Gospodarstvo

V APZ do konca junija vključen 101 odstotek več ljudi

Ljubljana, 24. 07. 2013 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V ukrepe aktivne politike zaposlovanja je bilo do konca junija vključenih približno 21.000 ljudi, kar je 101 odstotek več kot v enakem obdobju lani. Letos so na socialnem ministrstvu tudi počrpali že več evropskih sredstev kot v celotnem lanskem letu.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je spomnila, da je bilo konec junija v Sloveniji 116.603 brezposelnih oseb, kar je 1,7 odstotka manj kot maja. Trend upadanja je razveseljujoč, je dodala.

Pomemben mehanizem, s katerim je mogoče zniževati brezposelnost, je po njenih besedah tudi aktivna politika zaposlovanja (APZ). Kot je povedala, je bilo v ukrepe APZ med januarjem in junijem letos vključenih približno 21.000 oseb, kar je 101 odstotek več kot v enakem obdobju lani.

Ministrstvo in zavod za zaposlovanje za jesen pripravljata tudi shemo za mlade, ki predvideva, da se vsem v starosti do 25 let po četrtem mesecu brezposelnosti ponudi nova priložnost.
Ministrstvo in zavod za zaposlovanje za jesen pripravljata tudi shemo za mlade, ki predvideva, da se vsem v starosti do 25 let po četrtem mesecu brezposelnosti ponudi nova priložnost. FOTO: Thinkstock

Ta rezultat na ministrstvu pripisujejo tudi boljšemu črpanju evropskih sredstev. Ministrstvo je za APZ letos počrpalo že več kot 45 milijonov evrov, kar predstavlja polovico vseh načrtovanih sredstev. Lani je bilo medtem skupaj na tem resorju počrpanih manj kot 40 milijonov evrov sredstev.

Zoran Kotolenko z direktorata za trg dela in zaposlovanje na ministrstvu za delo je izpostavil, da se ukvarjajo s tremi sklopi ukrepov. Prvi sklop zadeva dolgotrajno brezposelne, ki potrebujejo socialno in delovno vključenost in se jih zato želi približati trgu dela (denimo javna dela, socialno podjetništvo), drugi sklop zajema usposabljanje zaposlenih (denimo usposabljanje na delovnem mestu), tretji sklop pa subvencijske programe za zaposlovanje najmanj zanimivih skupin brezposelnih.

Anja Kopač Mrak
Anja Kopač Mrak FOTO: Miro Majcen

Ministrstvo pozorno spremlja dogajanje na trgu dela in temu primerno prilagaja tudi APZ, je zatrdila Kopač Mrakova. Po njenih besedah so skladno s tem letos izvedli prerazporeditev sredstev za javna dela, tako da je za ta segment letos na voljo 30 milijonov evrov. Poleg tega zvišujejo tudi subvencije za samozaposlitev, in sicer na 5.000 evrov.

Poseben poudarek se daje mladim, Sloveniji pa je uspelo v pogajanjih v EU zagotoviti, da bo upravičena do sredstev osem milijard evrov težke pobude za zaposlovanje mladih. S tega naslova bi lahko pridobili 10 milijonov evrov, je nanizala ministrica.

Ministrstvo in zavod za zaposlovanje za jesen že pripravljata tudi shemo za mlade, ki predvideva, da se vsem v starosti do 25 let po četrtem mesecu brezposelnosti ponudi nova priložnost – zaposlitev, izobraževanje, pripravništvo, usposabljanje. Pri oblikovanju izhodišč bodo sodelovali tudi mladi, je dejala.

V teku je še več drugih ukrepov za mlade, med drugim je DZ pred kratkim sprejel interventni zakon, na podlagi katerega bo delodajalec oproščen plačila socialnih prispevkov prvi dve leti zaposlitve mladega do 30 let.

Pozornost velja tudi starejšim brezposelnim, katerim je od letos na voljo program APZ 50plus, so še opozorili na ministrstvu.

Predstavili pa so tudi primeri dobre prakse. Svetovalka generalnega direktorja za kadre v Steklarni Hrastnik Ksenija Špiler Božič je pojasnila, da jim je s pomočjo kompetenčnega centra, v katerega je bilo vključenih 10 partnerjev in prek katerega so pridobili nekaj več kot 208.000 evrov nepovratnih sredstev, uspelo ohraniti steklarski poklic in konkurenčnost steklarstva.

Na ministrstvu dajejo poseben poudarek mladim.
Na ministrstvu dajejo poseben poudarek mladim. FOTO: Thinkstock

Kot je povedala, so prek centra vzpostavili neke vrste interno steklarsko šolo, ki jim je omogočila, da mladega človeka na delo uvedejo že v pol leta (prej v treh do petih letih).

Predsednik uprave Steklarne Hrastnik Andrej Božič je spomnil, da je bilo podjetje leta 2010 tik pred stečajem in je takrat beležilo pet milijonov evrov izgube, lani pa nato že ustvarilo za dva milijona evrov dobička. Sodelovanje z ministrstvom je označil kot izjemno dobro in dodal, da je vlaganje v kadre ključnega pomena.

Kot zelo učinkovit se je izkazal tudi projekt Podjetno v svet podjetništva, ki mladim brezposelnim izobraženim pomaga oblikovati lastno podjetniško kariero. Direktor Regionalnega centra za razvoj Zagorje Tomo Garantini je razložil, da je bila operacija sprva izvedena le na ravni ene občine v Zasavju, zaradi pozitivnih učinkov, znanja, ki so ga mladi prejeli od uspešnih menedžerjev, pa ga je ministrstvo zdaj implementiralo na ravni celotne države.

Vanj je bilo v prvi polovici leta po Garantinijevih besedah vključenih 130 mladih iz vse Slovenije, do konca leta pa jih bo 250.

Naslednje leto bi bilo lahko v operacijo vključenih že do 750 oseb. Številnim med njimi naj bi uspelo vzpostaviti svoje podjetje, v roku treh let pa bi lahko tako brezposelnost med mladimi spravili na neko normalno raven, je sklenil Garantini.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
28. 07. 2013 12.13
+5
A ne pogruntate, da gre za zavajanje ? Od Zavoda za zaposlovanje nimaš res nobene koristi, saj te dobesedno sili da odpreš s.p.
resslovenka
27. 07. 2013 22.20
+1
Pravijo, da so velik problem novi upokojenci. Prej bi mislili na to. Takrat ko ste upokojevali ljudi stare 40 let. Problem pravzaprav tiči v tem, da je preveč brezposelnih, napačna davčna politika, takorekoč mrtvo gospodarstvo .... Koliko je aktivno zaposlenih? Jasno, mnogo premalo. Malha prazna, država prepožrešna, JU preobširna... Sej se res ne da preživet. Ampak, za to niso krivi upokojenci in brezposelni. Kar so sejale vrle naše vlade, to danes žanjemo. Zato previdno, ko govorite o problemih in njihovih povzročiteljih!
odpisan2x
27. 07. 2013 10.52
+1
ma ,da vam namisel ne pride da bi odpirali svojo firmo.še gate vam bodo z rit slekl
EnKandidatDosmrtniMandat
25. 07. 2013 11.44
+2
Očitno to minstrstvo dobro dela.
intel1
24. 07. 2013 19.59
+10
SPET NEKAJ ZA MOLŽO LJUDI