Slovenija
Oglas

UVAJANJE SAMOOSKRBE – PRIDELANA HRANA NA ŠOLSKEM CENTRU ŠENTJUR

Šentjur pri Celju, 11. 02. 2015 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Šolski center Šentjur
Komentarji
0

Šolski center Šentjur je zavod z več kot stoletno tradicijo pridelave hrane.

Kot kmetijska šola je bil ustanovljen že leta 1909. Pobudniki za ustanovitev kmetijske šole so med katerimi je bil tudi takratni župan dr. Gustav Ipavec, ki je bil tudi zdravnik in skladatelj, so dosegli, da je deželni zbor v Gradcu sprejel sklep o ustanavljanju šole za kmetovalce v Šentjurju. Kmetijska šola je pričela s poukom 3. januarja 1910 in s tradicijo vzgoje in izobraževanja nadaljuje še danes. Le da danes kot Šolski center Šentjur izvaja srednje poklicne, strokovne ter višješolske izobraževalne programe, ki se nanašajo na pridelavo, predelavo, ponudbo hrane ter varstvo narave.

ŠC ŠENTJUR - 2
ŠC ŠENTJUR - 2 FOTO: ŠC ŠENTJUR

Na Srednji poklicni in strokovni šoli se dijaki izobražujejo v devetih različnih programih, in sicer: naravovarstveni tehnik, živilsko prehranski tehnik, kmetijsko podjetniški tehnik, mehanik kmetijskih in delovnih strojev, slaščičar, pek in pomočnik v biotehniki in oskrbi. Dijaki se lahko izobražujejo tudi v programih 3+2, živilsko prehranski tehnik in kmetijsko podjetniški tehnik.

Na Višji strokovni šoli se študenti izobražujejo po višješolskih študijskih programih Upravljanje podeželja in krajine, Živilstvo in prehrana, Gostinstvo in turizem ter Naravovarstvo. Tako dijaki kot študenti imajo možnost bivanja v dijaškem domu, ki deluje v sklopu zavoda.

ŠC ŠENTJUR - 4
ŠC ŠENTJUR - 4 FOTO: ŠC ŠENTJUR

Vsi izobraževalni programi so posredno in neposredno vezani na šolsko posestvo. Trenutno obdelujemo sadovnjake, vinograd, njive, rastlinjak. Od teh površin predstavlja delež eko travniški sadovnjak in eko njiva. Na vseh površinah pridelamo: solato, grah, čebulo, krompir, paradižnik, papriko, blitvo, fižol, kumare, korenje, česen, ohrovt, zelje, rdečo peso, pšenico, jabolka, hruške, grozdje. Na Eko posestvu pa: repo, radič, fižol, bučke, korenje, kolerabo, por in zeleno.

Celotna pridelava in predelava živil na šoli je povezana tudi s praktičnim poukom dijakov in praktičnim izobraževanjem določenega dela študentov. Dijaki in študenti tako teoretično znanje konkretizirajo v praktičnih situacijah, pridobivajo nove praktične izkušnje, ideje o samozaposlitvi, pripravljajo predloge izboljšav in postajajo samostojnejši pri strokovnem delu.

Veseli smo, da se je v promocijo lokalne samooskrbe in ekološke pridelave vključila tudi lokalna skupnost občine Šentjur. Prepričani smo, da lahko kot izobraževalni zavod ter pridelovalec in predelovalec veliko doprinesemo k osveščanju potrošnikov o pomenu in nujnosti lokalno ter ekološko pridelane hrane ter s tem ohranjanju narave.

Vabimo nas na informativne dneve, ki bodo:

- za Srednjo in poklicno strokovno šolo v petek, 13. februarja ob 9.00 in 15.00 in soboto 14. februarja ob 9.00,
- za Višjo strokovno šolo pa petek, 13. februarja ob 11.00 in 16.30, soboto 14. februarja ob 10.30 in v soboto 28. februarja ob 10.00.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni