05. 2013 14.49
-3
Peko ima s strani davčne uprave, ki ji dolguje več kot pol milijona evrov, že od začetka tega tedna blokiran račun, potem veste, da že peko 20 let ni polnil proračuna in je 20 let praznil banke. in zato je boljše, da gredo vsi na borzo, ker bodo tako manjše breme proračuna, kot so sedaj.
danielt
24. 05. 2013 14.58
+7
Delavci na borzo ...... gašparju pa nagrado za uspešnost, a? nezadostne garancije .... naj zdaj on garantira!
Leonardo09
24. 05. 2013 15.47
+1
joža odkrito napisano,eni si nočejo priznat in tudi delavci z bolniškimi nosijo del odgovornosti
DeBill
24. 05. 2013 14.17
+7
To da e leta nazaj za en tolar niste prodali Alpini vas bo še teplo. Poleg tega pa je že začetek, torej prva prisilka katastrofa, tam je obogatel Lovše.