Gospodarstvo

V Nemčiji rekordna zaposlenost

Berlin, 28. 04. 2011 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Nemčiji beležijo najnižjo stopnjo nezaposlenosti v zadnjih 20 letih. Tako je v Nemčiji brez dela le še manj kot tri milijone ljudi. Ta številka pa naj bi upadala tudi v prihodnje.

Nemčija je aprila zabeležila najnižjo stopnjo brezposelnosti v zadnjih dveh desetletjih. Po sezonsko prilagojenih podatkih je znašala 7,1 odstotka; število brezposelnih je namreč glede na marec upadlo za 37.000, na manj kot tri milijone ljudi, je sporočil nemški statistični urad.

Vrste pred uradi za zaposlovanje v Nemčiji so vse krajše.
Vrste pred uradi za zaposlovanje v Nemčiji so vse krajše. FOTO: Reuters

Omenjene številke se skladajo z napovedmi analitikov, ki sicer pričakujejo, da bo stopnja brezposelnosti v Nemčiji upadala tudi v prihodnje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kljub dobrim rezultatom pa mnogi opozarjajo, da je v Nemčiji vse več tako imenovanih "mini zaposlitev". Ljudje, ki so v takšnih delovnih razmerjih, dobivajo manj kot 400 evrov plače na mesec. Tako zaposlenih naj bi bilo v tej državi aprila okoli pet milijonov ljudi, kar je 0,6 odstotka več kot ob koncu lanskega leta.

