Gospodarstvo

V Konstruktorju ni denarja za plače

Maribor, 29. 07. 2011 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci Konstruktorja, ki še vedno čakajo na izplačilo majske in junijske plače, regresa za letni dopust ter prispevkov od aprila, so tudi danes zaman čakali na obljubljeno plačo.

Kljub drugačnim obljubam delavci mariborskega gradbenega podjetja Konstruktor VGR, ki zaradi izostalih dveh plač že več kot dva tedna stavkajo, danes niso dobili izplačane vsaj ene plače. Slednje jim je v sredo obljubil novi direktor Samo Majcenovič, ki je na današnji skupščini podjetja tudi uradno prevzel vodenje podjetja.

Delavci pred Konstruktorjem - 1
Delavci pred Konstruktorjem - 1 FOTO: Mia Media

"Na skupščini sem podal odstopno izjavo. Odstopil sem iz čisto osebnih razlogov, ker nisem uspel pripraviti načrta finančne sanacije podjetja, kot je bilo zastavljeno v prvotnih izhodiščih," je v izjavi za medije po zaključku skupščine povedal dosedanji direktor družb Konstruktor VGR in Konstruktor Invest Marko Plečko, ki podjetji zapušča po mesecu dni vodenja.

"Skupščina je za novega direktorja imenovala Sama Majcenoviča, ki je bil v sanacijo družbe vključen že vzporedno z mano kot predstavnik lastnikov," je dodal Plečko. Drugih udeležencev skupščine, ki je potekala na neznani lokaciji, danes ni bilo mogoče dobiti.

Plečko podrobnosti svojega neuspešnega reševanja Konstruktorja ni želel razkriti. Dejal je le, da je "prišlo do razhajanj med prvotno zastavljenimi izhodišči in stanjem, ki je danes". "V tem mesecu se je zgodilo toliko novih stvari in novih dejstev, zaradi česar nisem mogel uresničiti svoje vizije," je dodal in potrdil, da je bilo "izhodišče" njegovega načrta za rešitev podjetja dokapitalizacija, ki pa ni uspela.

Prav tako ni želel komentirati načrtov novega direktorja. Majcenovič se je stavkajočim delavcem predstavil kot novi direktor že v sredo in takrat povedal, da je treba vztrajati pri prisilni poravnavi in tako ohraniti podjetje. V sindikatu so po drugi strani prepričani, da je treba čim prej razglasiti stečaj podjetja in tako rešiti negotov položaj delavcev.

Delavci pred Konstruktorjem - 3
Delavci pred Konstruktorjem - 3 FOTO: Mia Media

Konstruktor, ki zaposluje 270 ljudi, ima že nekaj časa blokirane račune in je na začetku tega meseca vložil predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, ki ga mora do 2. avgusta še dopolniti.

Na današnji skupščini Konstruktorja naj bi ponovno govorili tudi o možnostih za dokapitalizacijo podjetja. A so po Plečkovih besedah obravnavali le načrt finančnega prestrukturiranja, s katerim nameravajo dopolniti predlog za prisilno poravnavo. Niso pa se izrekli o njem, saj načrt še naj ne bi bil končan.

Podjetje delavcem dolguje majsko in junijsko plačo, regres za letni dopust in prispevke od aprila naprej, zato so ti 13. julija začeli stavkati. Majcenovič je v sredo izrazil prepričanje, da je iz neplačanih terjatev in zalog mogoče do konca tega tedna pridobiti denar za izostale plače.

Danes naj bi bila izplačana vsaj prva plača, a se to za zdaj še ni zgodilo. "Do 11. ure, ko sem bil še direktor, plače niso bile izplačane, saj ni bilo denarja," je novinarjem povedal Plečko. Da delavci danes niso prejeli nobenih izplačil, je potrdila tudi sekretarka podravskega sindikata delavcev gradbenih dejavnosti (ZSSS) Breda Črnčec.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

elah74
31. 07. 2011 12.48
Seveda ni denarja za delavce, ker so ti tajkuni pokradli vse na svoj račun. Zdaj pa naj plačajo iz svojega žepa. Mislite, da se bo to zgodilo ? Ah kje paaa, država še ščiti te tajkune požrešne, drugače je preveč dela z njimi. Katastrofa !
ochi
30. 07. 2011 21.50
treba si je z neta potegnit dol vse informacije o Venus projektu, dokler je to še mogoče.
Jožajoža
30. 07. 2011 13.27
majcenovič in družabniki so že bogatejši za kakšen milion
suhljotko
30. 07. 2011 10.29
razbijte pintarja, majcena pa zraven. vprašajte se od kod denar tem barabam
b77
29. 07. 2011 17.31
a je kdo mislu da jo bo dobil!?
krivulja
29. 07. 2011 15.46
Je že pojedel svoje prve besede in obljube tale g. tajkun Majcenovič.Tile barabini takoj ko odprejo usta lažejo!!
Jožajoža
29. 07. 2011 14.30
majcenović da bi dal??????
zajcek_bine
29. 07. 2011 12.47
ja, baje so najeli tistega svizca iz reklame za čokolado, da bo v kuverte naštel delavcem gotovino, z regresi, vsemi poračuni, božičnico še za naprej in 13. ter 14. plačo..... tok da svizec dons ne bo zavijal čokolad v folije in se prosim ljubitelji čokolad ne pritožujte....
krivulja
29. 07. 2011 10.46
Novi tajkun tale Majcenovič-Mogoče bo pa začel nakradeno talati nazaj delavcem Konstruktorja. Mogoče-pustimo se presenetit. Saj je človek med sto najbogatejšimi Slovenci. ha ha. Le zakaj se pa nihče ne vpraša v tej državi!