Gospodarstvo

Ustavno sodišče zavrnilo Kovačičevo pobudo glede datuma referenduma o zakonu o drugem tiru

Ljubljana, 21. 07. 2017 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo Vilija Kovačiča za oceno ustavnosti odloka o razpisu referenduma o zakonu o drugem tiru, ki bo 24. septembra. Kovačič je prepričan, da odlok diskriminira tiste, ki bi želeli sodelovati v kampanji, saj se ta začne v času dopustov, ustavno sodišče pa izpostavlja, da se bo večji del kampanje vendarle odvil septembra.

Odlok o razpisu referenduma je DZ sprejel 4. julija, predlog pristojnega parlamentarnega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, da se referendum izvede zadnjo septembrsko nedeljo, pa so podprli koalicijski poslanci.

Opozicija se je zavzemala, da bi bil datum referenduma razpisan na dan predsedniških volitev, kar so utemeljili s tem, da bi privarčevali okoli tri milijone evrov. Slednje je v pobudi izpostavil tudi Kovačič in pojasnil, da je odlok DZ v neskladju z načelom socialne države, ker ne zagotavlja gospodarne porabe proračunskih sredstev. Na ustavnem sodišču so medtem zapisali, da gre za zelo splošen očitek, zato da sodišče ni moglo preizkusiti. "Kako je to splošno, kje je tu splošnost," je bil v odzivu ogorčen Vili Kovačič.

Sklep sodišča sicer še preučuje, je pa dejal, da v njem vidi kontradiktornost. Izpostavil je, da sta sodnika Marko Šorli in Klemen Jaklič glasovala proti takšnemu sklepu. "Bomo videli, kaj bomo naprej, lahko gre zadeva tudi na evropsko sodišče," je dejal.

Ustavno sodišče je zavrnilo Kovačičevo pobudo glede datuma referenduma o zakonu o drugem tiru.
Ustavno sodišče je zavrnilo Kovačičevo pobudo glede datuma referenduma o zakonu o drugem tiru. FOTO: Kanal A

Kovačič, sicer pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru, je v pobudi, ki jo je na ustavno sodišče nesel že dan po sprejemu odloka, zapisal, da odlok datum določa tako, da se tridesetdnevna kampanja začne v času dopustov in parlamentarnih počitnic, z vidika enakih možnosti državljanov diskriminatoren tako do pobudnika referenduma kot tudi do udeležencev, ki bi želeli ali so se že najavili sodelovati v kampanji.

Ustavno sodišče je v sklepu, s katerim je zavrnilo pobudo, med drugim zapisalo, da gre pri referendumski kampanji predvsem za oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev pri glasovanju na referendumu. "Njen namen je zagotoviti dobro informiranost volivcev in seznanitev z vsebino zakona, z argumenti zagovornikov zavrnitve zakona in z argumenti zagovornikov uveljavitve zakona," so zapisali.

Ustavno sodišče je pri presoji upoštevalo, da izvajanje kampanje med počitnicami in dopusti samo po sebi ne pomeni, da je kampanja v celoti onemogočena oziroma neučinkovita, v času sodobnih tehnologij gre kvečjemu za manjšo učinkovitost.

V čas počitnic in dopustov bo padla ena četrtina kampanje, pri čemer je to prva četrtina kampanje. Slednje je pomembno tudi v luči nekaterih drugih rokov, ki jih določa zakonodaja in ki tudi sicer lahko vplivajo na učinkovitost referendumske kampanje. V konkretnem primeru ti roki padejo čisto na konec meseca avgusta, so zapisali na sodišču in dodali, da gre za zadnji teden počitnic in dopustov, ko je razumno pričakovati, da so se volivci večinoma že vrnili v vsakdanje življenje.

Pretežni del referendumske kampanje se bo vendarle odvijal septembra, ki v tem okolju običajno ni počitniški mesec. Glede na navedeno je pobudnikov očitek o skrajšanju referendumske kampanje neutemeljen, so izpostavili.

Ločeni odklonilni mnenji sta, kot rečeno, napisala ustavna sodnika Šorli in Jaklič. Prvi se ne strinja s presojo, da DZ z umestitvijo ene četrtine kampanje v čas počitnic in dopustov ne bo nedopustno posegel v možnost učinkovite referendumske kampanje in posledično možnost učinkovitega izvrševanja pravice do glasovanja na referendumu.

