Gospodarstvo

V Nemčiji množična stavka

Berlin/Frankfurt, 28. 07. 2008 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
2

Zaposleni v nemškem letalskem prevozniku Lufthansa stavkajo. Zahtevajo skoraj deset odstotkov višje plače. Promet zaenkrat poteka nemoteno.

Lufthansa prepelje na dan povprečno 150 tisoč oseb, mesec julij pa je eden izmed najbolj prometnih. Podjetje zaposluje 100 tisoč delavcev.
Lufthansa prepelje na dan povprečno 150 tisoč oseb, mesec julij pa je eden izmed najbolj prometnih. Podjetje zaposluje 100 tisoč delavcev. FOTO: Reuters

Zaposleni v nemškem letalskem prevozniku Lufthansa so danes opolnoči začeli stavkati. Promet kljub temu zaenkrat poteka normalno, brez zamud ali odpovedi letov, so povedali v družbi. Stavka okoli 5000 članov sindikata Verdi, zahtevajo pa 9,8-odstoten dvig plač, medtem ko je družba ponudila dvig za 6,7 odstotka v več delih.

Sindikat Verdi sicer zastopa okoli 52.000 delavcev tega največjega nemškega letalskega prevoznika, v petek pa je po navedbah sindikata stavko podprlo skoraj 91 odstotkov članov. Sindikat za vse svoje člane v Lufthansi zahteva dvig plač za 9,8 odstotka in zavrača ponudbo družbe za 6,7-odstoten dvig v več delih do februarja 2010 in enkratno dodatno izplačilo.

Na frankfurtskem letališču je danes bolj mirno kot običajno; številni potniki so se zaradi napovedane stavke odločili za drug način prevoza, npr. z vlakom, je povedal predstavnik letališča Klaus Busch.

Prvi mož Lufthanse Wolfgang Mayrhuber pravi, da družba zaradi "izjemno omejenega ekonomskega manevrskega prostora" ne more ponuditi več. Sindikat pa kaže na družbo in lanski dobiček iz poslovanja v višini 1,38 milijarde evrov, na tej ravni pa naj bi bilo tudi poslovanje v letošnjem letu.

Velike izgube

Stavka bi lahko povzročila tudi velik izpad dohodka. Nekateri analitiki so potrdili, da naj bi stavka povzročila izgubo okoli pet milijonov evrov dnevno. V sindikatu Verdi so poudarili, da cilj stavke ni v odpovedi potniških letov, ampak v tem, da prizadenejo letalska podjetja. "Naša stavka poteka zelo dobro,“ je dejal pogajalec sindikata Verdi Erhard Ott. Delavci naj bi v mestu Frankfurt, München, in Hannover, odložili orodja. Vzdrževanje in prevoz blaga je po mnenju Otta najbolj prizadet. "Učinki stavke se bodo povečali v prihodnjih dneh,“ je še dejal.

Drugi sindikati naj bi se v prihodnjih dneh prav tako pridružili stavki. Glavni sindikat, ki združuje pilote in osebje v letalu, prav tako zahteva dvig plače za 15 odstotkov. Prejšnji teden je Lufthansa morala preklicati skoraj 1000 letov. Več nemških sindikatov zahteva višje plače, saj se je po njihovem mnenju inflacija dvignila v višave.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazbodner
28. 07. 2008 17.43
Medtem, ko gredo v bankrot letalske druzbe po celem svetu, Lufthansin sindikat trdi, da bo poslovanje na enaki ravni kot lani? Zdaj mi postaja jasno, zakaj je socializem propadel. Zaradi sindikatov, ki gledajo samo na svojo rit, v tistem trenutku, pa cetudi gre zaradi njihovega vztrajanja cela firma k vragu. Naj stavkajo, potniki se jih bodo zaceli izogibati, sledile bodo izgube in odpuscanja. Krasna prihodnost. Gorivo pa 30$ ne bo vec vsaj nekaj let (ce sploh se kdaj) stalo, zato dobicki letalskih druzb (teh nekaj, ki jih bo prezivelo) ne bodo niti podobni lanskim, ne letos, ne naslednje leto, in ne se nekaj let kasneje. Potem bodo pa spet stavkali, ko jih bodo morali odpustiti...
Kosma?D
28. 07. 2008 13.41
Ja ja, bla bla bla, brez odpovedi letov... Kaj pa 7.7. ko so bili odpovedani vsi leti Lufthanse iz AMS Schiphol na MUC F.J.Strauss?? Hvala KLM-u da sva čakala samo 4 ure na nov let :/ Že takrat je bi navecden razlog za odpoved leta stavka na Lufthansi pa ni bilo objavljenih nobenih novic o tem ?! 3 tedne po tem pa berem da "ni odpovedi letov". Dejte se nehat hecat, no.... Tko lahko farbate edino zapečkarske upokojence, ki pa po mojem še vedno preferirajo tiskane oblike novic (kjer -ironično- podatke bolj preveijo...).