Gospodarstvo

V Elektru Primorska želijo nagrado

Nova Gorica, 27. 12. 2011 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V družbi Elektro Primorska so stavkali tri ure. Po besedah vodje sindikata Valterja Vodopivca so stavkali skoraj vsi z izjemo uprave. Vodilni stavko ocenjujejo kot nepotrebno in nesmiselno ter izredno škodljivo.

Triurna stavka v Elektru Primorska je potekala skladno z načrtom, udeležili pa so se je praktično vsi zaposleni z izjemo uprave, je povedal sindikalist Valter Vodopivec. Po njegovih besedah so okvare v tem času odpravili, tako da uporabniki niso občutili stavke, kot so obljubili. So pa zato na čas po koncu stavke odložili nekatera nenujna dela.

Od uprave niso dobili nobenega vabila k pogovorom, pač pa le pismo z zahtevo, naj prenehajo stavkati in pristanejo na ustanovitev arbitražnega sveta, je še dodal Vodopivec. Jutri bodo tako nadaljevali stavko, obenem pa upajo, da bo uprava vendarle pristopila k pogovorom.

Jutri naj bi tako stavkali pet, v četrtek pa polnih osem ur delovnega časa. Ob tem je Vodopivec še enkrat poudaril, da stavkajo izključno zaradi neizvrševanja kolektivne pogodbe in da so se z upravo pripravljeni pogovarjati o dinamiki izplačila nagrad.

Prvi dan so v Elektru Primorska stavkali tri ure.
Prvi dan so v Elektru Primorska stavkali tri ure. FOTO: Reuters

Delavci Elektra Primorska so stavko napovedali prejšnji teden zaradi kršenja podjetniške kolektivne pogodbe, in sicer ker jim ne želijo izplačati nagrade ob koncu leta. V upravi so danes ponovili, da so sindikatu predlagali mirno reševanje nastalega položaja, "kar pa je kategorično zavrnil in takoj posegel po najbolj skrajnem sredstvu oziroma takoj napovedal stavko".

Po njihovem mnenju je stavka prenagljena, "saj imajo zaposleni, če smatrajo, da so jim pravice kršene, na voljo vsa pravna sredstva za odpravo morebitnih krivic". Napovedali so, da bodo storili vse potrebno za omejitev posledic stavke na poslovanje družbe, in poudarili, da še vedno zagovarjajo mirno reševanje položaja, "zato se ne nameravajo pridružiti medijski vojni s sindikatom. Uprava je vedno na razpolago za pogovore s sindikatom, tudi danes je predsednik sindikata s strani uprave povabljen na pogovor".

Uprava družbe želi poudariti dejstvo, da se v družbi Elektro Primorska plače redno in v dogovorjenih rokih izplačujejo do dneva natančno. Plače se usklajujejo s stopnjo inflacije.

V upravi trdijo, da v celoti izvajajo kolektivno pogodbo. Ker je ocenjeni poslovni izid družbe za leto 2011 nižji od načrtovanega, menijo, da delavcem ob zaključku leta ne morejo izplačati predvidene praznične nagrade v višini najmanj 1465,21 evra bruto na zaposlenega. Zato so sindikalistom ponudili dogovor, ki je predvideval enkratno izplačilo vsem zaposlenim v družbi, z izjemo direktorjev sektorjev, 354,73 evra bruto na zaposlenega. Ponudbo so sindikalisti zavrnili, prav tako niso privolili v ustanovitev arbitražnega sveta za rešitev problema.

"Glede na splošne gospodarske razmere, v katerih družba posluje, je zahteva sindikata po mnenju uprave popolnoma nerazumna, tudi razmere in čas, v katerem živimo, kličejo k strpnejšim rešitvam. Pristop sindikata k nastali situaciji ni doprinos k boljšemu poslovanju družbe in razmeram za zaposlene v njej. Uprava družbe bo kot skrben gospodar naredila vse, da bo družba ob varovanju vseh pravic zaposlenih še naprej stabilno poslovala," so dodali.

Mali delničarji bodo zahtevali povračilo morebitne škode

Oglasili so se tudi v društvu Mali delničarji – Skupaj smo močnejši, pri čemer so sindikat pozvali k zamrznitvi stavke in začetku pogajanj z upravo. Če stavke ne bodo prekinili in bo zaradi nje povzročena poslovna škoda delničarjem Elektra Primorska, bodo razmislili o uporabi instrumenta odškodninske odgovornosti zoper organizatorje stavke, so napovedali v sporočilu za javnost.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