Sindikati so do tega pojava zelo kritični, saj so prepričani, da je z njim prišlo do vzpona števila slabo plačanih delovnih mest ter do manjše zaposlitvene varnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
03. 05. 2011 19.40
In sedaj se bo v Nemčijo vsul plaz brezposelne delovne sile, pa tudi ostalih, ki slutijo svetlejšo prihodnost zase in za svoje družine. In prav je tako. Meje so odprte, za pridne se vedno najde delo, dobro in pošteno plačano. Tam se utaja davkov rigorozno kaznuje, ne kot pri nas ki je že tako ali tako nacionalna folklora od vrha do tal in ko za minimalca ljudje skoraj izgubijo dušo, meseca pa tako ali tako ne morejo preživeti. Poslušanja in predavanj, analiziranj o gospodarskem in socialnem stanju prebivalstva v naši državi smo že siti , pa o tem kako delavstvo še nikoli ni bilo tako izkoriščano tudi. Ker je vse filozofirnaje zgolj nabiranje političnih točk tistih, ki se nadejajo na volitvah glasu ljudstva. Kakor da smo tako zaplankani, da bedne stvarnosti ne doživljamo vsak dan in brez kakšne perspektive da bo kmalu bolje.
Peter Kralj 1
03. 05. 2011 06.34
In zdaj upamo, da nam bodo oni pomagali najti nova delovna mesta. Istočasno pa nekam lezemo Američanom in Rusom!
muhabc
02. 05. 2011 07.42
Če bi se učili od Nemčije in bi poiskali delo na Balkanu ne pa po Afrik kot ga išče ta vlada bi mogoče bilo bolje.
billie_jean
01. 05. 2011 22.39
400 € plače v Nemčiji?!?! Pa kako je to mogoče??? V Sloveniji je višja plača smatrana za izredno slabo, pa je le standard nižji kot v Nemčiji!
.eu.
01. 05. 2011 17.18
Ukint vse delovne vize za tujce in razne posrednike pa bo tut pri na ok
.eu.
01. 05. 2011 17.15
Vsaka firma v Sloveniji ki ne more plačati delavca vsaj 700 eur naj se takoj zapre.
Krbo?
01. 05. 2011 14.48
@Kajetan: Jaz imam podatke iz 2010, kjer je navedeno, da je Slovenija iz proračuna več denarja dobila, kot pa ga je vplačala - torej neto prejemnica. (vir: evropa.gov.si, 29.09.2010) -Normalno da ima Nemčija več poslancev kot Slovenija. V Nemčiji živi 82 Mio ljudi, v Sloveniji pa le 2 Mio. -Nemčija zelo profitira iz EUja in se tega tudi zaveda. -Druge države imajo korist od močnega gospodarstva Nemčije -Tudi Slovenija bi lahko imela večjo korist od EU, tu še je mnogo ne izkoriščenega potencijala Jaz ne pravim, da Nemčija Slovenijo preživlja. Je pa zagotovo zelo pomemben partner. Mi pa bi lahko enako vlogo imeli v nekdanjih državah SFRJ, ki jo na nek način tudi imamo. Konec koncev se lahko veliko od Nemčije naučimo in uporabimo v našo korist.
Socialisti?ni kulak
01. 05. 2011 13.51
..a ne kače naš Borči Lutkiči nekako na ta vlak , pa ni videt pri nas rezultatov, rekli bi živi vladanje borči, ne sanjaj vladanja,......problem je ker ni alternative, drugi se spoznajo na brskanje po UDBA-neti in starih arhivih, kako vodit državo in zagotoviti delovna mesta in spodobno življenje nam in vsem otrokom pa ne ve nihče,...mogoče pa nismo sposobni imeti in voditi države, predlagam, da vlada po vzoru nemšege direktorja železnic najame za svetovanje, oz. bolje kar vladanje kakega penzinoiranega bivšega predsednika kake zakavkaške države...
Kajetan
30. 04. 2011 13.31
@Revoluzzer29.04.2011, 23:00 Se popolnoma strinjam s tem da je Nemčija največja plačnica v EU proračun, vendar nekaj ni prav v tem sestavku: - Slovenija ni neto prejemnik ampak NETO PLAČNIK, razmerje vplačila je precej višje kakor prejema - če ne verjameš poglej sključno poročilo za državni proračun za leto 2009, razmerje vplačila je precej višje kakor prejema, - nemčija ima mnogo več poslancev kakor slovenija, hkrati mnogo večje koristi od EU, kakor slovenija, - ja Nemčija je za slovenijo izjemen partner ozr. njen najboljši pa vendar je razmerje uvoza precej višje kakor izvoza. Nekako se ne morem strinjati s tem člankom da nas nemčija praktično živi, poglej zaključni račun za državni proračun za leto 2009 pa boš videl da je stvar malenkost drugačna, ne pozabi še všteti kvote 95 mio eur za izpuste toplogrednih plinov, ki niso zajete v tem, hkrati pa upoštevaj še druge dajatve za stabilnost eura, ki še zaenkrat niso zajeta. Strinjam pa se če ne bi bilo nemčije ne bi bilo EU, če prav rzmislim pa saj so si oni to izmislili, ali ne?
bokor
30. 04. 2011 11.11
