Gospodarstvo

'V Istrabenz sem prišel, da stvari rešim'

Koper, 13. 01. 2010 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Ne Petrol ne NFD do zdaj nista pokazala sposobnosti ali pripravljenosti stvar kapitalsko sanirati, strica iz Amerike še ni bilo, arabskega šejka in ruskega oligarha pa tudi ne," pravi prvi mož Istrabenza Topič.

Od obstoječih lastnikov ne Petrol ne NFD do zdaj nista pokazala sposobnosti ali pripravljenosti stvar kapitalsko sanirati, strica iz Amerike do zdaj še ni bilo, arabskega šejka in ruskega oligarha pa tudi ne. Bogdan Topič

Prvi mož Istrabenza Bogdan Topič se je odzval na navedbe, da sedanji upravi ne zaupajo niti banke niti največji lastnik Petrol. Označil jih je za neverjetne, saj bi lahko banke, če bi to želele, njegov odstop zahtevale že v pogajanjih o prisilni poravnavi. "Ti komentarji očitno izkazujejo frustracijo nekoga, vendar trdim, da to niso banke, ker bi to lahko že davno naredile," je komentiral.

Nezaupanja do uprave do zdaj ni bilo čutiti niti s strani Petrola, je dejal in komunikacijo s predsednikom uprave Aleksandrom Svetelškom označil kot normalno. S tem se je odzval na pisanje nekaterih medijev, da naj bi nadzorniki v četrtek zahtevali njegov odstop.

Topič ni želel ugibati, kdo sproža govorice o njegovi zamenjavi, zanikal pa je, da bi se o zamenjavi pogovarjal s prokuristom Tomažem Berločnikom, ki naj bi ga po neuradnih informacijah nasledil v vrhu Istrabenza. "Berločnik je z upravo konstruktivno sodeloval in izjemno veliko naredil predvsem v procesih, ki so bili vezani na Petrol," je ocenil.

Kot največji uspeh v času, odkar je v vrhu Istrabenza, si Topič šteje izglasovanje prisilne poravnave, največji neuspeh pa vidi v propadu dogovora o prostovoljni poravnavi. Ta je formalno sicer še možna, vendar pa je "že zaradi političnih konotacij, ki so spremljale zgodbo", po njegovem malo verjetna.
Kot največji uspeh v času, odkar je v vrhu Istrabenza, si Topič šteje izglasovanje prisilne poravnave, največji neuspeh pa vidi v propadu dogovora o prostovoljni poravnavi. Ta je formalno sicer še možna, vendar pa je "že zaradi političnih konotacij, ki so spremljale zgodbo", po njegovem malo verjetna. FOTO: Dare Čekeliš

Odstavitev cena za prostovoljno poravnavo?

V Istrabenz sem prišel, da stvari rešim. Bogdan Topič

Navedbe, da naj bi bila njegova odstavitev cena za prostovoljno poravnavo med bankami in lastniki, o čemer je danes pisal časnik Delo, je Topič zanikal. Dejal je, da se je sam zanjo potegoval od vsega začetka, zato se mu ne zdi, da bi lahko predstavljal oviro za dosego dogovora.

Prvi mož Istrabenza pa je potrdil, da je bil Svetelšek nezadovoljen z umikom napovedanega sklica skupščine. Skupščino so po besedah Topiča preklicali zato, ker je bila predvidena dokapitalizacija ob izglasovanju prisilne poravnave brezpredmetna, poleg tega pa so umik dokapitalizacije predlagali tudi mali delničarji, je še dejal.

Izglasovali prisilno poravnavo

Topič je potrdil še, da so Istrabenzovi upniki 17. decembra izglasovali prisilno poravnavo. Banka Unicredit je po njegovih navedbah pritožbo glede terjatve v vrednosti osmih milijonov evrov umaknila. Prisilno poravnavo je neuradno podprlo približno tri četrtine upnikov.

Ko bo postal sklep o tem pravnomočen, bo začel teči štiriletni rok za poplačilo terjatev. Istrabenz bo moral v skladu z načrtom finančnega prestrukturiranja letos poplačati za 19 odstotkov oziroma nekaj manj kot 90 milijonov od 462 milijonov evrov priznanih terjatev. Katera podjetja bodo prišla na vrsto za prodajo že letos, Topič ni želel razkriti. Je pa potrdil, da je Instalacija, ki ima v lasti skladišča goriva na Srminu, med bolj likvidnimi naložbami, in da bodo verjetno najprej na vrsti najbolj likvidne naložbe. 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
14. 01. 2010 23.36
ČE BI NE BILO V ISTRABENZU NIČ SE NEBI TOLKO NJIH VLEKLO ZA NJEGA--PUSTITE BANDO
Buena Vita
14. 01. 2010 23.35
PREHLAD POPRAVEK PRIŠEL DA ODNESEM KAR SE DA VSE
finec
14. 01. 2010 11.22
Ker nisi nič rešil, pa se bodo rešili tebe.
d899
14. 01. 2010 09.31
a kaj ko odnesti se nič več ne da :D
prehlad
13. 01. 2010 21.03
V ISTRA BENZ PRIŠEL DA ŠE KAJ ODNESEM.