Gospodarstvo

V množici stečajev pozitivna zgodba

Maribor, 04. 09. 2011 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na pogorišču Tovarne vozil Maribor naj bi proizvodnjo oživelo nizozemsko podjetje DuraCar. Primopredajo bi lahko opravili sredi ali konec septembra, pravi stečajna upraviteljica TVM.

V množici stečajev, ki so Podravje prizadeli v zadnjem letu, se bo vsaj eden končal pozitivno. Na pogorišču Tovarne vozil Maribor (TVM), ki je od marca v stečajnem postopku, naj bi proizvodnjo oživelo nizozemsko podjetje DuraCar. To je v Sloveniji že registriralo podjetje DuraBus, je povedala stečajna upraviteljica Alja Markovič Čas.

Najemna pogodba z nizozemsko družbo, za katero stoji kitajski kapital, je bila sklenjena avgusta, zanjo pa je stečajna upraviteljica že prejela pravnomočno pozitivno mnenje mariborskega sodišča, ki vodi stečajni postopek. Primopredaja bi tako lahko bila opravljena sredi ali konec septembra, pravi stečajna upraviteljica TVM.

"Zdaj potekajo operativne aktivnosti. Pripravljamo sezname zalog, DuraBus je namreč tudi odkupil zaloge in bo tako dokončal deset že naročenih avtobusov za arabske partnerje. S tem se je zvišala tudi stečajna masa in bo več denarja ostalo za upnike," je dejala Markovič Časova in dodala, da investitor ob tem trenutno čaka še ne soglasja ministrstva za gospodarstvo v zvezi s prevzemom projekta hibridnega avtobusa, ki poteka preko Tehnološke agencije (TIA).

Tovarna vozil Maribor - 1
Tovarna vozil Maribor - 1 FOTO: Mia Media

Pogovori z zaposlenimi potekajo

Kar se tiče zaposlenih, so po njenih besedah v najemni pogodbi zapisali, da mora najemnik zaposliti najmanj 70 delavcev, pretežno nekdanjih zaposlenih v podjetju TVM.

"Ocenjujem namreč, da je bilo v TVM veliko specifičnega znanja, za katera ne bi bilo dobro, če bi izzvenela. Dobro je, da se to znanje razvija naprej ter da se dosedanja proizvodnja nadaljuje," pravi Markovič Časova in dodaja, da najemnik po njenih informacijah že opravlja razgovore z nekaterimi nekdanjimi zaposlenimi, predvsem s področja tehničnih kadrov.

Sicer pa je najemnik v naslednji fazi zainteresiran za dolgoročno sodelovanje, kar pomeni, da ga zanima tudi odkup prostorov, ko bodo stečajni postopki tako daleč. V vsakem primeru ima na podlagi stečajne zakonodaje in najemne pogodbe predkupno pravico.

Kot pravi stečajna upraviteljica, bo že v prvi fazi vložil kar nekaj denarja, okoli tri milijone evrov, zato verjame, da je dolgoročno zainteresiran za proizvodnjo na tej lokaciji. V primeru poznejšega odkupa namerava zaposliti še več delavcev.

V sindikatu zadovoljni

V sindikatu SKEI so prav tako že izrazili zadovoljstvo nad dejstvom, da bo proizvodnja v nekoč cvetočem podjetju, ki je bil del skupine Viator & Vektor, znova zaživela.