Včasih se moram res nasmejati, kako nekateri pišete bedarje tja v en dan, po drugi strani pa se razjokati, ker še sedaj nekateri ne razumete, da je problem v Sloveniji bolj kompleksen, kot ga pa marsikateri razumete. Res je, ogromno napak se je naredilo v 20-ih letih Slovenije. Levji delež je vsekakor povzročilo tajkunstvo nekaterih, ki so izkoristili davčne in pravne luknje. Pa vendar, naše miselnosti, ki ji lahko rečemo kar balkanska, še vedno nismo odpravili in se vleče vse od rajnke Jugoslavije. Težava je v sistemu, saj nam ne omogoča prehoda v nek nov način razmišljanja in prevzema odgovornosti naših dejanj, kot je to morebiti opazno v zahodnih državah, kjer se po vaše cedita med in mleko. Vsaka gospodarska kriza dejansko pokaže svinjarijo sistema neke države, na račun tega, pa je marsikaj danes nam onemogočeno. Kljub temu se moramo vprašati, zakaj imamo toliko nezaposlenih. Res je, da je država tukaj zaspala, ker ne najde pravih vzvodov in da je bilo subvencioniranje delovnih mest za moje pojme največja napaka, saj s tem, ko je neko podjetje obdržalo svoje zaposlene, se je morala država za to zadolžiti, da je ublažila socialni nemir, podjetja pa so ta prijem izigrala in delavce samo dodatno z minimalko naprej izigravala. Primer Talum, je delavec imel pred krizo 1000€ plače, sedaj pa ima 600€, dela pa imajo, da se ven ne vidijo. Podjetje je dobivalo celo leto subvencijo od države in pa še 400€ od vsakega delavca. Takih primerov je na tisoče v Sloveniji. Zato govorim, da je naš sistem gnil in pa razmišljanje balkansko, saj vsakdo izmed nas, če bi imel vsaj malo možnosti, bi take bedarije države izkoristil. Nastrada pa raja, kot vedno. Kar pa se tiče mladih brezposelnih, ki so doštudirali, pa nimajo dela, ste se morda vprašali, zakaj imamo toliko mladih ekonomistov, učiteljev, filozofov in podobno. Tukaj bi morala država omogočiti določeni študij ljudem za toliko poklicev, kot je potreba na trgu dela za njih, ne pa da jih masovno proizvaja, potem pa ne najdejo dela. In spet smo pri sistemu. Dokler bo tako pri nas, ne pričakujmo čudežev, saj jih razen večjih davkov, od države ne moremo pričakovati, ker bo drugače prej bankrotirala, mi pa z njo vred.
bingo 1
30. 04. 2011 07.21
To so ta pravi gospodarstveniki in ekonomisti vsaka jim čast tako se dela za svoj narod in pridne delavce--bingo x Ljubljana---
kg1
30. 04. 2011 01.18
kaj vsi jamrate, da je treba dat brezposelnim delo...HALOOOO Naj si vsak sam poišče delo, če želi delat. Moral bi VSI met take pogoje, da bi lahko vsak sam po prešerno delal kar mu paše, brez da bi rabu tolk enih papirjev pa zakonov pa vsega. to je preprosto too much... DOL Z VLADO IN DOL Z POLITIKI, KI SO STAREJŠI OD 40 let. IN DOL Z VSEMI, POLITIKI, KI SO BLI DO ZDAJ V POLITIKI. IZVOLIT MORAMo USPEŠNE PODJETNIKE, KI MAJO KAJ ZA POKAZAT!! BODIMO KREATIVNI,,,
Krbo?
29. 04. 2011 23.00
@Kajetan: A je tebi jasno, da ravno Nemcija najvec prispeva v evropske blagajne? EU je brez Nemcije zgodovina. Treba pa se je tudi zavedati, da je se Slovenija vedno neto prejemnica. Verjemi mi, da je Slovenija za Nemcijo kapljica v morje. Za Slovenijo pa tudi za stevilne druge drzave, pa je Nemcija eden izmed najbolj pombemnih partnerjev.
Danijel Fric
29. 04. 2011 20.58
za to mini zaposlitev v nemčiji ne verjamem, ali pa še dobijo dodatno podporo, pri nas ne gre z 400 evri v nemčiji bi pa šlo, *
ccirisimo
29. 04. 2011 20.35
to je nemcija ne pa zarukani balkan folk vec dela vec ima in malo filozofira pri nas pa je obratno....
DAEMONIUM
29. 04. 2011 18.44
Nemcija je drzava, tam je red in ve se kdo pije in kdo placa. Tam ni Kordesov, Zidarjev, Bavcarjev.....ki pred ocmi vseh kradejo in se jim nic ne zgodi! Kaj pa se tice mladih v Sloveniji pa ti nimajo prihodnosti, pri nas je biti mlad, kazen! Naj se solajo vse do 7. Stopnje izobrazbe kaj pa potem? Kje dobiti sluzbo? Prva zaposlitev je nad 30 leti! Kdo se koga redno zaposli? Mlade caka zaposlovanje na 3 mesece in tako 10-15 let za mezdo 500-600eur kar ni za ziveti niti umreti. Evo vam svetla prihodnost v tej zahojeni drzavi! In NIKOLI NE BO BOLJE KER TA DRZAVA JE TOTALNOMA ZAVOZENA IN ZA NJO IN ZA NAS NI RESITVE!
kleopatra-1
29. 04. 2011 18.36
Adolph29.04.2011, 17:080 Ce bojo enega dneva nehali sovladovati studenti, obrtniki in sindikati in referendumci, potem bo Slovenija tudi imela moznost razvoja gospodarstva . . . ----- ali hočeš s tem povedati, da naj narod utihne, ker Pahor zna s svojo inteligentno politiko ustvariti blaginjo, oviramo ga le mi, neumni slovenski narod?! Biti moramo tiho in pustiti Pahorjevi vladi, da še naprej viša davke, množi brezposelne, jemlje pravice delavcem (malo delo), jemlje možnost študija revnim študentom, dovoljuje kraje podjetij, ki smo jih v čudoviti bivši Jugi skupaj zgradili in so bila zelo uspešna?! In še mnogo tega bi se našlo, ti pa nam, da moramo nehati?! Si Pahorjev prijatelj ali sorodnik?
Adolph
29. 04. 2011 17.08
Ce bojo enega dneva nehali sovladovati studenti, obrtniki in sindikati in referendumci, potem bo Slovenija tudi imela moznost razvoja gospodarstva . . .
kim llsung
29. 04. 2011 15.41
pustimo mi nemcijo od njih smo odaljeni svetlobna leta dokler nam bojo hoteli vladati klerikalci nam bo tako
Silvo Pe?nik
29. 04. 2011 14.21
no to povejte našemo pahorjo in našam politikam gospodarstvo reševat delovna mesta odpirati potem pa se bodo tudi razmere rešile apak sedaj je tako prepozno