"Zanesljivo čas teka referendumske kampanje lahko poseže v pravico do glasovanja ali pravico do učinkovite kampanje. Ni pomembno samo, da je dan glasovanja določen tako, da volivci lahko neovirano in v čim večjem številu glasujejo, ampak tudi da lahko v za to določenem obdobju kampanja neovirano poteka," je izpostavil Šorli. Poudaril je, da mora kampanja potekati v času, ko bo lahko nagovorila čim širši krog ljudi, to pa v dopustniškem in počitniškem času ni mogoče. "V obravnavanem primeru bo šla kampanja v četrtini časa njenega trajanja mimo kar pomembnega števila ljudi," je zapisal.

Jaklič je medtem zapisal, da odločitev ustavnega sodišča v resnici za nikogar ni dobra, tudi ne za zaupanje v institucijo, ki jo je sprejela. Tudi sam je ocenil, da odlok po nepotrebnem omejuje pravice do učinkovite kampanje, ki so med drugim zajete v ustavni pravici do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev. Zapisal je, da bi bilo za dan glasovanja mogoče določiti tudi katerega od drugih preštevilnih dni znotraj roka po tem datumu, ki pravic sploh ne obremeni oziroma jih več kot očitno omeji bistveno manj.

"Takšne bi bile na primer skoraj vse nedelje, ki nastopijo po sedaj določenem datumu glasovanja. Že nedelja takoj za 24. septembrom ali ena za njo, itd., bi pomenila, da noben del referendumske kampanje, kot integralni del pravice do glasovanja na referendumu, ne bi potekal v času poletnih počitnic," je zapisal Jaklič.

Brglez pozdravlja odločitev ustavnega sodišča

Predsednik DZ Milan Brglez je odločitev ustavnega sodišča pozdravil. Spomnil je, da je bila odločitev sprejeta s sedmimi glasovi od devetih glasov sodnikov, kar po njegovem mnenju kaže na veliko enotnost ustavnih sodnikov. S tem je potrdilo svojo odločbo iz leta 2014 in potrdilo ter utrdilo delitev oblasti v Sloveniji, meni Brglez.

Ločeni mnenji Šorlija in Jakliča pa sta po njegovem mnenju izredno zanimivi in ju bo natančneje preučil.

Brglez se je sicer opredelil še do možnosti izvedbe referenduma in volitev na isti dan. Spomnil je, da je referendum najvišja oblika odločanja sodržavljank in sodržavljanov in prav je, da se na njem jasno izrečejo o ključnih družbenih vprašanjih.

Spomnil je, da je vprašanje kvoruma za veljavnost referenduma določeno v ustavi. Brglez verjame, da so državljanke in državljani dovolj modri, da bodo sami presodili, kako glasovati na referendumih - za, proti ali pa se vzdržati oz. se ne udeležiti referenduma. "Tudi slednje bi bilo lahko zelo pomembno sporočilo za vse nas, ki delujemo v politiki," je dodal.

Odzivi strank različni 

V poslanskih skupinah so se različno, a glede na njihova stališča pričakovano odzvali na odločitev ustavnega sodišča, ki je zavrnilo pobudo za oceno ustavnosti glede datuma referenduma o zakonu o drugem tiru. Izvedbo referenduma na zadnjo septembrsko nedeljo so podprli koalicijski poslanci. Opozicija se je zavzemala, da bi bil referendum na dan predsedniških volitev, kar so utemeljili s tem, da bi privarčevali okoli tri milijone evrov.

V SMC ocenjujejo, da to pritrjuje pravilnost njihove odločitve glede datuma, za DeSUS je odločitev sodišča pričakovana, v NSi jo spoštujejo.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je sporočila, da spoštuje odločitev ustavnega sodišča, ki pritrjuje pravilnost odločitve poslanske skupine SMC. "Razvojne projekte države je potrebno nadaljevati v najhitrejšem možnem času, predvsem pa neodvisno od drugih političnih aktivnosti, še prav posebej volitev," je navedla.

Iz NSi so sporočili, da odločitev ustavnega sodišča spoštujejo. Si pa želijo, da referendum o drugem tiru uspe. Tako bodo državljani po njihovem mnenju zavrnili predrag vladni projekt, hkrati pa bo Slovenija dobila priložnost, da ponovno razmisli, kakšen drugi tir in za kakšno ceno potrebuje.

