Gospodarstvo

V Grčiji vsak drugi prebivalec vidi samozaposlitev kot dobro priložnost

Ljubljana, 18. 11. 2012 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dve tretjini Evropejcev iz 16 držav sta naklonjeni samozaposlitvi. Vsak tretji anketiranec si lahko predstavlja ustanovitev lastnega podjetja, v Grčiji, kjer je ta odstotek največji, pa si to lahko predstavlja vsak drugi anketiranec.

Poslovnež
Poslovnež FOTO: Thinkstock

Evropsko poročilo o podjetništvu 2012 je pokazalo, da v primerjavi z letoma 2010 in 2011 potencial za samozaposlitev po celotni Evropi ostaja praktično na enaki ravni. Trije od štirih vprašanih namreč ocenjujejo, da bo čez deset let v sodobnem poslovnem svetu samozaposlitev enako ali še bolj pomembna kot danes.

Poročilo je pripravilo in objavilo podjetje Amway Europe v sodelovanju s centrom LMU Entrepreneurship Center ob svetovnem tednu podjetništva 2012.

Ugotovitve kažejo, da so samozaposlitvi najbolj naklonjeni anketiranci iz Danske (85 odstotkov), na drugem mestu je Francija (77 odstotkov), na tretjem pa Velika Britanija (75 odstotkov). Samozaposlitvi so najmanj naklonjeni na Madžarskem (47 odstotkov), v Avstriji in Nemčiji (po 35 odstotkov) ter v Španiji (32 odstotkov).

Potencial za samozaposlitev je medtem najvišji v Grčiji. Tam namreč vsak drugi prebivalec vidi samozaposlitev kot dobro priložnost, s katero se je moč vrniti na trg dela, ali kot alternativo brezposelnosti. Povprečje v Evropi znaša 22 odstotkov.

Pozitiven ali nevtralen razvoj pomena podjetništva v naslednjih desetih letih v največji meri pričakujejo prebivalci Danske (94 odstotkov), Avstrije in Velike Britanije (obe po 86 odstotkov) ter Italije in Španije (obe po 85 odstotkov). Le Francija (23 odstotkov), Grčija (22 odstotkov) in Poljska (18 odstotkov) napovedujejo upad pomena podjetništva v sodobnem poslovnem svetu.