urvi
28. 12. 2011 09.50
+2
mene je tut na rit vrglo, ko je kolega rekel, da bodo stavkali za takšno božičnico. Toda, tako jim piše v pogodbi in delavci vestno opravljajo svoje delo in niso oni krivi za slabši poslovni izid, kot ga omenjajo vodilni, a ta slabši poslovni izdi je za 2miljona boljši kot prejšnje leto in nenazadnje zakaj si pa potem vsak vodilni izplača 15 000 božičnice, a?? Tu me je šele na rit vrglo.
star1
27. 12. 2011 23.02
+1
Tole je zelo podobno sindikalni zgodbi iz TEŠ-a.Organizatorjem stavke prekiniti delovno razmerje,oziroma pogodbo o zaposlitvi.Službo naj poiščejo v drugi firmi saj takšnih z 1500 EUR božičnice je v SLO dovolj.
veselo-na-delo
27. 12. 2011 21.49
+1
Delo električarjev je zelo naporno kajti ko se nekje vod prekine morajo to v najkrajšem času popravit in ne glede na to ali je toplo ali mrzlo blato ali sneg in dež morajo iti in popraviti. Sem se enkrat z enimi štromarji pogovarjo in so mi rekli da sem lahko srečen da samo na stikalo pritisnem in luč sveti ko je zunaj minus 15 ali ko je sneg ali blato in še celo dež in kake hude nevihte,morajo oni poprauljat ali pa napeljevat nove elektrovode in menjavat drogove,kajti pot do te luči je pa dolga in težka včasih pa tudi zelo tvegana kajti ko se kje kaj pokvari ali prekine morajo it in popravit pa jih nobeden ne vpraša zdaj ne pojdite ker je zelo mrzlo ali pa zdaj je nevihta in dež pa še nevarnost udara strele, teren je pa zelo slab za dostop pa vendar le morajo it in odpravit napako pa če preživiš ali pa ne. Zato pa menim da si zaslužijo.
dusan61
28. 12. 2011 03.32
-2
dusan61
28. 12. 2011 03.32
-3
komarec
27. 12. 2011 21.24
+8
Tisti delavci, ki ste tu v vlogi komentatorja in pljuvate po delavcih iz Elektra Primorske se dajte malo zamislt. A se vi ne bi raje kaj naučili od njih, da se je treba za delavske pravice postaviti trdo po robu tej pohlepni upravi, ki iz usnjenih foteljev, poleti v klimi, pozimi na toplem, tem požrtvovalnim garačem ki morajo velikokrat delati v nemogočih razmerah, diktira kaj bodo dobili za nagrado. Podprite jih raje, da boste tudi vi deležni podpore ko jo boste potrbovali. In še nekaj, stavkati je treba ko firma dobro dela, ko firma več ne posluje stavka več ne pomaga.
Jesus Christ
27. 12. 2011 20.47
+11
Pravilno, gospodarstvo si zasluži božičnico, saj nekaj proizvaja, dela, popravlja. Ne kapiram pa negospodarstva kot so raznorazni zavodi, banke, pošte, šole... od kje njim božičnice in druge nagrade??
Kajetan
27. 12. 2011 22.40
+0
Elektro je del javne uprave, elektro gospodarstvo je sano naziv!!!!!!!
Aleks Šernek
27. 12. 2011 19.50
+6
Edino prav. Vsi proletarci in delavci bi se morali tako potegniti za svoje pravice in predvsem pošteno plačilo. Ne pa, da v večini klonimo glave v strahu pred izgubo te revne službe s še revnejšo plačo (ki si tega naziva niti ne zasluži), vodstvena in menedžerska klika pa si reže debele rezine kolača. Prav dam delavcem elektra. Ne popustiti pohlepni menedžerski kliki, ki bi rada privarčevala in zaslužila na plečih delavca. Nikakor. In vsi bi se morali tako potegniti in boriti za svoje pravice, ter končno dati košarico pohlepnim rejenim kapitalistom.
zorkom
27. 12. 2011 19.50
+8
kaj ko bi novinarji napisali tudito,koliko so si nadzorni sveti izplačali nagrad,potem pa ljudje ne bi pljuvali samo po delavcih
przelmuding
27. 12. 2011 19.20
+3
Banda ena kakšne plače imajo pa še izsiljujejo. Kar minuse dajajte.
komarec
27. 12. 2011 21.11
-1
Če ti delaš za slabo plačo si sam kriv. Ali delaš slabo, ali ne znaš ali pa delaš pri slabi firmi. Če je tisto tretje te rešijo samo trda jajca in začni stavkati.
Kajetan
27. 12. 2011 22.38
+0
