Gospodarstvo

FOTO: V Divači podpis pogodbe za pripravljalna dela za drugi tir: 'To je vlak, ki bo Slovenijo popeljal naprej'

Divača, 20. 12. 2017 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V ozračju negotovosti glede nadaljnje usode projekta je direkcija za infrastrukturo z družbama Kolektor CPG in Euroasfalt iz Sarajeva podpisala pogodbo o izvedbi pripravljalnih del za drugi tir Koper–Divača oziroma za izgradnjo dostopnih cest do trase novega tira. Družbi sta bili na razpisu izbrani s 14,48 milijona evrov vredno ponudbo.

Direkcija za infrastrukturo je danes z izbranima izvajalcema podpisala pogodbo o izvedbi pripravljalnih del za drugi tir Divača–Koper, sledil je še podpis pisma o nameri o prenosu pogodbe na družbo 2TDK. Ob tem so predstavniki države izrazili željo po hitri odločitvi ustavnih sodnikov v postopku, ki onemogoča začetek veljave zakona o drugem tiru.

Rok za prijavo na razpis za pripravljalna dela za drugi tir se je iztekel 24. oktobra, na direkciji pa so prejeli 15 ponudb. Eden največjih slovenskih gradbincev Kolektor CPG in Euroasfalt iz Sarajeva, ki trenutno gradi zadnji del podravske avtoceste proti mejnemu prehodu Gruškovje, sta skupaj oddala najnižjo v vrednosti 14,48 milijona evrov.

Pogodbo o gradnji dostopnih cest do trase novega tira so tako podpisali direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko, prvi mož Kolektorja CPG Kristjan Mugerli in direktor Euroasfalta Hamed Ramić.

Podpisu pogodbe med državno direkcijo za infrastrukturo in izvajalcema je sledil podpis dogovora o prenosu pogodbe na podjetje 2TDK, zadolženo za izvedbo projekta drugi tir.
Podpisu pogodbe med državno direkcijo za infrastrukturo in izvajalcema je sledil podpis dogovora o prenosu pogodbe na podjetje 2TDK, zadolženo za izvedbo projekta drugi tir. FOTO: POP TV

Sledil je podpis pogodbe pisma o nameri o prenosu pogodbe na projektno podjetje 2TDK, ki bo investitor v drugi tir. V imenu 2TDK sta pismo o nameri s Topolkom podpisala prvi mož družbe Metod Dragonja in član uprave Žarko Sajić.

Ker zakon o drugem tiru še ne velja, 2TDK namreč še ne more igrati vloge investitorja, iz istega razloga pa je v podpisani pogodbi tudi odložni pogoj, da se dela lahko začnejo po začetku veljave zakona.

Izvajalca bosta morala dostopne ceste zgraditi v 12 mesecih od uvedbe v delo. Pripravljalna dela bodo sofinancirana s 44 milijoni evrov sredstev EU, ki jih je Slovenija za projekt dobila v okviru instrumenta za povezovanje Evrope (Cef).

Zakon sicer še ne more začeti veljati, zaradi česar po opozorilih pristojnih predstavnikov države trenutno ni mogoče začeti z gradbenimi deli na terenu, ogroženih pa je tudi 153 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev za projekt.

A usoda izvedbe projekta po zamišljenem modelu javno-javnega partnerstva je kljub septembrski referendumski potrditvi zakonske podlage zanjo negotova. Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič se je namreč dan po tem, ko je Državna volilna komisija objavila končno poročilo o izidu glasovanja na referendumu, zoper poročilo pritožil na vrhovno sodišče.

To pa je na ustavno sodišče vložilo zahtevo za oceno ustavnosti zakona o referendumu in ljudski iniciativi ter dela zakona o volilni in referendumski kampanji.

Kakšna bo odločitev obeh sodnih ustanov, ni mogoče z gotovostjo reči, a obstaja tudi scenarij razveljavitve in ponovitve referenduma.