Najpomembnejši atributi samozaposlitve za evropske anketirance so neodvisnost od nadrejenega, samouresničevanje, možnost za uresničitev lastnih zamisli in možnosti dodatnega zaslužka. Pomanjkanje začetnega kapitala, nestabilno gospodarstvo in strah pred neuspehom pa so po drugi strani zaznani kot največje ovire za samozaposlitev, še kaže poročilo.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SilverBullet
24. 11. 2012 23.45
Aha. Tako kot pri nas. Nimaš službe, greš na zavod - aha! Samozaposlitev! Odpreš s.p. Pobereš subvencijo za prispevke za eno leto, če imaš srečo da jo takrat dajejo in da prideš na vrsto. Tada! In nisi več brezposelen! Še več - si podjetnik in imaš svojo firmo! Nato imaš eno leto plačane prispevke. Nič prihodka. Nič keša. Država ima mir pred tabo in tvojimi bednimi podporami. Po enem letu ugotoviš, da to vendarle ne gre tako enostavno. Zapreš s.p. Nisi upravičen do nadomestila, ker si se "sam odpustil". Država ima spet mir pred tabo. Ti prazen žep, navkljub plačanim prispevkom za primer brezposelnosti in podobnih bedarij. In čez čas jovo na novo. Zavod. Prošnje. Sestanki. Tokrat z izkušnjo, da se te je zavod oziroma država s tem "čudom" v bistvu samo efektivno rešila za eno leto in pol. Da ta "samozaposlitev" res ne gre tako enostavno. In da to, da je lahko kar vsak in da smo lahko mi vsi "samostojni podjetniki" en b.s.ht. Za državo je to "win situacija" tudi, če ne uspeš. In precejšen delež tistih "uspešnih" podjetnikov dela "posel" v obliki običajnega delovnega razmerja, vendar brez vseh pravic. Dobro - delo je še vedno boljše kot brez dela. Ampak zakaj to imenovati podjetništvo? Narod podjetnikov? Yea, right.
Cofar
20. 11. 2012 13.18
+3
spada med tiste ki so samozaposleni. takole bom rekel. S samozaposlitvijo ni nic narobe. Na nek nacin je to dobra in lepa oblika za biti neodvisen. Vidim pa v tem past ko samozaposlitev tako na veliko oglasujejo in napihujejo kako je to edina prava pot. Takole bom rekel. Za dober posel oz. za uspeh v kateremkoli poslu potrebujes danes ne samo znanje, pridnost, delavnost in vse kar zraven spada! potrebujes ogormno in res ogromno srece. Vsaj vecina na novo odprtih samozaposlenih. Nic se ne govori koliko novo odrtih poslov zapre svoja vrata v prvem letu. moje mnenje je da vsaj 50%. Problem oz. najvecjo past prezgodnjega zapiranja svoje obrti ali samozaposlitve pa vidim v tem da si kaj kmalu drzavi dolzan placati prispevke in ostale dajatve v kolikor pa ste vzeli se subvencijo za odrtje pa tudi to :). Tukaj se ne govori o tem! Govori se samo o dobri straneh samozaposlitve. Verjemite mi. Ce ti posel laufa vsaj toliko da imas zase potem s tem ni nic narobe. Ce pa ti ne gre pa so lahko problemi kaj kmalu vecji kot pa samo ob izgubi sluzbe!
olyca
19. 11. 2012 15.12
+4
Samozaposlitev poguba, ko zmanjka denarja ki dobiš od borze si pa nrzu, država to vse spretno nazaj pobere. Zavedati se je treba da dela primankuje, krivci za to so politika in njihove tajkunske naveze ki so uničile podjetja. Pa ne samo to, firme so bile družbena lastnina, uničili so jih pa posamezniki, na račun tega je tudi kriza katero bi pa sedaj krpali na preostnku podjetij, ki pa nioso sposobna preživeti grajske gospode ki je obešena na proračun. Za vse nastalo je kriva samo politika in nihče drug.......
ONniON
18. 11. 2012 18.29
+5
iz krize ne bomo nikoli prišli. napovedujem pa da bo vedno več slovencev hodilo v republiko avstrijo na delo, samo letos v prvi polovici leta jih je šlo okol 3.000, odhod na delo v avstrijo je zadnja leta kot po tekočem traku , gor so zadovoljni ker jih osebno dosti poznam ki gor delajo in niso samozaposleni , ampak običajno v fabriki ali kje drugje .....razlika med avstrijo in nemčijo je velika niti podrazno nista enaki !!!!preverjeno ......trendi odhodov slovencev so skrb vzbujajoči zadnja leta, ljudje samozaposlitve ne bodo rešile problema brezposelnosti, problem se reši z ustanovitvijo svežih delovnih novih mest - to je rešitev