Za vodjo poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojana Dobovška je odločitev ustavnega sodišča pričakovana, saj da je odločalo o "ozki" pravo-formalni ustreznosti datuma, ki je s tega vidika v skladu z zakonodajo. Iz SD so sporočili, da se na odločitev sodišča ne bodo odzvali. Prav tako se niso odzvali v SDS in Levici.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
26. 07. 2017 12.35
+11
Tale možakar bi bil zelo uspešen pri zvezi društev upokojencev.
ROMELS
25. 07. 2017 16.16
+11
Pameten in zaveden Slovenec je tale možakar.
evasle
22. 07. 2017 18.01
-2
Me prav zanima, če se bo po referendumu spoštovala volja Slovencev. Da ne bo tako, kot je bilo za nedeljsko delo: mi smo bili proti, država je pa naredila po svoje in trgovine so tudi v nedeljo odprte. Država naj izda razpis, izbere najugodnejšega izvajalca in to je to. Podjetje 2TDK je le pralnica našega denarja. Samo za "raziskave" so zafučkali 50 mio. Hvala, ne! Noben me ne bo prepričal, da je 27km železnice "nacionalnega" pomena. Nacionalnega pomena je prenova celotne železnice na tak način, da bi služila naši uporabi. Saj se nikamor ne splača z vlakom.
žlikrofi
23. 07. 2017 17.02
-1
upam da ne ker je lutka sirote zapornika jj ki nabira volilne točke z tem z strani gospodarstva po nujno potrebno
Aijn Prenn
22. 07. 2017 17.33
-3
Kaj bi ta dr. Ekač sploh rad??
žlikrofi
23. 07. 2017 17.03
-1
Demo-kracija
22. 07. 2017 16.43
+3
Pokvarjeni janšistični zdrahar
žlikrofi
23. 07. 2017 17.04
+0
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
tomi.passion@gmail.com
22. 07. 2017 13.25
+2
seveda gre za načrtno nagajanje države, zato da bodo lahko potem govorili, koliko denarja je šlo za referendum. To je premišljeno preusmerjanje oz. spinanje pozornosti drugam. Aja, pa za vse tiste, ki še čakate in pišete o novih obrazih....levica bo za naslednji "nov obraz" potegnila ven kamniškega župana Šarca. Še prej ga stestira na predsedniških volitvah, da vidijo njegov domet. Skratka, tudi čez 4 leta bo vse isto, ker so slovenceljni pač še vedno naivni.
brezveze13
22. 07. 2017 11.35
-2
kaj ta država nima za kaj drugega uporabljati davkoplačevalskega denarja kot za tožbe na EU sodiščih. svet preveliko denarja spusti v zrak, V državah se delajo ne vem kakšne vse raziskave nepomembnega značaja ki temeljijo na znanstveni fantastiki milijoni gredo v nič ,vojne , ekološko onesnaževanje Elita leti na izlet v vesolje,si ne predstavljam kaj naj bi tam videl razen planeta s ptičje perspektive, kar lahko tudi z letala ali malo višjega hriba, sami prebivalstvo podvrženo tej eliti pa na suhi skorji kruha ali pa še to ne. Denar ki ga cel svet zbira za humanitarno dejavnost pa konča v rokah teh elit in isto poćnemo mi s tem nenehnim zbadanjem eden drugega in zapravljanjem denarja za reševanje zdrah
ROMELS
22. 07. 2017 11.16
+8
To je dokaz, kako je lahko laik pametnejši od "ti. ustavnih strokovnjakov".
CIGU MIGU
22. 07. 2017 10.37
-2
slišati je da se ustanavlja stranka pod imenom ,,red star,, in se bojim da jim bo uspelo ker so zelo moćne osebnosti,,pripravimo se na volilni golaž
ROMELS
21. 07. 2017 20.24
+11
režimsko US odloća kot v času diktature.
Brakedirt
22. 07. 2017 09.08
+2
butalistan
22. 07. 2017 11.58
+2
tvojega pukjljastega očeta misliš ko je kradel po trafikah
Kollerik
21. 07. 2017 19.22
+14
zdraharji sds-ovski so bolezen te države
piljan
21. 07. 2017 19.33
+6
ROMELS
21. 07. 2017 18.21
+13
Možakar ima kar prav.
290ktober
21. 07. 2017 18.38
+23
vse ima prav...minister je bil proti 2 tiru ,ko pa je videl ,da se lahko krade pa je za!
trunck
21. 07. 2017 17.22