Za največji infrastrukturni projekt v državi tudi 153 milijonov evrov evropskih sredstev

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je ob podpisu pogodbe spomnil na vse aktivnosti, ki jih je država izvedla za zagon največjega infrastrukturnega projekta v državi, ocenjenega na blizu milijardo evrov. Med drugim je Slovenija poleg omenjenih 44 milijonov evrov pridobila še 109 milijonov evrov, ki jih je Evropska komisija v okviru tako imenovanega blending razpisa v sklopu instrumenta Cef namenila drugemu tiru. Še 80 milijonov je država rezervirala iz Kohezijskega sklada.

Podpisu pogodbe med državno direkcijo za infrastrukturo in izvajalcema je sledil podpis dogovora o prenosu pogodbe na podjetje 2TDK, zadolženo za izvedbo projekta drugi tir.
Podpisu pogodbe med državno direkcijo za infrastrukturo in izvajalcema je sledil podpis dogovora o prenosu pogodbe na podjetje 2TDK, zadolženo za izvedbo projekta drugi tir. FOTO: POP TV

Projekt je tako vlada premaknila z mrtve točke in naredila vse, kar je lahko, je zatrdil minister. Če ne bi bilo dejanj Vilija Kovačiča, bi se dela lahko teoretično danes že začela.

Ker je drugi tir po prepričanju vlade razvojni projekt za regijo in celotno državo, odločitev zanj pa odločitev za vlak, ki bo Slovenijo popeljal naprej, Gašperšič verjame, da bodo te argumente slišali tudi ustavni sodniki, pa čeprav ne odločajo neposredno o projektu oziroma zakonski podlagi zanj. Ob tem je ocenil, da tako pomemben projekt od vseh terja odgovornost in državotvornost.

Dostopne ceste morajo biti zgrajene v 12 mesecih od uvedbe v delo.
Dostopne ceste morajo biti zgrajene v 12 mesecih od uvedbe v delo. FOTO: POP TV

Državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu in vodja projekta drugi tir Jure Leben je dodal, da si vlada ne želi neučinkovito vodenih projektov, zato v izogib zapletom ne želijo začeti z deli pred veljavnostjo zakona. "Z današnjim podpisom smo en korak zaključili, zdaj pa je na ustavnem sodišču da, upam, urgentno obravnava zahtevo, tako da bomo vedeli, kako naprej," je dejal. Tudi Gašperšič je pozval k "maksimalno prioritetnemu" odločanju.

Na vprašanje, kako resno so ogrožena evropska sredstva, je Leben odgovoril, da je "vrag vzel šalo". Za vsaka odobrena sredstva je enoletni rok za črpanje. Za denar za pripravljalna dela se ta rok izteče februarja prihodnje leto, za 109 milijonov evrov iz blending razpisa je čas do naslednje jeseni. Še enkrat je tudi opozoril, da se sredstva črpajo po načelu "vzemi ali pusti".

Glede pogovorov z Madžarsko o vsebini meddržavnega sporazuma o sodelovanju vzhodne sosede pri projektu je Leben dejal, da neformalni pogovori z zalednimi državami potekajo. Koaliciji so že predstavili tudi, na katerih točkah bi lahko začeli uradne pogovore, na ministrstvu pa so pripravili gradivo za pobudo za začetek oblikovanja sporazuma.

Ob pisanju medijev, da bi sodelovanje Madžarske lahko poseglo v interese Luke Koper kot koncesionarja v koprskem pristanišču, je državni sekretar ponovil, da odpiranje koncesijske pogodbe, poseganje v koncesijsko območje, lastništvo v Luki in lastništvo luške infrastrukture niso na mizi.

Ob aktivnostih sveta delavcev Luke Koper je rekel, da je dal pobudo za vnovičen sestanek z zaposlenimi na začetku novega leta z namenom, da jim pokaže, da načrti ne bodo šli v škodo Luki. Ob tem je spomnil na aktivnosti ministrstva v zadnjem času za omogočanje nadaljnjega razvoja Luke.

