Gospodarstvo

V Aha Muri nove zaposlitve za 36 delavcev

Murska Sobota, 30. 06. 2014 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

431 delavcem Aha Mure, s katerimi je stečajni upravitelj začasno sklenil novo pogodbo o delu, se bo s 1. julijem pridružilo 36 novih. Zaposleni bodo najmanj dva meseca, upravitelj pa napoveduje še dodatno zaposlovanje, tako da bi bilo s 1. oktobrom v podjetju še novih 60 delavcev.

Uresničitev načrtov je v največji meri odvisna od reševanja Aha Mure Prvi manj v srbskem Pirotu, saj največji partner Aha Mure Hugo Boss naročila v Murski Soboti pogojuje z delom v Srbiji, za obstoj tamkajšnje tovarne pa se zelo trudi tudi srbska vlada.

Kot pravi stečajni upravitelj Stevo Radovanović, je položaj v Prvem maju zelo zapleten, saj Hugo Boss vztraja pri proizvodnji in ustrezni kakovosti, zato bodo stroje, ki jih v Murski Soboti trenutno ne potrebujejo, posodili v Srbijo, v torek pa se bo sestal tudi s predstavniki srbske vlade, da bi skupaj poiskali rešitve.

Mura
Mura FOTO: POP TV

Na zavod za zaposlovanje se je medtem prijavila večina od 1138 delavcev, ki so zaradi stečaja ostali brez dela. Po podatkih zavoda za zaposlovanje se je od 16. do 30. junija na območno službo Murska Sobota prijavilo 634 delavcev Aha Mure, od tega v Gornji Radgoni 18, Lendavi 124, Ljutomeru 74 in Murski Soboti 418. Skupaj s 431, ki jih je stečajni upravitelj takoj zaposlil in 30, ki so na bolniškem dopustu, je bilo predvidenih za prijavo 1138, kar pomeni, da se jih ni prijavilo 39. Vendar pa se je nekaj zaposlenih prijavilo tudi na enotah zunaj Pomurja.

Skupaj z delavci, ki so jih iz Aha Mure kot presežne odpustili že lani, je na pomurskem zavodu iz te družbe prijavljenih 853. Na območni službi Murska Sobota še pravijo, da odpuščeni delavci Mure zdaj veliko bolj kot ob prvem stečaju pred petimi leti razmišljajo o tem, kaj bodo v prihodnje, da imajo ideje, se prijavljajo na tečaje, nemalo pa jih bo zaposlitev iskalo tudi v tujini.

Na usposabljanje in izobraževanje se jih je namreč prijavilo kar 307, 47 tudi na skupinsko informiranje in svetovanje Eures, kar pomeni, da si bodo iskali delo v tujini, sicer pa so jih najbolj zanimala dela družabnika za starejše osebe, sobarice, pomočnika kuharja in socialnega oskrbovanca na domu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
01. 07. 2014 18.00
+2
VAAAAAAAAAAAAAAAAAAuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, to je novica zaposlili 36, še prej pa odpustili 1200 delavcev! Takšnih spodbudbudnih novic ste sposobni objavljati samo na popt-vju.. ALa vam vera!
Transformerji
01. 07. 2014 14.23
+3
Mene pa zanima, kaj je s tisto barabo, ki je pod Pahorjevo vlado s 1.500 evri plače na dan z evropskimi sredstvi skrbel za razvoj gospodarstva v Prekmurju???
da?a
01. 07. 2014 08.48
-1
Očitno je ta stečajni upravitelj malo drugačen od drugih, ker nekaj proizvodnje še dela in se dogovarja kako bi jo še ohranil. Res je velik problem najti primerno vodstvo, ki bo znalo zagnati razvoj in gospodariti tako, da bo delo zaposlenih prinašalo toliko dohodka, da bi poslovali vsaj s pozitivno nulo. To pa je že druga zgodba, povezana s finančno (ne)disciplino.
dejgateprat3
01. 07. 2014 07.42
+3
...kaj pa vodstvo??...bo morda odgovarjalo za stanje aha mure??....o lukančički pa niti črkice??
mijavci
30. 06. 2014 20.55
+7
Nobena delavka Mure ne bi smela več sesti za šivalni stroj, stečaj podjetja je legalna kraja nič drugega, stečajni upravitelj vidi še koliko se bo dalo še zmolst iz firme potem pa konec. V Srbijo je šla vsa državna pomoč 6 miljonov, zato da oni tam še delajo naši delavci pa na karitas po pakete hodijo.
MarsAudiac
30. 06. 2014 19.00
+9
Slovenija postopoma in zanesljivo prihaja iz krize.Ustvarili smo šestintrideset novih delovnih mest za dva meseca.Ponosni smo na to :)...VLADA DELA,kljub temu,da je v odstopu.kaj pa si mislite,ha!?Sicer pa nas čaka čez par tednov nov demokratični politični nateg.Partizani in "tabeli"...ups,pardon levi in desni že brusijo jezike. Podatek za par tisoč odpuščenih iz te uboge počasi propadajoče firme (Mura) v zadnjih letih je seveda postranskega pomena.
aojz
30. 06. 2014 20.30
+14
Takoj, ko je lastnica napovedala nakup firme v srbiji sem napovedal polom. Požrešnost je tipični simptom za vse naše tajkune. Voditi ne znajo. Samo kupovati na kredit.