Gospodarstvo

'Močno boli, saj so naši žepi prazni'

Aten/Berlin, 26. 09. 2011 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
34

Tako opozarja 50-letni poštar iz Aten. Ljudje na grških ulicah poudarjajo, da državi denarja več ne bodo dali. Med stavkajočimi so tudi policisti, grška prestolnica pa je v znaku prometnega kaosa. Obama pravi, da dolžniška kriza v Evropi straši svet.

Grška prestolnica se je danes znova znašla v prometnem kaosu. Vozniki podzemne in hitre železnice ter tramvajev so zaradi nasprotovanja varčevalnim ukrepom in morebitnim odpuščanjem stavkali. Delo so za štiri ure prekinili vozniki avtobusov, stavkajo pa tudi policisti.

Nasprotovanje varčevalnim ukrepom v Atenah
Nasprotovanje varčevalnim ukrepom v Atenah FOTO: Reuters

Ljudje na cestah so skrajno pesimistični. Varčevalni ukrepi so močno prizadeli tudi 50-letnega poštorja, ki pravi, da omenjeni ukrepi močno bolijo, saj so njihovi žepi že prazni. Spet drugi pravi, da bo med ljudmi močno počilo in se bo ves gnev Grkov zlil na ulice.

Kdaj bodo nadaljevali z revizijo grških financ?

Na krizo, ki divja v Evropi, se je odzval tudi ameriški predsednik Barack Obama. Pravi, da dolžniška kriza v Evropi straši svet. Čeprav se evropski voditelji ukvarjajo s težavo, pa pri tem niso dovolj hitri, je dodal. Evropske težave vplivajo tudi na ameriško gospodarstvo, ki se zaradi tega počasneje postavlja na noge.

Za zdaj ni znano, kdaj se bodo predstavniki EU, ECB in IMF vrnili v Atene, kjer bodo nadaljevali z revizijo grških javnih financ, od katere je odvisno izplačilo nove tranše posojila v višini osem milijard evrov, je danes v Bruslju povedal tiskovni predstavnik evropskega komisarja za denarne in gospodarske zadeve Ollija Rehna, Amadeu Altafaj.

T. i. trojka je misijo v Atenah nepričakovano prekinila v začetku meseca, Evropska komisija pa je nato minuli teden sporočila, da se bodo predstavniki EU, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v Grčijo vrnili v začetku tega tedna. "Nimam še točnega datuma," pa je danes dejal Altafaj in izrazil upanje, da se bo to zgodilo kmalu.

Altafaj je ob tem pojasnil, da finančni ministri držav članic območja evra, ki se bodo 3. oktobra sestali v Luksemburgu, verjetno ne bodo mogli odobriti izplačila nove tranše v okviru maja lani dogovorjenega posojila, brez katerega se bo Grčija znašla v velikih težavah. "Mislim, da lahko to izključimo," je dejal.

Atene z novimi ukrepi nad krizo

Grški finančni minister zagotavlja, da bo njegova država sprejela vse potrebne ukrepe za naslednjo tranšo posojila, ne glede na odpor državljanov do dodatnih varčevalnih ukrepov. V Grčiji namreč že stavkajo vozniki avtobusov, podzemne in hitre železnice ter policisti.
Grški finančni minister zagotavlja, da bo njegova država sprejela vse potrebne ukrepe za naslednjo tranšo posojila, ne glede na odpor državljanov do dodatnih varčevalnih ukrepov. V Grčiji namreč že stavkajo vozniki avtobusov, podzemne in hitre železnice ter policisti. FOTO: Reuters
Nemški parlament bo dogovor o krepitvi mehanizma EFSF potrjeval v četrtek, poslanci iz vladajoče koalicije kanclerke Angele Merkel pa so danes že izrazili prepričanje, da bo parlament dogovor potrdil. V torek bo v Berlin prispel tudi grški premier George Papandreu, ki se bo srečal z Merklovo.

Grški finančni minister Evangelos Venizelos je v okviru zasedanja IMF in Svetovne banke v Washingtonu v nedeljo zagotovil, da bodo Atene predstavile nove ukrepe v boju proti dolžniški krizi, medtem ko v Bruslju že razmišljajo o možnosti dodatne krepitve začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF). "Razmišljamo o možnosti, da bi mehanizmu EFSF dali večjo moč," je Rehn dejal v pogovoru za današnjo izdajo nemškega časnika Die Welt. Da je to možno, je danes potrdil tudi Altafaj, čeprav se formalna razprava o tem po njegovih besedah še ni začela. "Ko nepredstavljivo postane realnost, moramo razmišljati zunaj ustaljenih okvirov," je dejal.

Evroskupina je julija potrdila krepitev mehanizma EFSF, ki bo imel po novem za 440 milijard evrov efektivne zmožnosti posojil. Za koliko bi lahko mehanizem EFSF še okrepili, Rehn ni želel izdati, medtem ko so nekateri mediji poročali, da bi ga lahko po nekaterih navedbah okrepili na več kot 2000 milijard evrov.

Odpis grškega dolga?

Avstrijska ministrica za finance Maria Fekter je danes dejala, da je odpis dela grškega dolga "skrajna možnost", ki bi jo lahko uresničili šele prihodnje leto. "Zdaj ni čas, da razmišljamo o tem, ali bo potrebno odpisati dolg. Morda ne bo potrebno," je dejala.

Prodajali bodo državno premoženje

George Christodulakis z grškega ministrstva za finance je sicer povedal, da bodo pri privatizaciji državnega premoženja ta teden verjetno dosegli več dogovorov, med drugim naj bi podaljšali koncesijo za ponudnika športnih stav OPAP. Grčija se je v zameno za novo finančno posojilo držav z evrom in IMF zavezala k obsežni prodaji državnega premoženja. Na ta način naj bi do leta 2015 zbrala 50 milijard evrov.

Kako se bo odzvala Kitajska?

Guverner kitajske centralne banke Zhou Xiaochuan je v pogovoru za današnjo izdajo poslovnega časnika China Business države območja evra pozval, naj sprejmejo ukrepe v boju z dolžniško krizo, o pomoči Kitajske pa je po njegovih besedah še prezgodaj govoriti.

Kaj pa Rusija?

Ruski finančni minister Aleksej Kudrin je danes dejal, da je Rusija še naprej pripravljena kupovati evropske obveznice, izogibala se bo le obveznicam "tveganih držav", kot je Grčija. "Investirali bomo predvsem v obveznice EFSF," je za televizijo Russia Today dejal Kudrin in dodal, da so pripravljeni povečati tudi prispevek v IMF.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzex1
27. 09. 2011 21.59
ma tele grke kwa je ce mate po 10 000 € na mesc plače ni cudn da use pogonte, cele evropo bojo v propad spravl
Consultant
27. 09. 2011 13.22
Ni problema. Slovenci bomo dali kamorkoli, kolikor bodo želeli. Saj smo že navajeni iz časov Jugoslavije. Molzel nas je Beograd, sedaj nas molze Bruselj. Jao, jao!
Jimi1
27. 09. 2011 13.17
Denar Grčiji je bil za Pahorja in Križaniča "posel stoletja"..... Kdo bo odgovarjal ?
YareYare
27. 09. 2011 12.31
@Desktop.Messiah26.09.2011, 17:34-6 V tej tragični dolžniški zgodbi se mi še najbolj smilijo Atene, na katerih plečih nameravajo posilodajalke, kamor sodi tudi Slovenija, služiti mastne denarce z obrestmi. STOP izkoriščanju Grčije s strani EU! Služiti denarce? S 50% odpisom dolga ane? Nobena država ni prostovoljno posodila denarja ampak ga je zato ker ni imela izbire. In to celo po netržno nizki obrestni meri smo posodili... Če Grški bankrot ne bi posredno in neposredno škodoval EU gospodarstvu bi jih že davno pustili bankrotirat. Potem pa bi Grki šele občutili svojo finančno sliko:)
Danica Krajnc
27. 09. 2011 11.20
Ne daj otroku ribe, nauči ga, kako se jo ulovi. Tako nikoli ne bo lačen, tudi ko tebe več nebo.
Tonček Balonček
27. 09. 2011 09.40
Čudno s emi zdi, saj so se po zaslugi TDA ztakoj po vojni otresli komunističnih pretenzij in bili kraljevina, poetm pa zgledna kapitalistična država, takorekoč ustanovna članica Zedinjene Evrope. Nič liberalizna na 45 let podlage, kar stalno napredek in razvoj! Zdaj pa tole! Še Vizjak nima vizije in paketa ukrepov! Edino če Janšo najamejo za svetovalca, ta bi jih morda edini potegnil iz krize! ZA začetek anj Grki začnejo izdajati svojo Novo revijo!
CtrlDelete
27. 09. 2011 09.32
Jaz bi jim poslal Vizjaka, da jih reši iz godlje.
ochi
27. 09. 2011 09.20
dolžniška kriza evrope straši svet? haha, joj amerikanos, ne blefiri.
Peter Kralj 1
27. 09. 2011 09.18
zalijanc 27.09.2011, 05:57 Ne razumem, zakaj plačujejo policijo in vojsko? ... MALO ŠE POČAKAJ, PA BOŠ SAM OBČUTIL
lepota in zdravje
27. 09. 2011 08.49
Kakšna Grčija je pa pri nas,če kvalificiran za 40 let delovne dobe dobi 500 eurov
zalijanc
27. 09. 2011 05.57
Ne razumem, zakaj plačujejo policijo in vojsko? Ali zato da jih na demonstracijah pretepajo? Kako si lahko sosedje gledajo v obraz in pretepajo lastne otroke in očete? Je to obljubljena Demokracija ? Ali ni to Državljanska Vojna ? Grčija potrebuje diktaturo, ker so pokvarjeni osebki že v vseh porah.
yarrick
26. 09. 2011 22.26
tinetone 26.09.2011, 21:35 ..sej nor je tisti, ki bi SPLOh karkoli še dal prostovoljno državi(politikI). Sam vidiš kako delajo z našim denarjem, bi jim ga še dal? moj odgovor poznaš.... "Evroskupina je julija potrdila krepitev mehanizma EFSF, ki bo imel po novem za 440 milijard evrov efektivne zmožnosti posojil. Za koliko bi lahko mehanizem EFSF še okrepili, Rehn ni želel izdati, medtem ko so nekateri mediji poročali, da bi ga lahko po nekaterih navedbah okrepili na več kot 2000 milijard evrov." Mhm, KDO pa bo dal denar v EFSF, ko pa ve da obstaj več kot 505 možnosti da ga ne vidi več nazaj? Že sedaj so IMELI težave zagotoviti teh 440 miljard, kaj šele 5x toliko...le koga ti farbajo?! @waco 26.09.2011, 20:08 Ej, čestitam za dobro zadeto bistvo vsega skupaj :D .
tinetone
26. 09. 2011 21.35
"...Ljudje na grških ulicah poudarjajo, da državi denarja več ne bodo dali..." tudi do sedaj ga niso... davčne utaje d.o.o.
bobocat
26. 09. 2011 20.46