Antropologica
18. 11. 2012 12.29
+3
... ja, ta zadeva ti lahko uspe ali pa te povsem pokoplje; v smislu, da še do zdravnika več ne moreš ... Se mi pa včasih zdi malo čudno; že tako ni služb itd., 1000 in 1000 samozaposlenim pa bi naj uspelo ... sicer pa jaz bolj kot v samozaposlitev verjamem v samooskrbo .... ;)
billie_jean
18. 11. 2012 12.34
+1
Saj samozaposlitev je neke vrste samooskrba. Sicer pa samo zato, ker služb ni, še ne pomeni, da tudi dela ni. Dela je, samo je malo bolj razkropljen in ne koncentriran na enem mestu (delovnem mestu).
AmonGoeth
18. 11. 2012 11.49
+0
Še dobr da nimajo janse bi jim kuj davke v nebo dvigno in jih preganjal udbovsko.
Netajkun
18. 11. 2012 11.46
+1
samozaposlitev ni noben NATEG dragi moji - je realna prihodnost . Če imaš vse na svojem mestu , si sposoben, priden , odgovoren - je to najboljša pot . Če pa nisi - pač nisi , potem pa v službo - kjer te pač rabijo in kolikor te pač plačajo , pa brez stokanja prosim . Če si sam svoj GOSPODAR , je vse odvisno samo od tebe in tvojih sposobnosti . Sam sem se v srednjih letih odločil za tako pot in po 4 letih mi nikakor ni ŽAL ( zagonski kredit je že poplačan , vsa 3 leta povprečna plača in nekaj dobička , letos kaže še boljše + 1 zaposlen za polni delovni čas in 1 za polovični , plačujem davke , redno plačo pa še kakšen bonus )
platon26
18. 11. 2012 12.00
+6
povej mi kdo ti bo danes dal zagonski kredid hahaha samozaposlitev je še daleč od tega da je vse odvisno samo od tebe! Posebej v teh časih! Plačilni roki po 60 do 90 dni če sploh so in za začetnike se lahko hitro konča če katero od plačil ne pride na račun in zmanjka denarja se zgodba lahko hitro konča toliko o tem koliko je odvisno od tebe! Sam sem imel čez 20 tisoč kapitala in zagotovljenimi sredstvi za delo preden se je denar začel obračati je ta že skoraj skopnel danes pa sanjajo nekaj s tistimi 4500 tisočaki državne pomoči tisto ni za 3 mesece! tudi sam imam že 2 zaposlena toda vseeno ta pot je veliko bolj trnava kot jo opisuješ ti posebej pa tale članek! Sanja lahko vsak realnost je pa nekaj drugega posebej v teh časih!
billie_jean
18. 11. 2012 12.08
+0
Platon26: Oprosti, ampak ni vsaka zgodba takšna, kot je tvoja. Če si imel 20.000 € zaletnega kapitala, pa ti je vsega zmanjkalo, potem očitno voziš posel na dosti veliki nogi, vsaj če te s sabo primerjam. Jaz nisem imel prav nič kapitala, tudi državne pomoči nisem prejel, čeprav je že obstajala, in sem preživel. Sicer sem še vedno sam zase, nimam zaposlenih, ampak preživim, stanujem udobno, imam avto... Z omenjenimi plačilnimi pogoji jaz nimam izkušenj. Jaz sem se odločil, da delo opravim vedno po plačilu, razen ko je delo takšne vrste, da se stroškov ne ve vnaprej. Takrat napišemo pogodbo/naročilnico. Dosedaj sem imel v 6-ih letih le 2 neplačnika. Mislim, da je to dokaj dobra statistika.
billie_jean
18. 11. 2012 12.11
+0
P.S. Jasno, da če kot s.p. nameravaš nekoč imeti svoje lastne zaposlene, je potrebno doseči že razmeroma velik dohodek, ampak nekdo, ki nima službe ali ki ima kilavo službo in slabe dohodke, po moje ne razmišlja o tem, da bi nekoč bil velik podjetnik. Za začetek bi si želel le izboljšati finančno stanje in kot sem že zapisal spodaj, če si deloven in skromen in ti je pomembno, da si s svojim delom zadovoljen (velika večina delodajalcev namreč svojim zaposlenim ne zna pokazati, das jih cenijo), potem ti bo dovolj tudi skromen začetek.
platon26
18. 11. 2012 12.18
+8
ne vem kako lahko začneš brez kapitala? Oz v kakšen psel si lahko sploh šel? Namreč so vsak dan ali pa vsak mesec in to ne nizki posebej če ima nekdo že otroke in stanovanje! Tako da... na začetku sem garal cele dneve in noči za nikakršno plačilo! med tem ko so sovrstniki žurali in uživali sem jaz dobival sive lase od razmišljanja kaj in kako naprej da bo bolje! No danes uživam jaz med tem ko ostali fantazirajo o nekem begu možganov in kako jim nihče nič ne da! Samozaposlitev ni niti za 10% današnjega prebivalstva Slo saj se niso priravljeni odreči ničemur kaj šele da bi delali 14 ur ali več brez malice in pavze! Na začetku si ni še noben sp jevc izboljšal finančnega stanja namreč da podjetje zadiha potrebuje 3-5 let statistika pa pravi da jih 60% ne dočaka 2 let! že ta statistika ti pove kako lahko je! Drugače pa vedno pravim naj proba vsak pa bo videl sam! Danes me samo sprašujejo koliko zasluužim nihče pa ne vpraša koliko sem za to delal!
billie_jean
18. 11. 2012 12.28
+1
Ja no potem je pa tako v redu, da se ti je zneslo. To, da so sovrstniki uživali, ti pa si delal, razumem. Pri meni je podobno, ampak se ne pritožujem, ker mene moje delo bolj veseli, kot pa bi me sicer kakršnokoli žuranje lahko. Delam veliko, brez malice sicer nisem, ampak nemalokrat pa moram za kosilo "pogoljufati" s kakšnim sendvičem ali podobnim. Boh pomahaj! Verjemi ali ne, kapitala nisem imel. Delal sem v domači kuhinji v majhnem stanovanju. Res je, da sem sicer imel enega večjega odjemalca, ampak sem se mu v roku dveh let odrekel, ker je postal preveč "šefovski" do mene. Povej mi še to: ali so tvoji sovrstniki zaposleni, privilegirani, da so tako žurali? Če bi še enkrat imel možnost odločanja, bi se ti drugače odločil? Jaz se ne bi. Edino, kar bi spremenil, je to, da bi morda že prej šel na svoje. Ampak po drugi strani pa je morda tudi moral čas dozoreti.
Cofar
20. 11. 2012 12.52
netajkun sem samozaposlen. in ti bom povedal najvecjo past v katero se lahko ujames ce se odlocis za samozaposlitev. s to obliko zaposlitve ni nic narobe ce imas dobro idejo, si odgovoren, ves kaj delas, sploh ce si se zelo dober v tem kar pocnes in vse kar zraven spada. problem je, da garancije koliko bos imel dela NI! No ce ti slucajno ne zalaufa in kar 50% na novo odprtih samozaposlenih zapre svoja vrata v manj kot letu dni, pa ne zelim biti pesimist ampak hitro ostanes dolzan drzavi denar sploh se ce ne mores placati prispevkov in pa ce si koristil subvencijo za odprtje svojega posla :) od tukaj naprej pa se nic vec ne govori o tem koliko osebjih stecajev je ze na ta racun! Zato ja., seveda se strinjam s tabo - to je prihodnost. je pa treba imeti veliko mero previdnosti, veliko znanja, predvsem pa srece!
Cofar
20. 11. 2012 12.54
nadaljevanje mojega komentara: predvsem pa srece. Kajti zavedati se morate da je TRG neusmiljen. Na trgu je konkurence ogromno in veliko je izdelkov in storitev! Zmisliti se nekaj tako edinstvenega da bi se to prodajalo za med prakticno tega skoraj ni! Bolj me skrbi to, da je drzava unicila solstvo. Vsi studirajo medtem ko sistem ustvarja nesrecne nezaposlene ki bi se v kakem obrtniskem poklicu videli veliko bolje kot pa s kaksno cudno diplomo v zepu!
billie_jean
18. 11. 2012 11.42
+6