Pogovori v koaliciji glede dogovora z Madžarsko sicer še potekajo, koncept za uradne pogovore pa bo javno predstavljen. Neformalni pogovori z Madžari potekajo na način, da sodelovanje zalednih držav ne bo vplivalo na operativne dejavnosti Luke in bo v interesu Slovenije, je zagotovil. Želja je, da bi se pogovori z Madžari zaključili do februarja, tako da bo šel proces lahko naprej v DZ, ki bo sporazum med državama potrjeval.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JB
26. 12. 2017 15.36
ali se je v zgodovini slovenije izvedel 8-10letni projekt pod ceno? dobr tuki se itak že govori, da je vse veliko precenjeno, in bo kraja uspela, če že pri oceni del.
puspan
24. 12. 2017 13.07
Komaj čakam dne, ko bo Kovačič zasadil prvi kramp in s tem slavnostno pognal mašinerijo gradnje drugega tira.
toti mišek
21. 12. 2017 15.18
Hameda Ramiča ni bilo pri podpisu....?????Čudno mi je to......
BETONSKI
21. 12. 2017 16.11
Debely
21. 12. 2017 15.13
+1
Elon Musk razvija Hyperloop, tale vaška Slovenija je pa še vedno na hlaponih. Res pohvalno.
BETONSKI
21. 12. 2017 14.58
+3
Ko je g.Gašperšič nastopil mandat je povedal ,da mu 2 tir ni prioriteta ,takrat je bil kritiziran z vseh strani,sedaj pa mu je postal, a je kaj v žep kapnilo,ne razumem ljudi ki nekaj govorijo tja v tri dni,prvo premisli potem reci in za tem stoj. Jaz sem za 2 tir ,a s pravimi projekti in s pravo ceno s pravimi popisi ,da ne bo dodatnih del,s tem so se in se še bodo bogatili naši gradbeni baroni.A kdo pove koliko je z dodatnimi deli nova cena sanacije viadukta Ravbarkomanda,da boli glava pa spet ne bo noben odgovarjal-kolektor pa veselo naprej.
pa dobr no
21. 12. 2017 14.35
+1
To je brzovlak za zadolževanje.
a.kralj1994
21. 12. 2017 13.59
+2
TOLIKO DA VEMO, KOGA LOVITI, KO STVAR NE BO DELALA TAKO, KOT JE TREBA (DODATNI ANEKSI, POKVARLJIVA ROBA, NEPRIMERNA TRASA........)...TA SLIKCA NAJ SE OHRANI ZA DOKAZ, DA JIH BOMO POTEM ZA UŠESA IN SEVEDA NAJ PLAČAJO POTEM ONI, ČE ZADEVA NE BO DELOVALA IN ČE SE BO STVAR ZAVLEKLA PREKO ROKA!!! IN ČE SEVEDA TA VLAK NE BO POPELJAL SLOVENIJE NAPREJ, BODO ONI ODGOVORNI!
BETONSKI
21. 12. 2017 14.49
+1
Imaš prav ,da bi moral nekdo odgovarjati za vse kar si naštel,to se na žalost lahko že sedaj rečem bo zgodilo, mislim na dvojno ceno od predračuna ,aneksi,dodatna dela lahko z gotovostjo trdim da bo cena najmanj za 1/3 večja kot bo pogodba pa nisem jasnovidec,a za to noben ne bo odgovarjal,kot nikoli nI.
BETONSKI
21. 12. 2017 13.36
+2
OSEL gre samo enkrat na led,Slovenci že ...............Na žalost nam ni pomoči,pa saj ni važno če kradejo saj so naši,to je misel večine Slovencev,na žalost,pozabljajo pa komu se krade. Brez dobrega projekta,dobrih popisov,kjer je malo dodatnih del,na žalost jih je skoraj nemogoče izločiti,je cena žal navzgor neomejena,torej lahko izvajalec manipulira kolikor mu je volja.Delo projektanta je tu brez odgovornosti,če bi bila odgovornost večja in bi projektant kaj odgovarjal tudi z lastnim premoženjem ne bi TEŠ davkoplačevalce stal dvojno pogodbeno ceno.
scipio
21. 12. 2017 12.44
+0
pa odpelte že enkrat te pajace, ki ovirajo 2.tir, na liter res-fusco kuhanca dol v Koper in na kraški pršut in naj vsi skupaj objeti zapojejo "hej brigade hitite...". lahko tudi tam dol ostanejo čez zimo, lahko tudi dve, da se bo medtem v LJ in na Krasu dalo še kaj naredit za 2.tir, vključno s progo samo. Denar in parcialne prednosti do IT in CRO zgubljamo vsako minuto, ko 2.tira še ni.
Kollerik
21. 12. 2017 14.46
-1
xxyyyyyy
21. 12. 2017 12.40
PazTir pa ti nisi normalen te investicije ki si jih naštel so nas stale slabo MILJARDO a veš koliko bi bilo to denarja za poštene ljudi
xxyyyyyy
21. 12. 2017 12.37
+2
NI VAŽNO ALI JE LEVA ALI DESNA VLADA VSE SO KRADLE NAM POŠTENIM SLOVENCE KDAJ BOMO SPOZNALI DA POSLANCI DELAJO ZA SVOJE RITI IN NI POMEMBNA BARVA STRANKE KER VSE IMAJO ENAK SKUPNI IMENOVALEC KRASTI NAM REVEŽEM
Kollerik
21. 12. 2017 14.46
+0
? Kaj se pa ti zdaj dereš? Hoteli ste imet kapitalizem in dobili ste ga.....
xxyyyyyy
21. 12. 2017 12.33
+4
to je vlak ki nas popoelje na pota TEŠ6
Jožajoža
21. 12. 2017 11.46
+7
so pa pohiteli. 30% investicije se zlije v privatne žepe. magna in drugi tir sta naredile spet par slovencev miljonarje. kot prej teš6
omega _v6
21. 12. 2017 11.09
+5
Podpis te sramotne pogodbe omogoča legalno krajo davkoplačevalskega denarja! Ta drugi tir bo preplačan tako kot avtocestni križ in TEŠ 6!! Popolnoma jasno je,da si bodo levičarji v tem projektu krepko napolnili bančne račune slovenceljni pa bomo ploskali!!
Frane Šajn
20. 12. 2017 21.04
+4
Ljudje kjer je Cerarjeva vlada tu ni rešitve za Slovenijo. Magna je svetli primer umazanije in korupcije v Slovenski vladi!
Aijn Prenn
21. 12. 2017 09.11
+4
Lej, na tvojem mestu, bi se jaz v protest proti takšni umazani industriji vsakega prvega odrekel umazanemu denarju, ki ti ga nakazuje ZPIZ iz prispevkov delavcev, ki služijo denar v umazani industriji (npr. Revoz, kemične tovarne, papirnice, Šoštanjske elektrarne...) Takšen tvoj protest bo bolj odmeven in koristen.
medo90
21. 12. 2017 09.14
+7
Magna, Yaskava,....... nespoštovanje sodišč, zdravstvo da ne omenjam.... Javna uprava si pa je zvišala plače in povečala št. zaposlenih.
trdovrat
20. 12. 2017 21.02
+7
Ta vlak bo popeljal samo nekaj "slovenčkov" z jahtico na oddaljene destinacije, Slovence pa v še večjo bedo in pufe! SMRT FAŠIZMU!
BPGC
20. 12. 2017 19.19
+14
Teh kraj je se vec, recimo v komunalnih podjetjih, kjer so vecji projekti. Okoli le-teh se pase vrsta podjetij, ki sluzijo samo na materialu 2x.
anonymous82
20. 12. 2017 19.12
+7
Ja popeljal nas bo v se vecje dolgove in nekateri se bodo spet mastili pri koritu tako pac je v zej nasi drzavi sami LOPOVI
paxvobiscum
20. 12. 2017 17.40
+10
V redu. Pa dajmo. Ampak... če opazimo kakršne koli anomalije (beri:kraja), se glave kotalijo. Resno se hecam!
Fifi 24
20. 12. 2017 17.24
+6
Ovce so za striženje !!! In še vesele so na koncu naše to dokazujejo iz leta v leto
Fifi 24
20. 12. 2017 17.26
+10
Po ekonomični trasi bi se dalo tir narediti za 150-200 mil...sam to ni fancy + žepi bi bili prazni ...aja beeeee
krtofl
20. 12. 2017 17.51
+3
Aijn Prenn
21. 12. 2017 09.13
+1
@Fifi: Saj je članek kako to v Švici naredijo... 750 m v višino v 4 minutah. Pa, da mi tega ne bi mogli??