Gospodarstvo

V EU prepovedano zaračunavanje posebnih nadomestil za plačilo s kreditno ali plačilno kartico

Ljubljana, 13. 01. 2018 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Evropski uniji začenjajo veljati zakonodajne spremembe na področju plačilnih storitev. Njihov cilj je med drugim omogočiti še večji razmah inovativnih finančnih storitev v prid končnemu uporabniku in okrepiti varstvo potrošnikov. Med drugim je odslej prepovedano zahtevati posebna nadomestila za plačilo s kreditno ali plačilno kartico.

Z današnjim dnem začne veljati prenovljena direktiva EU o plačilnih storitvah (PSD 2), ki naj bi med drugim bistveno olajšala vstop na trg novim ponudnikom plačil z mobilnimi in spletnimi orodji.

Za nekatere kartice bodo sicer provizije še naprej možne, med njimi so na primer kartice American Express in Diners Club.
Za nekatere kartice bodo sicer provizije še naprej možne, med njimi so na primer kartice American Express in Diners Club. FOTO: Thinkstock

Nova pravila odpirajo trg novim ponudnikom storitev odreditve plačil in zagotavljanja informacij o računih. Ponudniki storitev odreditve plačil omogočajo plačevanje prek spleta, pri čemer pa ne razpolagajo s sredstvi plačnika, ampak jim ta le omogoči spletni dostop do svojega bančnega računa z namenom izvedbe plačila. Druga skupina pa na uporabnikovo zahtevo v strnjeni in uporabniku prijazni obliki zagotovi podatke o enem ali več računih, ki jih ima pri enem ali več ponudnikih plačilnih storitev.

Strnjeno povedano nove spremembe od bank zahtevajo, da dostop do finančnih podatkov o uporabnikih na zahtevo uporabnika ponudijo tekmecem, obenem pa npr. podjetjem za razvoj storitev finančne tehnologije (fintech) prek vmesnikov API ob spoštovanju tehničnih in varnostnih standardov omogočijo hiter in čim bolj nemoten dostop do podatkov in računov. Po analogiji bi lahko to primerjali z odpiranjem infrastrukture na področju telekomunikacij in energetike v EU v preteklih letih.

Evropska komisija je na podlagi predloga Evropskega bančnega organa pripravila tudi že regulativne tehnične standarde za zagotavljanje varnosti pri odpiranju dostopa do finančnih podatkov. Ko bodo ti objavljeni, bodo imeli potem banke in drugi ponudniki plačilnih storitev na voljo 18 mesecev za uveljavitev v praksi. Nova ureditev bo tako zaživela najpozneje septembra 2019.

Vlada je za prenos direktive v nacionalno zakonodajo že sprejela predlog zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih, ki med drugim v zakonodajo prenaša PSD 2 in med plačilne storitve vključuje obe omenjeni novi obliki storitve, ki se izvajata prek interneta. DZ je prav te dni začel z obravnavo zakona.

Fintech sektor se je v zadnjih letih razvil tudi v Sloveniji, nova pravila pa jim prinašajo nove priložnosti, pri čemer bo precej odvisno tudi od tehničnih standardov in izvajanja zakonodaje v praksi. Na nova pravila se prilagajajo tudi banke, tako glede izzivov, ki jih prinaša odpiranje njihovih podatkov, kot pri iskanju novih poti do uporabnikov. V Evropi in svetu prihaja že tudi do partnerstev med bankami in fintech podjetji pri razvoju novih storitev, na ta vlak pa so že skočili tudi tehnološki velikani, kot so Amazon, Apple, Facebook, Google in Alibaba.

Druga odmevnejša novost pa je prepoved zaračunavanja nadomestil za plačila s kreditnimi in plačilnimi karticami. Trenutno se te prakse najpogosteje poslužujejo letalske družbe in prodajalci različnih vstopnic, prav tako jih pogosto zaračunajo manjša podjetja pa tudi nekateri državni organi. S prenosom evropske direktive in uveljavitvijo omenjenega zakona bo tako prepovedano, da prejemnik plačila zahteva nadomestilo za transakcijo s kartico. Z uveljavitvijo novih pravil naj bi evropski potrošniki po ocenah Evropske komisije skupno privarčevali več kot pol milijarde evrov.

Za nekatere kartice pa bodo provizije še naprej možne, med njimi so na primer kartice American Express in Diners Club ter poslovne oz. komercialne kartice. V teh primerih provizija ne bo smela preseči neposrednega stroška, ki ga zaradi sprejetja kartičnega plačila nosi prejemnik plačila.

