Gospodarstvo

V Gospodarstvu Rast za umik prisilke in zunajsodno poravnavo

Maribor, 15. 11. 2011 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava cerkvene družbe Gospodarstvo Rast, ki je od maja letos v prisilni poravnavi, se je sodišču odločila predlagati umik predloga za začetek prisilne poravnave. Tako pri bankah upnicah kot pri lastnikih namreč obstaja realna možnost uspešne zunajsodne poravnave.

Kot pojasnjujejo v Gospodarstvu Rast, so oktobra skupaj s cerkvenimi lastniki intenzivno nadaljevali z iskanjem možnosti za dokapitalizacijo družbe. Predstavnikom bank so predstavili možnost vstopa tujega vlagatelja, ti pa naj bi po njihovih zatrjevanjih to sprejeli pozitivno in od uprave zahtevali, da jim čim prej predstavijo konkretne ponudbe in procesne možnosti, kako to izvesti v najkrajšem času.

Preko cerkvene družbe Gospodarstvo Rast je mariborska nadškofija obvladovala cerkveno gospodarstvo.
Preko cerkvene družbe Gospodarstvo Rast je mariborska nadškofija obvladovala cerkveno gospodarstvo. FOTO: POP TV

Sicer pa so se banke upnice nedavno tudi strinjale s 30-dnevnim podaljšanjem roka za vpis novih delnic v Gospodarstvu Rast,  mariborsko sodišče je namreč septembra upravi dovolilo spremembo načrta finančnega prestrukturiranja, ki upnikom ponuja konverzijo terjatev v osnovni kapital družbe. Prvotni rok se je iztekel 21. oktobra, nato pa je bil podaljšan za 30 dni.

Skupščina družbe je sredi septembra sprejela sklep o spremembi osnovnega kapitala zaradi izvedbe finančnega prestrukturiranja. Hkrati je sodišče upravi družbe dovolilo tudi spremembo načrta finančnega prestrukturiranja, ki zdaj upnikom ponuja konverzijo terjatev v osnovni kapital družbe, in sicer najmanj v višini 79,5 milijona evrov ter 55-odstotno poplačilo navadnih upnikov v štirih letih, kar je več kot po prvotnem načrtu.

Prisilna upraviteljica Alenka Gril je sicer na sodišče sredi avgusta vložila ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave v Gospodarstvu Rast, vendar je pozneje to zahtevo zaradi spremenjenega načrta prestrukturiranja vsaj za zdaj umaknila.

Prvi mož Gospodarstva Rast Dušan Zazijal je takrat dejal, da se zaveda, da je nadaljnja usoda podjetja v rokah upnikov. Od teh pričakuje, da bodo z vso resnostjo preučili nov načrt ter da bodo v njem videli možnost za nadaljnji obstoj družbe. Letos poleti se jim ni posrečil dogovor z nemško investicijsko družbo TAP 09, ki ni našla ustreznega dogovora z bankami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izRODEk
17. 11. 2011 08.48
Kaj še kdo verjame, da se bodo vse te norije končale brez vojne ali vsaj revolucije?
Jimi1
15. 11. 2011 20.58
Revni se bodo spet lahko posvetili svojemu poslanstvu, to je skrbi za duše svojih vernikov. Rodetov pohlep jih je itak umaknil proč od ljudstva, kateremu bi morali nuditi duhovno oporo, pa so raje sodelovali z državo proti narodu, ker se je splačalo.... Kučan in Drnovšek pa sta postala Vatikanska viteza !
Jimi1
15. 11. 2011 20.55
Silverwolf15.11.2011, 19:43 Že gozdovi in posestva bi bili dovolj za odplačilo dolgov... Tako so zemljo že enkrat izgubili, ko jih je odkupila "Krajnska investicijska družba" sledila je 2ww, pa leto 91 po katerem so takrat izgubljeno začeli lobirati nazaj.....
HellWolf
15. 11. 2011 19.43
kolikor ima cerkev pri nas je treba izterjat... pa naj jim poberejo do zadnje cerkve. zakaj pa lahko deložirajo nas slovence in zakaj pa lahko zaradi neplačanih dolgov zaplenijo firmam premoženje? Pa naj mi še kdo tukaj govori o neki pravici in enakosti. Mafija a la vatikan ima več privilegijev kot bilokatero drugo podjetje ali ustanova pri nas. Nagnat ven iz države za vse večne čase škofovju pa sodit..
odbogaposlan
15. 11. 2011 16.53
včasih je blo njihovo geslo ora et labora, sedaj je zgleda zlorabljaj in se kreditiraj!
modelx
15. 11. 2011 16.26
nakradene gozdove naj prodajo in poravnajo obveznosti. Brez božje pomoči.
Jimi1
15. 11. 2011 16.04
Fotka je pa iz Dolenjske !