hotdok alias elektro maribor - žal to ni pravica ampak je ugodnost, boniteta, nagrada, prioriteta - premisli malo ko izdajaš takšne izjave, so neumestne in nustrezne, ter skrajno žaljive do tistih ki delajo v proizvodnji, elektro je javna uprava razpolaga z javnimi sredstvi in izplačuje plače z javnim denarjem, enako regres, božičnice in del dobička.
Stane Vas
27. 12. 2011 18.21
+6
KAJ MLATITE PRAZNO SLAMO,RAD BI TE VIDEL PRI MINUS 10,OB DEŽJU AL PA NA HUDI VROČINI KAK KABLE VLAČIŠ,KAK PO GRABNIH RIJEŠ OB VSAKEM ČASU,KADARKOLI SAM DA SI TI SVOJO RIT NEVOŠČLJIVO GREJEŠ.FANTJE SO SI TO BOŽIČNICO SIGURN ZASLUŽILI.NEDAJTE SE ......
dusan61
28. 12. 2011 03.34
-1
komarec
27. 12. 2011 18.17
+6
Po mojem je tu logika samo ena in ta velja za večino firm. Malemu delavcu pobrati čimveč, razvrednotiti njegovo delo in visoko ovrednotiti delo uprav. Torej tistim, delavcem ki imate nižje plače od 800 € neto, dobite manj kot 600€ regresa in vam dajo manj kot 600€ božičnice ne preostane drugega kot stavka. Za kaj stavka? Za to ker je sicer pošteno delo vsakega delavca razvrednoteno.
Kajetan
27. 12. 2011 22.38
+0
hotdok alias elektro maribor - žal to ni pravica ampak je ugodnost, boniteta, nagrada, prioriteta - premisli malo ko izdajaš takšne izjave, so neumestne in nustrezne, ter skrajno žaljive do tistih ki delajo v proizvodnji, elektro je javna uprava razpolaga z javnimi sredstvi in izplačuje plače z javnim denarjem, enako regres, božičnice in del dobička.
major1
27. 12. 2011 17.18
+2
Dajte bogu kar je božjega in delavcem kar je delavskega - država je svoje vzela sama.
komarec
27. 12. 2011 21.26
+2
Trust35
27. 12. 2011 17.11
+8
Slovenci lacni in oni se gredo stavkat zaradi bozicnice !!!!!! SRAMOTA!
komarec
27. 12. 2011 21.37
+1
dusan61
28. 12. 2011 03.34
+0
kim llsung
27. 12. 2011 16.22
+10
sit clovek se vedno pritozuje
Benjamin Kova? 1
27. 12. 2011 16.11
+8
ljudje, da bi vi vedeli koliko ti elektro delavci (monterji) nasrkajo! Vsako leto jih nekaj na delavnem mestu umre in veliko je delavnih invalidov....Brez veze ne stavkajo, ker točno vedo koliko denarja ima firma....Bojda gredo dobički v državno blagajno...Zasluženo stavkajo in prav je tako!
andrejm1
27. 12. 2011 17.12
+12
Kam pa gredo dobički drugih, zaposlenih v zasebnih firmah?
miki70
27. 12. 2011 15.53
+3
Dve leti sem pri prodajalcu elektrike GEN, moram rejčt ,da sem zadovoljen in cenej je.
komarec
27. 12. 2011 21.32
+2
To je tvoja pravica, da si izbereš distributerja.
miki70
27. 12. 2011 15.48
+10
Jutri bodo podražili elektriko z izgovorom ,da so narasli stroške. 2 mesca naj bodo brez plač pol bomo videli, če bodo zahtevali božičnico.
komarec
27. 12. 2011 21.38
+0
Tudi ti boš ostal brez elektrike in boš kaj hitro spremenil mnenje.
Bavcb
27. 12. 2011 15.12
+7
Pa kaj se neki repenčijo , TAKOJ naj jim izklopijo elektriko , pa nagnat delat . BANDA
komarec
27. 12. 2011 21.35
+1
Die einemaister
27. 12. 2011 14.57
+15
kaj pa od NLB ja tam ni stavke, aja za njihovo dobro poslovanje so si izplačali vrjetno kar tri božičnice
Astrid....
27. 12. 2011 13.47
+14
Saj po eni strani je razumljivo. Ker pa vem, da imajo ti delavci lepe plače in so do sedaj imeli zelo zelo lepe božičnice, ki jih jaz (in mnogo drugih) lahko samo sanjam mi ni več tako razumljivo. Morali bi vsi drugi prej stavkati kot oni. Veliko več je delavcev, ki le tiho čakajo še na lanske regrese in tudi zamujene plače -tile bi pa res morali stavkati, ne pa razvajeni elektrikarji, ki še na vrh vsega med delovnim časom čepijo v barih... Kar zamislite se tisti, ki stavkate in želite še nagrado.
David Kebelj
27. 12. 2011 13.12
+10
Kdor pravi da ima predrago elektriko je sam kriv.Zakaj pa negreste potem na GEN-I?!
justice_for_all
27. 12. 2011 13.19
+6
točno tako!... danes vam je izbira omogočena... torej ne iskat izgovore o monopolu, ker ga ni več... kot menjate ponudnika gsm storitev, tako menjajte ponudnika elektrike...