Samozaposlitev je dobra stvar, vendar ni za vsakogar. Delati je treba veliko, začetek je zelo skromen, velikega denarja ni. Razen seveda, če ti že v štartu ne postreže nekdo (ati, mami, stric, ...) s klientelo. Tisti, ki pa nepremišljeno hlapne po tisti finančni pomoči države, brez da bi imel kakšno idejo, predstavo o tem, kaj bi lahko nudil družbi, seveda ne bo uspel in nazadnje bo moral ta denar vrniti, kar je seveda tudi prav, sicer si res ne predstavljam, kaj bi država naredila, če bi se vseh 100k brezposelnih odločilo sprejeti omenjeno finančno pomoč samo zato, da bi jo zagonilo. Tisti, ki pa ima idejo in ki je na začetku pripravljen na to, da bo dohodek nesorazmeren s časom, ki ga bo vložil v delo, pa le pogumno in poskusite to izpeljati na tak način, da boste imeli pri tem najmanj stroškov, magari delate v domači dnevni sobi.
janezpodre
18. 11. 2012 11.11
+6
Ta samozaposlitev je veliki kapitalistični nateg. Če te velika firma prisili, da odpreš svoj s.p. in te potem plačujejo preko njega. ima korist veliki, ker te plačuje kakor mu drago /brez sindikatov in raznih zašč.zakonov/ Če pa odpreš svojo firmo, boš pa prekleto težko našel nišo, kje še ni velikih zverin ali pa tisoč takšnih revežev, kot si ti. Lep primer je naš Zavod za zaposl. Da te skinejo, ti dajo nekaj denarja in te pošljejo žejnega v puščavo. Če bo hotela Evropa gospodarsko rast, si bo morala zmislit kaj bolj pametnega.
CHUCK_NORRIS MA VAS RAD
18. 11. 2012 11.10
+15
samozaposlitev je dobra za državno statistiko, in za nič drugega!! 80% tistih, ki so se samozaposlili in odprli svoj s.p. ni zdržalo dlje od 1,5 leta. Za državo so pa dobre številke, ker si s tem zatiskajo oči, da se je brezposeljnost zmanjšala, da je vlada uspešna itd. Dejstva so pa povsem drugačna, običajno si po neuspeli samozaposlitvi še bistveno na slabšem kot pred tem.
Netajkun
18. 11. 2012 11.52
-1
ker niso dovolj sposobni - upoštevajte to, preden zaničujete svoje delodajalce ( so pa med njimi tudi slabi in še slabši , žal ,ampak tako je povsod - tudi med delavci - malo mešano )
Savrus
18. 11. 2012 10.41
+11
Vsak drugi vidi samozaposlitev ne kot dobro priložnost, temveč kot edino možnost. Brezposelnost je velika, statistična brezposelnost pa ne odraža realnega stanja. To se je in se dogaja tudi v sloveniji ne samo grčiji..
ZakoniZdravja
18. 11. 2012 10.24
-4
Zakaj bi bil suzenj in 8 ur delal za nekoga drugega ali pa seveda 12 ur ali bec ce pa lahko ta cas vlozis v svoj biznis
Br.1
18. 11. 2012 10.48
+26
Zakaj bi bil suzenj in 8 ur delal za nekoga drugega, če pa lahko odpreš S.P. in delaš po 15 ur na koncu ti pa nič ne ostane ker ti požrešna država pobere VSE. Potem pa itak prideta 2 ali pa 3je neplačniki, ker pač ne plačajo ker jim ni potrebno pol gre pa še hiša itd.......itd..........
CHUCK_NORRIS MA VAS RAD
18. 11. 2012 10.21
+11
Ma kakšna samozaposlitev, brez povezav in raznih vez , tudi posla ni, potem ni denarja, potem niso plačani prispevki in smo spet tam, kjer smo bili!! V mnogih primerih pa še na slabšem, saj si dolžan državi, ki ti rubi še tisto od premoženja, ki ga imaš !!
tali?ni tom
18. 11. 2012 10.19
+11
in kaj bio vsak tak "samozaposleni" delal ! evo pri nas kaj je ratalo zaradi takih pametnjakarjev v trgovski dejavnosti ko moramo sedaj delat petek in svetek zaradi "samozaposlenih" ki so mislili da bojo v kozji rog ugnali trgovske velikane pa sos e tut sami zafrknili in danes životarjo po večini zapufani za dve življenji ! dobr tole poznam ! pa avtoprevozniki ki so postali skoraj vsi ki so mel izpit za kamion pa hitro tovornjak na kredit pa konkurirat orng transportnim podjetjem ! hja pol pa ceno zniževat da je bla fura in evo dons so pa na izvršbah pa to ! in še ostali ! to ni glih prava rešitev in bolj ko politika tole uturava folku bolj ma folk pod kontrolo in na špagi ! politika že ve zakaj , sam naiven folk ne !
Explainator
18. 11. 2012 09.51
+11
in samozaposleš se kot kaj? dobr se sliš, sam v praksi je zgodba mal drugačna
CHUCK_NORRIS MA VAS RAD
18. 11. 2012 10.18
+13
Se samozaposliš, potem pa švercaš z drogo he, he....