Gospodarstvo
Oglas

Utrip avtomobilizma po 16 letih v Ljubljani

Ljubljana, 21. 03. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Končno je tu! 24. Avtomobilski salon Slovenije s svežimi novostmi iz Ženeve, s slovenskimi premierami v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču že konec tega meseca, od ponedeljka, 27. marca, do nedelje, 2. aprila.

“Zadnje trende avtomobilske industrije predstavljamo na 12.000 kvadratnih metrih razstavnih površin, na tej paradi osebnih avtomobilov pa pričakujemo približno 80.000 obiskovalcev. Prodaja avtomobilov v Sloveniji raste že zadnji dve leti, kar je odlično tudi za slovensko gospodarstvo. Organizatorji smo si enotni v tem, da si ljudje želijo videti nove avtomobile, da moramo zanje pripraviti zanimivo predstavitev, jim pokazati novosti tukaj, v Ljubljani, terminsko takoj za salonom v Ženevi,” pravi mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča.

Organizatorja, Gospodarsko razstavišče in Sekcija za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije, sta največjo sejemsko prireditev s področja avtomobilizma v državi pripeljala v Ljubljano po 16 letih in po 10 letih v Slovenijo. Gospodarsko razstavišče je zanjo namenil poleg vseh obstoječih še tri montažne dvorane. V skupno osmih dvoranah bomo ljubitelji jeklenih konjičkov lahko občudovali novosti in zadnje trende večine blagovnih znamk, prisotnih na domačem trgu. David Jurič, predsednik Sekcije za osebna motorna vozila pri TZS, pravi, da bodo te blagovne znamke “razstavile svojo celotno ponudbo osebnih in lahkih gospodarskih vozil, vključno s številnimi novostmi, ki še niso naprodaj”. Z medijskim partnerjem, oddajo Avtomobilnost TV Slovenije, pa so pripravili zanimiv in poučen spremljevalni program v t. i. Tehnološkem paviljonu.

Avtosalon
Avtosalon FOTO: Avtosalon

Na 24. Avtomobilskem salonu Slovenije se predstavljajo naslednje blagovne znamke: Alfa Romeo, Audi, Citroën, DS, Dacia, Ford, Hyundai, Lexus, Mazda, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Škoda, Smart, Suzuki, Toyota, Volvo, Volkswagen. Na ogled pa so v sklopu drugih razstavljavcev tudi vozilo BMW, novo električno vozilo Tesla ter prestižni modeli blagovnih znamk Lamborghini, ameriški Fisker idr. Od motociklov se predstavljajo Piaggio, Aprilia in Moto Guzzi.

Seveda vas, avtomobilske navdušence, verjetno še najbolj zanima, katere novosti se bodo iz Ženeve še sveže pripeljale in posebej za vas v živo odprle svoja pločevinasta vrata. To so Alfin novi križanec Stelvio, Peugetov novi križanec 5008, Renaultova Captur in Koleos, nov Citroënov model C Elysee, Dacin Logan MCV Stepway, tu pa so še popolnoma nova Ford Fiesta v treh karoserijskih različicah, čisto novi Suzukijev Swift, Seatova čisto nova Ibiza. 24. Avtomobilski salon Slovenije pa predstavlja še te slovenske premiere: novi Audi Q5, Ford Ka+, Hyundai i30, Mazdo MX-5 RF, prenovljeni mercedesov GLA in AMG GT R, novo Nissan Micro in novo Oplovo Insignia Grand Sport. Nekaj novosti pa naj za zdaj ostane še presenečenje, ki ga boste odkrili na avtomobilski paradi 24. Salona.

Organizatorja menita, da nakup avta še vedno ohranja potrebo po neposrednem, fizičnem in čutnem stiku z vozilom. To je tudi bistvo sejma – pregled nad zadnjimi trendi in novostmi. Po drugi strani pa se v poplavi ponudbe pojavlja vedno več vprašanj, kako izbrati pravega, kakšen pogon najbolj ustreza osebnim potrebam potencialnega kupca, kakšno financiranje, kakšna velikost je pravšnja, katera je ustrezna varnostna oprema ipd. Zato predstavitev blagovnih znamk spremlja kot nekakšen vodič po najpogostejših vprašanjih, povezanih z nakupom in rabo avtomobilov, Tehnološki paviljon.
V njem bodo obiskovalci dobili vpogled v najnovejše tehnološke razvojne usmeritve v svetu avtomobilizma, se ob pomoči neodvisnih strokovnjakov seznanili s sodobnimi varnostnimi napravami, ugotovili, katera vrsta energenta najbolj ustreza njihovim potrebam, katere so pasti različnih oblik financiranja pri nakupu avtomobila, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu avtomobila, in podobno.

V Tehnološkem paviljonu so pripravili še kratka predavanja oziroma pogovore s strokovnjaki:

Torek: Varnost
• 17:00: Zbran voznik = varen voznik
• 17:45: Voznik mora sam poskrbeti, da ga bo avto obvaroval
• 18:30: V dobi samovozečih vozil ne bo nesreč!

Sreda: Dan za udobje
• 17:00: Ergonomija avtomobilov po kriterijih inšpektorjev za delo
• 17:45: Kako do varnejšega telefoniranja med vožnjo
• 18:30: Vožnja kot zvočno doživetje

Četrtek: Dan za mehaniko
• 11:00: Dražje gorivo, nižji stroški!
• 17:00: Definirajmo karakter vozila
• 18:45: Dinamična vožnja je lahko varna vožnja!

Petek: Dan za vzdrževanje
• 17:00: Ko mininalni zakonski standard ni dovolj!
• 17:45: Serviser ve vse!

Sobota: Zeleni dan
• 11:00: Električna mobilnost v Sloveniji – danes in jutri
• 12:00: Kateri zeleni energent nam najbolj ustreza?
• 12:45: “Zeleno” je odločitev!

Nedelja: Dan drugačnega lastništva
• 11:00: Ko natančno poznaš, koliko avto v resnici stane, lahko začneš nižati stroške

Razstavljavci so v svojih razstavnih salonih pripravili zanimivosti, ugodnosti, pa tudi presenečenja, ki jih bodo prvi dan, 27. marca, vse do 15. ure predstavili samo strokovni javnosti in medijem, zato bo ta dan mogoče salon obiskati šele popoldne. Salon odpira svoja vrata sicer ob 9.00 uri, do četrtka, 30. marca, je odprt do 20.00 ure, v petek, soboto in nedeljo, od 31. marca do 2. aprila, pa do 21.00 ure.
Vstopnice so že v predprodaji na Mojekarte.si in na Petrolovih bencinskih črpalkah. Več o privlačnem utripu avtomobilizma – programu, »zeleni«, tudi cenovno prijazni dostopnosti do salona s P + R parkirišč in z avtobusi LPP je objavljeno na spletni strani Avtomobilskega salona: www.avtomobilski-salon.si

»Verjamemo, da je v Sloveniji veliko avtomobilskih navdušencev, zato smo organizatorji poskrbeli za ugodne cene vstopnic tako za posameznike kot za družine. Prepričani smo, da je obisk Avtomobilskega salona Slovenije lahko zabaven in poučen, tudi če nakupa avtomobila na načrtujete v bližnji prihodnosti. Vljudno vabljeni na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani od 27. marca do 2. aprila,« dodaja predsednik Sekcije in generalni direktor Summit Motors Ljubljana, d.o.o.

Avtosejem - 1
Avtosejem - 1 FOTO: Avtosejem

Naročnik oglasa je Gospodarsko razstavišče.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1