Kapitalizem v skoraj celotnem 20.stoletju je slonel na močnem, številčnem SREDNJEM sloju z veliko porabo dobrin in storitev. Ko se je to sprevrglo v veliko revežev, veliko bogatašev in manjši srednji sloj, s slabim položajem upokojencev, smo prišli v stanje, kjer lokomotiva ne dobiva dovolj goriva za naprej (ni prodaje produkcije, ki je še vedno velika). Krivim predvsem pogoltne superkapitaliste, bankirje in prisesane gamblerje, japije vseh vrst, tajkune, če hočete. DOL Z NJIMI! Sam je pa hec, amerika ma skoraj 15 biljonov dolga ter notranjega okolm 45 bilijonov, govori se pa skos o Grčiji pa Europi. Hecno ane
tali?ni tom
26. 09. 2011 20.08
uglavnem rečte kr čte ampak grki vejo kaj je življenje in v službah niso sužnji kot mi ostali "srečni in delavni " evrpoejci in imajo prav ! pa kaj če propade država , se bo zarad tega svet odrl ?? ne , nazaj bojo upelal svojo valuto in srečno živeli naprej in umirali v pozni starosti od let in užitkov medtem ko bomo mi ki smo "pametni" umirali in že umiramo od vseh bolezni ki jih prinese brezglavo pehanje za bogastvom , zlasti slovenceljni smo takšni "marljivi" suženjčki !
povrsniste24kur
26. 09. 2011 19.44
nismo posodili pravi državi. še stefanos manos je mnenja, da grčiji najbolj pomagamo vsi ostali, le sama si ne pomaga...
povrsniste24kur
26. 09. 2011 19.42
nekaj stvari o grčiji, ki jih je izjavil grški ekonomist, politik in večkratni minister Stefanos Manos: - ljudje v grčiji krize ne občutijo. sedijo na trgu, počasi srkajo kavico, nezaposleni živijo od podpore, ki znaša 500€ - tam vsi dijaki 1. letnika (naš 7.razred) od države dobijo kupon v vrednosti 450€, za katerega morajo obvezno nabaviti prenosni računalnik - kdor dobi službo v javnem sektorju, se ga do penzije praktično ne da vreči iz službe. če pa slučajno pride do enega izmed teh redkih primerov, pa gre za vrtoglave odškodnine, tudi po nekaj 100 tisoč €. uslužbenec javnega sektorja pokojnino dobiva do smrti. ko umre, pride pokojnina na soprogo. v kolikor za njim ostanejo še neporočene hčerke, dobijo tudi one državno pokojnino (!). - največjo skupino javnih uslužbencev predstavljajo učitelji. grčija zaposluje na šolah I. in II. stopnje štirikrat več učiteljev na enega učenca, kot recimo finska. s tem, da je finsko šolstvo smatrano za evropsko špico... - v grčiji je okrog 80.000 učiteljev preveč. papandreu se hvali, da bo znižal izdatke, v isti sapi pa napove 7000 novih delovnih mest za učitelje. - pred nekaj meseci se je odkrilo, da na odročnem otoku agios efstratios deluje šola, kjer je nameščenih 40 učiteljev za vsega 10 dijakov! večina jih je takih, ki v službenem času učitelja opravljajo dejavnost taksista ali se mudijo v drugih turističnih službah. - profesorjev na univerzah ne sprejemamo po kvaliteti, ampak jih volijo študentje... - v državnem telekomu so zaposlovali 25.000 ljudi, pa je izvršni direktor izjavil, da ji rabi samo 12.000, drugače ga bo uničila privatna konkurenca. ker oblast ni želela izpasti kot tista, ki meče ljudi iz službe, je vsak zaposleni, ki se je strinjal, da družbo zapusti, dobil v povprečju 200.000€ odpravnine za kompenzacijo. - državni uslužbenci dobivajo nekje minimum 72 plač odpravnine, pa tudi vse tja do 100... - grška centralna banka zaposluje okrog 3000 ljudi. potrebnih bi jih bilo le kakih 200, mogoče 300, ostali so popolnoma odveč - v zadnjih petih letih se je število zaposlenih v parlamentu podvojilo! zaposleni parlamentarci dobivajo ne samo 14 plač, kot je to navada drugje, ne, oni dobivajo 16 plač. pri čemer 15. in 16. sploh obdavčeni nista - če v grčiji npr vložiš dotacijo za gojenje oljk za 100 ton oliv, nobenega ne zanima in nihče ne preverja, če slučajno producirate le 10 ton....
wonn
26. 09. 2011 19.18
Naj pove ta poštar,kakšna je njegova plača!!???!!!
GSG-9
26. 09. 2011 18.35
50% odpis dolga, genijalno, torej smo mi več kot 150 miljonov dejansko vrgli v *...
KnightTemplarSL
26. 09. 2011 18.18
Zanimiva taktika, najprej cela EU posoja denar, ta denar gre v banke največ nemškim in francoskim, ker Grčija nebo morala odplačevati novega in starega dolga, jim bo EU odpisala dolgove, Grčija bo srečna in banke, najbolj pa bodo nastradale druge države, ki so odobrile milijonska posojila. Najbolj pametne države so bile tiste, ki so rekli NE in niso prispevale niti centa za Grčijo.