Kot je povedal sekretar podravskega območnega sindikata Martin Dular, se na njih konkretno bodoči vlagatelji v zvezi z delovno silo sicer niso obrnili, vse skupaj spremljajo le preko informacij v javnosti in s strani stečajne upraviteljice.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murgeljparkeljc
07. 09. 2011 12.30
Rešeni smo, Tovarna vozil Maribor ni propadla.
Purgatory
05. 09. 2011 19.51
Če te tujci kupijo je to zelo pozitivna zgodba ! Bravo
usi-glih
05. 09. 2011 16.22
nosferatu 04.09.2011, 15:40 DOBRODOŠLI V KAPITALIZMU! ja veliko dobrih firm se je zgradilo in naredilo v " komunizmu " , da beli že 20 let lahko kradejo.
rob3rt
05. 09. 2011 12.44
mogoče bi bilo zanimivo dobiti informacijo, kdo je lastnik tega podjetja Dura Car, glede na to da firma obstaja ŽE od leta 2008 :P
Komentiranje prepovedano
05. 09. 2011 10.06
Ok. Ampak vseeno tuje lastništvo pomeni poraz slovenskega nesposobnega managementa. Naše ekonomske fakultete niso sposobne sproducirati nič uporabnega. Razen seveda indiferentnih kimavcev. S tujo glavo je najlažje misliti. Ziher bodo sedaj delavci imeli nizozemske plače. Pozitivna stran vsega? Vsaj niso Avstrijci.
Dritta
05. 09. 2011 08.05
Ne glede na to kdo, kaj , zakaj..Svetla točka te zgodbe je najmanj 70 zaposlenih. upam da zadeva drži
pika poka ježek
04. 09. 2011 20.27
Ja, saj. Ko bo šlo slavno Gorenje d.d. v stačaj, bo pa s proizvodnjo nadaljeval kakšen Candy, Bosh, Siemens ali pa Philips. Ranjen je le ego komunistov in 571 članski Forum21.
nosferatu
04. 09. 2011 15.40
GRE ZA USTALJENO PRAKSO DOMAČIH PODREPNIKOV TUJIH EKONOMSKIH ZAVOJEVALCEV. Za primerjavo - Hilda Tovšak in še dva direktorja propadlih gradbenih firm so prvo s sumljivimi posli in škodljivimi transakcijami olupili in uničili svoja gradbena podjetja v slovenski lasti, ko so pa pristali v stečaju, jih je najelo eno nemško oz. tuje podjetje, da so preko njih dobili dostop do ostankov teh podjetij za minimalno ceno in jih bodo sedaj vpregli zase, njihovi rušitelji pa bodo za to še nagrajeni, obsodbe bodo pa zastarale in dokazi se bodo izgubili, ali pa bodo akterji "zboleli". Tukaj je isto: domači grabežniki so pognali TAM v propad in vse razgrabili, potem pa so se zmenili z eno tujo firmo, da po minimalni ceni prevzame ostanke. DOBRODOŠLI V KAPITALIZMU!
Trust35
04. 09. 2011 15.11
In iz tega ne bo nic,kot za vse kar so sedaj obljubljali da bo. Stavimo?
przelmuding
04. 09. 2011 13.15
badboy1 Še enkrat preberi kaj sem napisal, lepo piše tisti ki so lenuhi tu so izvzeti tisti ki bi radi delali. In tisti ki želijo delati so upravičeni do podpore lenuhi pa nikakor ne.
saintjozef
04. 09. 2011 13.15
Ocenjujem namreč, da je bilo v TVM veliko specifičnega znanja, --Povsod je bilo ogromno znanja, ki so ga zavrgli, da so lahko zemljišča, na katerem so ta znanja rojevala sadove, prodali. To je beda našega "gospodarstva" in storjena je bila neprecenljiva škoda!
mazo0
04. 09. 2011 13.07
Platon2304.09.2011, 10:4619 naše firme gredo v "stečaj" se pokrade kar se da potem pa pridejo tuje korporacije in za drobiž pokupijo! REs pozitivna zgodba! Delavci bodo pa še naprej delali za preživetje! word.
badboy1
04. 09. 2011 12.42
przelmuding ne mi s takimi komentarji. dobivajo vsi podporo če nimajo ničesar za preživetje in prav je tako. Tisi k so bogataši pa še socjalno vlečejo taki so problem ajd
modrix
04. 09. 2011 12.31
a našim se ne splača... nizozemcem se pa al kaj..? čudno čudno...
przelmuding
04. 09. 2011 12.06
Če bi Slovenija bila normalna država, tu ne bi bilo nič spornega. Ker v Sloveniji imamo ogromno nezaposlenih tujcem ne bi smeli izdati delovnega dovoljenja. Tisti Slovenci ki so pa lenuhi itak nočejo delati vendar bi takim ukinil vso podporo, ki jo dobivajo.
Indigo Pingvin
04. 09. 2011 11.35
Kako je to uspešna zgodba? Zato, ker bodo nekdanji zaposleni dobili odpravnino? Firma v roke kitajcem, to je nacionalna katastrofa. Kitajci jo bodo lahko uporabili za eventuelno zaposlitev svojih ljudi, migracijo kitajcev... Pejte mal po svetu, Avstralija, Sydney, več kitajcev kot avstralcev. Bo uspešna zgodba ja, za njih, mi pa v čedalje večje suženstvo.
Aleš Kostanjevec
04. 09. 2011 10.57
TE POMENI V TAKEM DA BOMO LE POČASI DOBILI NEKOČ ZAPOSLENI V TEJ FIRMI OBLJUBLJENO ODPRAVNINO !! ČE NE BODO ŽE PREJ POBRALI NEKATERI DRUGI PREJ !!
Platon23
04. 09. 2011 10.46
naše firme gredo v "stečaj" se pokrade kar se da potem pa pridejo tuje korporacije in za drobiž pokupijo! REs pozitivna zgodba! Delavci bodo pa še naprej delali za preživetje!