Obenem nova evropska pravila prinašajo še boljšo zaščito potrošnikov pred zlorabami in prevarami ter težavami pri izvajanju plačil, krepijo pa tudi pravice potrošnikov na tem področju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tron3
07. 03. 2018 11.33
-1
He,he... kr špilite se prek neta, ni blema je reku en model, dve ure rabim pa dva pira vmes spijem, pa sm tam kjer si zaželim, tolk o varnosti plačevanja na netu.
ni_mi_vse_eno
18. 01. 2018 22.33
Baje se na področju financ nekaj premika po pol leta pavze. ☺
toxicox
13. 01. 2018 12.22
+6
če dgivgneš denar iz bankomata z kreditno te tak ucurijo
Strok
13. 01. 2018 11.51
+1
el capitan 1
13. 01. 2018 11.42
+1
Definitivno je taksna prepoved zaracunavanja nadomestil apsurdna ob dejstvu, da ni uzakonjeno, koiliko lahko izdajatelj kreditnih oz drugih kartic zaracunava provizijo. nekatere kartice imajo namrec provizije tudi po 5 % ali celo vec in sedaj mi povejte.... Ali se ustvarja monopol bank in financnih institucij? Tole mocno disi po korupciji in zato pozivam vse prejemnike bancnih ali katerihkoli kartic ze, da se tega zakona oz. predpisa pac ne drzite, mo. Najprej naj bo uzakonjena maximalna visina provizije, nato naj bo uzakonjen taksen neumen zakon. V nasprotnem primeru se bodo pac dvignile vse cene za visino provizij. PIKA!
Mimi33s
13. 01. 2018 10.37
+5
sem drugo leto v nemciji, moti me njihova birokracija.glede banke so odreuski, da ne govorim vodenje racuna, kot drugo vse je digitalizirano prevec kar bo prislo tudi v slovenijo, e deutsche post, e brief, e kredit...e western union, e nakup voznje za avtobus, vlak.. ..kar je prevec je prevec. pocasi ne bo vec papirologije. vprasamo se kam to pelje...ocitno ne bo vec prisoten stik v stiri oci med banko in stranko...in vse vec zlorab.
debil_my_stil
13. 01. 2018 10.42
+6
a gledat kisle frise na banki pa čakat v vrsti kot buda*la, to ti je tebi point v lajfu :) bravo.. Zlorabe so pa povsod,..isto pri gotovini.. Saj slišiš kdaj "gospej iztrgali torbico iz rok, oškodovana za 3k€"..
Mimi33s
13. 01. 2018 21.40
+1
debil_my_stil
13. 01. 2018 10.11
+7
mene tudi zanima, če bo pošta nehala zaračunavati plačilo s kartico? Precej sitno je tudi ob plačilu registracije za avto.. tako da to bo res prav prišlo. Malo smo se razvadili, ampak skoraj nič ne plačujem več z gotovino, razen na tržnici branjevki stisnem kakšen evro :)
ho?emVšolo
13. 01. 2018 10.51
+3
pošta in na registraciji bodo kar ukinili kartice
slovenija981
13. 01. 2018 09.46
-5
Dober dan! Tovariši in tovarišice! Kako pa kaj Janković finance?
felix59 drugič
13. 01. 2018 20.35
+1
misterbin
13. 01. 2018 08.50
+2
Tudi za NLB ne velja in ne bo
graf
13. 01. 2018 08.41
+36
Pošta se kajpak požvižga na to "direktivo" ! Naj mi prosim neukemu državljanu nekdo od zakonodajalcev razloži zakaj to ne velja za do neba oderuško Pošto Slovenije da bo enkrat za vselej nehala lupit državljane ...
misterbin
13. 01. 2018 08.50
+8
debil_my_stil
13. 01. 2018 10.11
+3
felix59 drugič
13. 01. 2018 20.36
+1
Res je , to pa je ena banda ciganska lopovska v pravem pomenu besede !!!
Sentis
13. 01. 2018 08.23
+19
Torej če boš plačal ob registraciji cestnino s katico ne bo več provizije. Ker do danes so barabe kasirale 2% provizije.
proofreader
13. 01. 2018 11.31
+7
Kasirali so toliko, kolikor je zahteval ponudnik kartic. Tako da boš vedel za katere barabe gre.
mmickica
05. 03. 2018 13.11
-1
Ne! Bodo pa ceno dvignili za toliko. Bodi brez skrbi, da nam ne bodo nič šenkali!
Cofar
13. 01. 2018 08.12
+19
brez kartic ne gre, ker ljudje niso več navajeni na gotovino. Žalostno je, da si ljudje dražijo svoje življenje z ankupi s karticami in jemanjem takoimenovanih "brezobrestnih kreditov na 36 mesecev" medtem ko banke za ne delo lepo služijo.