+10
Za svečkarje ne velja pregovor, da so neumni srečni. Ker oni niso srečni.Za referendum so že dobili avans iz Madžarske v obliki vložka v medijsko hišo (nakup Demokracije). Zadnjič sem bral izpoved sestreljenega ameriškega pilota, ki so ga partizani rešili. Kako so prišli čez most, ki so ga stražili belčki. Zelo enostavno. Z dolarji. Pred trdno valuto se belčkom porušijo vsa načela.
Kollerik
21. 07. 2017 19.23
-2
Zanimivo za pilota... toda kaj ni interes madžarov soudeležba v drugem tiru?
Rde?iAlarm
21. 07. 2017 15.34
+14
tem 45k svečkarjev ki so oddali svoj podpis ze referendum jih bo treba v slučaju neuspelega referenduma v kar ne dvomim oglobiti v viši stroška referenduma potem pa naj lajajo naprej
Brakedirt
21. 07. 2017 15.40
+14
saj ze vnaprej vedo da ne bo uspel,zato so pa silili da bi bil skupaj z predsedniskimi. ze videno. drugo pa je da preverijo kako stojijo pred volitvami,ker tezko verjamejo tistim n700 anketam,ker vedno potem pokadijo.
CyberWorm90
21. 07. 2017 15.43
+2
glawno da was bo wlada oglobila za par 100 miljončkou če ne rata referendum : )))
Brakedirt
21. 07. 2017 15.45
+12
cyber, ne vem kaj se ti tako sekiras za teh 100 mil, saj itak delas na crno in ti drzava nic ne jemlje.
CyberWorm90
21. 07. 2017 15.48
+4
sej se ne sekiram kej preweč če si opazu sm napisal da was bo oglobila wlada ne nas bo : ))) pač se mal zabawam k pijem domače neobdawčeno wino : )))))
Brakedirt
21. 07. 2017 15.52
+3
290ktober
21. 07. 2017 17.11
+3
pokovec .odrasti potem pa komentiraj ,ko boš razumel kaj je denar in kaj je kraja..odrasti
Brakedirt
21. 07. 2017 17.16
+4
ja teslo, spet si prilascas narod. govoris lahko samo v imenu tistih 12%.
Kollerik
21. 07. 2017 19.24
+2
Uporabnik1152447
22. 07. 2017 13.14
+1
Referendumi niso izguba denarja. Denar mora krožit in pri referendumu gre pač iz proračuna v žepe tistih, ki referendum omogočijo (volilne komisije in ostali udeleženci). Se pa zaradi tega ne ustvarja gospodarska škoda, saj denar ne zapušča države. Slovenci imamo skupno še vedno točno toliko denarja, kot prej, le da v rokah posameznikov namesto v državnem proračunu. Ko greš v trgovino in kupiš kruh, tudi ne rečeš, da imaš zdaj 2 eur izgube. Ti imaš kruh, prodajalec pa denar.
LaziVrde?em
21. 07. 2017 15.26
-4
Kdo bo brisal resnico in prirejal javno mnenje na FB in TW ? Težko bo vladi brez adminov.
Brakedirt
21. 07. 2017 15.32
+7
ti ne smes na fb,tam se ne mores skriti,teslo
Brakedirt
21. 07. 2017 17.17
+0
Brakedirt
21. 07. 2017 17.19
-1
Skunk Works
21. 07. 2017 15.22
-2
Leta in leta na forumih poslušamo samo pritoževanje in jamrarije naroda, kaj se mu dogaja, kako so vsi politiki pokvarjeni, kako vas kradejo, kako so samo tukaj od vsega planeta, vsi isti, da nimate kaj volit, kako je JJ kriv, da ne gre iz sds, da bi desnica zmagala in podobne jamrarije luzerjev, cagavcev in slabičev....Vprašajte se raje, koliko ste sami krivi za to stanje......Saj že skoraj 25 let volite eno in isto, saj že skoraj 25 let, odkar imamo volitve v samostojni Sloveniji, večina od vas spi doma, ko so volitve, ker vas lepo briga, če vam mafija ukrade državo...ker se že 25 let v dobi informatike niste sposobni informirati in samoizobraziti....Ja volilci, čisto lepo je na vas krivda in ne na marsovcih....in čisto prav je, kar se vam dogaja, in še ti ostanki, ki jih dobite v obliki minimalcev in nizkih penzij in dolgih čakalnih vrstah v zdravstvu itd...so za vas preveč, še tega si ne zaslužite.....In sedaj še AS in Piranski zaliv.......ja hrvati imajo vsaj močno vojsko, sodelujejo z USA in kopujejo vojaška letala.....vi pa volite te, ki so iz slovenske vojske naredili strgance z garjami.....Danes in že od nekdaj, pa šteje vojaška moč in ne protestne note, jamranje in tožarjenje naokoli,……pa kdo vas bo še resno jemal, ljubi bog,...smejijo se vašemu tožarjenju in jamranju v Bruselj...... smejijo se luzerjem.....če sevam pa še na referendom ne bo ljubilo, ki so ga proborili srčni ljudje, ki jim ni vseeno če jih kar naprej ropajo, potem pa vam tudi bog več ne more pomagati........
Brakedirt
21. 07. 2017 15.24
+25
Skupni dolg, ki sta ga Bavčar in Šrot povzročila, je okrog milijarde in pol. Dolgoročna škoda, ki je nastala zaradi njiju v vseh povezanih podjetjih (Laško, Istrabenz, Droga, Kolinska, Fructal, Union, Radenska, Delo, Mercator) pa bo neizmerljiva. Vso škodo smo in bomo krili državljani: nezavarovane kredite v bankah v državni lasti smo in bomo pokrili z dokapitalizacijami, ostale dolgove pa smo in bomo pokrili s svojimi delovnimi mesti, z razprodajo slovenskih podjetij tujcem, zaradi uničenega gospodarstva, ki ga za sabo pušča naveza Janša-Šrot-Bavčar, pa je Slovenija v najhujši gospodarski krizi do sedaj, kar plačujemo z delovnimi odpovedmi, nižanji plač, zmanjševanjem socialnih pravic, krčenjem zdravstva in šolstva.
Skunk Works
21. 07. 2017 15.26
-15
ITAQ DA JE JJ KRIV, SAJ JE ŽE 72 LET NA OBLASTI.....37 LET DLJE KOT TITO.......
komarec
21. 07. 2017 15.30
+15
Kapital? Pa kdo se stalno pritožuje, jamra, pljuva čez politike, čez sistem, kot svečkarji? V Bruslju pa res imamo kar nekaj luzerjev, Šulinovo, Zvera, Lojza....
Brakedirt
21. 07. 2017 15.31
+8
teslo,pocakaj da bo referendum mimo,pa ti povem koga se zanima za sveckarje.
LaziVrde?em
21. 07. 2017 17.09
-5
Teslo je tvoja stara partijska vlacuga skotila :)
Uporabnik1152447
22. 07. 2017 13.17
+1
Brakedirt, pišeš, kot da so dolg ustvarili samo desni ali samo politiki. Jaz sem že večkrat opozoril, da je med davčnimi dolžniki na slabi banki tudi ogromno posameznikov, s.p.jev in d.o.o.jev, ampak narod vedno krivi samo politiko. Meni se to zdi nepošteno in neumno, ker vem, da moji starši redno plačujejo kredite že odkrat sem prijokal na svet, nekaterim posameznikom so bili pa enostavno odpisani.
Rde?iAlarm
21. 07. 2017 15.18
+6
veliki kalimero bo nekje na eksotičnem kraju veselo dopustoval na račun davkoplačevalcec njegov hlapec vili pa bo moral globoko v september garati da bo pridobil vsaj kak glas
PIERREBRICE
21. 07. 2017 15.14
+10
Vili baje ne more verjeti, kaj se je zgodilo. Mu lahko kdo pomaga? LOL
komarec
21. 07. 2017 15.31
+8
Ja samo najprej ga je treba razumet, kaj pove.
CyberWorm90
21. 07. 2017 15.13
+8
stwar je čist enostawna : ))) projekt je precenjen : ))) zakaj že je precenjen? zato da bo lohka firma 2tdk k ma sam 2 zaposlena in je slamnata firma koordinirala in nakazowala wišek keša izbrancem po dawčnih oazah itd : ))))
CyberWorm90
21. 07. 2017 15.14
+7
temu komot lohka rečemo orgarniziran gospodarski kriminal s podporo politike : ))) wi se pa še naprej prepucawejte janšot ws kučko pa partizančki ws domobrančki itd : )))
zek
21. 07. 2017 14.53
-1
V vsaki resni demokraciji bi vse politične stranke bile zavzete za to da je udeležba na referendumu čim večja saj je referendum največja neposredna demokracija seveda govorim o resnih državah ne pa o balkanski Sloveniji! Sicer pa sem podobne očitke na račun Vilija Kovačiča s strani nekaterih komentatorjev tu gori posluša že takrat ko je zbiral podpise za referendum o TES 6 no in takrat sem jim nasedel kot se mnogi drugi. TOKRAT PAC NE BOMO!!
korintos23
21. 07. 2017 14.57
+5
albrodi
21. 07. 2017 20.30
-1