Gospodarstvo

Število presežnih delavcev Cimosa visi v zraku, dogovorili so se o kriterijih in merilih odpuščanja

Koper, 22. 11. 2017 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V koprskem Cimosu so se nadaljevali pogovori glede predloga odpuščanja. Ti sicer še niso prinesli končnega dogovora, pa tudi število presežnih delavcev še ni znano. So pa obravnavali kriterije in merila za omilitev posledic odpuščanj. Pogovori se bodo nadaljevali prihodnji teden.

Delodajalec se bo moral glede predlogov izjasniti do ponedeljka, ko bodo nadaljevali pogajanja.
Delodajalec se bo moral glede predlogov izjasniti do ponedeljka, ko bodo nadaljevali pogajanja. FOTO: POP TV

V Kopru je bil danes na vrsti nov krog pogovorov o predlogu programa presežnih delavcev Cimosa, ki pa ni prinesel končnega dogovora. O številu presežnih delavcev ni bilo govora. Kot je povedal sindikalist Sašo Ristič, se bodo ponovno sestali v ponedeljek, pričakuje pa, da se bodo v prihodnjem tednu dogovorili in nato začeli uresničevati program.

Na sestanku, ki ga je sekretar regijskega odbora Sindikata kovinske in elektroinudstrije Slovenije Sašo Ristič opisal kot napornega, so obravnavali kriterije in merila za omilitev posledic odpuščanj.

Pri tem je sindikalna stran podala določene zahteve glede načina izplačil presežnim delavcem, poudarili pa so tudi, da je zanje zelo pomembno, da se odpuščene delavce čim hitreje tudi prezaposli, pri čemer naj sodeluje tudi zavod za zaposlovanje.

Prav tako je beseda tekla o finančnih posledicah plačila odpravnin, neizrabljenega dopusta, morebitnega viška ur in odškodnine zaradi skrajšanega odpovednega roka. Sindikati so se zavzeli tudi za višje odpravnine.

Delodajalec se bo moral glede predlogov izjasniti do ponedeljka, ko bodo nadaljevali pogajanja. Ta sicer gredo "v pravo smer", je ocenil Ristič. Kot je dodal, pričakuje, da bodo v prihodnjem tednu dogovorili način in postopek, na podlagi katerega se bo tudi določilo presežne delavce, nakar naj bi počasi začeli tudi z realizacijo programa presežkov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TOX6
22. 11. 2017 18.49
+2
Kot v vsaki državni ali javni službi jih je 50% preveč. Skoraj z vsemi ko se pogovarjaš nihče ni obkrožil cerarja!!!! Folk samemu sebi laže da to ne more biti res, vendar je. To niso sanje, to ni virtualni svet. Že desetletja folk voli ene in iste medijske marionete, ni ga enega mladega proeuropskega politika ki bi sledil vsaj višjegrajski skupini kaj šele drugim europskim partnerjem na hitrem vlaku?????
emilzapata
22. 11. 2017 17.37
+4
kakšno prihodnost lahko ima ta država, kjer veljajo tržne zakonitosti samo v primarnih dejavnostih, to je tam, od česar vsi živimo. Še nisem slišal, da bi bila ob "delo" npr. ena od 215 županovih tajnic, pa tudi med dohtarji ne deluje trg, kajti v normalni državi bi njihovem izsiljevanju sledilo odpuščanje.
butalistan
22. 11. 2017 18.29
-1
Cerar je samo letos zaposlil 3400 ju. Tooooo je gibalo razvoja By Koprivikar
srebrnibreg
22. 11. 2017 19.15
+3
cmerko imaš za to kakšen dokaz? Pa mimogrede še podatek koliko jih je zapustilo ju.
Jožajoža
22. 11. 2017 17.15
-2
mate eni delavci srečo. prišli ste v firmo s plastično vrečko, odšli pa boste z visoko odpravnino in delavno dobo. veste ,kako je fajn, če te nekdo plačuje,ti plačuje dodatke na plačo,te hrani,ti plača prevoz, država pa skrbi za njihove otroke,........ta država je skrenla s puta.
butalistan
22. 11. 2017 18.29
-1
nevica
22. 11. 2017 16.57
+11
Aha, kaj ni v ozadju zaveza, da hrvaških delavcev ne bodo odpuščali najmanj leto dni, kaj to sedaj pomeni takojšen odpust slovenskih delavcev????? Neverjetno!!!!